Chci se vyjádřit ke všemu:
1. VOR/DME a všechny druhy NDB se v dnešní době můžou létat na LNAV (nebo prostě navigační mód, nevím, jak se tomu říká v nebulících), přičemž Required navigation performance je 0,5 nm. Důležitou podmínkou je aktuálnost navigační databáze daného FMC.
Jako důkaz by snad mohlo posloužit toto, můj vlastní dotaz na flightsimu. AJS psal : \"...ale třeba na 737 platí, že pro provedení přiblížení v LNAV (používá se ale pouze LNAV overlay konvenčního non-precision přiblížení, standalone LNAV APP není na našich érech ještě povolen) je RNP=0,5. Přeleze-li hodnota ANP tohle číslo, hodí ti to na EHSI hlášku UNABLE REQUIRED NAVIGATION PERFORMANCE, a buď nesmíš zahájit přiblížení za pomoci LNAV, nebo musíš udělat go-around. Tohle ale umí hlídat jenom software FMC update 10.6 (nebo tak nějak) a výše, staré to neumí...\"
2. Pokud se správně dívám do mapy, nachází se bod RASIM na radiálu 345° ve vzdálenosti 36,2 nm od VORu Vožice.
3. K polohám VORů - empirickým zjištěním jsem došel k tomu, že VORy, tak jak jsou umístěné ve scenérkách LKPR a LKTB, jsou umístěné úplně blbě a bod MAPt nejen že není v ose RWY, ale ani se z něho kolikrát nedalo za minimální dohlednosti dostat rozumně na dráhu. Takže z toho vyplývá - nekoukejte na souřadnice, protože VORy jsou umístené podle souřadnic dobře, ale letiště ne!
Můj postup je následující - vezmu si leteckou mapu a podívám se, kde se VOR nachází na letišti vůči drahám a v programu AFCAD si potom tento VOR přetáhnu, aby byl zhruba na stejném místě. A světě div se - MAPt je tam, kde má být - v ose dráhy

(funguje i na LKTB i na LKPR, pokud někdo neví jak na to, klidně mi dejte vědět, rád vám upravený AFCAD pošlu)
PS: Není to zdaleka jen problém těchto letišť. Nedávno jsem letěl do Hurgády a praktikoval VOR/DME přiblížení, přičemž byl ale VOR asi o 1,5 míli jinde, než z čím počítala mapa. Výsledek si snad umíte představit...
4. CRS se u přiblížení podle mě nastavuje na kurs dráhy také proto, aby v módu EHSI (nebo si dosaďte název, jak se tomu říká u vás v letadle

) Expanded ILS byly báry, podle kterých se můžete řídit směrem dopředu. Zní to hloupě, ale schválně si zkuste tento mód zapnout, letět ILS přiblížení bez A/P, A/T a F/D jen podle tohoto zobrazení na EHSI a místo kursu 243 si nastavit třeba 000. A žádné koukání na dráhu, pěkně podle indikace
A u VOR/DME? Vždyť když je nízká dohlednost a já bych letěl tento druh přiblížení na špatný radiál k VORu, vynořil bych se místo zhruba v ose dáhy úplně někde jinde a mohl bych tak akorát opakovat přiblížení.
5. Mně se zdají všechny kurzy v FSce posunuté cca o jeden stupeň. Nemůže to být rokem výroby? Že ty kurzy tenkrát fakt takové byly? Já těmhle věcěm zdaleka nerozumím tak, jak bych chtěl, takže je možné, že plácám hlouposti...
Toť asi vše
Létám pomalu, nízko a v zatáčkách brzdím.