VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By rc_czech
[quote="PavelS"]
Pokud letiště odletu neni v prostoru obsazeném řídícím, ladíte vždy na COM1 frekvenci 122,80MHz - UNICOM. Tato frekvence UNICOM vám umožňuje komunikovat mezi sebou, abyste věděli, kde jste a co děláte. UNICOM je pouze textová frekvence, tj. vše musíte psát do textové řádky, nefunguje zde voice. Při letu tam, kde není ATC, mějte vždy UNICOM naladěn a sledujte došlé zprávy.
[/quote]

Komunikace na UNICOMu neni simulaci komunikace s ATC. Neni zde ani zadna zavazna frazeologie, jde jen o to, abychom se nepozabijeli. Tzn, ze pokud stojite sami na letisti, neni treba psat, ze pojizdite tudy a tudy. Stejne jako pokud nekdo stoji o 500m dal, nebudu psat, ze pushback...

Jediny mistem, kde ja vzdy komunikuji sve pocinani je:
Stup na drahu a start - napr.: LKPR: L/U and T/O RWY24
a pristani - LKPR: Est. ILS RWY24, Landing
tady jde o to, nevzlez nekomu, do je na finale na drahu - i kdyz o tom bychom meli vedet, bo to dal na Unicom :D nebo naopak nekomu nepristat na zada.

Mam par dulezitych prispevku zkopirovanych, tak je sem hodim...
Pokud poznate svou prispevek, autora rad doplnim ;)
Roman464
By George_L
Jelikož mi dotyčný pilot dovolil zveřejnění našeho rozhovoru, dovoluji si tak učinit. Už předem vím, že mě čakají palce dolů, ale život už je takový.

Upozornil jsem ho, že by mohl napsat, když se chystá ke startu, další text asi hovoří za vše...

Protože jsem nevěděl, že zde podobné téma ve školce je, chtěl jsem se zeptat jaký na to mají názor ostatní. Já ve vzduchu taky nepíšu každý bod, který přelétám, ale na letišti a kolem na UNICOMu píšu. Jak vidno, píšu možná více než je třeba a proto patří dotyčnému pilotovi omluva, stačí psát start a přistání, ale i to mu bohužel přišlo zatěžko.

Opravdu mi nejde o to, dělat ze sebe nejchytřejšího, ale o dodržování alespoň nějakých pravidel. Pokud lítám online, souhlasím s danými pravidly. Spíš jen doporučení pro začátečníky.

Sorry za příspěvek, ale ta diskuze po private message mě fakt dostala a docela mě zajímalo, kdo má pravdu.
By Slon
Zdravím.

Takže. Volačku, jméno si tam klidně mohl nechat, já se za to nestydím.

Rád bych začal tím. Nepřijde Ti to trapné vyhledávat piloty/situace, kde bys mohl ukázat, jaký seš profík a jebat hned piloty, co udělali špatně ? Promiň, ale přijde mi to tak, už jenom tím, jak jsi začal náš rozhovor - \"Což takhle napsat alespoň par slov?\" . Jako, nešlo by to třeba jinak. Příklad \"Ahoj. Prosím Tě, hele, znáš pravidla vatsimu o unicomu....\" a blablabla. Bez pozdravu, bez ničeho, jen prostě hned dupat pilota za něco, abych si zvedl své ego.

Teďkom celkově k mým metodám. To, že jsem nic nenapsal na unicom, neznamena, že pravidla ignoruju, nebo schválně porušuju. Nejsem žádná svině pilot a lítám rád a pro zábavu a nemám zájem někomu to lítání kazit nebo jiné piloty jakkoliv omezovat. Jak už jsem psal v tom chatu, tak ať dělám jakýkoliv pohyb na letišti, tak se dívám kolem sebe, než vstoupím na ranvej, tak se přes fsinn radar dívám na provoz kolem. Kdybych viděl, že hrozí, že nějak ovlivním/omezím nějakého dalšího pilota svou činností, tak pak teprve napíšu na unicom, aby semnou počítal. Ale přijde mi zbytečné psát, že vjíždím na ranvej, když ty jsi zrovna ranvej opustil a priletavajici provoz je 20 nm daleko.

Doufám, že se Ti tímhle ulevilo a citíš se líp, protože docela nemůžu nalézt smysl tvého počínání. Co z toho máš ? Co čekáš, že z toho budeš mít ? Děláš si snad někde zářezy kolik pilotů jsi načapal během toho, že něco udělali/neudělali ?

Lidi, lítejte pro zábavu a nekažte si to kravinama a neřešte hlavně takove blbosti. Třeba jako Tomáš Bína, který mi začal po chatu online nadávat za to, že jsem v 7 hodin večer odstartoval z dráhy 13, která je v realu kvůli hluku uzavřena. Nevím kolik jsem tím vzbudil virtuálních lidí v Praze a je mi to fuk, protože za 1. volba dráhy, kterou použiju je má věc a za 2. se stejně tato omezení na vatsimu neprovázejí, alespoň ne u nás tady.

PS: Palce dolů jsou v očekávání, takže mě nepřekvapíte...
By Čondra
Ahoj, Tomáši..

Jako řídící by jsi měl ASI ctít pravidla VATSIMu, NOTAMy atd více, než kdokoliv jiný! Pohyby na dráze by se asi psát měli, proto ten unicom taky máme, že jo....

RWY31/13 je uzavřena hlavně kvůli údržbě, že jo......

BTW: RWY13 se pro odlety taky občas používá..... Když není zblití na nic jinýho..
By Slon
[quote="Čondra87"]Ahoj, Tomáši..

Jako řídící by jsi měl ASIctít pravidla VATSIMu, NOTAMy atd více, než kdokoliv jiný! Pohyby na dráze by se asi psát měli, proto ten unicom taky máme, že jo....
[/quote]

Ale já to chápu a většinou takyže píšu, ale prostě někdy mi to fakt přijde zbytečné, což byla i tahle situace.

EDIT: A úplně nechápu, proč něco takového vůbec řešit na foru. Jakoby to byla závažná věc století, která se musí probrat. Holt, když se lidé nudí...

[quote="Čondra87"]
RWY31/13 je uzavřena hlavně kvůli údržbě, že jo......[/quote]

Jo, teďkom, to vím. Ta má situace s TB se stala dávno docela. To byla normálně otevřena.
By George_L
Nemíním tu kazit téma o UNICOMu. Co z toho mám? Než jsem našel toto téma, chtěl jsem zjistit, kdo má pravdu a jak víš, slíbil jsem klidně omluvu, pokud není v pravidlech, že se má psát. Pravdu jsem měl já.

Upřímně, i když jsem někde na GOSEKu, tak rád na UNICOMu zaregistruju, že něco startuje z 24 a že se dá očekávat třeba křižování (pokud letí na východ). Uvědom si, že to vše začalo jen nenapsáním pár slov : lineup and t/o RWY24 a pak AIRBORNE, toť vše.

Dál to prosím neřešme. Jen bych upozornil, že je to poprvé, co jsem se k něčemu podobnému tady na foru vyjádřil a to jen z důvodu, jak seběvědomě jsi tvrdil, že psát nemusíš a co do toho kecám.
By Slon
[quote="George_L"]Nemíním tu kazit téma o UNICOMu. Co z toho mám? Než jsem našel toto téma, chtěl jsem zjistit, kdo má pravdu a jak víš, slíbil jsem klidně omluvu, pokud není v pravidlech, že se má psát. Pravdu jsem měl já.[/quote]

Tos jako předtím ještě nevěděl, jak to má být správně ? Zrovna ty, který má tolik nalítáno ?

[quote="George_L"]
Upřímně, i když jsem někde na GOSEKu, tak rád na UNICOMu zaregistruju, že něco startuje z 24 a že se dá očekávat třeba křižování (pokud letí na východ). Uvědom si, že to vše začalo jen nenapsáním pár slov : lineup and t/o RWY24 a pak AIRBORNE, toť vše.[/quote]

Kdyby něco takového hrozilo, tak já to na ten unicom napíšu, ale v tehle situaci dnešní tam nemohlo stát vůbec nic ! Jediné další letadlo v mé dráze letu bylo v německu a tam už byl řídící.

[quote="George_L"]
Dál to prosím neřešme. Jen bych upozornil, že je to poprvé, co jsem se k něčemu podobnému tady na foru vyjádřil a to jen z důvodu, jak seběvědomě jsi tvrdil, že psát nemusíš a co do toho kecám.[/quote]

Kde tam píšu, že na unicom tyhle věci nemusíš psát ?
By kopcimek
TS je zbytečně moc náchylnej na cokoliv co se mu řekne. Nedokáže unést to, že mu někdo něco vytýká nebo se ho snaží usměrnit...Škoda mluvit, tohle jsme řešili u víc lidí. Tito mentálně nedospělí lidé se to buď rychle sami naučí a pochopí, že rady starších kolegů jsou míněny dobře a nikoliv s cílem \"vyhlásit válku\", nebo budou prostě eliminováni...Řečeno slovy profesora: \"na takový týpky, my si tady nepotrpíme\". To co jsi předváděl na IVAU v Líních, nemělo s lítáním nic společnýho..

As real as ti gets je na prvním místě, jinak se na to můžem vysrat.

Zkus se zamyslet nad tim, jak se k nám chováš, protože jestli se takhle budeš chovat i dál, já osobně s tebou už spolupracovat nebudu.

Toť vše, rád bych to uzavřel, ale určitě budem zase otvírat novej topic k tomuhle :(
By Slon
[quote="kopcimek"]TS je zbytečně moc náchylnej na cokoliv co se mu řekne. Nedokáže unést to, že mu někdo něco vytýká nebo se ho snaží usměrnit...Škoda mluvit, tohle jsme řešili u víc lidí. Tito mentálně nedospělí lidé se to buď rychle sami naučí a pochopí, že rady starších kolegů jsou míněny dobře a nikoliv s cílem "vyhlásit válku", nebo budou prostě eliminováni...Řečeno slovy profesora: "na takový týpky, my si tady nepotrpíme". To co jsi předváděl na IVAU v Líních, nemělo s lítáním nic společnýho..

As real as ti gets je na prvním místě, jinak se na to můžem vysrat.

Zkus se zamyslet nad tim, jak se k nám chováš, protože jestli se takhle budeš chovat i dál, já osobně s tebou už spolupracovat nebudu.

Toť vše, rád bych to uzavřel, ale určitě budem zase otvírat novej topic k tomuhle :([/quote]

Tak tohle je hodně trapné. Mluvíš úplně, ale úplně zcestně.

Za 1. Jakou radu mi tam JL dal ? Když mluvíš o tom, že si nenecham poradit ?

Za 2. JÁ JSEM NA IVAU NIKDY, pro tebe speciálně opakuji NIKDY nelítal, neřídil, o IVAU jsem se dozvěděl až po půl roce, co jsem začal lítat na vatsimu. Už si tohle někdy zapamatuj, už jsem ti to jednou psal.

"As real as ti gets je na prvním místě, jinak se na to můžem vysrat." a to je teďkom narážka jako na co ?
By Čondra
[quote="Kory"] Za 1. Jakou radu mi tam JL dal ? Když mluvíš o tom, že si nenecham poradit ?[/quote]
Checht. Třeba to, že by bylo vhodné, před provozem v ILS napsat, že jdu na RWY..

[quote="Kory"] Za 2. JÁ JSEM NA IVAU NIKDY, pro tebe speciálně opakuji NIKDY nelítal, neřídil, o IVAU jsem se dozvěděl až po půl roce, co jsem začal lítat na vatsimu. Už si tohle někdy zapamatuj, už jsem ti to jednou psal. [/quote]
Mami!, ale já bych ti NIKDY nelhal!!!
By Slon
[quote="Čondra87"]

Za 2. JÁ JSEM NA IVAU NIKDY, pro tebe speciálně opakuji NIKDY nelítal, neřídil, o IVAU jsem se dozvěděl až po půl roce, co jsem začal lítat na vatsimu. Už si tohle někdy zapamatuj, už jsem ti to jednou psal.
Mami!, ale já bych ti NIKDY nelhal!!![/quote]

Hahaha, chtěl bych vidět tebe, jak by se ti líbilo, kdyby Tě někteří lidé neustále považovali za někoho úplně jiného.
By kopcimek
A tohle je přesně to, jak dokáže TS argumentovat a jak dokáže diskutovat. Já vim, žes mi to psal. To bylo na zkoušku znovu napsané, abych viděl tvoje další reakce. Mysli si o mě co chceš, budeš sám proti sobě.

P.S.: OK snaž se, jde ti celkem o hodně :)
By Slon
[quote="kopcimek"]A tohle je přesně to, jak dokáže TS argumentovat a jak dokáže diskutovat. Já vim, žes mi to psal. To bylo na zkoušku znovu napsané, abych viděl tvoje další reakce. Mysli si o mě co chceš, budeš sám proti sobě.

[/quote]

Asi podobná te tvé. Místo "promiň, spletl jsem si Tě", si vymyslíš takovou kravinu...
By Jindřich
Pokusím se zapojit za \"Radu starších\". Pánové, prosimvás (a znovu targetuju Tomáše Slončíka a teď schválně i Ondru Kurce (i když nic neprovedl :-))...
Kvůli tomuto tady VATSIM není. Tobě TS napíšu jen tolik, že kdyby Yellowcab zažádal o ATC, okamžitě by mu bylo vyhověno a neplácal by se na DEL/GND tak dlouho jako ty. Přečti si znova debriefing v patříčné sekci když jsi byl TWR a pamatuj jak jsme se spolu bavili a možná Ti něco dojde. Shazovat svého vlastního HC během výcviku je teda [dosaď nepojmenovatelný výraz].

K ostatnímu se nemíním vyjadřovat, snad jen řeknu, že když letím mimo ATC, tak rád pokecám s jakýmkoliv pilotem v okolí a to nejen via UNICOM. Když letím SID a kolega STAR, pokecáme, dáme si hladiny a pak na sebe koukáme a fotíme se. Prosimvás, jsme všichni na jedné lodi, jde jen o zábavu, proč tolik záště a výtek? Fakt to nechápu.
By amalka
Já teda do unicomu nic nepíšu když vidím že nehrozí konflikt a že svým pohybem nikoho neohrozím. Pokud by přistávající letadlo bylo blíže, pak bych počkal až sedne, vlezl na dráhu, počkal až sjede a pak odstartoval. A to vše bez jediné čárky na unicomu. Nebyl by pro jakékoliv psaní žádný důvod. UNICOM slouží k domluvě ohledně konfliktních situací, pokud taková nenastává, není potřeba do něj psát.

Takže kdybych místo TS startoval já, HLX by teď popotahoval mě.
By Slon
[quote="amalka"]Já teda do unicomu nic nepíšu když vidím že nehrozí konflikt a že svým pohybem nikoho neohrozím. Pokud by přistávající letadlo bylo blíže, pak bych počkal až sedne, vlezl na dráhu, počkal až sjede a pak odstartoval. A to vše bez jediné čárky na unicomu. Nebyl by pro jakékoliv psaní žádný důvod. UNICOM slouží k domluvě ohledně konfliktních situací, pokud taková nenastává, není potřeba do něj psát.

Takže kdybych místo TS startoval já, HLX by teď popotahoval mě.[/quote]

První člověk a asi i jediný, který to chápe... . Díky.
By Nipik
\"Prosimvás, jsme všichni na jedné lodi, jde jen o zábavu, proč tolik záště a výtek? Fakt to nechápu.\"

Velká pravda!
By Alfista164
Jen ještě odbočím k té rwy 13 jak jsi říkal, že jsem Ti nadával. Pokud si pamatuju, tak jsme si psali jen jednou a to tehdy, kdy jsi prováděl průlety apod. na Ruzyni, terminálama apod.. Bez UNICOMu samozřejmě apod. Nadával jsem Ti za ten Tvůj průlet na dráhu 31 kdy jsi mi těsně po vzletu proletěl za zadkem.. Takže... A pokud jsem Ti nadával za dráhu 13 na vzlet tak to možná bylo kvůli větru, nějakým pravidlům runway in use atp. Bylo by docela na prd, kdyby každý vzlétal a přistával na dráhu na kterou se mu zrovna zachce nebo ji má \"ve směru\" a jiné individuálně odůvodněné důvody.. Ale nechci se hádat. To jen tak na okraj a objasnění.

Chca nechca, souhlasím s tím psaním na UNICOM jak psal Amálka, není důležité psát všechno, pokud vím, že můžu bezpečně vzletět, přistát apod. pokud vím, že není v mém bezprostřením okolí provoz, který bych mohl ohrozit apod.. Ukamenujte mě, ale sdílím stejný názor.
By Ico
Osobne po mnohych skusenostiach s okolitou prevadzkou musim jednoznacne suhlasit s JirimL. Ine nazory berem, ale osobne budem pisat nadalej to co povazujem za potrebne, aby okolity narod vedel co prave vykonavam a co zamyslam. Je to z ucty k okoliu :) Samozrejme neprehanam a nepisem hlasky typu Start-up, Pushback. Nazory typu \'kdyz nic nehrozi\' sa mi javia sice v poriadku, ale u mna ako maleho GA vobec neobstoja. Pokial ja nemam moznosti (TCAS) ako zistit kto je v mojej blizkosti, musim sa spolahnut na kolegov ze mi napisu co zamyslaju a co vykonavaju. Moj nazor teda viete :) SRY, teraz som si vsimol prepis komunikacie medzi HLX a TS, ako sry, nechcem sa nikoho dotknut, ale vyzera to na komunikaciu medzi serioznym clovekom (HLX) a dietatom ktore ma nejaky problem... SRY! Myslim si, ze kazdy sa mame stale co ucit a ja osobne si vzdy vazim nazor skusenejsich a neberem to ako je*anie mojej osobnosti.
By Mimikra=>CSA128
Výborně po roce a půl se kouknu na VACC-CZ a ono je to tu stejné spíš horší... osobně souhlasím s reakcí L/U RW xy and T/O optional wait etc... mám aspoň pocit že s někým na té síti jsem a případně když už ani tohle ten člověk nenapíše tak se otážu jaká bude další postup dotyčného, každopádně to co tu předvádíte je směšné... pokud se hluboce zamyslím vždy tu byl někdo kdo udělal něco špatně ale už jste tomu kua mohli odrůst a upřímě pozvolna ztrácím chuť se na VACC (alespoň český) vracet

PS: palce dolů teď !
By George_L
[quote="amalka"]Takže kdybych místo TS startoval já, HLX by teď popotahoval mě.[/quote]

Snad má poslední reakce v tomto tématu. Mně nešlo o popotahování, došlo ke střetu dvou názorů a já jsem zveřejněním komunikace (se souhlasem druhé strany) chtěl pouze vyvolat diskuzi, jak to má být správně (v tom PrintScreen okně jsem neměnil ani čárku, i když tam byly překlepy). Druhá strana byla anonymizována, protože tady nešlo o ni, ale o ten správný postup. Že se pak dotyčný pilot identifikoval, je jeho věc. (V private message jsem nikoho neurážel, jediné co připouštím, je chybějící pozdrav - dodatečná omluva, ale to jsem v tom spěchu nestihl/zapomněl. Psal jsem RWY VACATED, atd. a byl jsem zkrátka dost překvapen, že je letadlo na RWY bez jakéhokoliv textu.)

Upřímně, zjišťovat na zemi přes nějaké virtuální radary, zda není něco někde na GOSEKu mi přijde jako hodně mimo realitu. Ano, mimo realitu je i chybějící ATC, ale to je hold riziko této simulace a VATSIMu. Budou-li lidi psát alespoň jak je uvedeno v příspěvku od PS resp. RS, budou mít všichni kolem představu o dění na letišti a virtuální radary nebude potřeba otevírat. Vážně jde jen o pár slov textu.
By torpy68
[quote="amalka"]Já teda do unicomu nic nepíšu když vidím že nehrozí konflikt a že svým pohybem nikoho neohrozím. Pokud by přistávající letadlo bylo blíže, pak bych počkal až sedne, vlezl na dráhu, počkal až sjede a pak odstartoval. A to vše bez jediné čárky na unicom.[/quote]

No jako myslené to je dobre.Ale ked som na finále,a vidím stáť niekoho na h/p bez toho aby bolo niečo na Unicome,tak nemôžem vedieť či to je niekto uvedomelý,a znalý ako treba ty,alebo nejaký blázon ktorý mi tam 2NM od prahu vleze....(nestalo sa raz... a už sú na svete zbytočné problémy)

Takže súhlasím s J.L. že tých 4-5 viet pri štarte,a pristátí nikoho nezabije,a dokáže ušetriť zbytočné nervy aj ked je to len virtuál
By Čondra
[quote="torpy68"]že tých 4-5 viet pri štarte,a pristátí nikoho nezabije,a dokáže ušetriť zbytočné nervy[/quote]

A pak spousty flejmovacích příspěvků na fóru....
By amalka
UNICOM je k domluvě když není ATC. Někdo to chápe tak, že je vhodné informovat obecně o čemkoliv včetně čísla bot a jiný tak, že je potřebné do unicomu psát, pokud vidím že hrozí kolize. Obojí je akceptovatelné, cílem je nesrazit se a každý má ten práh, kdy má pocit, že už by měl (on nebo někdo další) něco ohlásit, jinak nastavený. Tzn. v tomhle mají oba pánové pravdu.

V okamžiku kdy není ATC, tak je to poměrně nezáživná hra a v podstatě jde o hovno, i kdybych měl přistát někomu na záda. Stejně tak pokud není ATC, můžete létat jak chcete, přistávat na zavřené dráhy a dělat jiné skopičiny dokavad svým chováním \"neohrozíte\" jiné letadlo. Nezapomínejte, že to je prostě jen hra a když se tady srazíte, tak se nic neděje. Spousta lidí to tu bere zbytečně vážně.