Luboš Kučera (LK 154) píše:Jestli jsem to dobře pochopil, můžu sklesat do daného FL kdykoliv chci, akorát je nutné stihnout být v daném FL před posledním bodem, do kterého mám povolení. Např. letím FL230 a poslední instrukce zněla direct to XYZ. Pak přijde instrukce "When ready descend to FL 150". Pro mně to znamená začít klesat, kdy budu chtít, ale stihnout FL 150 před XYZ.
Ne. To tam napsáno není - je tam napsáno, že ATC musí mít zajištěno "volno" na celé Tvé trati, tj. do meze povolení, protože neví, zda začneš klesat hned a pomalu proklesáš, nebo poletíš v původní hladině rovně a pak to ohneš střemhlav dolů. Kdyby v tomto prostoru bylo jiné letadlo, byla by to chyba ATC, protože on Ti dal plnou možnost si začít klesat, kdy chceš. O dosažení požadované hladiny na nebo před mezí povolení, nebo na jakémkoliv jiném bodu tratě, není v instrukcích písm. a) a b) řečeno nic.
Tj. obecně při instrukci pro klesání není požadavek, abys byl vyklesán do povolené haldiny právě na "mezi povolení". Ty bys měl jen klesat obvyklou rychlostí pro Tvůj typ letadla, nebo rychlostí, která je vhodná pro požadovaný režim letu.
U bodu c) v příspěvku PS by mě ještě zajímalo, zda bych ten FL150 by/over RUTHOL měl dosáhnout opravdu těsně před ním, nebo klidně už 10 i víc majlí před. To, že musím být za každou cenu ve FL150 nad ním je jasné.
Právě až tato instrukce ( c) ) vnáší do klesání požadavek, být v nějakém bodě na trati v určené výšce.
(Pozn.: nemusí to být vůbec mez povolení, př.: letíš po trati LKPR-LZIB a dostaneš "descend FL130 before BODAL, due traffic", čili mez povolení je BERVA, nebo spíše přímo LZIB, ale musíš sklesat quli provozu před BODAl).
V tomto případě platí, že můžeš dosáhnout konečné hladiny kdekoliv mezi bodem, kdy instrukci obdržíš a RUTHOLEM. Zase platí, že ATC musí mít tento prostor volný.
Z druhé starny je pak potřeba -jak píše Pavel - vidět to z pilotního hlediska, čili pokud je ten prostor volný, musím zvolit nejekonomičtější variantu klesání.
V těch příspěvcích výše jsou vidět dvě základní věci:
a) povolení daná separací od provozu ze starny ATC, která jsou v tomto případě rámcová, tj. určují odkud, kam, co mohu
b) druhá věc je, jak v těchto rámcích zvolit pro mne nejlepší variantu.
Schrnutí: ATC ti v těchto případech neurčuje, co je pro tebe nejlepší z pohldeu ekonomiky letu nebo pohodlí, ale dá Ti ten rámec, aby ses nesrazil a Ty (opakuji, Ty, jako kapitán) musíš v tomto rámci rohodnout a zvolit co možná nejlepší řešení.
Takto by měl vypadat optimální spolupráce mezi piloty a ATC.