[quote="rob"][quote="ASG29"]Nějak mi uniká smysl této operace... Mít "sedmdesátdvojky", zbavit se jich, pak si pořídit jiné "dvaasedmdesátky". Proč se tedy nezbavili malých ATRek místo velkých?[/quote]
Původní 72 byly bezmála 20 let staré a ČSA je prodalo aby z nich získalo finance dokud se dají prodat s plánem, že 42 utáhnou zbytek poptávky. Ani jedno ATR-42 není majetkem ČSA, patří ACL Leasing Limited a 3 letos jim končí pronájem. Když se ale zjistilo že prodej 72 nebylo z hlediska kapacity dobré a objevily se ty v Indii, nebyl důvod je nebrat

[/quote]
No, mě osobně v situaci kdy ČSA rozprodává
co se dá, ruší linky a snižuje platy a přesto se nemůže dostat z "červených" čísel, přijde doopravdy nerozumné nakupovat další letadla. Nehledě na to, že zrovna tyhle linky obsluhované ATRkama jsou totálně prodělečné a také ČSA spoustu už
zrušilo a to málo co zbylo (a zbyde) by bezproblému mohli obsluhovat ATR42 - a také doteď obsluhují. Nehledě na to, že ty ATR co ČSA koupilo jsou z roku 2001 a je to verze 212A, zatímco původní byly verze 202 (jediný rozdíl je v silnějších motorech a asi o 4kts vyšší Vne). Já tedy žádný krok vpřed nevidím, naopak mi to přijde jako další nelogický krok který přispěje akorát k pohřbení ČSA.
Nejsem si úplně jist na co narážíš s tou leasingovkou - vždyť jsou pod ní (tedy pod jinou - Begrant Leasing Limited) všechny Airbusy co ČSA provozuje, tedy drtivá většina flotily?