VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
Prosím za prominutí, zdali se to již někde řešilo, ale nenašel jsem.

Chci provozovat SB4 na jiném PC, než mám nainstalovaný FSX + REX2 + iFly B737 + FSUIPC v 4.9273

Všechny software jsou legální a zaregistrované, FSUIPC je registrován i pro WideFS.

Po nastartování FSX vidím (pokud je v okně), tak nahoře text \"Microsoft Flight Simulator X with Wide Server, a pokud na druhém PC spustím Wide FS tak se připíše 1 connected

Na PC, na kterém je FSX mám nainstalovanou část SB4, která se týká serverové části (volí se při instalaci SB4), na PC kde chci mít samotný SB mám nainstalovanou část SB4.která se týká uživatelského rozhraní SB.

SB4 na druhém PC se spustí, lze vstoupit do options atd, nicméně pokud dám v SB4 start, connect, connect, tak se objeví hláška, že se nemůže připojit spuštěnému FSX.

Dále mě ještě zajímá konfigurace Wide Client pro možnosti např. zobrazení PFD na display druhého PC, ale o tom snad příště.

Děkuji za radu, jsem ochoten i přijmout placené rady. Vladimír Poudera
Dobrý den,
momentálně nemám po ruce počítače na kterých jsem to zkoušel, ale FUNGOVALO mi to v následující kofiguraci:

1. PC: FSX + FSUIPC + WideFS, ŽÁDNÁ instalace SB4
2. PC: WideClient (connected) + obyčejná instalace SB4, jako kdyby na 2. PC byla FSka (ona tam ve skutečnosti opravdu byla, ale nepoužíval jsem jí)... pak se SB4 po spuštění ze Startu normálně připojil k VATSIMu.

Případně na to můžu ještě mrknout, ale dostanu se k těm mašinám až po víkendu.

PB
Jo, to je správně. A jiný SW se přes WideClienta k FSce na vedlejším PC umí připojit? Například něco na počasí, běžně takto používám FSRealWX (freeware)...

Dále je možné zkusit FSInn, ten by to měl umět také.

PB

P. S. Takové ty věci jako na pokusy vypnout všechny antiviry a firewally jsou samozřejmostí...
Ad. konfigurace pro zobrazení PFD nebo obecně čehokoliv na druhém PC:

WideFS sám o sobě umí pouze to, že zprostředkovává komunikaci mezi FSkou a okolním software navrženým pro FSUIPC po místní síti, nic víc, nic míň. Sám o sobě neumí nic zobrazit. Tzn takové ty situace kdy někdo lítá na jednom PC, a přístroje má na druhém PC jsou obvykle řešeny tak, že přístroje beží jako samostatná windows aplikace a přes WideFS komunikují s FSkou. Má to svá specifika - často jsou tyto sady software velmi zpoplatněné (čest freeware výjimkám), a v naprosté většině případů nejsou kompatibilní s žádnými obyčejnými kvalitními addony v FSce - tedy FSku využívají jako letový model + vizualizaci okolí, ale veškerá logika beží mimo ní. Například v FSce snad nejrozšířenější placené addony letadel od firmy PMDG pokud vím nespolupracují s žádným externím PFD - tzn pokud bych to přes WideFS propojil, bude se externí PFD (píšu PFD, myslím cokoliv) pohybovat podle polohy (rychlosti, výšky,...) z FSky, ale nebude se na něm zobrazovat to, co si naťukám do autopilota (FMC,...) v PMDG v FSce.

Komerční doplňky zabývající se tímto co jsem popsal:
http://www.projectmagenta.com/ (lze stáhnout časově omezené demo)
http://prosim-ar.com/ (lze stáhnout časově omezené demo)
http://www.aerosoft.com.au/aerosoft_australia/home.html (neplést s německým Aerosoftem, který vyrábí scenérky a nějaká jednodušší letadla do FSX, shoda jmen) (nejlevnější, ale není to tak kvalitní jako PM/PS výše)

Freeware ochutnávka trošku jednoduššího rázu kterou stojí za to zkusit:
http://sourceforge.net/projects/vasfmc/

Dalo by se najít spousta dalších věcí, věřím že i free (třeba nějaké motorové přístroje pro general aviation,...), tohle je seznam toho nejznámnějšího. Kromě posledně jmenovaného vasFMC ten zbytek pro běžné domácí použití moc šikovný není, je to určené pro stavbu domácích kokpitů, popřípadě i pro profesionální simulátory (první dva odkazy).

Více lidí využívá možnost přesunout si PDF/ND/FMC,... z FSky na vedlejší monitor, pokud si k PC připojím více monitorů, tak to není problém a funguje to výborně. Nebo si z druhého PC běžícího někde v LANce udělat externí monitor, je na to hafo utilitek, kdysi jsem používal http://www.maxivista.com/ a na obyčejné panely/displeje to bohatě stačilo (samozřejmě na náročnou 3D grafiku pohledu z okna to kvůli FPS moc smysl nemá, na to jsou jiné technologie).

Dále si dovedu představit i další šílenosti založené třeba na tom, že bych na jednom PC letěl v addonu MD82 (http://www.flythemaddog.com/) a na druhém PC měl puštěnou druhou FSku a v ní ten samý addon - pak se tyto dva addony umí vzájemně propojit (přes TCP/IP, bez nutností mít WideFS) a letět jako pilot s kopilotem - tím pádem bych si mohl na druhém PC zobrazit PFD které by reagovalo na ovládání z prvního PC. Nebo pokud bychom se nebavili o létání s nějakým kvalitním addonem dopravního letadla ale třeba o VFR poletování s něčím malým (co má jednoduché přístroje, které to umí), lze propojit po TCP/IP i dvě samotné FSX mezi sebou, pro účely sdíleného kokpitu (ale sdílí se pouze defaultní věci, tzn poloha, rychlost, výška, defaultní simulace motorů, přístrojů,...). Na general aviation výborné, na cokoliv složitějšího nepoužítelné.

PB
Děkuji za vyčerpávající informace, takhle nějak jsem to pochopil. Spíše se budu ubírat cestou jednoho PC, ale domníván, se že pomocí FSUIPC lze dávat i do mého addonu iFly B737 povely. Takže pokud bude ext. hardware jako autopilot, efis, nebo radio a já nevím co ještě připojeno k druhému PC bude při jeho užití povel přenesen právě do mého addonu běžícím na PC1. Otázkou je zdali to má význam, když to může být připojeno všechno k PC1. V současnosti mám jeden monitor, ale jelikož jsem již vyřešil výkon PC, kde FSX běží plynule (nejméně 20-25fps) i se špatným počasím, iFly i na LKPR tak zkusím TripleHead2Go na tři monitory a ty PFD apod. dám na LAN monitory. Výborný nápad, iFly sám o sobě podporuje multimonitoring pro jednotlivé displaye. FMS zatím řešín na tabletu. To je docela dobré.

Ale co bych potřeboval nutně \"něco\" co právě přes druhé PC pomocí FSUIPC bude umět letadlo \"umístit do fáze letu\" kam chci já. Např, abych pro nácvik přistání nemusel vždy startovat atd. No, nakonec asi skončím u PM.

A k FSrealFX/Lite ? nainstaloval jsem ho, po spuštění na PC2 se pouze objeví ono cca 10x5cm a vypadá to, že program zamrzně. A nebo čeká právě na FSX. Nevím. Používám Windows 7 64bit Home, ale s tím nikdy nebyl ani na jednom PC problém.

Pokud jej nainstaluji na PC1 kde je FSX, funguje OK. Děkuji za typ, dobrý prográmek, REX-2 mě neuchvátil

Co konfigurační soubor wideclient.ini ???

Mám v něm pouze tohle, resp. doplnil jsem pouze server a IP serveru. Po té se spojilo.

; PLEASE SEE WideFS documentation for parameter details
; =====================================================

[Config]
Servername=SIM-PC
Protocol=TCP
ServerIPAddr=10.0.0.205

Port=8002
Window=585,228,749,475
Visible=Yes
ButtonScanInterval=20
ClassInstance=0
NetworkTiming=5,1
MailslotTiming=2000,1000
PollInterval=2000
Port2=9002
ResponseTime=18
ApplicationDelay=0
TCPcoalesce=No
WaitForNewData=500
MaxSendQ=100
OnMaxSendQ=Log
NewSendScanTime=50
Priority=3,1,2

[User]
Log=Errors+

[Sounds]
Path=G:\\Simulátor\\WidwFS\\Sound\\
Device1=Primární ovladač zvuku
Device2=Speaker/HP (Realtek High Definition Audio)

V.P.
V .ini jsem taky kromě IPčka a serveru nic zatím neupravoval a stačí...

IFly: Pokud je to FSX, zvážil bych ještě než se do něčeho pustíte přechod na PMDG 737 NGX, který je ve všech ohledech (včetně kompatibility s externím HW) lepší. Tahat data z hardware po WideFS do FSky určitě jde, ale ještě jsem neměl důvod to zkoušet a určitě to bude záviset na výrobci konkrétního HW. Pro více info asi FSUIPC dokumentace. Většinou se to dělá tak, že pokud mám nějaký menší domácí sim (MCPčko, rádio, pár páček), tak to připojím vše k jednomu PC a hotovo, v dnešní době není důvod to dávat na více PC (obzvlášť v době multicore procesorů). Ve škole máme sim Beechcraftu, kde máme k jedinému PC připojeno několik desítek USB zařízení a když jsme vychatali počáteční trable s USB ovladači, tak to chodí bezchybně a přítomnost toho HW nemá na FPS vliv.

Ve větších simulátorech které využívají více PC se to řeší tak, že na primárním PC běží jen FSka zajišťující letový model, na kilentských PC běží WideClienty zajišťující komunikaci právě externích avionických softwarů (například ten ProSim 737 odkazovaný výše), a tyto avionické moduly (samostatné aplikace) teprve řeší komunikaci s konkrétním kouskem hardware... Tzn potom třeba jeden PC je \"overhead\", běží na něm jen čistý Windows + WideClient + ProSim_overhead.exe (název jsem si vymyslel), a tento ProSim_overhead.exe po USBčku komunikuje s nějakým hardwarovým overheadem.

Ohledně softwaru na \"pozicování\" letadla a ovládání simu: ve škole používáme https://sites.google.com/site/luisgordo ... torstation a nemůžu si stěžovat, po WideFS běhá excelentně. Uživatelské rozhraní není úplně intuitivní, ale po přečtení pár stránek manuálu je vše naprosto jasně vysvětleno a funguje to. Poměr cena/výkon podle mě ideální. Jinak Project Magenta i ProSim737 mají oba své vlastní proprietální instruktorské stanice, které ovšem nemají smysl pokud nepoužíváte zbytek software od nich.

PB

P. S. Kdybych se dnes rozhodoval jeslti jít do Project Magenta, nebo do ProSim 737, tak si od obojího stáhnu demo na vyzkoušení a pak určitě zamířím k ProSimu, který je stále VELMI aktivně vyvíjen a umí toho více, než Project Magenta, která byla in před 10 lety a více.
No, už u toho sedím zase dneska celý den a nic. Instruktor Station se mi nainstaluje jak na PC1 nebo i na PC2 ale při spuštění napíše, že přestal pracovat a nic. Prostě ERROR. Chová se to na obou PC stejně. Jinak je to asi to co potřebuji. No nic. Musím hlavně nejprve vyřešit proč nejde ten WideFS. Už mne ale nic nenapadá. PC 1 je čistá instalace, tam by problém být neměl. Děkuji za rady, na PMDG se podívám, jenom mne od něj zrazovali, právě kvůli špatné podpoře multimonitoringu. Jinak na iFly s SP3 si nestěžuji. Celkem. První verze nebyla nic moc. To že hardware na USB nezatěžuje mne těší. Jám mám i7, grafiku tuším nVidia GeForce 660 2GB DDR5, ale celé se to rozjelo slušně až s přechodem na SSD disky. do té doby FPS nic moc.

PS: Ještě jsem vyzkoušel dát WideFS na PC3, kde nikdy žádná FSX ani SB4 nebyla a taky nic. Connected ano, ale ani jeden soft se s FSX nespojí. Tak jak dál ???????????????
Nevim, nebude to někde v tom routeru který je cestou? Bych zkusil vzít ty dva počítače, propojit je kusem UTPčka napřímo, napařit jim pevnou IP, tu zadat do konfigu ať vyloučíme chybu sítě... Antiviry i firewally vypnuty? Na obou PC vypnuto to přiblblé UAC (řízení už. účtů)? Popř. screenshot z obou PC prosím. Jinak v tom FSRealWx který je k testování WideFS spojení docela dobrý je nutné v nastavení zvolit připojení prostřednictvím FSUIPC, nikoliv Simconnect, který je tam, tuším, defaultně - ten funguje jen na lokálním PC, nikoliv po síti.

Instructor station: je tam PDFko s návodem, prosím důkladně přečíst a pak teprve zkoušet, řeší se tam fakt důležité věci (.NET, místní nastavení desetinného symbolu ve windows,...) bez kterých to NEpojede, protrpěl jsem si to taky.

PB
Takže provedl jsem následující:
1. UTP cross kabel a přímé propojení PC nepomohlo
2. Pevná IP byla, ale nepomohla
3. Antiviry i firewally nepomohly i když ty nemám a mohou klidně být
4. Simconnect ve FSrealWX to nebyl, dokud to nejelo, tak se FSrealWX ani nespustil.
5. UAC ve Windows byly a jsou vypnuté
6. No a když jsem přečítal mnoho textů o wideclient.ini, tak jsem nastavil na obou PC stejný název pro WOUKGROUP a ono se to rozjelo.

Dále jsem zkusil vymazat z wideclient.ini IP adresu i název PC, kde beží FSUIPC server a ono to jede dál. Takže to vůbec nekomunikuje po TCPIC protokolu (i když se to po něm spojilo), ale jede to na nějaké Windows label.

Takže FSrealWX komunikuje a řídí počasí ve FSX.

SB4 však při instalaci klient server zatím ne. Budu laborovat dále. Ale teď budu zase trochu létat. Děkuj iza velmi užitečné a odborné rady.

V.P.
JJ, o tom vím, i kdysi jsem ho zkoušel. Nicméně, zastávám názor, i když ne možná správný, že reálný pilot také nemá v letadle žádný SB ani FSInn, ale pouze přístroje, mapu a zkušenosti. Takže pro jednoduchost a pouze jako technický most mezi radiostanicí a ATC zkouším SB. Proto to chci na druhém PC, aby to nerušilo, nerozptylovalo atd.

Nicméně, ani FSInn na první rychlou instalaci s FSkou přes WideClienta nekomunikuje.

V.P.
Pokouším se rozjet Instructor Station, který mi doporučil PB v tomto vláknu. Na PC s XP není problém, chová jak má, ikdyž to bylo laborování. Na Windows 7 64 bit CZ dle přesného postupu autora se program ani nespustí. Máte někdo zkušenosti ?

Postup autora, s kterým jsem si již vyměnil si 5 mailů, ale pořád nic.
Už jsem i stanici na které to pobeží kompletně z reinstaloval. Prý by to ale mělo na Win 7 nomrálně běhat.

1. Uninstall any previous version of the Speech Platform SDK and the Microsoft Speech Platform Runtime from your computer.
2. Verify that you have installed the Microsoft .NET Framework version 4.0. If necessary, download the .NET Framework 4.0 using this link. The .NET Framework must be installed before you install the Speech Platform Runtime 11 and the Speech Platform SDK 11.
3. Determine whether you are using a 32-bit or 64-bit operating system.
4. Download the Speech Platform Runtime 11 that matches your operating system using this link.
5. Download the Speech Platform SDK 11 that matches your operating system using this link.
6. Install the SpeechPlatformRuntime.msi.
7. Install the MicrosoftSpeechPlatformSDK.msi.

a dodatek

The Speech Platform Runtime 11 and the Speech Platform SDK 11 do not include Runtime Languages for speech recognition or for speech synthesis (TTS or text-to-speech). You must install them separately. A Runtime Language includes the language model, acoustic model, and other data necessary to provision a speech engine to perform speech recognition or TTS in a particular language. There are separate Runtime Languages for speech recognition or speech synthesis. The version of Runtime Languages that you download (for example, version 11.0) must match the version of the Speech Platform Runtime that you have installed. You can download Runtime Languages using this link.
[quote="poudera"]Pokouším se rozjet Instructor Station, který mi doporučil PB v tomto vláknu. Na PC s XP není problém, chová jak má, ikdyž to bylo laborování. Na Windows 7 64 bit CZ dle přesného postupu autora se program ani nespustí. Máte někdo zkušenosti ?

Už jsem i stanici na které to pobeží kompletně z reinstaloval. Prý by to ale mělo na Win 7 nomrálně běhat.

1. Uninstall any previous version of the Speech Platform SDK and the Microsoft Speech Platform Runtime from your computer.
2. Verify that you have installed the Microsoft .NET Framework version 4.0. If necessary, download the .NET Framework 4.0 using this link. The .NET Framework must be installed before you install the Speech Platform Runtime 11 and the Speech Platform SDK 11.
3. Determine whether you are using a 32-bit or 64-bit operating system.
4. Download the Speech Platform Runtime 11 that matches your operating system using this link.
5. Download the Speech Platform SDK 11 that matches your operating system using this link.
6. Install the SpeechPlatformRuntime.msi.
7. Install the MicrosoftSpeechPlatformSDK.msi.

a dodatek

The Speech Platform Runtime 11 and the Speech Platform SDK 11 do not include Runtime Languages for speech recognition or for speech synthesis (TTS or text-to-speech). You must install them separately. A Runtime Language includes the language model, acoustic model, and other data necessary to provision a speech engine to perform speech recognition or TTS in a particular language. There are separate Runtime Languages for speech recognition or speech synthesis. The version of Runtime Languages that you download (for example, version 11.0) must match the version of the Speech Platform Runtime that you have installed. You can download Runtime Languages using this link.[/quote]

Ahoj,

no nevim, ale nebude problem v tom, ze mas WIN 7 CZ? Protoze ja mam za to ,ze ceske WIN toto nepodporuji, pouze ENG verze, ale mozna se pletu....
[quote="Datum13"]uz jsi neuvedl jestli se ti podarilo nainstalovat tu Speech recognition?
ty XPcka jsou take ceske?[/quote]

Ano, nainstalované je vše. Nicméně v ovládacích panelech v programu "rozpoznávání řeči" po jeho spuštění se objeví hláška "rozpoznávání řeči není pro aktuální jazyk k dispozici".

Ale jde o to, že se program Instrutor Station ani nespustí, spadne to okamžitě při startu.

Jinak v těch XP čkách to jede jak v plně české HOME verzi tak v anglické zpola počeštěné XT tablet verzi.Zkoušel jsem po spuštění programu jenom základní fce, jako je tankování paliva, nějaké failures, ale hlavně mě zajímá reposition. To je to proč to instaluji.
samozrejme ze se to nespusti protoze mas CZ Windows 7 ale existuje na to pomerne jednoducha uprava;)

http://www.sevenforums.com/tutorials/17 ... r-fix.html
testni nejdrive SOLUTION 2 a pokud nepomuze tak SOLUTION 1

v pripade ze by jsi nechtel stahnout ten soubor Run_ctfmon_at_Startup.reg

tak to muzes udelat manualne takto:
go to computer\\HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run
right click the right pane and a \"new string value\" value name can be default, value data should be set to \"ctfmon\"=\"CTFMON.EXE\"

nasel sem lepsi pomoc;)
http://www.askvg.com/fix-speech-recogni ... sta-and-7/
[quote="Datum13"]samozrejme ze se to nespusti protoze mas CZ Windows 7 ale existuje na to pomerne jednoducha uprava;)

http://www.sevenforums.com/tutorials/17 ... r-fix.html
testni nejdrive SOLUTION 2 a pokud nepomuze tak SOLUTION 1

v pripade ze by jsi nechtel stahnout ten soubor Run_ctfmon_at_Startup.reg

tak to muzes udelat manualne takto:
go to computer\\HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run
right click the right pane and a "new string value" value name can be default, value data should be set to "ctfmon"="CTFMON.EXE"

nasel sem lepsi pomoc;)
http://www.askvg.com/fix-speech-recogni ... sta-and-7/[/quote]

OK, děkuji, trochu to zkouším, registry z edituji, ale stejně v "rozpoznání řeči" nemám žádnou volbu dalšího nastavení. jaky by to v české instalaci nebylo. Nicméně v instalovaných programech tu speech recognition i jazykový balík vidím.

Děkuji za rady. V.P.