VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
[quote="JAV"]ale ATC OČEKÁVÁ, ŽE JEJ BUDEŠ INFORMOVAT o zahájení klesání frází: "Praha Radar, KL154, leaving FL200" na což odpoví obvykle "Praha Radar {thank you}". [/quote]

Tohle není nutné.. Jestliže ATC vydá instrukci "when ready" a pilot jí jako "when ready" potvrdí, tak instrukce zazněla, pilot jí správně potvrdil a informovat ATC o tom, že zahájil klesání je čistě na pilotovi. Říkat to ale nemusí..
(ha.. než jsem dočetl celou stránku dokonce, tak JD už odpověděl..
[quote="JAV"]Klasický příklad: "CSA123, after BODAL cleared BODAL2S arrival for RWY24; descend to FL280". To je blbá relace, protože to přísně vzato znamená zahájit klesání až after BODAL a nikoliv cca u Brna, kdy je přiletovka přidělena. Správné řešení je pokyny rozdělit do dvou nezávislých relací. Pomocné řešení v časové tísni je "CSA123, after BODAL cleared BODAL2S arrival for RWY24; NOW descend to FL280". Schůdnou alternativou je přehození pořadí obou instrukcí bez použití "Now".[/quote]

Nikolivěk.. Stačí použít frazeo následovně..:
"CSA123, descend to FL280, (after passing Bodal) cleared Bodal2S arrival."
A tím pádem se opět obejdeme bez "now"..
s. Kučeru už od chvíle, kdy byl označen s. Quardou za neblbého nemůže nic překvapit.
Jinak MQ a JD vnesli jasno do otázky zda reportovat opuštění hladiny při \"when ready...\"
a JaVo a MQ se následně vlastně shodli na tom, že prohozením obou částí instrukce nemůže dojít k nedorozumnění mezi pilotem a ATCo.
A jsem zase v ..... .
Slovník cizích slov má pro výraz DISTINKCE následující definici:
Význam slova distinkce: odznak hodnosti; odlišnost, rozdílnost; vyznamenání; jemnost, ušlechtilost.
Tak teď nevím, zda si pamatovat hodnost, do které mě PS povýšil, nebo rozdíly v \"descend ...\" a \"when ready descend...\". Nejspíš oboje. V rámci RTH se bude hodit znalost frazeologie, následně budu potřebovat vědět, do jaké hodnosti budu za předvedený výkon degradován.
Já mám další dotazy (VFR v CTR).:

1. prý se nehlásí VFR reporting points v případě, že TWR potvrdí \"radar contact\".?

Typicky jsme povoleni \"pokračujte přes Sierra do levého basu 29\", letadlo po dosažení sierra tento nemusí hlásit (přesto že to je mandatory reporting) když TWR vydala radar contact?

2. prý má letadlo potvrdit věžníkovi když mu tento dá radar contact. Tzn. nastavte odpovídač XY, letadlo redbackuje nastavujeme odpovídač XY, po chvíli dává TWR \"radar contact\". Je nutné toto readbackovat? (teď mě spíš zajímá real stav, nikoliv ev. vatsim modifikace)
[quote="amalka"]Já mám další dotazy (VFR v CTR).:

1. prý se nehlásí VFR reporting points v případě, že TWR potvrdí "radar contact".?

Typicky jsme povoleni "pokračujte přes Sierra do levého basu 29", letadlo po dosažení sierra tento nemusí hlásit (přesto že to je mandatory reporting) když TWR vydala radar contact?

2. prý má letadlo potvrdit věžníkovi když mu tento dá radar contact. Tzn. nastavte odpovídač XY, letadlo redbackuje nastavujeme odpovídač XY, po chvíli dává TWR "radar contact". Je nutné toto readbackovat? (teď mě spíš zajímá real stav, nikoliv ev. vatsim modifikace)[/quote]

Od kdy je TWR radarový stanoviště, že dává mašinám radarový kontakt..?
Podle mne tuto patří do vlákna \"VFR lety a podobné zvrhlosti\", ale dobrá:

1) Obecně platí (nejen VFR) tuto :
1.6.1.2.3 Za účelem snížení četnosti spojení mezi pilotem a stanovištěm ATC ve směru letadlo-země se v letové informační oblasti Praha ve všech případech, kdy je pilot informován frází “RADAR CONTACT”, automaticky vynechává hlášení poloh.

Čili odpověď je ANO, žádné body se nehlásí (1.6.1.2.3. nerozlišuje VFR-SVFR-IFR) - pokud dostanete individuální SQWK a s tímto vás řídící jednoznačně zidentifikuje (pozor, na to jsou přesné postupy, obecně je to na VATSIMU zjednodušené), nehlásíte.

Slabé místo, pokud se týče dneška, je v tutom:
za radarové řízení se považuje řízení jak primárem, tak sekundárem; primár má v CTA Praha krytí od FL85 !!  a sekundár od 5kft. Vy jste dostali SQWK 3350 a 3500ft 1014hPa = čili jste jednoznačně pod krytím radaru. Pokud se za poslední měsíce nic neměnilo, je přímo na TWR vyzkoušeno, že CTR LKKV pokryto není, tj. letadla mizí. Pokud jste zmizeli z radaru, pak správný postup je, že dostanete frázi o ukončení radarového řízení s povinností obnovit hlášení poloch - tutu jsem ale v životě neslyšel. Čili metodicky je pravda, že po \"radar contact\" lze hlášení vynechat, ale konkrétně v LKKV je, nebo může to být problém - nicméně je to na zodpovědnosti ATC.
Analogisticky platí, že například tam, kde radarové krytí (primárem) není vůbec (CTA Ostrava), je v dokumentaci (see materiál pro \"VFR lety do CTR Ostrava\" výslovně povinnmost vstupní body hlásit.

Jinak myslím, že jste dostali z první polohy (před S) přímo do praveho basu 29, pokud to vyhovuje, prulet a pak pravou N, čili jste se S vyhnuli a proto ji nebylo třeba (možné) hlásit. Protože nicméně současně platí povinnost oznámit vstup-opuštění řízeného okrsku, tak nevidím žádný vtip v vynechání hlášení polohy. Jen bys měl říct, že opouštíme CTR a ne že S (N), pokud Ti to TWR neřekne první (vždycky řekne), čili úspora místa je veškerá žádná.

2. Nikde jsem nenašel a nechápu ani důvod proč bys měl nějak odpovídat (platí obecně). Je to infromace ATC pro Tebe - obecně není nutný nijaký readback.

3. Jinak, dnes jsem si všiml posunu v vydávání povolení VFR odletům mimo CTR: šlo výhradně o \"cizí státní příslušníky\" a skutečně nedostávali \"cleared to EDQJ\", ale \"cleared to leave CTR Karlove Vary + instrukce pro odlet + SQWK\". Tuto se nápadně podobá akci v EDDC, kdy také nedával \"odletové povolení ve smyslu obvyklého IFRu, ale nějakou výšemu podobnou zkomoleninu. Říkám to proto, že se několikrát spletl, začal jim říkat normální IFR povolení, které ale zarazil a opravil cca tak, jak píšu. Btw.: většina povolení se odehrávala během pojiždění.

4. Výslovně bych přitom upozoronil na používanou frazeologii, ne nepodobnou mojí v EDMB:
D-EQHD: \"Karlovy Vary Ground.\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR.\"
D-EQHD: \"........\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR.\"
D-EQHD: \"........\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR, go ahead.\"
....
....
D-EQHD: \"I confirm, wir rollen to holding point RWY29 via A ...ee..und bitte, wir machen noch eine kurze Pause to check magnetos\".
TWR: \"Roger\".
Naposledy upravil(a) PavelS dne 14 srp 2014, 21:46, celkem upraveno 1 x.
[quote="bulik4lg"]Od kdy je TWR radarový stanoviště, že dává mašinám radarový kontakt..?[/quote]

No, na LKKV to dává, především cizím letadlům (upzoornuju, že jde o spřažené stanoviště LKKV RAdar - TWR).
Viz výše, jde o v podstatě doslovný přepis Amalkova průletu tam.
[quote="PavelS"]za radarové řízení se považuje řízení jak primárem, tak sekundárem; primár má v CTA Praha krytí od FL85 !! a sekundár od 5kft. Vy jste dostali SQWK 3350 a 3500ft 1014hPa = čili jste jednoznačně pod krytím radaru. Pokud se za poslední měsíce nic neměnilo, je přímo na TWR vyzkoušeno, že CTR LKKV pokryto není, tj. letadla mizí. Pokud jste zmizeli z radaru, pak správný postup je, že dostanete frázi o ukončení radarového řízení s povinností obnovit hlášení poloch - tutu jsem ale v životě neslyšel. Čili metodicky je pravda, že po "radar contact" lze hlášení vynechat, ale konkrétně v LKKV je, nebo může to být problém - nicméně je to na zodpovědnosti ATC.[/quote]

Letadla na LKKV mizí z obrazovek, pokud jsou níž než cca 2800ftAMSL.. To, že je krytí od 5000ft neznamená, že ATC nevidí pod touto výškou nic..

Co se týče "radarového kontaktu" na TWR, ve Varlích jsem to taky slyšel a vím, že to tam používají.. Leč v Praze tomu tak není, tak by asi nebylo dobré to na LKPR zavádět..
No my dostali z polohy Toužim přímo do levého basu 29, což jsem zreadbackoval ale za chvilku mě to instruktor vymluvil, že metodicky si mám vyžádat S a pak teprve do basu, což jsem učinil a twr nadšeně odsouhlasila.

@MQ, co by nebylo dobré v Praze zavádět? Nějak sem to nepochopil. V Praze nedostaneš individuální SQWK a radar kontakt?
[quote="amalka"]No my dostali z polohy Toužim přímo do levého basu 29, což jsem zreadbackoval ale za chvilku mě to instruktor vymluvil, že metodicky si mám vyžádat S a pak teprve do basu, což jsem učinil a twr nadšeně odsouhlasila.

@MQ, co by nebylo dobré v Praze zavádět? Nějak sem to nepochopil. V Praze nedostaneš individuální SQWK a radar kontakt?[/quote]

Dostaneš squawk, ale ne radarový kontakt. Ten dostaneš tušim až na Ruzyně info (118.3), což už je radarové stanoviště..

Instruktor ti vymluvil, abys letěl z Toužimi přímo do levého basu..? To jste po cestě měli nějakej lokální mrak, že ti to vymluvil..? Nebo co byl důvod vyžádat si přes vstupní bod..?
a) Používání frázse Radar Contact na VATSIMU u letu VFR od stanoviště TWR se na VATSIMU neaplikuje a aplikovat nebude (dotaz mířil na reál a tam to je tak, jak popsáno výše, proto považuji dotaz i diskusi za relevantní). na VATSIMU dostanete individuální squawk nebo 7000 a nehlásíte ani výšku, ani nedostáváte radar contact - v důsledku toho jste povinni hlásit hlásné body.

b) Je jasné, že radarové krytí sahá níže, nicméně to nic nemění - letadlo v okruhové výšce občas zmizí. Jak to je s tím, když předtím má RADAR CONTACT ? Má to věž oznámit ? Jinak pokud vím, tak to dostávají letadla na příletu v nějaké \"VFR hladině\" (3500ft +), která vstupují do CTR. Lokální provoz ani odlety (typicky pod 3000ft) to nedostávají, resp. dostávají 7000.
\"OK-FOG, radarový kontakt, povolena S1 příletová, maximálně 2500ft v CTR LKPR\" se na vatsimu aplikuje, už mě to kdysi DP učil a dělám to. A jestli je teď podle aktuálně dostupných a naprosto přesných informací toto blbě (MQ?) tak navrhuji pokračovat v ATC foru (MQ nechť napíše jak to přesně mámě dělat, pak to PS/JD/DC a spol potvrdí a pak to budeme dělat).

PB

Edit: píšeš, že radar contact dostanu od Ruzyně info - ta je snad na vatsimu suplována věží, tak vo co gou?
[quote="Pavel"]"OK-FOG, radarový kontakt, povolena S1 příletová, maximálně 2500ft v CTR LKPR" se na vatsimu aplikuje, už mě to kdysi DP učil a dělám to. A jestli je teď podle aktuálně dostupných a naprosto přesných informací toto blbě (MQ?) tak navrhuji pokračovat v ATC foru (MQ nechť napíše jak to přesně mámě dělat, pak to PS/JD/DC a spol potvrdí a pak to budeme dělat).

PB

Edit: píšeš, že radar contact dostanu od Ruzyně info - ta je snad na vatsimu suplována věží, tak vo co gou?[/quote]

Problém je v tom, že Ruzyně radar by měl být suplován buď LKPR_APP, nebo LKAA_CTR, což jsou radarová stanoviště.
TWR radarové stanoviště prostě není.. V reálném prostředí probíhá přílet VFR tak, že se naladí na Ruzyně radar, ten mu dá příletovku a před Alfou nebo Tango ho odladí na TWR.. Čili nikoliv před vstupem do CTR, který tomu VFR tedy věž ani nepovoluje, ale až před posledním bodem..
Odlet probíhá stejně, ale v opačném gardu.. VFR dostane povolení na výstupní bod, swquawk a po minutí A nebo T se ladí na Ruzyně radar..

Nevidím tedy logiku v tom, proč by radarové stanoviště mělo být suplováno neradarovým stanovištěm.. V takovém případě je tedy pak i fráze "radarový kontakt" z úst věžníka, naprosto irelevantní záležitost..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13