VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By dragone
Ahoj, mám celkem \"solidní\" problém, nedokážu se naučit, nebo spíše neumím v praxi použít let/přibližování pomocí VOR/DME.

Doteď jsem to řešil tak, že jsem používal pouze FMC a při přistání jsem využíval ILS frekvence, asi bych u toho chvíli zůstal ale...
Lety s \"obyčejným\"boeingem jsou už trošku monotónní a už to nemá takový \"šmrnc\" při lítání. Chce to prostě něco novějšího..

Rozhodl jsem se tedy pro TU-154, nebo F-18 Super Hornet, avšak u obojího nenajdeme FMC, jestli ano, byl bych rád za odkaz.

Proto mám prosbu, rád bych aby mě někdo zaškolil používání VOR/DME v praxi, byl bych rád, za každou pomocnou ruku...

Vlastně by stačilo jen, jak otáčet kurzem, jak poznám kdy se mi letadlo přibližuje k majáku, a jak k tomu majáku doletím - teorii nepotřebuju, tu už jsem četl na mnoha stránkách, ale doteď jsem nepochopil, jak se využije v praxi..

Resp. abych viděl jak se přiblížit..:)

Můj kontakt je:
e-mail: sincex7@gmail.com

Díky za pomoc ! :)
By mipeba
Jestli to správně chápu, máš problém jak handlovat s přístrojem, který ti ukazuje polohu vůči radiomajáku a to je letadlo od letadla jiné. Nicméně, postup asi takový:
1. někde naladit správnou frekvenci (najdeš na mapě)
2. někde naladit správný kurz (najdeš na mapě)
3. sledovat přístroj a nějaké \"břevno\", růžová čárka nebo jiná indikace ti vše ukáže
Problém je fakt v tom, že každé éro to má jinak a buď ti někdo poradí kdo s tím má zkušenost nebo budeš mít dost trpělivosti a přijdeš na to sám a nebo že by návod.
Jiná věc toho typu přiblížení je klesání. Jak to technicky provést za pomocí autopilota mi není úplně jasné a detaily, které mi unikají zkusím zítra vyzvědět přímo v kokpitu, pokud tam budu vpuštěn...
By śumys
Já tomu teda taky moc nerozumím, ale o to zasvěceněji mě to baví o tom psát:-)

Předně si vytiskneš IAC VOR/DME mapu na ranveji, kde chceš přistát. Třeba LKMT RWY 04. Mapu si připneš na volant.¨

Nejdřív to hulíš z Holešova(přirozeně si přitom nahlas předříkáváš co dělat v případě missaprouch na RWY 04) až dojedeš IAF POLOM. . Vezmeš tedy mapku pro VOR/DME RWY04 a koukáš.
Dle mapy bys měl letět:
1) z IAF POLOM kurzem 049 ve výšce 3200f
2) Prepokládám, že již z holešova máš naladěnej VOR OTA 117,450
3) Na IF bys měl chytnout Radiálu R219 Voru OTA a mít výšku 3200f. IF je definován radiálou R219 VORu OTA a vzdáleností 12NM od OTA.
4) Jak se srovnáš na Radiálu, sleduj DME vzdálenost od OTA a kurz by jsi měl přirozeně mít 039.
5) Pomalu doletíš po radiále k FAFu (8,20 NM DME vzdálenost od VORU OTA), výška 3200 f. Tady začíná legrace.
6) NA FAFU začínáš konečně sestupovat. Otázka je na jaké rychlosti a jak strmě ? K tomu slouží tabulka vpravo dole. Chceš sestupovat rychlostí 160 KN ? Tak dle tabulky držíš Vertical speed -850 ft/min. Tato tabulka je pro to, aby jsi to hned nazačátku totálně nezazdíl moc prudkým nebo pomalým sestupem. Teď vezmeš tu druhou tabulku a dle DME od VORU porovnáš jestli jsi ve správné výšce. Když ne, tak upravuješ Vertical speed. 9 NM výška 3450 f....8 NM výška 3130 f atd....
7) Takže si držíš rychlost jakou chceš a upravuješ Vertical speed tak, aby jsi byl pořád co možno přesně dle té tabulku, až doplachtíš k MAPt (neboli miss approuč point) ve vzdálenosti 1,46NM DME od OTY. Tady se rozhodneš, jestli sestupuješ přesně dle tabulky, jsi dobře srovnanej a vidíš ranvej. Když jo, tak jdeš na přištání a když ne, tak jdeš na missaprouč dle instrukcí, které sis jistě přečetl předem.

A je to. Upozornuji, že tomu ale moc nerozumím, navíc nemám moc rád ty tlustší letadala, takže raději dej na rady někoho fundovaného. Já se jen nudím v práci tak to píšu. čágo belo.
By śumys
Jinak jestli letíš s F18, tak to pal 350 KIAS tak 1500 feetů AGL. Přelítni a srovnej se nad ranvejí. V půlce ranveje to pořádně zatoč doleva, 70 - 80 stupnů náklon a přetížení mezi G3-5. Pořád buď vodorovně a neklesej. Rychlost bude klesat jako prase, až budeš o 180 stupnů otočenej a paralelně s ranvejí v poloze po větru. Rychlost bude jistě pod 300 KIAS, tak vysunout podvozek. Rychlost bude klesat a srovnej to tak na 200 - 220 KIAS. Celou dobu jsi v jedné rovině a neklesáš! Otoč se přes rameno a až se bude konec postraních kolejniček na Sidewindery na konci křídla překrývat s koncem ranveje tak pomalu zatáčej doleva a klesej tak o 4 - 5 stupnů, náklon 60 stupnu a G tak 1,5 - 2. Bacha ať FPM nedostane přes tu \"sponku\" co slouží jako AoA indikátor! Koriguj plyn, srovnej se s ranvejí a přistaň.

Na nějáké VOR/DME není čas.
By amalka
hehe. Poměrně svérázně ale jinak velice přesně popsáno. Jen bych doplnil, že pokud v mapě není uvedeno nějaké další omezení na klesání, (např. ve vzdálenosti x nebýt pod y altitude), tak je stále možné hned po fafu zklesat do mda a pak letet porad rovne az do mapt.
By amalka
[quote="śumys"]Jinak jestli letíš s F18, tak to pal 350 KIAS tak 1500 feetů AGL. Přelítni a srovnej se nad ranvejí. V půlce ranveje to pořádně zatoč doleva, 70 - 80 stupnů náklon a přetížení mezi G3-5. Pořád buď vodorovně a neklesej. Rychlost bude klesat jako prase, až budeš o 180 stupnů otočenej a paralelně s ranvejí v poloze po větru. Rychlost bude jistě pod 300 KIAS, tak vysunout podvozek. Rychlost bude klesat a srovnej to tak na 200 - 220 KIAS. Celou dobu jsi v jedné rovině a neklesáš! Otoč se přes rameno a až se bude konec postraních kolejniček na Sidewindery na konci křídla překrývat s koncem ranveje tak pomalu zatáčej doleva a klesej tak o 4 - 5 stupnů, náklon 60 stupnu a G tak 1,5 - 2. Bacha ať FPM nedostane přes tu "sponku" co slouží jako AoA indikátor! Koriguj plyn, srovnej se s ranvejí a přistaň.

Na nějáké VOR/DME není čas.[/quote]

Tak jestli tohle zvládnes i při mlze a mracích na minimech pro vor/dme tak jsi borec a jakákoliv armáda tě ráda zaměstná.
By martinz
Tu-154 nemá sice FMC ale má KLN-90b je jednoduší jak FMC ale taky je propojená s autopilotem. U tučka se zapína že se uplně na levém sloupku okna rozklikne taková malá lišta tak je to hned druhý čtvereček odspodu.
By śumys
[quote="amalka"][quote="śumys"]Jinak jestli letíš s F18, tak to pal 350 KIAS tak 1500 feetů AGL. Přelítni a srovnej se nad ranvejí. V půlce ranveje to pořádně zatoč doleva, 70 - 80 stupnů náklon a přetížení mezi G3-5. Pořád buď vodorovně a neklesej. Rychlost bude klesat jako prase, až budeš o 180 stupnů otočenej a paralelně s ranvejí v poloze po větru. Rychlost bude jistě pod 300 KIAS, tak vysunout podvozek. Rychlost bude klesat a srovnej to tak na 200 - 220 KIAS. Celou dobu jsi v jedné rovině a neklesáš! Otoč se přes rameno a až se bude konec postraních kolejniček na Sidewindery na konci křídla překrývat s koncem ranveje tak pomalu zatáčej doleva a klesej tak o 4 - 5 stupnů, náklon 60 stupnu a G tak 1,5 - 2. Bacha ať FPM nedostane přes tu "sponku" co slouží jako AoA indikátor! Koriguj plyn, srovnej se s ranvejí a přistaň.

Na nějáké VOR/DME není čas.[/quote]

Tak jestli tohle zvládnes i při mlze a mracích na minimech pro vor/dme tak jsi borec a jakákoliv armáda tě ráda zaměstná.[/quote]

Jak říkám, nudím se v práci :-) Můj neodborný názor je ten, že ve válečných podmínkách třeba nefunguje ani VOR ani ILS. K tomu je vhodnej ten Overhead break. Řídící, AWACS nebo lasrové gyro (INS) tě zhruba dostanou na kurz dráhy. Poletíš 1500 AGL a někde uvidíš RWY. Není důležité kde přesně. Tak nad ní nalítneš. Srovnáš se a provedeš samotný break. Což jde, díky standartizaci procesu pro každé letadlo, i za podmínek dost špatných.

Druhá věc je ta, že to je hodně rychlá procedura. Což se hodí pro rychlé přístávání většího počtu elementů i flightů.

Díky za nabídku do armády, ale USAF mě nechtějí a v AČR mají tuším Grippeny:-))
Kdo by o tom věděl více, tak prosím o informaci. Díky
By amalka
Obávám se, že overhead approach neudělá za IMC ani vojenský pilot. Zas tak extrémní gumy to asi nejsou...
By śumys
[quote="amalka"]Obávám se, že overhead approach neudělá za IMC ani vojenský pilot. Zas tak extrémní gumy to asi nejsou...[/quote]

Máš pravdu. Díky.