VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
Jo. Ale všechno to jsou takové fráze, které podle méno názoru není potřeba se učit (jako např žádost o letové povolení), tohle jednoduše vzejde ze situace a je to založeno na tom, že pochopíte co od vás ATC chce (ono to dává smysl) a potvrdíte mu to.
[quote="Pavel"]Jo. Ale všechno to jsou takové fráze, které podle méno názoru není potřeba se učit (jako např žádost o letové povolení), tohle jednoduše vzejde ze situace a je to založeno na tom, že pochopíte co od vás ATC chce (ono to dává smysl) a potvrdíte mu to.[/quote]

Mno, zrovna "nalétněte lokalizer" už jsem nesčetněkrát zažil, že se nesetkalo s pochopením a pilot začal po Glide pathu vesele klesal, byť k tomu neměl povolení..
Fráze \"Intercept final track rwy xx\" namísto \"Intercept Rxxx inb YYY\" je jistě zjednodušení korespondence, protože je to fráze univerzální pro všechna nepřesná přiblížení na všech letištích. Ve scanneru jsem taktéž asi kdysi slyšel radial a v Brně to určitě nebylo. Asi pokrok zavítal i do letecké školy v Praze a Ostravě a projeví se na nastupujících generacích ral ATCo. vATCo pojďtež jim příkladem!

Fakt, že pilot nijak zvlášt nehlásí při VOR přiblížení klesání, ale v podstatě jen směrové usazení na TKP, asi úzce souvisí s tím, že se jedná o nepřesné přiblížení, kdy klesání provádí posádka ručně, dle mapy/tabulky ve své režii - ATCo to de fakto vůbec nezajímá, a proto to nepotřebuje mít potvrzené.
K této problematice mám poněkud triviálnější dotaz, a to zda tedy Established on ILS říkám opravdu až ve chvíli, kdy mi letadlo začne klesat po glideslope, nebo zda to můžu ohlásit už ve chvíli, kdy jsem usazen na lokalizéru a jen čekám, kdy trefím glideslope a začnu klesat. Často se mi totiž stane, že mě řídící řekne abych usazení reportoval, ale dříve než se ozvu já, tak mě předběhne a předá věži.
Dík za odpověď.
Established ILS je až po FAFu, tedy po zachycení skluzové roviny. Nicméně je možné hlásit i jen \"established on localiser\" čímž dáváte najevo že jste paprsek lokalizéru zachytili a nalétli, což je pro ATC to zajímavější. Často lze také jen zaslechnout \"established 24\"...
[quote="Pavel"]Já nevim. Co na to MQ a další?[/quote]

Těžko říct, kde by to mohlo být popsáno..
Ale z logiky tý hlášky bych řekl, že Established ILS (tedy established jak v LOC, tak v GP) znamená v podstatě kdekoliv po minutí FAF.
Před tím, pokud neklesám už podle GP, jsem jen "established LOC"..
[quote="bulik4lg"][quote="Pavel"]Já nevim. Co na to MQ a další?[/quote]

Ale z logiky tý hlášky bych řekl, že Established ILS (tedy established jak v LOC, tak v GP) znamená v podstatě kdekoliv po minutí FAF.
Před tím, pokud neklesám už podle GP, jsem jen "established LOC"..[/quote]

Znamena to tady, ze pokud zachytim GP jeste pred FAF a klesam jiz podle nej a zaroven jsem jiz usazen v LOC, jsem ILS Established?
[quote="rc_czech"][quote="bulik4lg"][quote="Pavel"]Já nevim. Co na to MQ a další?[/quote]

Před tím, pokud neklesám už podle GP, jsem jen "established LOC"..[/quote]

Znamena to tady, ze pokud zachytim GP jeste pred FAF a klesam jiz podle nej a zaroven jsem jiz usazen v LOC, jsem ILS Established?[/quote]
Toš před FAFem bys GP chytat neměl, co když to není ten pravý :)

Jinak obecně k tématu, co jsem doslechl, tak piloti hlásí "established" i v okamžiku, kdy teprve zachycují (= vidí hýbající se ráhna a reagují na ně), ne nutně až když sou usazení.
Pokud si vzpomínám, tak je správné hlásit established v okamžiku, když je \"opodstatněná jistota\" , že letadlo bude správně usazeno a bude moci pokračovat plynule dále v ILS. Není tedy nutné čekat na srovnání teček, ani na FAF - pokud je z dostupných údajů jasné, že letadlo bude schopno pokračovat v ILS, tak pilot může hlasit, že je established. Nutnou podmínkou je, že je aktivní indikátorl ILS, a to obvykle signál LOC. To - a jedině to - znamená, že letadlo skutečně vedeno paprsekm ILSu a proto je oprávnění prohlásit established, pokud jsou splněny výše uvedené podmínky o správné poloze letadla vůči ose a jeho správné konfiguraci. Předevěím se musí pohlídat, aby se vzápětí po ohlášení \"established\", nehlásilo MA.

Indikace potvrzená signálem (tečky se hýbou) LOC postačuje - ILS sám kontroluje přítomnost obouch signálů, pokud není něco správně - sám se vypne.

Tato procedura ohlášení ůestablished\" se děje v reálu (hlásí established, když ještě zjevně točí) a mělo by se to dít i na VATSIMU. Pro ATC je určitě lepší, když to pilot ohlásí dříve, neř později - zdržuje.

K poznámce o falešné sestupové rovině : ne. Falešná rovina nemá s FAF moc do činění, existuje i tam. Předpokládám, že to bylo míněno tak, že na FAFu si to pilot může zkontrolovat výškou , ale to, vzhledem k používaným sklonům sestupové roviny, může i kdykoliv jinde - přesně tuto je právě ta opodsatněná jistota - pokud pilot po zvážení všech údajů (jsem sice usazen, ale letadlo letí kolmo k zemi - divné) usoudí, že je established, to hlásí.
Myslím, že to bude tak, jak píše PavelS výše.

V reálu piloti většinou hlásí \"established\" a v řadě případů jsou maximálně na glide (daleko před FAFem). Nehledě na to, že řídící přece na radaru vidí letadlo, a je mu jasné že když je 5nm před FAFem v ose dráhy tak je establovanej (ale jen na likalizéru), Když pilot nahlásí \"established\" a ATC vidí letadlo za FAFem (nebo v jeho okolí), tak je zřejmé, že ledtalo už (začíná) klesá na glajdu.
V reálu se také ATC někdy ptá \"Are you estblished\" a skoro si myslím, že se to týká hlavně letadel před FAFem (usazených v LOC) a APP má snahu předat letadlo na TWR.
Díky za odpovědi, v tomhle už mám jasno. Teď ještě bych se chtěl zeptat, jestli když nahlásím ATCmu na approachi, že jsem established a on mě na základě toho předá na věž, jestli taky při prvním kontaktu s věží uvádím, že jsem established, nebo zda věži řeknu jen volačku abych nezdržoval, s tím že věž automaticky počítá s tím, že established jsem, na základě toho, že jinak by mě Approach nepředal.
Dík.
Záleží na tom, na jakou výzvu pilot \"established\" hlásí. Pokud dostane od ATC pokyn \"report LOC established\", zahlásí \"established\". Pokud dostane pokyn \"report established on ILS\" nebo totéž se zdůrazněním jako \"report fully established\", zahlásí také \"established\" -- nemusí dodávat \"LOC nebo fully nebo GP...\"

Při prvním kontaktu s věží (na VATSIMu za podmínky že tam byl přeladěn a ne že TWR je jeho první ATC při příletu) stačí říci jen volací znak - TWR usazení předpokládá. Další údaje je třeba oznámit, pokud k tomu APP vyzve, např. \"report established to 118.1, bye\" nebo pokud naopak není established a potřebuje od TWR zvláštní handlování, např. viizuální přiblížení atd.
Abych do toho vnesl trochu zmatků:

1. Kdy hlásit \"established on ...\"?

Teorie je podle mě taková, že to může být v každé zemi jinak. V USA se to hlásí jakmile se pohne ráhno (CDI) a tuším, že tomu říkají \"case break\". V předpisech ICAO a stejně tak v těch českých je zmínka o tom, že letadlo se považuje za \"established on track\" pokud je ráhno vychýleno o méně než polovinu maximální výchylky.

V praxi mi to ale stejně vychází tak, že jakmile se pohne ráhno, tak začnu točit a hned potom hlásím a než se dostanu na frakvenci a odkecám to, tak už je ráhno uprostřed :).

2. Jaký je rozdíl mezi požadavkem \"report established on localizer\" nebo \"report established on ils\" nebo \"report established\"?

Podle mě žádný. Vždy hlásím v okamžiku kdy jsem bezpečně zachytil signál localizeru (viz. bod 1) a to bez ohledu na indikátor glide slope. Řídícího přece zajímá, kdy jsem chopen poračovat vlastní radionavigací a ne zda už mám glide slope nebo ne. Pokud by ho to zajímalo, tak mi dá \"report established on glide path\".
Super, díky za objasnění. Ještě jeden, (snad) poslední dotaz :)
Mám věži vždycky hlásit, že jsem opustil dráhu, nebo to vidí na radaru sám? Jde mi o to, abych někde zbytečně neblokoval frekvenci, když je velký provoz. Než to stačím říct, už by věž mohla třeba dát povolení k odletu letadlu, které čekalo na HP, až přistanu, přičemž ve vzduchu už je na finále další letadlo.
[quote="radbrad4"]Jenom zařvi: Rwy XX vacated via X, ale jen ve chvilce kdy nezasahuješ do dráhy ničím, Amálka by ti o tom mohl povídat. :D[/quote]

dokonce by (v podmínkách letišť v ČR, kde není možné jednou TWY opustit více než jednu konkrétní dráhu) šlo zkrátit na "vacated via X" bez volačky, bez RWY, bez všeho - ale to je spíš pomůcka pro RTH, v praxi to není dle předpisů.

Škoda, že VATSIM defaultně nesimuluje praskání v éteru - spousta hlášení by šla potvrzovat jenom dvojitým zaklíčováním... :(
(teď mě napadá - mohl by někdo z přítomných IFR teoretiků popř. scannerových praktiků potvrdit, jestli se tohle provozuje i při "velkém" létání, nebo jde jenom o běžně používanou praxi na malých VFR letištích?)
[quote="Luboš Kučera (LK 154)"]
Mám věži vždycky hlásit, že jsem opustil dráhu, nebo to vidí na radaru sám? Jde mi o to, abych někde zbytečně neblokoval frekvenci, když je velký provoz. ..[/quote]

Na VATSIMU, pokud je TWR daného letiště a chaos, je nesprávné se snažit za každou cenu oznámit, žes dráhu opustil. Na VATSIMU zastavíš, nebo pojmalu pojíždíš po pojížděčce k prvnímu křížení a buď dostaneš instrukci, nebo počkáš, až chaos pomine a připomeneš se.

Zdůvodnění: na VATSIMU je, pokud je TWR, je vždy krytí radarem, velmi podrobné. V reálu tomu tak není, někde vůbec, někde problematické a proto je tato hláška v podstatě povinná.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13