VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Jak létat, navigovat, komunikovat? Toto je forum kde dostaneš odpověd.
A neni ten ADF nějakej sdruženej přístroj? Dej sem screen. Oni totiž některé ADF nebejvaj ADF ale tzv. RMI (radio magnetic indicator), a umí se chovat tak, že i na maják VOR ukazují jako na NDBčko, musí se to na nich přepnout aby braly údaje z ADF rádia(zrovna dneska jsem si s takovym hrál v ATRku od Flight1).

ukázka:
Obrázek
V rámci kariérního růstu jsem si do performance plánu zahrnul naučení se létat na L-39. Ostatně, addon od Lotus Simu za ještě celkem lidových $45 je best kauf ever a oproti tomuto letadlu se všechny levldý a kvínofdskáj můžou jít zahrabat! :)

No a teď k věci.

1) Našel jsem chybu v původním příspěvku PS - Provedení letu - bod 5 - má být LKMT-TBV-LKPD !! :) Očekávám minimálně bonbón, že jsem si toho všiml. :)

2) L-39 nemá autopilota a jestli mě paměť neklame, kdysi tu proběhlo něco, že letadlo bez autopilota nesmí IFR nad FL100. Jak to tedy je? Můžu nad tuto výšku jen kdybych přešel na VFR? (jelikož ideální spotřebu má L-39 až někde ve FL210-FL240)

3) Pak tu tedy proběhlo, že pod FL100, což pokud platí 2) je u mě vždy, mohu plánovat DCT jakkoliv, tj třeba VOZ DCT TBV DCT OTA, pokud nebudou aktivovány prostory mezitím? A je to do FL100 včetně?
1) Našel jsem chybu v původním příspěvku PS - Provedení letu - bod 5 - má být LKMT-TBV-LKPD !! :) Očekávám minimálně bonbón, že jsem si toho všiml. :)
Opraveno, děkujeme. Hm, bonbon.
2) L-39 nemá autopilota a jestli mě paměť neklame, kdysi tu proběhlo něco, že letadlo bez autopilota nesmí IFR nad FL100. Jak to tedy je?
Toto blbost, pokud to někde najdeš, vymazat. Není žádný generální zákaz/příkaz o použití AP. Pochopitelně, v certifikaci letadla pro RVSM je užití AP nezbytné, stejně jako tuto předepisují pravidla provozovatelů pro obchodní přepravu (i v nižších výškách), ale není to "generální příkaz".

K problemu pak ještě níže v OP, pro Tvůj konkrétní letoun.
Můžu nad tuto výšku jen kdybych přešel na VFR? (jelikož ideální spotřebu má L-39 až někde ve FL210-FL240)
Pokud vím, je L-39 v současnosti certifikovaná jen pro VFR, čili striktně vzato, musíš s ní být jen VFR. Pokud se toto opomine, (na VATSIMU není problém) není ale potřeba být nad FL100 jen VFR, viz výše.

Btw. "optimální spotřeba" vojenského letadla ? To je co? Nás učili, že "kam až doveze bombu", o spotřebě ani slovo.
3) Pak tu tedy proběhlo, že pod FL100, což pokud platí 2) je u mě vždy, mohu plánovat DCT jakkoliv, tj třeba VOZ DCT TBV DCT OTA, pokud nebudou aktivovány prostory mezitím?
2) Neplatí, ale jinak máš pravdu, pod FL100 lze plánovat kudychceš.
A je to do FL100 včetně?
Vyřešilo již Amalka, jen to více rozmáznu z pedagogických důvodů, proč se jednou říká do 100, jednou do 95:
Prostor E je do FL095 (see ICAO bs).
Prostor C je od FL95 (pozor, na starých ICAO bs je to jinak a ještě špatně, platí, jak píši).
Nicméně obecně platí pravidlo, že na straně více omezujícího prostoru (C) je nutno udržovat ochranný prostor 500ft, zatímco na straně méně omezujícícho prostoru (E), nikolikerověk.
Čili, nejvyšší hladina pro plánování v režimu "kuduchceš" je FL95, s tím, že IFR může takto plánovat jen do FL90 a VFR do FL95 - tj. může využít celý prostor, až do stropu. IFR v C, pak může použít běžnou hladinu FL100, která je separovaná od FL95, ale VFR v C nemůže plánovat v FL95, protože tam je ochranný interval pro C.

Obecná poznámka:
L-39 má provozovatele typicky AČR nebo nějakého privátního blázna. Obě organizace jsou si v zásadě podobné, především tím, že na ně nelze pohlížet jako na obvyklé hráče na civilním trhu. Proto pro jakékoliv lety AČR, mimo letů A-319 a pod., platí (platilo?), že jsou separovány od okolního provozu 2000ft a nikoliv 1000ft, coř se dodržuje i na VATSIMU. Tím také padá RVSM a jakákoliv diskuse o použití AP na L-39.
[quote="PavelS"].............
- na letišti odletu použijete pro odlet publikovaný SID, který je na mapě označen SID, ne jako R-NAV SID, a který vede na bod tratě W32
- pokud letíte mezi dvěma letišti blízko sebe, je možné, že vůbec nepoužijete W32 a z SIdu přeskočíte rovnou na STAR (LKMT-TBV-LKPD)
- v takovémto případě se do kolonky trať píše jen koncový bod SIDu = počáteční bod STAR, nikoliv DCT ani trať, na které bod leží
-.........[/quote]

Dobrý den,
plánování letu IFR z LKPD do LKPR bude prostým "DCT"?
Zadával jsem nejdříve "OKL DCT", protože jsem tak chtěl vyjádřit, že poletím SID OKL4P..
Později jsem opět zcestně uváděl GOLIN DCT, čímž jsem chtěl říci, že OKL nedosáhnu (tzn. zaletím LKPD SID OKL4P přes GOLIN a následuji DCT LKPR). Je to samozřejmě hloupost, protože GOLIN je jen jeden z bodů SIDu.
Stále docházím k závěru, že nejpřesnější je v tomto smyslu jednoduchého vyjádření "DCT"
Vycházím z údajů mapy LKPD AD 2-31-1 ze 4.JUN.09. Na situaci odečítám (z výřezu dole), že LKPD SID OKL 4P končí na OKL,obdobně jako LKPD SID VLM 2P končí na VLM.
Děkuji předem za reakci.
[quote="amalka"]No a OKL je zaroven IAF pro lkpr ne? Takze trat "OKL" (bez DCT) je papirove spravne.[/quote]
Ano, toho jsem si vědom. Ale svazuje mě myšlenka, že mystifikuji, protože už dopředu podle povětrnostních podmínek vím, že OKL nedosáhnu, neboť poletím na RW24. Pokud by byla dráha v užívání 06 tak ani neceknu. Dám ještě jeden příklad:
LKPD-LKTB.
Zde je podle mě správně
TBV DCT BNO, ale i pouhé BNO.

Prvý případ je asi méně přesný, protože se předpokládá, že má odletovka "TBV4P" končí na TBV a naváži v tomto bodě na některé z letových cest. Žádná taková však na BNO odtud není a proto je pokračuji zápisem DCT BNO. Ale nelíbí se mi to.

To druhé se mi zdá logičtější, protože BNO je IAF pro LKTB a zároveň konec odletové trati LKPD.

Chápu to dobře?
1) správně je pouze BNO, mezi TBV a BNO není trať, DCT je téměř všude v ČR zakázaný (přestože tady se asi ani nedostaneš do prostoru C, čili by DCT možné teoreticky bylo), viz níže.

2) DCT je mimo jiné povoleno mezi LKPR a LKPD. A to LKPR DCT GOLIN LKPD (a zpět). Z toho mi vychází, že z LKPR se vektorováním dostaneš na GOLIN a jelikož tady není \"DCT\", pokračuješ \"od půlky\" příletovkou z BEKVI, která vede přes GOLIN.
Opačným směrem pak odlétáš SIDem BEKVIxy a na GOLIN dostáváš vektory na dráhu v užívání v LKPR. (že se užívá SID/STAR v Pardubicích vyvozuju z toho, že u letů do Čáslavi je LKPR DCT GOLIN DCT LKCV, čili žádný sid ani star).
Dobrá. Výškový limit pro Non-RNav je jasný. Pro let LKPD-LKPR je nesmysl stoupat výše.
Přesto si dovolím v případě LKPD-LKTB oponovat. Proč bych tuto trasu nemohl zaletět RNaV?
Použiji přeci SID BNO a použiji STAR.....nene - blbost. tady opravdu motám více věcí dohromady....tvrdím, že používám odletovou SID BNO následně tvrdím, že od BNO se chystám k přiblížení. To je fakt zhovadilost.
Méně myslet - více létat. jj. Klopím uši, stahuji ocas :)
Přesto moc děkuji a přeji pěkný zbytek dne.
[quote="storry"] Pro let LKPD-LKPR je nesmysl stoupat výše.
Přesto si dovolím v případě LKPD-LKTB oponovat. Proč bych tuto trasu nemohl zaletět RNaV?
[/quote]

Mohl, pochopitelně, ale jsi ve vlákně NON-RNAV IFR lety v ČR.

Jinak ano, LKPD - LKTB můžeš letět R-NAV, plánování R-NAV viz takto:

a) LKPR-LKPD spadá pod výjimku RADu, podle které lze mezi těmito letišťmi lze plánovat DCT (detaily výše a v RAD) bez omezení. Opakuji, jde o výjimku, danou malou vzdáleností letišť - s výškou to přímo nesouvisí.

b) Let LKPD-LKMT pod vyjimku nespadá. Čili je nutné plánovat po tratích. Čili :

LKPD - SID - TBV - L984 - BODAL - STAR - LKTB .

Ani tam nevidím žádný problém.

c) Výše uvedené schema lze rozšířit tak, že vše NON-RNAV (<FL95) také spadá pod výjimku DCT, dokonce bez ohledu na vzdálenost. A máš to celé, logicky pokupje.
Jen tak na okraj - jistí nejmenovaní (reální) piloti 737ky jednou stáli před problémem, že mezi letišti vzdálenými 25 nm měli letět po trati dlouhé 125 nm a protože zrovna nefungoval radar, zkratka byla velice nepravděpodobná.

Řešení bylo trojpísmenné: VFR :)
Zdravím,

není mi jasné:
- na STAR dodržujete omezní klesání do MFA (maličkaté číslo u čáry)
- STAR nikdy neletíte v této výšce (v MFA) - letít jej výše, číslo u čáry určuje jen krajní mez pro případné klesání
Takže pokud je např. MFA 3000ft, letím STAR třeba ve 4000ft do bodu IAF a od tohoto bodu již mohu klesat tak abych byl v bodě FAF v potřebné výšce 3000ft? Nebo jak klesat, abych byl na FAF v potřebné výšce?

předem děkuji za odpověď
Kisa píše:Zdravím,

není mi jasné:
- na STAR dodržujete omezní klesání do MFA (maličkaté číslo u čáry)
- STAR nikdy neletíte v této výšce (v MFA) - letít jej výše, číslo u čáry určuje jen krajní mez pro případné klesání
Takže pokud je např. MFA 3000ft, letím STAR třeba ve 4000ft do bodu IAF a od tohoto bodu již mohu klesat tak abych byl v bodě FAF v potřebné výšce 3000ft? Nebo jak klesat, abych byl na FAF v potřebné výšce?

předem děkuji za odpověď
O jakém letišti se bavíme? MFA jsou uvedeny i za IAFem, až do FAFu (tj celé počáteční přiblížení má definováno MFA). Úsek středního přiblížení je definován výškou (někdy nazývána výška FAFu). Budu tedy klesat tak, abych nejpozději v bodě FAF dosáhl výšky středního přiblížení a zároveň nikdy nepodklesal MFA uvedenou pro příslušnou část tratě.
Ono se mi totiž neodhadje zrova nejlépe, v jaké vzdálenosti před FAF začít klesat. Takže bych potřeboval začít klesat dříve s nějakou rezervou, kterou pak doletím v té výšce MFA (3000ft) nebo mírně výše tak abych v bodě FAF měl spravnou výšku (3000ft), resp. abych ho nepřeletěl. Chápu to tedy tak, že ten poslední kousek před FAF neni problém doletět v MFA nebo mírně výše.

Jinak konkrétně se jednalo o LKTB, tam je MFA 3000ft právě i mezi IAF a FAF.

Ono mě to asi trochu zmátlo, asi to bylo původně myšleno tak aby se ta výška MFA nebrala jako povinost, ale jako informace že pod 3000ft nesmím.

Každopádně dík za odpověď
[quote="Kisa"]začít klesat dříve s nějakou rezervou, kterou pak doletím v té výšce MFA (3000ft) nebo mírně výše tak abych v bodě FAF měl spravnou výšku (3000ft), resp. abych ho nepřeletěl. Chápu to tedy tak, že ten poslední kousek před FAF neni problém doletět v MFA nebo mírně výše.[/quote]

Ano.

[quote="Kisa"]bylo původně myšleno tak aby se ta výška MFA nebrala jako povinost, ale jako informace že pod 3000ft nesmím[/quote]

Ano.

Praxe:
velká letadla (dopraváky): do FMC si na FAF (většinou radší i na IAF, pro jistotu) nastavím výšku, kterou tam chci mít a FMCčko mi vypočítá tzv "Top Of Descent", tj bod, ve kterém mám ze své cestovní hladiny začít klesat tak, abych vyklesal ekonomicky (tj většinou na nějaký flight-idle režim), ale zároveň abych to nepřeletěl a nemusel tahat spoilery a brzdit. V průběhu klesání to pak přepočítává dle aktuálních podmínek (vítr, rychlostní omezení z map nebo od atc atd) a upravuje mi to klesání tak, abych to uklesal, ale abych neletěl posledních 50 mil na MFA (:D).

malá letadla: odhadnu Top Of Descent letmým výpočtem (třeba si řeknu, že chci klesat 1500ft/min (nepřetlakovaná kabina)) a že mám Groundspeed 210kt, tak není zas tak těžké vypočítat, kdy mám začít klesat. V průběhu klesání to pak upravuju "od oka". Když letím poslední kousek (IAF-FAF a podobné štreky )třeba v té MFA, nebo klesám jen pomalu (-500fpm), tak se zas tolik neděje.

PB
[quote="Pavel"][quote="Kisa"]začít klesat dříve s nějakou rezervou, kterou pak doletím v té výšce MFA (3000ft) nebo mírně výše tak abych v bodě FAF měl spravnou výšku (3000ft), resp. abych ho nepřeletěl. Chápu to tedy tak, že ten poslední kousek před FAF neni problém doletět v MFA nebo mírně výše.[/quote]

Ano.

[quote="Kisa"]bylo původně myšleno tak aby se ta výška MFA nebrala jako povinost, ale jako informace že pod 3000ft nesmím[/quote]

Ano.

Praxe:
velká letadla (dopraváky): do FMC si na FAF (většinou radší i na IAF, pro jistotu) nastavím výšku, kterou tam chci mít a FMCčko mi vypočítá tzv "Top Of Descent", tj bod, ve kterém mám ze své cestovní hladiny začít klesat tak, abych vyklesal ekonomicky (tj většinou na nějaký flight-idle režim), ale zároveň abych to nepřeletěl a nemusel tahat spoilery a brzdit. V průběhu klesání to pak přepočítává dle aktuálních podmínek (vítr, rychlostní omezení z map nebo od atc atd) a upravuje mi to klesání tak, abych to uklesal, ale abych neletěl posledních 50 mil na MFA (:D).

malá letadla: odhadnu Top Of Descent letmým výpočtem (třeba si řeknu, že chci klesat 1500ft/min (nepřetlakovaná kabina)) a že mám Groundspeed 210kt, tak není zas tak těžké vypočítat, kdy mám začít klesat. V průběhu klesání to pak upravuju "od oka". Když letím poslední kousek (IAF-FAF a podobné štreky )třeba v té MFA, nebo klesám jen pomalu (-500fpm), tak se zas tolik neděje.

PB[/quote]

Mala letadla si to zadají do G4** =D
[quote="jjirman"][quote="Pavel"][quote="Kisa"]začít klesat dříve s nějakou rezervou, kterou pak doletím v té výšce MFA (3000ft) nebo mírně výše tak abych v bodě FAF měl spravnou výšku (3000ft), resp. abych ho nepřeletěl. Chápu to tedy tak, že ten poslední kousek před FAF neni problém doletět v MFA nebo mírně výše.[/quote]

Ano.

Ano.

Praxe:

PB[/quote]

Mala letadla si to zadají do G4** =D[/quote]

Spíš G5**, jestli dobře koukám na 430 tak ta VNAV nemá.
[quote="Pavel"][quote="jjirman"][quote="Pavel"]

Ano.

Ano.

Praxe:

PB[/quote]

Mala letadla si to zadají do G4** =D[/quote]

Spíš G5**, jestli dobře koukám na 430 tak ta VNAV nemá.[/quote]

VNAV ne, vertinal navigation ano, tj. zadam bod, vzdalenost od bodu, ve kterém má být výška dosažena, požadovaná výška, požadovaný R of D a čekám... :D