- 03 bře 2011, 17:57
No čtyři.
Descent FL180, tj teď.
When ready descent FL180, tj až budu chtít
Descent FL180 to reach at VLM, tj teď klesat FL180 a dosahnout na VLM
When ready descent FL180 to reach at VLM, tj až budu chtít, ale tak, abych nad VLM měl FL180
Dále:
(When ready) descent FL150, reach VLM at FL180 or bellow, tj (až budu chtít) klesat FL150, ale tak, abych VLM měl ve FL180 nebo níže (ve FMC většinou značeno FL180B na stránce LEGS v pravém sloupečku)
Dobrý je to, že když dostanu when ready tak klesám podle svého ToD/VNAV a je to pro mě nejlevnější. Když mi ale ATC \"nařídí\" klesat teď (tj descent FL180), tak mi nic neříká o rate of descent, tedy rychlosti klesání. Nic mi tedy nebrání začít klesat cca 500ft/min a počkat si až nalítnu svůj vertikální VNAV profil zespodu (cca fialová indikace na ND a někde v FMC). Toto se dost dobře dá použít když mi ATC nařídí klesání a já mám svůj ToD pár minut před sebou, takže na něj brzo navážu. Naopak ale když mě ATC někudy vektoruje nebo shortcutuje tak nebudu klesat celou dobu \"na protest\" 500ft/min, ale tak nějak normálně, ať už v LVLCHNG, nebo (asi rozumněji) na V/S, kterou upravuju podle \"banánu\" na ND.
Samozřejmě ATC může dát i instrukce o RoD (rate of descent), které potom dodržet musím, tj Descent FL180, rate 2000ft/min or greater už nijak neobejdu, takže nastavím FL180, VS-2000 a klesám (autothrust v režimu MCP SPD pomocí přípustí udržuje nastavenou rychlost, protože se nejedná ani o ekonomický VNAV sestup, ani o LVLCHNG pád na volnoběh). RoD může být i nějak omezena, např \"Descent FL180, rate of descent two thousand feet per minute until FL210\", kdy do FL210 musím klesat 2000ft/min a potom už jak chci.
PB