[quote="Vincent"]a ptal se Ruzyne jake je tu pocasi a pak rekl neco ve smyslu ze neni CAT III approved, nebo neco podobneho, a ze zvazuje jestli divertovat na LKKV. Co znamena ze je ci neni CAT III approved? Pokud jsem teda PavlaS slysel dobre.
Myslím, že konkrétně v tomto případě to znamenalo, že buďto chtěl zkazit Davidovi za radarem radost z LVP, a nebo se chtěl dostat na své domovské letiště a tohle mu přišlo jako vhodná záminka
Jinak pokud se dobře pamatuju, PavelS lítá na DF 737 a ta imho ILS CAT III zvládá?[/quote]
Logika akce byla tato :
a) Létám DF737, který umí autoland a má dvoukanál A/P , což prakticky by mělo odpovídat CATIIIa.
b) Autoland jsem v životě nepoužil

, proto sám sebe považuji za nejvýše CATII approved.
Pozor, CATII se dále "dělí" na přistání ruční a automatické - tedy i u CAT II lze přistát ručně, u CAT IIIx již nikoliv.
c) Pro CATII je potřeba DH=100ft a RVR=300m.
d) V okamžiku, kdy jsem letěl nad Německem, jsem zavolal LKPR_APP ( vyžádáte si opuštění frekvence na EDMM_CTR a přeladíte na APP ) a ptal se ho na aktuální stav RVR v Praze a předpoklad jeho změny. RVR=275m, čili míň než minima. Proto jsem pojal plán divertovat do LKKV, protože v Brno to bylo ještě horší a další možností bylo pak EDDC, EDDP, ale komu by se chtělo nocovat v Německu, ehm .... S palivem v pohodě.
e) Po vstupu do LKAA jsme zvážili možnost, že bych někde poholdoval ( kupř. RAK ) a vyčkal na zlepšení RVR nad minima - běžný postup okoukaný z reálu.
f) Tak následovalo holdování nad RAK.
g) K mému úžasu se RVR opravdu zvedlo na 1100m, což bylo silně v kontrastu s tím, co jsem viděl doma z okna ( VVR=100m=Veranda Visual Range ). Proto jsme zkusili ILS CAT II APP, čili přesné přiblížení na RWY24 avšak jen ruční přistání.
h) Problém nastal, že FS2002/SB patrně nebere hodnotu RVR v potaz a bere jen VIS, která byla cca200m.
i) Následkem toho jsme vyrobili díru někde u RWY24.
P.S.: Mimochodem letěl jsem z
TORINA z Italie ( Olympiada) , což je letiště , které vřele doporučuji všem. Jednak má volně stažitelnou scenerku, jednak má krásné barevné mapy

ale hlavně je tam neobyčejně zajímavá struktura SIDů i STARů ( letiště je obklopeno nějakými MIL prostory a jsou tam různé požadavky na dodržování výšek, apod. ) . Hlavně ale tam mají systém přidělení DVOU SIDů, které na sebe navazují. Nejdříve letíte první SID, který vás dovede někam a z tohoto bodu pak letíte další SID na trať. V povolení proto dostanete SID1 a SID2 - pokud tedy odkývete , že máte mapy - zajímalo by mne, jak si s tím po radí FMCs .... hi hi.
howgh