Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
Uživatelský avatar
By Pavel
#52051
Dnes, po dlouhém očekávání, vyšla Release Candidate verze nového systému Win7. Tato RC verze je zdarma ke stažení na webu MS. Bude pracovat do léta 2010, tj. rok. Její funkce nebude nijak omezena. Stahujte zde: http://www.microsoft.com/windows/window ... nload.aspx
Na vedlejší patrition mám nainstalovanou betu Win7, build 7022 a jsem s tím velmi spokojen! Oproti vistě je to stabilní, rychlé a přehledné. Sice většina výrobců HW (snad mimo ATI pro jejich grafárny) ještě nedělá ovladače pro Win7, ale většinou se to dáí řešit ovladači pro Vistu, nebo nechat 7mičku aby použila defaultní ovladače (viz moje webcamera, tiskárna).

Ve 3D benchmarku mi win7 daly asi o 5000 (!) bodů méně než XP (oboje ve 32 bit verzi), ale domnívám se, že to bylo spíš špatnou kompatibilitou benchmarku, nebo nějakým špatným ovladačem. Až dostahuju RC 64 bit verzi (3,5GB) a nainstaluju, tak zkusím FSku :)

PB
By A319CJ
#52052
Dopiš prosím, na jakém železe to testuješ. Dík
Uživatelský avatar
By vinil
#52053
[quote="Pavel"]...ale domnívám se, že to bylo spíš špatnou kompatibilitou benchmarku...[/quote]

"spatna kompatibilita benchmarku"... to je dabelska myslenka :D
Uživatelský avatar
By Pavel
#52055
vinil: jak jinak vysvetlis rozdil 5000 bodu? to snad i ta vista home 32bit by mi dala vic :D Navrhni nějakej bench, který poběží na winxp i na win7 :)

A319CJ: no zelezo nic extra, AMD Athlon X2 3800+EE (2Ghz dual-core, 64bit), 2*1024 MB RAM 667 Mhz, MB ASUS M2N 570 Ultra, GK (nejslabší článek) ATI Radeon X1600Pro (256MB gRAM), HDD nějaká baracuda 7200 rpm. Tu betu jsem testoval jen na kancelářskou práci (office 2007, internet explorer 8 - mimochodem, z řady ostatních IEček nevybočuje :), mirranda, skype, nějaký vypalování DVD,...). Až za 2 hodinky dostahuju tu RC tak zkusim i FS9/FSX.

Otázkou zůstává, jak hodně velký rozdíl ve výkonu je mezi 32 a 64 bit systémem. Hardware sice 64 bit podporuje, tj jádro win by mělo umět CPU vytížit, ale žádná jiná aplikace, o které vím, 64 bit nepodporuje, tj. nevím, jestli ten rozdíl vůbec bude znatelný :/

P.S.

V betě mě velmi mile překvapil Media Center, jeví se to jako všestraný přehrávač všeho co v PC je, ono si to naindexuje všechnu hudbu, fotky, videa a pak si už jen člověk pouští co chce, navíc se to může různě překrávat, tj. k fotkám z dovolené si pustit hudbu atd. Grafické zpracování MC na úrovni, podobá se to media playeru 11, který známe z XP, ale má to víc funkcí, navzdory tomu, že si to zachovává maximální přehlednost, tj. není z toho takovej maglajs jako starej media player 9 (nebo jak se ten výchozí MP z winxp jmenoval).

P.S.S.
Celkově mě win7 překvapily přepracováním malování. Sice má stále tak málo fcí jako staré XP malování, ale jeho vzhled jako by z oka vypad sadě office 2007, kterou jsem si již dříve oblíbil (až na excel). I poznámkový blok si zachoval jednoduchost, ale vzhledem vypadá jako součást office 2007. Imho krok správým směrem od MS.
Uživatelský avatar
By vinil
#52057
[quote="Pavel"]vinil: jak jinak vysvetlis rozdil 5000 bodu?[/quote]

(off topic, jen tak, pro radost)
Kdyz na chvili ponecham stranou principialni neresitelnost benchmarku jako takoveho (coz neni dobry zacatek ;-), tak jednoduse -- plati to tedy predevsim pro graficke karty, u jineho HW v daleko mensim meritku: Vice jak 1/2 driveru a firmwaru resi prave rozpoznani a "optimalizaci" pro ruzne benchmarky (rozumej: ha, chce se po me rotovat 3d krychli tisickrat, to vypada jako benchmark, orotuju ji 50x a reknu, ze uz je to hotove... v te rychlosti to stejne nikdo nema sanci poznat). Cele je to prave kvuli vyrabeni "hezkych cisel" do ruznych recenzi. Zkratka, je mi uplne jedno, jestli sis zmeril o 5000 bodu vic nebo min, stejne mi to nepomuze vybrat vhodnou kartu pro X-Plane -- navzdory tomu, co ti reknou rozkolisanym hlasem pubertalni chlapci v alzaci ;-)

O vyse uvedene "optimalizaci" se muzes nejlepe presvedcit, kdyz si najdes nejaky nenapadny benchmark, ktery ted vyrobce nezajima, ale za pul roku si ho vsimne. Jeho nova karta bude davat vysledky treba i 1000x nebo 10000x "vyssi" nez ta stavajici, a ty budes mit radost, jakou si udelal dobrou koupi ;-) No a nebo si proste vyzkousej svuj letecky simulator (nebo cokoliv jineho) a uvidis.

Jinymi slovy, tva "kompatibilita" sedla jako prdel na hrnec ;-)


pozn. Popisoval jsem ruzne kusy HW, ale plati to samozrejme pro ten SW (tedy ovladace) -- zde ruzne verze windows.
By vascon
#52058
Heh, chystal jsem se na stazeni RC uz od prvniho zjisteni data uvolneni. No cekal jsem peknej naval a problem se stazenim, ale mrchozrout se asi poucil. Stazeno za necelou hodku, instalace pul hodinky. Az na zvukovku to dokonce zvladlo vsechen HW nainstalovat. Samozrejme, ze to chce ovladace od vyrobcu, ale to prijde casem. Jen pisu prvni poznatky ze SEDMY...
Uživatelský avatar
By CSA433
#52124
Mam Win 7 - 7077 build. Xpčkářům musím jen doporučit. Vistu jsem úplně přeskočil.
Uživatelský avatar
By tmx
#52126
Já už to mám stažený a rohoduju se, jestli to nainstalovat pro fsku...
Uživatelský avatar
By amalka
#52128
[quote="tmx"]Já už to mám stažený a rohoduju se, jestli to nainstalovat pro fsku...[/quote]

ASX nefunkční... Jinak FSX/FSInn funguje. (nutno instalovat jakoby na Visty)

Pokud máte ještě XP tak důvody instalovat FS9/FSX nejsou žádné. (pominu-li hypotetické DX10 preview). (Ostatně ani důvod na to přecházet zatím žádný není..., kromě toho se s tím naučit.)
By vascon
#52138
[quote="amalka"]ASX nefunkční... [/quote]

a to mas z vlastni zkusenosti nebo nekde vycteno? me to totiz nedalo a nainstaloval jsem do Win7 FSX, ASX, XGraphics a bez jakychkoli problemu. ani jsem nemusel nic "jakoby" nastavovat "jakoze na Vistu".
Uživatelský avatar
By Pavel
#52140
Tak sedmička jede, jsem spokojen, až na ovladače grafiky! ATI RadeonX1600 má na svém webu ovladače pro win7, na betě fungovaly, ale tady mi to hází hlášku že nebyl nalezen odpovídající hardware :( Ostatní vše zatím naprosto v pohodě, příjemě mě překvapila funkčnost programů na disku s winxp (euroscope, slovní, servinfo), tj nemusím všechno instalovat znova. Až vyřeším ty ovladače tak zkusím FS.
By vascon
#52141
zkusil jsi, jestli ti sedma nenabidne ovladace v aktualizacich? ja na svou geforceku ovladace mel v aktualizacich a byly primo od nvidie... ale stejne jsem si stahnul novejsi od nvidie... :)
By vascon
#52142
jinak jsem prave otestoval i kombinaci Win7+FSX+ASX+Tileproxy8 a to se taky da...
By vascon
#52143
to Pavel: jakou verzi toho ovladace jsi nasel? v utery vydali verzi 8.612.1
Uživatelský avatar
By amalka
#52145
[quote="vascon"][quote="amalka"]ASX nefunkční... [/quote]

a to mas z vlastni zkusenosti nebo nekde vycteno? me to totiz nedalo a nainstaloval jsem do Win7 FSX, ASX, XGraphics a bez jakychkoli problemu. ani jsem nemusel nic "jakoby" nastavovat "jakoze na Vistu".[/quote]

"jakoby jakože" se týká FSInnu v souvislosti s UAC

ASX mám z vlastní zkušenosti, na Win7 tuhne, přestává různě reagovat, ztrácí simconnect ... Mě prostě nefunguje.

Každopádně FPS ověřené stylem save/load flight FSX/XP a FSX/Win7 za jinak stejných podmínek je s XP pořád 5-25% FPS víc. Přijde mi jako by se ve Win7 občas rozjel nějaký neidentifikovaný proces který z ničeho nic zatíží CPU. Nebo je možné že špatně funguje uspávání nepotřebných částí cpu a je tak snižován výkon i když to je zrovna nežádoucí. Ale oproti Vista je to rozhodně pokrok. Ne nadarmo se říká že použitelné jsou jen každé druhé verze Windows.
By vascon
#52146
no jak pises - oproti Viste pokrok. jeste si pamatuju, jak XP byly neco strasnyho a v zivote by si to nikdo neporidil. SP1 tomu dal stavu a najednou maji XP vsichni (skoro). Bohuzel u Visty tomu tak neni a docela se tomu divim. On to je nakonec asi opravdu marketingovy tah (jak se obcas psalo), ze Win7 mel byt vlastne SP pro Vistu, ale proc na tom nevydelat a nevydat to jako novou verzi Win, obzvlast, kdyz ma Vista spatnou povest. Divim se, ze nakonec vzdali ten novej file system, co mel byt uz ve Viste a neni ani ve Win7...

ale zpet k litani - jdu testovat... to zatezovani CPU uz jsem si taky vsiml, takze se na to jdu mrknout...
Uživatelský avatar
By tmx
#52153
Systém nainstalován no a musím říct, že na tom vyzkouším fsx a pokud tam nebude extra dobrý nárůst, jde to minimálně na rok zase pryč. Ten systém nemá defacto veškerou žádnou podporu, nic na něm neběží, dost pochybuju, že vůbec FSX rozjedu... Ale když už jsem kvůli tomu obětoval to jedno dvd... :D
By vascon
#52160
no od noveho systemu nemuzes ocekavat narust. to jako v zadnem pripade. to bys musel vymenit veskery hardware za nejnovejsi zelezo.
Uživatelský avatar
By tmx
#52163
No tak očekávat můžu, pokud přejdu z 32 bit na 64 bit, navíc by novější systém měl umět třeba líp pracovat s pamětí a kdoví co... jenže poud tomu tak není, tak můžu ještě pár desítek let zůstat u XPéček. :)
Uživatelský avatar
By CSA433
#52164
[quote="tmx"]Systém nainstalován no a musím říct, že na tom vyzkouším fsx a pokud tam nebude extra dobrý nárůst, jde to minimálně na rok zase pryč. Ten systém nemá defacto veškerou žádnou podporu, nic na něm neběží, dost pochybuju, že vůbec FSX rozjedu... Ale když už jsem kvůli tomu obětoval to jedno dvd... :D[/quote]

???? nenašel jsem ani jeden nekompatiblní program a to jich věru používám dost.
Uživatelský avatar
By amalka
#52167
[quote="tmx"]No tak očekávat můžu, pokud přejdu z 32 bit na 64 bit, navíc by novější systém měl umět třeba líp pracovat s pamětí a kdoví co... jenže poud tomu tak není, tak můžu ještě pár desítek let zůstat u XPéček. :)[/quote]

To jako že 64bit OS je rychlejší než 32bit OS? S 32bit programama? :-P

Pokud nemá někdo potřebu machrovat tím, že má Win7, tak skutečně neexistuje logický argument proč přecházet z XP. Z Vist je to jiná, oproti nim jsou Win7 rychlý jak průjem.

Mě osobně donutí přejít dvě věci. A sice crash současné instalace XP (pak bych asi už instaloval rovnou Win7) ale hlavně ukončení podpory XP. Nejsem si jistý, ale zrovna jsem někde četl, že termín ukončení podpory XP byl ze strany MS opět výrazně prodloužen?
Uživatelský avatar
By tmx
#52169
No prodloužen do té míry, že teď už podporovány být neměly. Teď je to snad až do roku 2010.
By vascon
#52179
[quote="tmx"]Skype.[/quote]

co mas za problem se Skypem? me jede...