VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
[quote="Fox"]........ N letištích asi v tu dobu nidko nebude tak čím se potom řídím ??[/quote]
Vlastní navigací a rozumem.
Pro ohlašování nejdůležitějších myšlenek okolnímu provozu se používá UNICOM, tj. frekvence 122,80 - všude na světě stejná (naladiš ji na radiu nebo přímo na SB3/FSInn), aby případný okolitý provoz věděl, co chystáš.

Př.:

"LKPR Traffic , lining up RWY24, t/o RWY24, after dep. right dct OKG "

nabušíš do textové řádky a odešleš.
Žádný voice se přitom nepoužívá.
Ne CRT, ale CTR :D ano je to oblastní řízení Praha Radar (to slovo Praha znamená že radar je fyzicky v Praze a ne že je to řízení pro Prahu, to je pak Ruzyně Radar)

A neřídí jen když nikdo nikde není, ale řídí i když jsou všude všichni. Řekněme, že řídí letadla, která přes republiku jen přelétávají a letadla vnitrostátní, které se necházejí mimo oblast letiště. Ty první potom předává na oblastní řízení daného státu a ty druhé pak na přibližovací stanoviště daného letiště.

Jinak si z toho nic nedělej, já taky nevím, proč se to na VATSIMu jmenuje LKAA_CTR, spíš bych pochopil LKAA_FIR ale on to Pavel Svoboda asi přiblíží proč tomu tak je.
Jinak o proti reálu na VATSIMu funguje ta vlastnost, že frekvence řídí i frekvence pod ní, které nejsou však online. Takže třeba TWR (věž) supluje GND i DEL když nejsou online. APP (approach) supluje TWR, GND i DEL když věž groud i delivery není online no a nejhorší to má Radar LKAA_CTR protože když nejsou ostatní stanice online, tak musí suplovat úplně všechno od dávání letového povolení od pojíždění, přes povolení ke startu i přistání a dělá i přibližovací služby atd.. a to na všech letištích !!! takže ten kdo dělá na LKAA_CTR je The Big Boss kterému na jeho počest nejdřív musíš obětovat pannu a býka a tepve pak se připojit na VATSIM
Nejdříve vysvětlivky :

LKAA_CTR = Praha center nebo Praha Radar
LKAA - je ICAO označení českého vzdušného prostoru
_CTR - je zkratka pro \"americké\" slovo Center ( používané ve smyslu \"oblast\" )
CTR - je bohužel také zkratka pro řízený okresek letiště, což je naopak obalst \"těsně kolem letiště\" a v něm řídí vše TWR.

Jinak ATC opravdu fungují tak, jak popisují výše. Hlavně je potřeba pochopit zásadu, že přítomná vyšší pozice řídí i za všechny neobsazené pod ní. Takže _CTR klidně dává i povolení na Ruzyni nebo v Brně, což v reálu nikdy nenastane. Je to prot, že ATC je méně než v reálu, aby se piloti nenudili.

Pro představu přikládám řez okolím letiště LKPR s možnými řídícími. Málokdy se stane, že jsou všechny pozicet přítomny ATC není nazbyt).
Pokud nejsou všichni online, pak např. LKPR_APP (zelená) řídí a odbavuje letadla i ve všech prostorech \"pod ním\" , tj. vyhražených jinak pro LKPR_TWR (červená) a současně i pro LKPR_GND (modrá).

Obrázek

Pozn: všimněte si přilétavšího VFR - vidíte, že opravdu - i když letí na LKPR - je během letu \"v kompetenci\" LKAA_CTR a nikoliv LKPR_APP ( letí pod zelenou oblastí ) a pak přechází rovnou na LKPR_TWR (červená).
Tohle je obecná fce platná víceméně všude v prvním světě (a možná i v ostatních) - jde o to, aby TWR a GND měli vizuální referenci s letištěm, které řídí (tzn. můžou \"čumět z okna\"), kdežto APP a CTR ta letadla stejně nevidí, takže můžou být kdekoliv. DEL žádnou referenci nepotřebuje, je to obyčejnej kancl kdesi na letišti, kde bublá kávovar a občas i rádio.

Pozor třeba v Německu, kde nad Berlínem přecházíš rovnou na \"Bremen Radar\", protože barák s kabelem od radarů sledujících celé severní Německo sedí fyzicky v Brémách, ve Frankfurtu je špatně volat \"Frankfurt Control\", protože je to \"Langen Radar\", apod. Když není ATC lama, má to napsané v poznámce, jak se volá.
Vcera jsem si pred odletem z EPWA do LKPR zjistil na ATISu, ze draha na LKPR v pouzivani je 06. Podle toho jsem naplanoval priblizeni. ATC nebyl. Behem letu vsak doslo ke zmene na 24, coz uz jsem nemel sanci zjistit.
Byl jsem vyznamne pokaran jednim pilotem a dokonce jednim ridicim odnekud z Nemecka, ze se mam pouze a jedine ridit smerem vetru a podle toho volit drahu i kdyby na ATISu bylo cokoliv.
Tady na foru jsem kdysi cetl, ze v pripade kdyz neni ridici, je na rozhodnuti pilota, jakou drahu pouzije. Musi se pouze pres UNICOM domluvit s okolnim provozem. Tak mi v tom, prosim, udelejte poradek, at uz priste nikoho nemusim nervovat. Dik!
Přes ten unicom se to dá v klidu domluvit, jak ti to vyhovuje. Pokud potkáš rozumné lidi, tak jim tvé záměry vadit nebudou. Tvoje letadlo má určité limity zadního/bočního větru a to je pro tebe nejdůležtější. Samozřejmě, když uvidíš, že před tebou jdou 3 piloti na 24 tak nepujdeš na 06´. Je to jen o vzájemných dohodách. A řídící z jiného FIRu ti do toho nemůže nic vykládat, ty jsi velitel letadla a ty zodpovídáš za bezpečné dopravení letadla na zem. On, ať si řídí svůj FIR..
IL62 píše:Vcera jsem si pred odletem z EPWA do LKPR zjistil na ATISu, ze draha na LKPR v pouzivani je 06. Podle toho jsem naplanoval priblizeni. ATC nebyl.
Jak nebyl ?
ATIS je pouze, když je přítomen ATC - základní pravidlo !!
ATIS posloucháš při příletu do FIRu, ne při odletu (v reálu není pochopitelně slyšet).
Pokud se ATC odpojí mezi příletem a přistáním, obvykle se také dohodne , na kterou dráhu máš sedat - nestalo se včera, pokud vím.
Behem letu vsak doslo ke zmene na 24, coz uz jsem nemel sanci zjistit.
Nechápu - při příletu do FIR naladíš frekvenci ATISu, pokud je ATC.
Tam je dráha v užívání buď v textu, nebo na voice.
Byl jsem vyznamne pokaran jednim pilotem a dokonce jednim ridicim odnekud z Nemecka, ze se mam pouze a jedine ridit smerem vetru a podle toho volit drahu i kdyby na ATISu bylo cokoliv.
Nechápu ?Co Ti do toho má mluvit jiný pilot a nebo dokonce ATC z Německa ?

Tady na foru jsem kdysi cetl, ze v pripade kdyz neni ridici, je na rozhodnuti pilota, jakou drahu pouzije. Musi se pouze pres UNICOM domluvit s okolnim provozem. Tak mi v tom, prosim, udelejte poradek, at uz priste nikoho nemusim nervovat. Dik!
Pořádek v tom je, jen to chce si přečíst a pochopit základní materiály.

Vím, že s tím neustále otravuju, ale :

a) v základním vlákně v sekci Oznámení "Jak začít létat na VATSIMU" je napsáno, že ATIS - a všechny další zdroje - se používají jen z VATSIMU. Dále tam je, že pokud není ATC, tak není žádný ATIS - nezle se na něj nijak odvolávat - není.

b) Pokud není ATC (ATIS) - reálný ATIS neexistuje pro VATSIM - tak výběr dráhy probíhá tak, že se podívám do SOP pro letiště příletu a tam je definován tzv. hlavní přistávací směr , který se užívá, dokud nejsou překorčeny udané limity (boční/zadní složka větru). V LKPR je to RWY24 - je uvedeno v SOP.
Proto: na příletu vyhodnotím vitr, a pokud to vychází na hlavní přistávací směr, použiji RWY24, pokud ne, použiji tu, která vyhovuje z pohledu větru. Pokud ostatní letí jinam, letí blbě - mají použít uvedený postup - mám právo se s nimi domluvit textem na UNICOM, že z důvodů, co píšu, užiji tu kterou dráhu (jednoduše oznamuji, že jdu na XX a hlídám si rozstupy sám).

Jakékoliv další diskuse jsou plané.

Chtěl bych opět zdůraznit, že "nic nevymýšlejte" a jen čtěte, pořád dokola, co je zde napsáno, i v těch základních materiálech - ono to tam je, jen to neumíte přečíst, protože nejset zvyklí číst a současně si přečtené poznatky zařazovat, jak je potřeba, je to z toho cítit.
Já např.beru Atis z Internetu když neni ATC.Zrovna včera se mě za letu ptal jiný pilot jaká rwy v Praze je v používání. Řekl jsem mu rwy06 i když jsem sám letěl na rwy24. Zachytil jsem ale tady na foru,že když je vítr do 10 knt.,tak záleží na výběru pilota samotného.-J.
ihrdlicka píše:Naopak do 5 knotů variable je preferována dráha 24.
Ne.
Je to: ... boční složka větru nepřesáhne 5knts...

To znamená, že musíte zohlednit směr, odkud vitr vane a pokud složka (z rozkladu jeho směru a rychlosti vůči dráze) z jiného směru než 240deg přesáhne 5knts, měnite dráhu, nebo sedáte na vlastní riziko (můžete).
Ale toto jsem se mimo jiné dočetl v AIPu : Vizuální přiblížení na RWY 24 z jižní strany
prodloužené osy RWY jsou zakázána.
Pro mě novinka..
Na to není třeba AIP, stačí si stáhnout mapu CIRCLING APP CHART LKPR, kde je vyšedivělý trojůhelník s nápisem SECTOR NOT TO BE USED FOR CAT C VISUAL MANOEUVRING - čili tam není povoleno logicky visuální manrvování.

Bacha - pokud je tuto v souvislosti s threadem o visuálním přiblížení, tak výslovně upzoorňuji, že pilot je při vis app sám zodpovědný za dodržení těchto omezení, včetně různých omezených/zakázaných prostorů a tutoho.
Pavle, ještě k tomuto:

[quote="PavelS"]
Pro ohlašování nejdůležitějších myšlenek okolnímu provozu se používá UNICOM, tj. frekvence 122,80 - všude na světě stejná (naladiš ji na radiu nebo přímo na SB3/FSInn), aby případný okolitý provoz věděl, co chystáš.[/quote]

...mohu zodpovědně prohlásit, že není stejná. Čuměl jsem při jednom ze svých obletů zeměkoule jako panna při porodu, že v Brazílii mají Unicom na freq 123.4 (alespoň myslím, že to byla tahle, rozhodně však ne 122.80). Chápu, že do Brazílie asi všichni nelítáme každý den, ale jenom upozornění, že svět je dost veliký na to, aby se vždycky někde vyskytla úchylka i z toho nejzákladnějšího ;)
[quote="roadmonster"]
*snip*
Chápu, že do Brazílie asi všichni nelítáme každý den, ale jenom upozornění, že svět je dost veliký na to, aby se vždycky někde vyskytla úchylka i z toho nejzákladnějšího ;)[/quote]

Muhehe. Tak to je se zdejsimi furianty odvazna ambice ;-)
V souvislosti s vláknem (VATSIM AIRAC 1/11 (WEF 10 JAN 11) příspěvek č.55 )
[quote="JAV"]
Reálný vzdušný prostor nad ČR je vertikálně rozdělěn na 4 patra ve FL 245 285 345, viz AIP ENR 2.1. Pro VATSIM je rozdělení ……. [/quote] porovnávám informaci od JaV se starým příspěvekem č.11 od PavlaS. A chci se k tomu zde ještě optat (dotaz totiž nepatří do výše citovaného vlákna): Proč ještě dělení ve FL345?
Všechny zdravím!