VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jaký hardware je dobrý pro FSku, jaký joystick, grafika, procesor, prodám, koupím...
Hi,

můžete někdo poradit, který z procesorů je vhodnější pro FS a zda rozdíl jako běžný FSkář poznám?
ATHLON venice 3Ghz a SEMPRON 3Ghz.
Ten Sempron má prý menší cache, ale má to vliv na výkon PC resp. na FS?

Případně budu rád i za tip na grafickou kartu.
Dík.
No já jsem sváteční letec, více času strávím jako řídící. Ale jde mi o to zda poznám jako bežný letec rozdíl mezi Sempronem a Athlonem ve FS v akci, zejména asi při přistání, pokud je na letišti hodně multiplayerů, náročná scenerka a tak...
no nevim jak ve FS, ale pri beznej praci(grafika, strih videa, jiny hry................................) rozdil urcite poznas, nevim konkretni typy, ktere mas na mysli, ale myslim si ze cenovej rozdil nebude tak velkej, a nebo jdi do nejakyho intela(Core2Duo E6300 nebo Pentium D925) a grafickou kartu (pokud mas hoooooooodne penez) nvidia 8800gtx a pokud je to pro tebe (jako pro kazdyho normlaniho cloveka) moc drahy tak ber nejakou 7900 nebo 7950 :)
Sempron nebrat.

je to jako by ses ptal zda je rozdil mezi klasickym pentiem a celeronem na stejne freq.

ty lacinejsi odnose se vyrabeji prave kvuli kancelarskejm krysam. na word, excel atd...

ad grafika je nesmysl ted v prosinci kupovat drahou grafiku kdyz leden unor bude cenovej propad. prave kvuli DX10 kartam.
K procesorům - po všem možném, co jsem prolezl a pročetl, jsem se rozhodnul pro Athlon 64 3800+. Proč? Důvodem je zjištění, že na hry se ještě dnes dvoujádrový /a více jádrový/ procesor nevyplatí vzhledem k faktu, že hry ještě nejsou na více jader programovány. Paradoxně může dojít ke snížení výkonu /neb se \"perou\" dvě jádra o jednu věc/ a může při hraní online dojít k rozhození synchronizace se servrem /jakoby člověk používal zakázané cheaty/. Proto na převážně herní konfiguraci je výhodnější našláplý jednojádrový procesor a v nich hraje AMD prim. Druhá věc je patice AM2 - při kvalitnější zákl. desce stačí jenom upgrade procesoru. Intel zatím má problémy s kompatibilitou a třeba CPU na Socket 775 nelze použít na kždou desku s touto paticí.
stema dvouma jadrama mas pravdu jen napul.
sice FSka ti bezi jen v jednom, ale SB3, FSinn, ActiveSky, ServInfo, webovy prohlizec, acrobat atd... bezi v druhem. a to je ten bonus.

ostatne mame otestovano ze moje X2 5200+ AM2 , je rychlejsi v fsce nez 3600+ jednojadro. se stejnou grafikou (7600GT - cekam na DX10 :)
K tem 2-jadrovym:
Neni pravda, ze musis mit hru optimalizovanou na 2 jadra. Sam pises, ze to bezi na 2-jadrech ;) a ze se \"perou\". Staci si macknout Ctrl+Shift+Esc a pak sleduj jak jsou obe jadra vytizene najednou +/- stejne.

Franta ma naprostou pravdu v tom, ze muzes ale jednotlivym procesum prikazat, na kterem jadru maji bezet a tim padem napr. priradit 1 jadro jenom pro FS a druhe pro ostatni programky kolem toho ;)

Ad graf. karta - uz jsem to psal milion krat - zalezi jak vic litas -> cockpit vs. zvenku -> panel vs. VFR atd.
Ja jsem byl uz 99,9% rozhodnuty pro nVidii. Jelikoz ale cekam na Dx10 karty a architektura ATI se mi zda byt logictejsi, tak asi chvili pockam a uvidime co testy.

Cheers,
B.
U nás, VATSIM, pochopím, že dvě jádra se využijí. Ale jinak...? Přiřadit hře jedno jádro? Využít něco jenom z poloviny?
Nevím, já preferuju rozum, takže když to není nezbytně nutné, raději teď osadím nadupaný jednojádrový a potom, až bude na něj čas, ho vyndám a do té samé patice vložím dvoujádrový. Což u Intelu nemusí vždy fungovat. Na druhou stranu - nemá cenu se přít o dvoujádrových procesorech Intel vs. AMD. Tam je AMD totálně v prd...
[quote="BrandonSk"]K tem 2-jadrovym:
Neni pravda, ze musis mit hru optimalizovanou na 2 jadra. Sam pises, ze to bezi na 2-jadrech ;) a ze se "perou". Staci si macknout Ctrl+Shift+Esc a pak sleduj jak jsou obe jadra vytizene najednou +/- stejne.[/quote]
Nemyslis tim Intely s technologií HT ? Protože jestli jsem správně pochopil, ten si jenom hraje na to, že má dvě jádra. Fyzicky tam je ale jen jedno. Právě tohle totiž mám. :)
[quote="id123"]Brandon, prosimte, !

1) FSka jede naplno v jednom jadre, z druheho nema nic.
2) nic se s nicim nepere, zbyvajici procesy jsou presunuty na druhe jadro, a to bezi tak z 30%...[/quote]
...když si nastavíte přiřazení procesů. Jenže - ne všichni to umí a vyznají se v tom, k čemu ten který proces patří.
Jinak o tom "praní" se jader - správně to je tak, že systém může přepínat jednotlivé procesy mezi jádry, čímž dochází ke snížení výkonu, který ale není nějak významný. Dále to můžou být chyby v synchronizaci jader, kdy se to projeví cukáním nebo zhoršením nebo nemožností hraní po netu díky narušení synchronizace, kterou kontroluje server jako ochranu proti používání cheatů.

Pro AMD 64 X2 a FX - jdi.zive.cz/amddc
Ovladač, který řeší část problémů přepínání jader. Orientace hlavně na hry /Computer Speciál Hardware zima 2006/.
No já s tím až tak nesouhlasím, že by AMD bylo nějak extra mimo jak se pořád píše. Snad jen z hlediska taktování, nebo špičkových modelů. Ňáký expert v jedno časopise srovnával AMD X2 5000 oproti Intel C2D6700 s ním že oba jsou shruba stejné a na téže frekvenci. Nechápu proč pak stejný autor srovnával před rokem frekvenci(intel) s ratingem (AMD). Ono totiž by nebylo CO srovnávat. Protože už toto srovnání vyšlo hodně pro AMD. pak stejná frevkvence, pokud by se vůbec našla, by ukázala, že Intel by byl v tu dobu považován za kuličkové počitadlo. Co se podle mne ovšem srovnat dá, je co si za vynaložený obnos koupím. Vycházím z aktuálních cen našeho Ostravského Nextcompu a připočtu vždy desku, protože je známo, že podvozky pro Intel jsou tocha dražší. Takže AMDX2 5000 stojí 5050kč+slušná MB3000kč t.j. shruba 8000. C2D6700 13600kč + slušná MB4500 t.j. 18000kč. Takže výsledek 8000 oproti 18000. Více jak 100% . Bude mít tedy systém o 100% dražší o 100% větší výkon???? Samozřejmě rozdíl by nebyl až tak drastický připorovnáním celkové ceny PC. Ale byl by větší než 50%. Taktéž cena je Akční, nic méně v tomto kšeftu stabilně akční. A za další ceny AMD docela padají. Sám jsem majitelem Intelu, ale jak napsal T.G. pro FS už si ho nikdy nekoupím. Chtěl jsem tímto monologem jen poukázat na neserióznost některých testů. Joo a ještě jedno srovnání se nabízí. za cenu systému s AMDX2 5200 si u Intel koupí C2D6300. Co pojede líp??? Co bude lepší do budoucna?
[quote="id123"]Brandon, prosimte, !

1) FSka jede naplno v jednom jadre, z druheho nema nic.
2) nic se s nicim nepere, zbyvajici procesy jsou presunuty na druhe jadro, a to bezi tak z 30%...[/quote]
No... nebudu se hadat, ale klidne ti poslu screenshot kde mi (ne sice FSka, ale Access) bezi jakozto jedinej process ktery nejak vytizuje procesor a uvidis obe jadra bezet rekneme na 90%... ;) Takze ja jenom posuzuju podle toho. A pochybuju, ze MS si dal praci s tim, aby Access byl optimalizovan na 2 jadra :) [mozna ten nejnovejsi]

Tohle je pro vsechny
Vemte si do rukou jeden z poslednich PC Worldu (10/2006 to byl myslim), kde jsou nejak porovnavane procesory. Clanek je dobry proto, ze se nesnazi rict co je nej, ale spis co ktery umi lepe nebo hur.
V kazdem pripade, je tam strucne ale vystizne popsana historie jednotlivych modelu a odnozi vcetne toho proc vznikli a jak dlouho je jeste muzem ocekavat "in". Myslim, ze to zodpovi hodne otazek tady polozenych a objasni i nakup noveho procesoru.

Jen pro ilustraci, na puvodni otazku Athlon vs. Sempron by po precteni clanku asi kazdy reagoval zpusobem -> a kterou generaci Athlonu a kterou generaci Sempronu myslis? A pak je tam krasne rozebrana problematika cache u procesoru AMD a Intel, stejne tak i u jedno a vice jadrovych procesoru. ;)

Lidi, krasne vanoce preji :)

Cheers,
B.