Podle mne tuto patří do vlákna \"
VFR lety a podobné zvrhlosti\", ale dobrá:
1) Obecně platí (nejen VFR) tuto :
1.6.1.2.3 Za účelem snížení četnosti spojení mezi pilotem a stanovištěm ATC ve směru letadlo-země se v letové informační oblasti Praha ve všech případech, kdy je pilot informován frází “RADAR CONTACT”, automaticky vynechává hlášení poloh.
Čili odpověď je
ANO, žádné body se nehlásí (1.6.1.2.3. nerozlišuje VFR-SVFR-IFR) - pokud dostanete individuální SQWK a s tímto vás řídící jednoznačně zidentifikuje (pozor, na to jsou přesné postupy, obecně je to na VATSIMU zjednodušené), nehlásíte.
Slabé místo, pokud se týče dneška, je v tutom:
za radarové řízení se považuje řízení jak primárem, tak sekundárem; primár má v CTA Praha krytí od FL85 !! a sekundár od 5kft. Vy jste dostali SQWK 3350 a 3500ft 1014hPa = čili jste jednoznačně pod krytím radaru. Pokud se za poslední měsíce nic neměnilo, je přímo na TWR vyzkoušeno, že CTR LKKV pokryto není, tj. letadla mizí. Pokud jste zmizeli z radaru, pak správný postup je, že dostanete frázi o ukončení radarového řízení s povinností obnovit hlášení poloch - tutu jsem ale v životě neslyšel. Čili metodicky je pravda, že po \"radar contact\" lze hlášení vynechat, ale konkrétně v LKKV je, nebo může to být problém - nicméně je to na zodpovědnosti ATC.
Analogisticky platí, že například tam, kde radarové krytí (primárem) není vůbec (CTA Ostrava), je v dokumentaci (see materiál pro \"VFR lety do CTR Ostrava\" výslovně povinnmost vstupní body hlásit.
Jinak myslím, že jste dostali z první polohy (před S) přímo do praveho basu 29, pokud to vyhovuje, prulet a pak pravou N, čili jste se S vyhnuli a proto ji nebylo třeba (možné) hlásit. Protože nicméně současně platí povinnost oznámit vstup-opuštění řízeného okrsku, tak nevidím žádný vtip v vynechání hlášení polohy. Jen bys měl říct, že opouštíme CTR a ne že S (N), pokud Ti to TWR neřekne první (vždycky řekne), čili úspora místa je veškerá žádná.
2. Nikde jsem nenašel a nechápu ani důvod proč bys měl nějak odpovídat (platí obecně). Je to
infromace ATC pro Tebe - obecně není nutný nijaký readback.
3. Jinak, dnes jsem si všiml posunu v vydávání povolení VFR odletům mimo CTR: šlo výhradně o \"cizí státní příslušníky\" a skutečně nedostávali \"cleared to EDQJ\", ale \"cleared to leave CTR Karlove Vary + instrukce pro odlet + SQWK\". Tuto se nápadně podobá akci v EDDC, kdy také nedával \"odletové povolení ve smyslu obvyklého IFRu, ale nějakou výšemu podobnou zkomoleninu. Říkám to proto, že se několikrát spletl, začal jim říkat normální IFR povolení, které ale zarazil a opravil cca tak, jak píšu. Btw.: většina povolení se odehrávala během pojiždění.
4. Výslovně bych přitom upozoronil na používanou frazeologii, ne nepodobnou mojí v EDMB:
D-EQHD: \"Karlovy Vary Ground.\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR.\"
D-EQHD: \"........\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR.\"
D-EQHD: \"........\"
TWR: \"D-EQHD, Karlovy Vary TWR, go ahead.\"
....
....
D-EQHD: \"I confirm, wir rollen to holding point RWY29 via A ...ee..und bitte, wir machen noch eine kurze Pause to check magnetos\".
TWR: \"Roger\".