VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
By Nathaniell
[quote="amalka"]Nezapomínejte, že to je prostě jen hra a když se tady srazíte, tak se nic neděje. Spousta lidí to tu bere zbytečně vážně. [/quote]

Jako jo, nic se neděje, nikdo neumře atd., ale celkem brutálně dokáže naštvat, když do tebe někdo třeba na závěru 4 hodinového letu narazí a tím ti zkazí celý let. Nebo jsem taky nebyl klidný, když jsem někde letěl, předletová příprava mi z nějakého důvodu zabrala cca. 2 hodiny, pak jsem do FMC ještě písmenko po písmenku klikal cca. 5 stran mojí trasy a potom si to do mě při pojíždění vpálil nějaký šašek, co nepsal do UNICOMu, takže jsem vůbec nevěděl, že už nestojí na standu ale je v pohybu+asi ještě neměl scenérii, protože do mě napálil z nějakého standu. Jsem toho názoru, že pokud je na letišti nějaký provoz, tak napsat minimálně taxi, TO, STAR, APP, vacate (Ne každou blbost, ale alespoň napsat ty 2-4 slova, ať o vás ostatní ví s nějakým předstihem, taky se mi stalo, že jsme v EDDF letěli ve stejnou dobu na ILS stejné dráhy asi 4 letadla, protože jenom 2 z nás napsali, že jsou na STARu a očekávanou dráhu.). Toť můj názor na daný problém.
By radbrad4
[quote="amalka"]V okamžiku kdy není ATC, tak je to poměrně nezáživná hra a v podstatě jde o hovno, i kdybych měl přistát někomu na záda. Stejně tak pokud není ATC, můžete létat jak chcete, přistávat na zavřené dráhy a dělat jiné skopičiny dokavad svým chováním "neohrozíte" jiné letadlo. Nezapomínejte, že to je prostě jen hra a když se tady srazíte, tak se nic neděje. Spousta lidí to tu bere zbytečně vážně.[/quote]
Je poněkud zvláštní když to bereš takhle. Já beru ATC jako "třešnicku na dortu" a i když letím bez řídících, tak se stále snažím letět "as real as it gets"! Když nejsou řídící tak prostě letím jen bez jednoho prvku - ale zbytek se stále snažím co nejvěrněji simulovat - natož dělat nějákou brutální nekázeň jako používat zavřené VPD! Ti, kdo to berou (tak jak říkáš) jako hru, nechť si hrají v offlinu, pak nemá naprosto žádnou cenu na VATSIM lozit. Naopak bych čekal že zde bude uskupení lidí, co se budou snažit si to tomu reálu co nejvíce přiblížit a to včetně té zodpovědnosti. A celkem žasnu jakou hádku tady vyvolá taková píčovina jako co psát na unicom.
Promiňte, muselo to ven.
By Roman Szotkovski
Všichni máte pravdu - UNICOM je na to, aby tam psal každý pilot to, co potřebuje nutně sdělit. Se vším ostatním se obracejte na ATC, pokud jsou on-line. Toť můj příspěvek k tomuto. Snad se nikdo nebude čílit :-D
By Adam
To Jakub K.: No, právě proto je lepší, když si v nastavení FS vypneš detekci nehod („ignore crash“) – a to nejen z důvodu srážky s někým jiným…
Jinak, můj názor je, že když vidím někoho v blízkosti letiště, ze kterého vzlétám (mám ve SB nastaveno, aby se mi letadla zobrazovala v dostatečné vzdálenosti ode mne; např. když jsem na stojánce 18 v LKPR, vidím letadlo /anebo pouze nápis k letadlu – výška, typ letadla, …/, které je zhruba 10 mil před bodem ERASU /pokud je rwy v používání 24/), tak si raději na tom h/p počkám (a to i když je traffic ještě nad tím bodem ERASU /– aby jsem ho nějak nepřekvapil, že vstupuji na dráhu, když on je, dejme tomu, 5 mil od prahu dráhy…) a teprve pak na dráhu vstoupím (ještě se raději podívám, jestli v blízkosti někoho nevidím…)… No, a to máme vzlet bez jediného písmene na Unicomu… Když jsem si jist, že nikoho svým „chováním“ nemohu ohrozit, nevidím důvod tam něco psát (ne že by Unicom byl nečím, čeho se bojím, ale psát tam každou kravinu /NAPŘ. „LKPR, pushback, stand 19.“, když vidím, že na letišti nikdo jiný kromě mě není, mi přijde zbytečné/ – nemyslím tím nikoho konkrétního)… Ovšem to už záleží na každém z nás, jak FS bere – jestli jako hru, stejně jako např. Mafii 2, nebo jako simulátor, díky němuž si zdokonaluje znalosti o létání (a to i reálném), učí se novým věcem atd. Mě osobně hodně sere (omlouvám se za ten výraz), když někdo FS srovnává s jakoukoli jinou hrou; střílečkou, závodní hrou apod. Žádná jiná „hra“ vám přece (hlavně těm, co o létání stojí) nedá tolik zkušeností, nových informací, představivostí, jak to tam nahoře doopravdy chodí, atd., atd. (nebo aspoň mně FS, co se letectví týče, hodně obohatil)… Ale opakuji; záleží na každém z nás, jak to s FS myslí, to už nikdo neovlivní. A Vatsim by měl být, myslím, hlavně pro ty, kteří to myslí s letectvím vážně – nemají „prdel“ např. z toho, když jim TCAS řve, že poblíž letí letadlo ve stejné výšce a hrozí jim až střetnutí (zase; nemám na mysli nikoho konkrétního), anebo i pro ty, kteří si to chtějí prostě jen vyzkoušet, jak to chodí (a uvědomují si, že Vatsim není něco jako FSX multiplayer /a mají základní znalosti o online létáním/…). Toť z mé strany vše. Jak vidím, trochu jsem se rozepsal, omlouvám se.
P.S.: Není tedy, řekl bych, potřeba tu rozebírat, zda na Unicom psát každé slovo, co pilota napadne, nebo nepsat nic (přece tu kvůli menšímu nedorozumění nebudeme znova rozebírat pravidla užívání Unicomu)…
By Nipik
Hezky vecer

Rad bych rekl svuj nazor vcelku kratky a strucny

Ten kdo cetl pravidla Vatsimu a Unicomu vubec by vedel co ma delat aby nedoslo konfiktum mezi letadly, tyto hadky urovne zakladni skoly jsou trosku mimo slogan , vzdy jsem si myslel ze piloti/atc jsou rozumni lide kteri litaji a rideji letovy provoz pro zabavu a ne proto aby se tu X dni hadali kvuli .. ruku na srdce, prkotine.. necht si to kazdej vylozi jak chce, ale tuto naprosto bezvyznamnou diskuzi bych uzavrel.. ne na nadrmo se rika \" Nikdo neni neomylny!\"
By amalka
Takových keců o nějakých pravidlech Unicomu a tak málo o tom, co je to vlastně vatsim.:

http://www.vatsim.net/about-vatsim/

Vatsim NENÍ o létání bez ATC. Létání bez ATC na VATSIMu nemá žádný smysl a jak tu někdo napsal, \"as real as it gets\" je v tom případě už lepší zapnout si ATC ve FSce než letět online na vatsimu bez ATC...

Unicom je berlička jak překlenout místo a čas, kde živý ATC není a pokud vás někdo ohrozí nebo vyloženě srazí, protože nečetl nebo nepsal do unicomu nebo to dokonce udělal schválně, pak je namístě ho popotahovat. Ale rozčilovat se, že někdo vlezl na dráhu když jste byli na finále a bez omezení jste přistáli, je minimálně zbytečné. Až to jednou nevyjde, tak si \"as real as it gets\" můžete udělat go around a pak tu situaci nadhodit k diskuzi nebo si stěžovat. Když to vezmete do důsledku, tak v okamžiku kdy není ATC, jste v neřízeném prostoru a za rozestupy si zodpovídá každý sám primárně podle toho co vidí z kokpitu nebo na tcasu, protože UNICOM má PORADNÍ funkci a na rozdíl od reálu zde neexistuje předpis definující jasně konkrétní povinnost něco hlásit...