IL62 píše:Vcera jsem si pred odletem z EPWA do LKPR zjistil na ATISu, ze draha na LKPR v pouzivani je 06. Podle toho jsem naplanoval priblizeni. ATC nebyl.
Jak nebyl ?
ATIS je pouze, když je přítomen ATC - základní pravidlo !!
ATIS posloucháš při příletu do FIRu, ne při odletu (v reálu není pochopitelně slyšet).
Pokud se ATC odpojí mezi příletem a přistáním, obvykle se také dohodne , na kterou dráhu máš sedat - nestalo se včera, pokud vím.
Behem letu vsak doslo ke zmene na 24, coz uz jsem nemel sanci zjistit.
Nechápu - při příletu do FIR naladíš frekvenci ATISu, pokud je ATC.
Tam je dráha v užívání buď v textu, nebo na voice.
Byl jsem vyznamne pokaran jednim pilotem a dokonce jednim ridicim odnekud z Nemecka, ze se mam pouze a jedine ridit smerem vetru a podle toho volit drahu i kdyby na ATISu bylo cokoliv.
Nechápu ?Co Ti do toho má mluvit jiný pilot a nebo dokonce ATC z Německa ?
Tady na foru jsem kdysi cetl, ze v pripade kdyz neni ridici, je na rozhodnuti pilota, jakou drahu pouzije. Musi se pouze pres UNICOM domluvit s okolnim provozem. Tak mi v tom, prosim, udelejte poradek, at uz priste nikoho nemusim nervovat. Dik!
Pořádek v tom je, jen to chce si přečíst a pochopit základní materiály.
Vím, že s tím neustále otravuju, ale :
a) v základním vlákně v sekci Oznámení "
Jak začít létat na VATSIMU" je napsáno, že ATIS - a všechny další zdroje - se používají jen z VATSIMU. Dále tam je, že pokud není ATC, tak není žádný ATIS - nezle se na něj nijak odvolávat - není.
b) Pokud není ATC (ATIS) - reálný ATIS neexistuje pro VATSIM - tak výběr dráhy probíhá tak, že se podívám do
SOP pro letiště příletu a tam je definován tzv.
hlavní přistávací směr , který se užívá, dokud nejsou překorčeny udané limity (boční/zadní složka větru).
V LKPR je to RWY24 - je uvedeno v
SOP.
Proto: na příletu vyhodnotím vitr, a pokud to vychází na hlavní přistávací směr, použiji RWY24, pokud ne, použiji tu, která vyhovuje z pohledu větru. Pokud ostatní letí jinam, letí blbě - mají použít uvedený postup - mám právo se s nimi domluvit textem na UNICOM, že z důvodů, co píšu, užiji tu kterou dráhu (jednoduše oznamuji, že jdu na XX a hlídám si rozstupy sám).
Jakékoliv další diskuse jsou plané.
Chtěl bych opět zdůraznit, že "nic nevymýšlejte" a jen čtěte, pořád dokola, co je zde napsáno, i v těch základních materiálech - ono to tam je, jen to neumíte přečíst, protože nejset zvyklí číst a současně si přečtené poznatky zařazovat, jak je potřeba, je to z toho cítit.