- 20 kvě 2009, 15:14
Ahoj,
rád bych toto vlákno udržoval jako seznam všech vědomostí, návodů a programů, týkajících se tohoto krásného stroje, ať už se jedná o A320 family, nebo něco jiného.
Jako tomu bylo na minulém fóru, i teď jsem připravil balík, který by svým obsahem mohl stačit pro provoz rodiny A320 (318, 319, 320, 321), ale i větších (330/340).
[h]Balík naleznete ZDE[/h]
OBSAH
Ještě, tady: http://www.avsimrus.com/f/misc-24/fmgs- ... wnload&hl= najdete FMGC trainer, nějaký program na simulaci FMGC pro reál výcvik. Nevím jak je to s legalitou, ale vzhledem že je to odkaz na avsim tak to neřešme
EDIT: Na smartcockpitu je spousta velmi užitečných dokumentů, to všichni víme. Dnes jsem si tam ale všiml něčeho exrémné užitečného: http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/a ... misc/0009/ jedná se o dokument pro neobvyklé situace, který ale neřeší konkrétní postupy (od toho máme QRH a ECAM Actions), ale celkovou filosofii postupů, tj tipy, které v QRH nejsou + např jestli volat mayday nebo panpan a podobné. Užitná hodnota velmi vysoká.
PB

rád bych toto vlákno udržoval jako seznam všech vědomostí, návodů a programů, týkajících se tohoto krásného stroje, ať už se jedná o A320 family, nebo něco jiného.
Jako tomu bylo na minulém fóru, i teď jsem připravil balík, který by svým obsahem mohl stačit pro provoz rodiny A320 (318, 319, 320, 321), ale i větších (330/340).
[h]Balík naleznete ZDE[/h]
OBSAH
- A320_V_speeds.doc - vyhledem k tomu, že Airbus neumí počítat vzletové rychlosti v MCDU (jako např. boeing v FMC umí), je nutnost je do MCDU zadat ručně. Můžeme k tomu použít buď tuto jednoduchou tabulku (nejlepší volba pro začátečníky), specializovaný program (viz dále), nebo tabulky v FCOM
- A320 SOP.doc (výňatek z QRH, tisknutelný verze) Asi nejdůležitější dokument balíku. Toto jsou standardní postupy pro let s Airbusem, je to vytažené z QRH a upravené k oboustranému tisku na jeden list papíru. SIce totéž (!) najdete v QRH, ale kdo by se s tim tisknul a listoval v tom. Díky velikosti a přehlednosti tohoto papíru ho mám při každém letu na stole, kdykoliv při ruce. Sice to jsou postupy pro A320 family, ale lze podle toho létat i A330/340 (testováno)
- A320_checklist.jpg originální A320family/330/340 checklist, také z QRH, není co dodat
- složka PSS manuály Manuály dodávané firmou PSS ke své A319/320/321. Kdysi bývali ke stažení na avsimu (budiž mu zem lehká), naštěstí jsem je našel na flashce, chraňme je jako oko v hlavě. Manuály obsahují popis všech postupů. systémů a pod. vhodný pro začátečníky, nebo méně hardcore piloty. Extrémisti si sice řeknou, že to samé se přece dá najít v FCOM/QRH, mají pravdu, ale pro nováčky je toto velmi srozumitelné, s barevnými obrázky a relativně stručné
- Wilco manuál.pdf Souhrný manuál dodávaný firmou wilco, osobně tento manuál nemám vůbec rád, snaží se obsáhnout to do PSS, ale zpracování a forma podání nic moc. Dávám to sem jen abychom vše měli pohromadě, ale imho to za nic nestojí. Pro nováčky bych to nedoporučoval a staří mazáci raději sáhnou po FCOM/QRH.
- složka Airbus A320_CZ tutorial flight - kvalitně zpracovqaný česky psaný tutoriál let, není co dodat. Sice to neobsahuje vše jak by mělo, ale když podle toho nováček poletí tak bude bez problémů. (Pozn. tohle je to, co kdysi bylo na HITS a jak to potom nikdo nemoh najít)
- Airbus AAA321 - Quick reference handbook.pdf - QRHčko uvádí sérii reálných knížek k airbusu. Obecně QRH obsahuje standardní, nestandardní a nouzové postupy ke každému letadlu. Nejinak tomu je u A320, v QRH najdete mimo jiné nouzové postupy, tj. co přesně jak dělat např. při dekompresi, výpadku motoru,... Pokud létáte s FSPax nebo jiným generátorem poruch je BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ mít QRH někde po ruce (ideálně v notebooku na stole), abyste v případě čehokoliv nenadéláho mohli správně postupovat. Ačkoliv se jedná o QRH pro A320, lze ho částečně používat i k A330/340, ty systémy jsou stejné, liší se pouze rychlosti a hmotnosti
- AIRBUS A319 Flight Crew Operating Manual.pdf - FCOM popisuje všechny systémy v letadle. Když potřebujete cokoliv vědět (schéma zapojení klimatizace, počet hydraulických okruhů,...) vždy to tady najdete. FCOM vozím spolu s QRH v notebooku při každém virtuálním letu
- Airbus a320-321 Flight Crew Training Manual Vol1.pdf - manuál pro výcvik posádek, pro létání v FS naprosto nepodstatné = nanic
- složka smartocockpit Na webu Smartcockpit najdete hodně užitečných informací k A320, stahněte si, co uznáte za vhodné. Do balíku jsem umístil pouze dokumenty vysvětlující nouzové postupy, tj. vhodné k použití když se něco state a podle QRH přesně nechápete jak postupovat. Tyto dokuemnty nenahrazují QRH, QRH nenahrazuje tyto dokumenty. Kooperace QRH a těchto dokumentů pro vyřešení vzniklé situace je více než vhodná.
- a319_docs.zip - nějaké vojenské dokumenty od vládní 319, mám dojem ze loadsheat s podobně, pro SIM létání sice postradatelné, ale vhodné např pro vášnivé sběratele vojenských suvenýrů
- TPC.exe - víte, jak jsem se na začátku zmiňoval o programech na výpočet vzletových rychlostí, popřípadě hodnoty FLX TO TEMP? Tohle je první z nich, funguje pro A320 family, ale i pro A330/340. Ovládání snad každý pochopí sám intuitivně. Celkem dobrá věc, pouze nedobře funguje rozpoznávání spodních limitů hodnot, tj. když je krátká dráha tak to NĚKDY vypočítá nereálně nízké V rychlosti (V1 90kt), tj na tohle je třeba dávat bacha (ověrovat podle tabulek výše)
- A319_320_321 FUEL PLANNER.exe Nejlepší plánovač paliva pro A320 family, který máme k dispozici. Zásadně NEPOUŽÍVEJTE ten paskvil, který ke svému letadlu dává firma wilco, s tím budete většinou sedat už s blikajícím ECAMem. A319_320_321 FUEL PLANNER_KG.exe je plánovač v KG.
- A330-340_fuelplanner.zip - nejlepší plánovače paliva pro A330/340, platí jako výše, nepoužívejte paskvily od Wilca, není to bezpečné!
- LPC v2.1.6.xls - program založený na software reálné letecké společnosti, počitadlo V rychlostí a FLX pro A320. Naprosto bezkonkurenčně nejlepší program na určení rychlostí pro vzlet, bohužel pouze pro A320. Obsahuje vlastní databázi letišť + rwys + intersection lineups (velmi kvalitní), tj. zadám LKPR, vyberu rwy 24 a vidím odlišné hodnoty pro vzlety z různých TORA. LPC má v sobě i nějaký load manager nebo co, ale to se mi moc nelíbí (loaduju přes FSPax, navíc payload modely FS nejsou dostatečně propracované). Ale možná do budoucka to k něčemu bude
Ještě, tady: http://www.avsimrus.com/f/misc-24/fmgs- ... wnload&hl= najdete FMGC trainer, nějaký program na simulaci FMGC pro reál výcvik. Nevím jak je to s legalitou, ale vzhledem že je to odkaz na avsim tak to neřešme

EDIT: Na smartcockpitu je spousta velmi užitečných dokumentů, to všichni víme. Dnes jsem si tam ale všiml něčeho exrémné užitečného: http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/a ... misc/0009/ jedná se o dokument pro neobvyklé situace, který ale neřeší konkrétní postupy (od toho máme QRH a ECAM Actions), ale celkovou filosofii postupů, tj tipy, které v QRH nejsou + např jestli volat mayday nebo panpan a podobné. Užitná hodnota velmi vysoká.
PB