VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By OK1ZJH
Zdravím všechny

Zajímalo by mně ,jak je to s podávaním letových plánů pro VFR.Četl jsem,že u VFR stačí zadat odletové letiště,bod kde opouštím CTR,bod u letiště kde pristávam a koncové letiště.(promiňte začátečnický popis).
Ale co když si zvolím nějaký odletový bod z CTR a pošlu plán ,zavolám ATC a on mi určí jinou trasu???
Má se tedy posílat plán až po schválení trasy???
Nebo jak je to s tím časem kdy mam poslat letový plán???

Jirka OK-ZJH
By David Přibyla
Ahoj,
nejdříve odešleš letový plán (FPL), ATC ho zkontroluje a v případě že je tam něco třeba změnit tak to už udělá sám a doplní další potřebné věci. Čili pokud ti ATC v povolení říká nějaké změny (např jiná letová hladina, nebo nějaké přetrasování) tak je důležité, abys tomuto rozuměl a následně to správně opakoval v readbacku a pak to dodržel. Ty už jako pilot ale žádné změny ve FPL neděláš, to už si pořeší ATC. Pokud jsi odeslal FPL tak už žádné přeposílání neděláš, pouze když tě ATC vyzve abys to udělal (OK-ZJH, Tuřany věž dobrý večer, prosím přepošlete váš letový plán)... to se může stát v případě že FPL nedorazí k řídícímu (z jakéhokoliv důvodu). ATC si pak vyžádá abys FPL přeposlal.

David Přibyla
VACC-CZ
Ahoj, můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč mě včera Okecje tower nechtěla vzít plán, který jsem našel ve Vatroute (SOXER UN869 RAVKU Y17 GOLOP) a trval na plánu z Routfinderu (EVINA UM985 JED UQ10 PADKA UL984 SOPAV UT45 BODAL UL726 VLM)? Mám pocit, že tady někdo tvrdil, že Vatroute je spoloehlivější. Jak to tedy je? Díky.
By amalka
No imho Ti do route nemá kdokoliv co kecat. Maximálně protože neexistuje SID na ten první bod zvolené tratě, tak ti buď vnutí jinou trať, která začíná platným bodem na kterou odletovka vede, nebo ti dá odlet na vektorech, když jeho trať odmítneš.

Každopádně Routefinder už dlouho negeneruje validní tratě, takže je lepší spoléhat se na prověřené traťe z vatroute nebo vroute.
By ASG29
Poradíte? Jednak - jaká je nejpravděpodobnější trasa LKPR-LSZS (jestli se dá spoléhat na routefinder)? Za druhé - postup přiblížení mi je z map jasný, ale jak správně postupovat: můžu sám ukončit IFR a přejít na VFR, pokud sám tak kde, jít VFR nad letiště a potom pokračovat třeba nad Zernez, tam vyklesat a vrátit se (jako v tom videu, co jsem dal odkaz)?
A ještě - jaká je správná komunikace pro ukončení IFR a přechod na VFR?
Díky.
By ihrdlicka
Pokusím se popsat jak jak jsem to letěl já. Nejsem si jist, zda to bylo úplně korektní - zkušenější doplní opraví.
B736

1. Změnu na VFR musíš mít ve FPL u posledního plánovaného IFR bodu např. TIRUL/VFR N240F160. Typ letu by měl být ve FPL deklarován jako VFR(Y) - řeším poznámkou
2. Před dosažením bodu TIRUL když jsou povětrnostní podmínky VMC zažádáš příslušného řídícího o změnu letu na VFR.
3. Zjistíš METAR LSZS případně naladíš ATIS a podle toho zvolíš přiblížení buď přes MALOJA nebo ZERNES (pro velká letadla je povoleno pouze přímé přiblížení přes tyto body) - aspoň na VATSIMU. Někde na fóru jsem viděl video, kde s B737 nalétával na finále z jihu.
4. Pokračuješ VFR kontaktuješ AFIS, a nahlásíš polohu a své záměry. Ve VFR mapce je přesně uvedeno kdy nejpozději kontaktovat řídícího (nevím z hlavy) - já osobně bych se snažil kontaktovat řídícího co nejdříve, nahlásil bych ETA, aby mohl v klidu na place zorganizovat přílety - odlety čmeláků.

Bohužel jsem na LSZS AFISáka nezažil - snad při nějaké VFR TOUR akci.
By Ico
LubosK> je to blbost, zjavne neznalost domacich. Tato trat je jednoznacne v tomto smere pre lety do LHCC Firu popr k nam, takze nevidim dovod aby ta nutili k tomuto, odmietnut. A este som si vsimol jednu vec, podla mna to naplanovanie tvojej trate je asi na prd, v podstate z UN869 nemozes menit trat na LOW Y17, kedze Y17 ide z Duetchlandu. A keby aj je to aj tak nahovno, pretoze z UN869 nevedie nic na RAVKU a teda aj na GOLOP, musel by si to riesit DCT a to nejde v tomto pripade. Treba pozriet mapy LOW/HIGH pre LKAA a neriadit sa na 100% route plannermi...
By Ico
K tomu VFR by som postupoval asi takto. V pripade naplanovaneho prechodu z IFR na VFR postupom ako pise IvoH. V pripade neocakavaneho prechodu z IFR na VFR letovy plan neriesis, poziadas o prechod na VFR a je na ATC aby ti podla pocasia na trati povolil alebo zamietol prechod na VFR. Ostatne ako pise IvoH.
[quote="Ico"]...nevidim dovod aby ta nutili k tomuto, odmietnut.[/quote]

Odmítnutí bylo. Odmítli oni mne... :)

Když jsem se hájil , že je to z Vatroute, tvrdil, že FPL prostě neplatí, a že Routfinder je lepší. Ještě mi na Routfinder poslal odkaz chatem.
Příště holt budu asertivnější.
By Ico
Pozri moj upraveny prispevok hore... Ak nebudem brat do uvahy, ze nevedeli o pravidle ze na EVINU a JAB idu lety k nam a do LHCC, tak v podstate mali pravdu, ten tvoj FPL je na prd ;) Ako ber to v pohode pre tvoje buduce trenovanie sa v planovani, mozes pouzit nejaku trat, ale sam si ju potom prejdes cez charty a skontrolujes spravnost, takto sa to bohuzial musi robit...
By amalka
[quote="Ico"]K tomu VFR by som postupoval asi takto. V pripade naplanovaneho prechodu z IFR na VFR postupom ako pise IvoH. V pripade neocakavaneho prechodu z IFR na VFR letovy plan neriesis, poziadas o prechod na VFR a je na ATC aby ti podla pocasia na trati povolil alebo zamietol prechod na VFR. Ostatne ako pise IvoH.[/quote]

Lol, no to si znova promysli tohle... :))))
By Ico
LubosK> nasiel som mozno jednu alternativu, ktora by mohla byt validna a to tato> po TOMTI UN869 ASTEL a tu pouzit LOW route P861 na GOLOP. Toto by mohlo byt ok s pouzitim prechodu na LOW trat a prichodom na GOLOP...
By Ico
AMA> nieje co premyslat, niektore veci su prebrate z realu ;) hlavne v pripade pocasia ti ATC musi jednoznancne dat na vyber co pozadujes dalej v pripade, ze na trati nie su splnene podmienky VMC...
Myslel jsem, že na RAVKO lze normálně přejít z upper UN869 na lower Y17, ta pak vede na GOLOP. Co je na tom blbě?
Pokud to nelze, nešlo by na nějakým dřívějším bodě přejít z UN869 na N869?
By Ico
LubosK> osobne sa mi viacej pozdava prechod cez ASTEL na LOW P861 ako pisem vyssie, samozrejme realne restrikcie by bolo treba pozriet v AIP, ak samozrejme pre tuto trat su...
By amalka
[quote="Ico"] A keby aj je to aj tak nahovno, pretoze z UN869 nevedie nic na RAVKU a teda aj na GOLOP, musel by si to riesit DCT a to nejde v tomto pripade. Treba pozriet mapy LOW/HIGH pre LKAA a neriadit sa na 100% route plannermi...[/quote]

Jako ta trať použitelná je, z UN869 lze (N869) přejít na RAVKO na Y17 a následně na GOLOP.

Znovu připomínám, berte traťe z vatroute nebo vroute a teprve když vám nejde naprogramovat, nebo když zjistíte, že v místě příletu/odletu končí/začíná bodem, na který nevede STAR/SID, tak zapojte vlastní invenci nebo požádejte ATC o asistenci. Vatsim platnost a použitelnost tratí nijak nesimuluje a je bezpředmětné se tím jakkoliv hlouběji zabývat. Nehledě na to, že v reálu není v lidských silách si sám (třeba pro let Piperem po Evropě) naplánovat validní trať a je nutné využívat nástroje a databáze, které toto udělají tak aby to Eurocontrol vzal. Prostě traťě řešte maximálně v tom měřítku jak jsem napsal a dodržujte přitom v rámci možností FL245 a výše pro traťě začínající U (Upper).
By amalka
[quote="Ico"]AMA> nieje co premyslat, niektore veci su prebrate z realu ;) hlavne v pripade pocasia ti ATC musi jednoznancne dat na vyber co pozadujes dalej v pripade, ze na trati nie su splnene podmienky VMC...[/quote]

Je to naprostá blbost jak si to napsal. ATC ti přechod na VFR nepovoluje.
By Ico
Ano, suhlas s AMA v tomto... Z hladiska planovania trate ;)
By Ico
AMA> tak daj ako to vidis ty s tym prechodom, mozme podiskutovat ;) No ok, rusi ti IFR plan, ale pokial niesu splnene podmienky na VFR jednoznacne mu svoje zamery povedat musis...
By amalka
[quote="Ico"]AMA> tak daj ako to vidis ty s tym prechodom, mozme podiskutovat ;)[/quote]

Přechod IFR na VFR tu už byl popsán mnohokrát, ATC na tom nic neschvaluje, maximálně vydá pokyn jak opustit prostor kde VFR není možné nebo vyžaduje explicitní povolení. Jestli jsou nebo nejsou VMC ale ATC nezajímá už vůbec, jestli si někdo žádá o přechod na VFR a nemá VMC je jeho problém.
By Ico
AMA> hmmm tak to u nas urcite neplati, samozrejme pokial clovek leti v riadenom priestore a otazka bola polozena, ze pocas riadenia prechod na VFR...
By Ico
AMA> ale uz sme dlho takto dobre nediskutovali ze? ;) Super by bolo, keby sa do toho dali aj ini, samozrejme s realom skuseni :)
By Ico
Jooooo nic proti nemu, prave naopak, len to prevzatie veci z realu na podmienky Vatsim-u je niekdy na taketo krasne diskusie ;) ako respect Honzovi, ani slovo navic ;) Ono aj lokalne predpisy sa lisia od krajiny ku krajine, a i ked su, nie vzdy sa to dodrziava. Este ak mozem k tomu mojmu vyjadreniu sa ze \'letovy plan neriesis...\', bolo myslene, ze ty v nom nemusis robit zmeny v tom momente, ATC by tiez nemalo, lebo sa to cele domrsi (stava sa ze ATC urobia pocas letu zmeny v FPL) a ked pristanes, vidis svoj let od toho momentu ako ti ATC urobilo zmeny v FPL. Takto som to myslel ak bolo dikutovane k tomuto. Inak asi nema dalej vyznam k tomuto, je to viacmenej dohoda na freq :)