Tak mi to nedalo a asi před týdnem jsem se rozhodl že taky zkusím v4, přestože z předchozích verzí jsem nijak nadšený nebyl.. A jak to dopadlo? Fsku už nezapnu.
Můj počítač není žádné herní superdělo. Je to notebook, i5 5200U Broadwell, nvgt840M 2GB VRAM, 4GB RAM (jo, chtělo by to aspoň další 4GB).
Vzhledem k tomu, že oproti fsxce jsem neměl v předchozích preparech žádný znatelný nárůst výkonu, tak jsem zatím zůstával u ní. Na náročnějších letištích s PMDG, online, na osekané nastavení (simple clouds, bez autogenu) jsem měl takových 15-20FPS(20fps když byla dobrá konstelace hvězd, někdy to spadlo klidně i na 12). V P3Dv4, s daleko lepším nastavením (hdrko, stíny, detailní mraky, bez autogenu) mám kolem 23-25FPS stabilně, na vfrko s autogenem lock na 27..což je znát.
A teď poznámky..
Výkon a nastavení:
-Bezkonkurenčně největší FPS impact má na mém počítači "high resolution terrain textures". Předtím, než jsem si začal s nastavením hrát a zkusil odškrtnout tuhle funkci, tak jsem ani neuvažoval, že bych přešel. V NGX na defaultním letišti jsem měl asi 15FPS, po vypnutí 40.

Přitom rozdíl v kvalitě textur není extrémně znatelný. Textury jsou dostatečně ostré a kvalitní i bez téhle funkce.
EDIT 18.2.: Po přechodu na Win10 mám dalších 5-6FPS navíc, možná je to čistou instalací, ale nemělo by být, páč to mám v totožné konfiguraci jako předtím na sedmičkách.
-2GB VRAM stačí na 1024x1024 textury, vyšší nastavení už to nepobírá. (A já chytrák se divil, proč že mi to tak stutteruje
-FXAA je nesnesitelné, doporučuji hned vypnout, vyhladí to tak moc, až pak nejsou přístroje k přečtení a bolí z toho oči. Jinak mám 4xMSAA a Texture Filtering na max (Anisotropic 16x) a je to pěkné, bezzubaté.
-Autogen je pořád žrout, ale to asi jinak udělat nejde. Na IFR ho vypínám.
-HDR a stíny za to v nižších nastaveních mají dopad minimální a jsou fakt sweet.

.
-Water details žerou dost. Pokud se nelétá bezpečně(nízko a pomalu) nad velkými vodními plochami, tak zbytečné.
-Velký vliv na FPS má nastavení "Dynamic reflections", zatím to mám vypnuté, nevím, co přesně to ovlivňuje, ještě si s tím budu hrát.
-A stabilita? Jako v mé fsxce po sáhodlouhém tweakování(je fakt, že pak už mi nepadala nikdy). Skóre CTD je zatím 0, tak snad to tak zůstane.
-Jo a Prepar netrpí mouse cursor FPS drop bugem(haleluja), takže si teď horko těžko odvykám uklízet myšku na lištu.
-Načítací doba je oproti FSce asi o půlku až tři čtvrtiny kratší..
-FPS lock nesnižuje FPS (u fsx nastavení " unlimited" přidalo okolo 4FPS), pro IFR i VFR létání mám lock na 27FPS, přes 30 to většinou stejně neleze a je to naprosto hladké, stabilní a bez stutterů.
Add-ony:
-Mega Airport Prague 1.05 po drobné úpravě (Aerosoft fórum, Mega Airport Prague - první stránka advisory thread), funguje svižně a plnohodnotně (hýbací jetwaye, docking system).
-Spousta jiných scenérek určených pro jiné verze Preparu funguje taky, například většina scenérek od T2G, naopak Aerosoftí a UK2000 moc ne.
-"Jednodušší" scenérky pro FSX/P3D jako LKTB fungují úplně normálně.
-Méně komplexní letadla většinou taky fungují. (Hlavně že tam jede PWDT Z142 a Flight Replicas Z526, yay!)
-Na počasí už vyšlo nové Active Sky. Nepoužívám, spokojím se s defaultním. (Stačí mi že mlha je vidět i seshora, ne až když do ní vletím, že mraky se při průletu nerozplynou jako ve fsx a že mají rozumné textury).
VATSIM:
-vPilot už je nějakou dobu upravený, funguje bez problému.
-Přestaly fungovat WOAI a IVAO MTL modely.

((( Jako náhrada se dá použít SPAI. (knihovna kterou "vytvořil" nějaký týpek, chtěl za to libovolně vysoký donate, všichni byli nadšení, jenže pak se přišlo na to, že ty modely někde ukradl a jen z nich udělal knihovnu, takže to z vPilota zmizelo a "legální simpiloti" se na to dívají křivým okem, no, když tam chtějí mít jen Airbuse a CRJka... Každopádně na netu se to dá pořád najít a funguje to dobře.)
-Jako engine počasí používám FSRealWX lite, je to šikovný freeware, v nastavení je potřeba zaškrtnout "simconnect only".
To je asi vše, jestli zvažujete přechod na v4, tak na nic nečekejte, stojí to za to.
PS: Nechcete do fóra implementovat funkci "opravdu chcete zavřít rozepsaný příspěvek?". Když jsem to psal poprvé, tak jsem nad tím strávil asi hodinu a půl, kdy jsem v Preparu testoval různé věci, abych tady nelhal.. No a pak jsme si omylem zavřel Chrome a bylo.