VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
#118151
Není to ještě na 100%...ale Dělám pro to vše aby bylo; )
Nenašlo by se tam teda taky něco pro mně?  Pokud přivezu kokpit a to jako ze jo, tak bych mohl vzít nejakou tu navrhovanou ukázku. Určitě by to více upoutalo než když to poletí a bude komentovat jenom na počítači?
#118152
Ahoj,
na akci nejspíše nebudu a ani nevím jak prostory vypadají, ale chtěl bych zareagovat na Pavla a jeho "dilema" a tím jak udělat přednášky.

Šla by udělat kombinace toho co jsi říkal. Udělali by se prezentace "Co je to VATSIM" (atd.) s nahraným zvukovým doprovodem, které by se promítali někde v rohu na nějakém plátně a byli by tam celou dobu. (Buďto by běželi pořád dokola, nebo by si je návštěvníci mohli pouštět sami). No a hlavní přednášecí prostor s živými přednášejícími by se mohl nechat pro ostatní přednášky (nouzové situace, ukázky letů,...)
Uživatelský avatar
By JAV
#118157
Dovolím si úvahu na téma Proč akce typu Runway4You děláme?

1. Protože je to jistá exhibice, kdy vystoupíme z neviditelného virtuálního světa a předvádíme ostatním, čeho jsme schopni a co lze a jak věrně simulovat.

2. Protože chceme podnítit zájem ostatních a rozšířit řady našich aktivních následovatelů.

3. Protože výměnou za poskytnutí prostor plníme očekávání pořadatele.

Ve Vratislavicích nebyl důvod 3, ale opakované pořádání takových akcí bez zázračných mecenášů není reálné. V Karlových Varech a v Brně se ukázalo, že tyto tři důvody lze skloubit. V Brně bylo patrné, že bod 3 fungoval výrazně lépe než bod 2. Za odměnu jsme dostali nejen prostory, ale i exkurze, které stály za to. Pokud by nebylo důvodu 1, nemá cenu R4Y dlouho dělat-prostě by to byla jen povinnost.

Pokud by šlo čistě o důvod 2, jsou ideální místa pro R4Y buď ryze virtuální (facebooková kampaň) anebo se teoreticky najdou lepší prostory  a příležitosti (příklady: střední škola, technická knihovna, 'veletrh trávení volného času', veletrh počítačových her- stánek X-plane, náborová kampaň vodochodského učiliště atd. atd.)

Na LKPR můžeme očekávat 3 druhy návštěvníků:
a) náhodní cestující - pro ty to hlavně pořadatel dělá - jde jim o Pí-áR Letiště Praha
b) (pra)rodiče s malými dětmi, kteří se přijdou podívat na 'letadýlka'
c) naši potenciální noví členové z bodu 2 výše anebo kamarádi, bývalí aktivní členové atd. prostě lidé znalí, anebo po znalostech dychtící

Plán prezentací a dalších aktivit na místě by měl být uzpůsoben i pro skupiny a) a b). Lidí a) bylo v Brně dost a v Praze jich bude pravděpodobně výrazně více. Dětí b) přišlo v Brně hodně a můžeme je očekávat i zde.

Proto náměty:
Krátké prezentace se zcela elementárními tématy
- přílet na LKPR: co vidí pilot před sebou a co se děje na finále;
- VFR let nad Karlštejnem ("posmotrí Marina, éto zámok Karlštejn, gde my býli včerá - kak krasívo") nebo nad Prahou ("Giuseppe, Ponte di Carlo - bellissimo");
- jak vidí TWR letadla z věže a jak vidí letadlo na radaru, radar s pár letadly a komunikace ATCo letadlo.
Jak říká andropedagog - krátké - na 10 minut

Ač to může být rušivé, uvádět zájemce do sekce pilotů u tyto věci jim ukazovat. Nechat jim si sednout za knipl.

Být připraven krátké prezentace a vysvětlení provozovat V ANGLIČTINĚ i v čestině. Dvojjazyčně by měly být i písemné materiály a poutače.
Naposledy upravil(a) JAV dne 23 lis 2014, 00:12, celkem upraveno 1 x.
#118160
[quote="Daniel Tuma"]
Není to ještě na 100%...ale Dělám pro to vše aby bylo; )
Nenašlo by se tam teda taky něco pro mně?  Pokud přivezu kokpit a to jako ze jo, tak bych mohl vzít nejakou tu navrhovanou ukázku. Určitě by to více upoutalo než když to poletí a bude komentovat jenom na počítači?
[/quote]
Mno, ukazovat "větší" HW na podiu je dle mého nesmysl, to by mělo být někde bokem a neboj, zájemců bude dost. Pro komentovaný let se hodí právě počítač a projekce. Pilot letí a přednášející prodlouženým prstem ukazuje, co se děje a proč se to děje. Čti jde o to ukázat lidem, jak sofistikovanou simulaci můžou mít doma na svém PC za pár set, nikoliv za pár desítek tisíc. Euro.
Uživatelský avatar
By Pavel
#118162
Díky za názory, pánové. S tou 10 min přednáškou je to, Jáchyme, určitě dobrá připomínka, na druhou stranu pokud tam příjde někdo z bodu "c" tak mu 10 min briefing asi moc nového neřekne. Myslíš, že by bylo možné ty přednášky napsat jako 30 min s tím, že by se do značné míry omezila "najelvárna" v nich tak, aby to odpovídalo 10 min mluveného slova roztaženého do půl hodiny? Tedy že by mluvčí něco řekl a pak bychom popsanou situaci mohli chvili tiše sledovat na plátně? Problém podle mě je, že za 10 minut se nestihen ukázat nic zajímavého - to je tak od FAFu na zem, rozhodně ne celá příletovka, například.

Davide, já bych byl pro aby ty přednášky jely na živo - briefing z dabovaného videa si ti lidé mohou poslechnout na internetu, kvůli němu tam nemusí chodit. Právě ten osobní kontakt s někým od nás může být ta přidaná hodnota, která někomu z Jáchymových kategorií b a c řekne že by opravdu měl začít.

Ohledně angličtiny - dobrá připomínka, píšu si, uděláme pár letáků v EN abychom měli co dát do ruky případným cizákům - nicméně podle mě nepatří do naší cílové skupiny, i kdyby létat začali tak začnou létat ve svém rodném Švédsku, Anglii, Rusku apod - což českému VATSIMu moc nepomůže. Ale samozřejmě na ně musíme myslet a doufám, že většina z nás jim bude schopna základní informace anglicky předat.

Souhlas s JK, místo přednášky "Dvojčata o Airbusu" to změním na "JK a PK o 777". Můžeš to, Kubo, dohodnout s PK?

Jindřichu, díky za ochotu jít na pódium, a za vLetušku (jen nezaponeň, že to je až za 2 měsíce, to je furt dlouhá doba :D). Souhlas ohledně DT, na pódiu by krása rozestavěného Boeingu nevynikla, spíš to bude fajn umístit ho někam do průchozí části aby to lidé viděli zblízka a pochopili že každé tlačítko funguje, svítí, atd.

Pojďme ještě probrat ten obsah přednášek který navrhuju v tom předchozím příspěvku - máte nějdo nějaké nápady? Celý jsem ho vymyslel já, tak nechci aby to bylo jako že co řeknu to automaticky platí, klidně mi ho rozhrabejte :)

PB
#118165
Taky mě napadlo udělat někde nějaký stánek s různými kvízy, tombolou atd, ale tam by byl problém že kvíz pro skupinu a) a b) by byl moc lehký pro c), a kvíz pro c) by byl zase moc těžký pro a) a b) takže by to bylo potřeba rozdělit do skupin.

Pak by tam mohly být i soutěže typu "zkus přistát bez motoru" a podobné, které by se konaly samozdřejmě offline ;)
Uživatelský avatar
By JKol
#118176
Bez motoru to je moc lehký, já bych dal roztržení pravého motoru a prehrati pravepravého elektrického hydraulického čerpadla, to by byla teprv zábava  ;D
Uživatelský avatar
By Pavel
#118185
"Stánky" pro lidi aby si to mohli vyzkoušet určitě budou, nicméně teď potřebujeme vyřešit program aby mohl web ven a plakáty do tiskárny. Ještě jednou, prosím, máte někdo nějaké souhlasné nebo nesouhlasné názory k aktuální verzi programu která se nahcází v mém příspěvku na konci druhé strátnky tohoto vlákna?

PB
#118186
Ahoj,
jak jsem psal nize, myslim, ze ty prednasky tak, jak byly na predchozich akcich, byly celkem v pohode. Tvuj nastrel se prilis nelisi, takze s tim nemam problem.
Co se casu tyce, muzeme je sice zkratit na pul hodinu, prakticky se ale bojim, ze stejne presahnou... pul hodina se mi zda proste malo.
Prednasku Co je VATSIM si klidne zase vezmu, kdyz jsem ted rychle prolistoval tu prezentaci, tak si myslim, ze pujde pouzit (ale projdu si ji samozrejme jeste podrobne).
Prednaska, kteoru pises od 4 se castecne prekryva s puvodni prednaskou Jak zacit letat, ktera obsahuje ruzne vychytavky, jak vylepsit zazitek a priblizit se realite, je tam toho ale mnohem vic. Na druhe strane zrovna zminka o charite a letu kolem sveta tam neni... tady by byla potreba vetsi predelavka.
K ostatnim - jestli budeme ukazovat 737 nebo 777 podle me neni uplne dulezite, dulezite je zaujmout.

Rada
Uživatelský avatar
By Pavel
#118187
Ok. No, tu od 16 jsem myslel udělat od nuly, protože tam bych chtěl nějakou ne-tak-odbornou přednášku jako popis letu nějakým letadlem, avšak potřetí opakovat tu Co je VATSIM už asi ne, tak mě napadlo tohle, což by mohlo být akceptovatelné pro lidi zvenku (spousta pěkých fotek DC9 atd). Nicméně nejsme proti tam dát něco jiného, třeba.

PB
Uživatelský avatar
By Pavel
#118188
Ještě čekám na potvrzení od PK, jeslti bude schopen nám už teď garantovat že tam bude, čehož se trochu bojím jak bude mít rozpis směn... Kdyby nebyl tak bych ten odlet s B777 klidně odpilotoval, ale museli bychom sehnat buď někoho kdo nám povypráví něco k přednášce od vatsimu k reálu, nebo jí zrušit a dát tam něco jiného...

PB
Uživatelský avatar
By JKol
#118190
No já jsem takový povídavý typ (lidi co mě viděli s někým v KnO tak ví :D ), každopádně by se to dalo nazvat VATSIM a reálné létání, když PK bude, tak tam něco málo řekne, když nebude tak se dobrovolně hlásím že si připravím srovnání (vychválení) VATSIMu jak je blízko reálu, to by šlo ne?
Naposledy upravil(a) JKol dne 24 lis 2014, 22:28, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
By Pavel
#118191
Tak jsem to probíral dnes s PK se závěry, že PK nebude do poslední chvíle schopen říci jeslti bude nebo ne, tzn:

- let B777 s komentářem JK musí zaletět někdo jiný než PK; Jakube, znáš někoho z VACC-CZ kdo s 777 umí solidně létat a koho bys byl schopen komentovat? Raději bych tam viděl někoho jiného než mě, občas s ní provedu nějakej průšvih, musel bych se předtím naučit SOPy :)

- real vs. VATSIM tedy ze strany PK padá - tedy buď je možnost aby si to vzal JK když se mu chce (cože, tady se někomu chce něco dělat dobrovolně?  ;D ), popřípadě jsou mezi námi jiní piloti znalí reálu i vatsimu kteří by byli ochotni něco říkat? Co třeba kolega PP, kterýžto se potajmu připravuje na kariéru s ATPL?

PB
Uživatelský avatar
By JKol
#118209
Ano chce se mi to dělat dobrovolně a v reálu se taky pohybuju a lítám
Koho budu komentovat mi je celkem jedno, SOPy jsem schopen si do vás natlouct sám :)
Uživatelský avatar
By Pavel
#118213
Tak update:

Let 777 přidělen DT a JK, kluci připravte se na to spolu. Je mi jedno jestli to poletíte na X-plane, nicméně doufám že vám to v průběhu letu nespadne. Snad teda s Danem můžeme počítat že přijede a že to klapne, jelikož ten program na tom v tuto chvíli závisí.

Kdo dá tu přednášku real x vatsim ještě nechme otevřené, uvidíme, nicméně jí do rozpisu dáme a Kubu máme jako zálohu, right?


Program aktualisován na druhé stránce tohoto vlákna, prosím o kontrolu, rád bych to do konce týdne hodil na plakáty a web, aby to v pondělí mohlo do tiskárny.
PB
#118217
Panoval-li by ze strany VACC-CZ zájem, máme s kolegou secvičené dvoumužnou kooperaci s NG (případně i s Airbusem), bylo by tedy určitě možné toto nějakou formou prezentovat. Technické detaily, především HW, by avšak bylo nutné ještě doladit.
Naposledy upravil(a) Filipos dne 26 lis 2014, 01:57, celkem upraveno 1 x.
#118243
[quote="Jakub Kolář"]
Vím o dvou letuškách, ale asi ani jedna nebude mít zájem, jinak v zájmu zachování grafické přijatelnosti to poletíme jen a pouze na FSX
[/quote]
co mas na mysli "grafické přijatelnosti" ???
ja bych radsi z XP a mam LKAA ortho ;)
#118248
Dane, jau jau jau. Mám, budu mít, umím, přivezu.. Bolí mě to.
O tomto R4U neni. Lepšíš se s češtinou, klobouk dolů, ale vynech ještě slovíčko já. Pokud se budeš chtít aktivně zapojit, tak žádný panel z Tvé 737 nevoz. Nebude na to čas. Věř mi.
#118253
[quote="Jindřich Machalínek"]
Dane, jau jauli jau. Mám, budu mít, umím, přivezu.. Bolí mě to.
O tomto R4U neni. Lepšíš se s češtinou, klobouk dolů, ale vynech ještě slovíčko já. Pokud se budeš chtít aktivně zapojit, tak žádný panel z Tvé 737 nevoz. Nebude na to čas. Věř mi.
[/quote]

Mel sem to na mysli v dobrem. Nechám to tedy na rozhodnuti moudřejších. Můžete to probrat v hospůdce; )

To si ani nemůžu přivést OVH??? :(

Jsou tu i jiní z řad stavitelů 737 kteří by rádi viděli moje panely;)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19