VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
Pokud máš na mysli VATSIM, tak to asi ne. Proxy je brána dělaná pro konkrétní aplikační protokol. Čili bys musel být za proxy, která podporuje aplikační protokoly používané na VATSIMu, což pochybuji, že nějaká umí.
Pokud bys byl pouze za NATovacím (překlad IP adres) zařízením, tak bez problému.
Ahoj,

předpokládám, že se chceš připojit k síti VATSIM jako pilot nebo jako řídící. Aby se to nepletlo, udělal jsem malý slovníček pojmů :

PILOT se připojuje programem SquawkBox3 (SB3) k serverům sítě VATSIM

ŘÍDÍCÍ se připojuje pogramem Advanced Simulation Radar client (ASRC) k serverům sítě VATSIM .

VACC je zkratka \"Virtual Area Control Center\" - Virtuální Oblastní středisko Řízení Letového Provozu - označuje se tím skupina virtuálních řídících v dané zemi nebo v určité oblasti ( tzv. FIRu ), která mj. provozuje web s informacemi pro piloty i řídící pro danou oblast. Členové VACC jsou virtuální řídící a mají oprávnění řídit v dané oblasti.

STAFF VACC - \"Staff\" je označení pro zvolené vedení daného VACCu. Má na starosti zastupování VACCu navenek a pak zajištuje běžný provoz - aktualizaci map a dat na webu, výcvik řídících, organizaci sletů,....

VACC CZ je český VACC. Provozujeme web webem VACC CZ, na kterém běží mj. toto forum, downloadcentrum a informace pro virtuální řízení i létání jako jsou ( mapy, informace o sletech,, návody, atp.

VATSIM je celosvětová virtuální organizace, která to celé zastřešuje a koordinuje. Má svoji hlavní stránku zde. VACC weby jednotlivých zemí jsou součástí celosvětové sítě VATSIM.

Prosím všechny nováčky, aby se snažili dodržovat uvedené názvosloví, zbychom se domluvili :)

==================================== ** =====================================

K Tvé otázce toho mnoho neřeknu :

Na weby VACCů se dostaneš asi bez problémů i přes proxy.

Pro připojení k síti VATSIM jako pilot/řídící je potřeba , aby Ti poradili odborníci - síťaři.
Pripojit pres proxy se lze, ale pravdepodobne asi z jedine stanice za proxinou. Te se musi explicitne na proxine povolit presmerovani urcitych portu na danou masinu uvnitr.

Ja jsem takhle schopen se pripojit z prace, ale uz nikdo jiny.

Jinymi slovy, musis si s adminama dane site, daneho proxy serveru domluvit presmerovani potrebnych portu na svuj komp.
Ktere porty to jsou, to ted fakt nevim... ale da se to na netu dohledat.
No, to ale píšeš o přesměrování portů, což je v podstatě NAT (NAPT, PAT, masquerading, port forwarding,...). Tato operace se provádí obvykle na nějakém firewallu a je transparentní pro většinu aplikací (jsou výjimky, které přenášejí IP adresy i uvnitř aplikačního protokolu, ale to teď nechme stranou).
Komunikace prostřednictvím proxy serveru pro aplikaci transparentní není. Aplikace, která takto komunikuje, o proxy ví (má jí někde nakonfigurovanou) a veškerou komunikaci vyřizuje jejím prostřednictvím (viz třeba nastavení proxy v IE Možnosti internetu - Připojení - Nastavení místní sítě).
:)
Hezky panove... v zasade ma castecne(!) pravdu jak radarada, tak ph. Nebudu tady rozebirat funkce proxy a NATu, protoze to neni ani cilem, ani odpovedi na dotaz, ale nastudovat si je muzete a pak pochopite toho " :) "

Jako vetsinou ma ale nejvetsi pravdu "PavelS" -> t.j. poradit se se sitarema (prakticky muzes proxinu i obejit pokud to jde). V kazdem pripade, pokud jim vysvetlis co potrebujes a oni dohledaji pozadavky, tak by Ti to melo za chvili frcet... Otazka zustava, jestli to pro Tebe udelaji? (Tady bych doporucil vzit je na poradne pivo :D )

Cheers,
B.

PS:
být za proxy, která podporuje aplikační protokoly používané na VATSIMu, což pochybuji, že nějaká umí.
Ja to nejak nestudoval, ale pochybuju, ze VATSIM pouziva vlastni protokol. Podle me vsechno bezi na TCP a UDP protokolech, coz zvladne kazda proxy.
By batat
Som pravdepodobne za SOCKS proxy. Rad by som sa pripojil ako pilot. Problem je, ze proxy pozaduje meno/heslo. Pokial to program nepodporuje (co vyzere ze nie) tak sa nikam nedostanem. Bohuzial proxy sa neda obist. Zo spravcami nie je ziadna rec. Dokonca nepovolia ani standartne porty pre SNTP a IMAP, takze musim vyberat svojich 5 emalovych schranok rucne :( Pretoze byvam na koleji, dotiahnut sem telefon bude problem.
By batat
Problem je, ze SquawkBox3 a FSInn ani nevidia server. ASRC sice servre vidi ale neda sa spojit (ale iba UK, US-1 a US-2). Mozno pouziva defaultne nastavenie explorera. Hmm, no neviem
[quote="batat"]Som pravdepodobne za SOCKS proxy. Rad by som sa pripojil ako pilot. Problem je, ze proxy pozaduje meno/heslo. Pokial to program nepodporuje (co vyzere ze nie) tak sa nikam nedostanem. Bohuzial proxy sa neda obist. Zo spravcami nie je ziadna rec. Dokonca nepovolia ani standartne porty pre SNTP a IMAP, takze musim vyberat svojich 5 emalovych schranok rucne :( Pretoze byvam na koleji, dotiahnut sem telefon bude problem.[/quote]
Takže SOCKS...
Jozefe, je to už více než 7 let, co jsem to viděl a konfiguroval, takže následující rady ber trochu s rezervou (na rozdíl od těch, které jsem tu rozdával ;)
Existoval socksifikátor, který se jmenoval SocksCap. To se dalo nainstalovat na PC a šlo z toho pouštět různé programy, které neměly ponožky implementované.

Bohužel ti to bude asi stejně na nic, neboť SB se nepouští jako samostatná aplikace, ale je integrován do FS ... :(
Leda přes SocksCap pustit celou FS, ale to už je docela velká zběsilost ... Ale pokud nemáš jinou možnost, můžeš si s tím pohrát.

Taky je ale možný, že správce vaší proxy filtruje požadavky od klientů, takže budeš mít stejně smůlu i kdybys to na svém PC nějak poskládal :(

Petr
BrandonSk píše::)
Hezky panove... v zasade ma castecne(!) pravdu jak radarada, tak ph. Nebudu tady rozebirat funkce proxy a NATu, protoze to neni ani cilem, ani odpovedi na dotaz, ale nastudovat si je muzete a pak pochopite toho " :) "

Jako vetsinou ma ale nejvetsi pravdu "PavelS" -> t.j. poradit se se sitarema (prakticky muzes proxinu i obejit pokud to jde). V kazdem pripade, pokud jim vysvetlis co potrebujes a oni dohledaji pozadavky, tak by Ti to melo za chvili frcet... Otazka zustava, jestli to pro Tebe udelaji? (Tady bych doporucil vzit je na poradne pivo :D )

Cheers,
B.

PS:
být za proxy, která podporuje aplikační protokoly používané na VATSIMu, což pochybuji, že nějaká umí.
Ja to nejak nestudoval, ale pochybuju, ze VATSIM pouziva vlastni protokol. Podle me vsechno bezi na TCP a UDP protokolech, coz zvladne kazda proxy.
Ahoj Brandone,
pošli mi nějaký link, kde to mohu nastudovat. Rád se poučím (bez ironie, opravdu) :)

Já ti za to zase seženu nějaké materiály, kde jsou popsány rozdíly mezi síťovými, transportními a aplikačními protokoly :P

Petr
batat píše:Pretoze byvam na koleji, dotiahnut sem telefon bude problem.
A nevidis z okna na nejake sidliste? Je docela velka sance, ze tam nekde bezi wi-fi. Pokud Ti to stoji za to, stacilo by Ti pak zjistit spolecnost co to provozuje, koupit externi antenu a platit pausal...
Já ti za to zase seženu nějaké materiály, kde jsou popsány rozdíly mezi síťovými, transportními a aplikačními protokoly :P
Moje omluva :) to "aplikacni" mi v tvem puvodnim textu nejak uslo.
Podle Tvych prispevku myslim, ze studovat rozdil mezi NAT a Proxy nepotrebujes. Pro ostatni je tady par jednoduchych srovnani proxy a ruznych NATu...
http://www.cablemodemhelp.com/proxy_vs_nat.htm
http://techrepublic.com.com/5100-1009-5590551.html

A nez me nekdo zdrbe, ze tohle neni topic, rad bych debatu o NAT vs. proxy ukoncil, nebo presmeroval jinam :)

Cheers,
B.
[quote="batat"]Tak Socks to nie je. (alebo to aspon nefacha). Vie mi niekto poradit tunel cez HTTP proxy?
Inak vdaka za radu![/quote]
Pres HTTP to skoro urcite nepujde, minimalne proto, ze pochybuju ze bys tim protuneloval UDP provoz.
Resenim by bylo, pokud vas paranoidni spravce pusti ven SSH nebo VPN, najit si nejaky stroj s verejnou IP adresou, na nej se nakonektit a presmerovani provest tam.

V praxi jsem to nezkousel ale teoreticky by to melo fungovat v pohode.
[quote="batat"]Tak Socks to nie je. (alebo to aspon nefacha). Vie mi niekto poradit tunel cez HTTP proxy?
Inak vdaka za radu![/quote]
Mohl bys zkusit to nejdříve socksifikovat a pak to ještě prohnat nějakým nástrojem, který dovede převést socks na http dotaz. Vaše http proxy ale musí podporovat metodu CONNECT.

Ber to jako tip. Tyto věci jsou už dost mimo to, čím se profesně zabývám.

Tohle by se ti mohl hodit.
http://www.freeproxy.ru/en/programs/index.htm

p.