VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Pro otázky ohledně software a připojení na VATSIMu. SB, FSInn, ASRC, VRC, EuroScope, ServInfo, ActiveSky a další.
By tgurecky
A když klikneš na tu šipku v poli \"Server\" tak se ti tam žádné neobjeví?
Při spuštění SB3 by se měl z VATSIMU načíst akuální seznam dostupných serverů.
By tgurecky
Tak to je něco někde špatně. Jelikož již min. rok nepoužívám SB3, tak bude pro mě těžší ti něco poradit.
Zkus tam zadat IP adresu \" 212.47.22.26 \" což je IP adresa serveru EUROPE-CE, který je v ČR (Praha)
By dubajss
http://www.vatsim.net ...

EUROPE-CE 212.47.22.26 Czech Republic CenterEast Europe Server - sponsored by VACC-CZ 91
EUROPE-CW 212.112.234.46 Europe Center West Europe Server 76
EUROPE-E2 195.78.48.15 Poland East Europe Two Server 18
EUROPE-N 82.103.129.175 Denmark North Europe Server - sponsored by EUroute 25
OCEANIA 202.45.127.66 Melbourne, Australia Oceania Server - Provided by VATPAC 23
UK-1 80.249.98.88 England UK Server One 89
USA-S3 66.221.192.84 Texas, USA South USA Three 78
USA-SE 216.49.160.26 Beaufort, SC USA South East USA - sponsored by ISLC.net 86
USA-W 216.93.170.44 San Francisco, USA West USA - sponsored by PMDG 62
By PavelS
[quote="tgurecky"]Já bych to ovšem viděl na lokální problém. Firewall, porty, apod.[/quote]
Je to problém - SB3 si má automaticky stahnout seznam serverů. Někde na vatsimovských forech je o tom zmínka. Myslím, že by to chtělo dostat do pořádku, protože to svědčí, že něco není OK a může to pak blbnout v dalších x věcech.
By Engin
No tak třeba mě si SB3 nikdy nic nestáhlo a vždycky jsem musel zadávat IPčka kam se chci konektit ručně. Někde jsem vyčetl, že se má ze servinfa vyexportovat seznam serverů a uložit to do složky kde je SB3, ale ani to mi nefunguje...

... tak mám i pocit, že to je jen naaranžované a nikdo to tam nemá :)
By Radizz
Ahoj, když řešíte SB, taky se přidám. Já mám zase potíž s ATIS službou. Můžu zaslat třeba patnáct požadavku na zaslání ATISu konkrétního řídícího a nevrátí se mi ani jeden. Z toho třeba o den později stačí zaslat jeden požadavek a ATIS je ve vteřině \"on the bord\".
Netušíte, kde může být problém?! Díky
By tgurecky
[quote="Engin"]Někde jsem vyčetl, že se má ze servinfa vyexportovat seznam serverů a uložit to do složky kde je SB3, ale ani to mi nefunguje...[/quote]
Pozor, to co popiseješ, platilo pro SB2xx.
By tgurecky
[quote="Radizz"]Ahoj, když řešíte SB, taky se přidám. Já mám zase potíž s ATIS službou. Můžu zaslat třeba patnáct požadavku na zaslání ATISu konkrétního řídícího a nevrátí se mi ani jeden. Z toho třeba o den později stačí zaslat jeden požadavek a ATIS je ve vteřině "on the bord".
Netušíte, kde může být problém?! Díky[/quote]
Těch problémů může být více, ne jen jeden.
Je ten řídící v tu chvíli online? a má ATIS?
Používáš SB3 nebo FSINN?
Jaký máš typ připojení k internetu?
By Vincent
[quote="tgurecky"][quote="Radizz"]Ahoj, když řešíte SB, taky se přidám. Já mám zase potíž s ATIS službou. Můžu zaslat třeba patnáct požadavku na zaslání ATISu konkrétního řídícího a nevrátí se mi ani jeden. Z toho třeba o den později stačí zaslat jeden požadavek a ATIS je ve vteřině "on the bord".
Netušíte, kde může být problém?! Díky[/quote]
Těch problémů může být více, ne jen jeden.
Je ten řídící v tu chvíli online? a má ATIS?
Používáš SB3 nebo FSINN?
Jaký máš typ připojení k internetu?[/quote]
tento problem mivam taky.
Pouzivam SB3, pripojen jsem pres UPC, ridici online samozrejme je. Pres ServInfo si otevru info daneho ATC a mam tam neco napsano. a kdyz dam info request v SB3 tak se mi nic nezobrazi - tedy nekdy ano nekdy ne.
By Radizz
On-line samozřejmě je! SB3! A v připojení bych problém neviděl... Musel bych se podivat do lejster kolikátka to je, ale stabilní u nás v celku jsou.
Tak netuším kde je chyba :(
By PavelS
ATIS :

jediný korektní způsob , jak se dostat k ATISU konkrétního řídícího je použití příkazu .info . Ten zobrazí v hlavním komunikačním okně aktuí platný ATIS daného řídícího. Předpokládádm, že tato informace se obejví i když přeladím na daného ATC za pomoci radia.

Znovu a znovu musím opakovat - použití Servinfa je nesmyslné a vyvolávání ATISů pomocí Sevinfa určitě bude způsobovat problémy popisované výše.

Servinfo je externí aplikace , která nemá se sítí VATSIM nic společného, kromě toho, že ze sítě tahá data a nějak je zobrazuje. Nejde ale o online propojení se servery. Servinfo je napojen na několik informačních serverů, které jsou updatovány v nějakém intervalu ( 1-3 minuty ), tj. nejsou nikdy online !! , jednak data jsou často zpožděna více , často i nekolik hodin, protože informční servery nemusí být udržovány v non-stop provozu jako servery pro připojení. Prakticky vždy , když stahujete ATIS přes Servinfo, je tento zpožděný ( dokonce myslím že Servinfo má defaultně nastavenu obnovu ATISU od ATC po 20minutách, kvůli snížení zátěžě ) takže stahujte vlatsně již neexistující ATISy. Atisy přes SB3 jsou z principu věci online, bez zpoždění a musí fungovat 100% vždy, pokud je ATC online a má udělaný nějaký ATIS.
By Radizz
Funkci info (ridici) znam, dokonce je ve sb po kliknuti na ridiciho primo moznost \"to get his info\"... Servinfo opravdu nepoužívám...

\"musí fungovat 100% vždy\" - a přesto se mi stává, že vždy nefunguje... ;)
By Vincent
[quote="Radizz"]Funkci info (ridici) znam, .............
"musí fungovat 100% vždy" - a přesto se mi stává, že vždy nefunguje... ;)[/quote]
jj me taky obcas ne
By PavelS
Funkci info (ridici) znam, .............
"musí fungovat 100% vždy" - a přesto se mi stává, že vždy nefunguje... ;)
jj me taky obcas ne
Nerad vám beru dobrou náladu vyjádřenou smajlíkem, ale mne "taky občas nefunguje" funkce ".atis" v ASRC.

VŽDYCKY je to ŠPATNOU SYNTAXÍ při natypování .
Je třeba opsat přesně callsign daného ATC, jinak opravdu odpověď nepřijde.

Hlavně pozor na mix LKAA_CTR vs. LKAA_V_CTR a podobně.

:cool:
By PavelS
[quote="Engin"]No tak třeba mě si SB3 nikdy nic nestáhlo a vždycky jsem musel zadávat IPčka kam se chci konektit ručně. Někde jsem vyčetl, že se má ze servinfa vyexportovat seznam serverů a uložit to do složky kde je SB3, ale ani to mi nefunguje...[/quote]
a] Export ippadr.txt funguje spolehlivě, ale JEN PRO VERZI SB 2.X.X a pro ASRC (?). V SB3 toto nefunguje a fungovat nebude , protože se změnila technologie, nicméně :

b] SB3 má skutečně hned po aktivaci jako první věc stáhnout list serverů a tento zobrazit jako nabídku při připojení. Toto nějak nenastává v řadě případů a věc je prý řešitelná takto. Prakticky jde tedy o stažení nějaké fajle, která upraví "registraci" SB3 v PC. Můžete vyzkoušet.
By Vincent
PavelS píše:
Funkci info (ridici) znam, .............
"musí fungovat 100% vždy" - a přesto se mi stává, že vždy nefunguje... ;)
jj me taky obcas ne
Nerad vám beru dobrou náladu vyjádřenou smajlíkem, ale mne "taky občas nefunguje" funkce ".atis" v ASRC.

VŽDYCKY je to ŠPATNOU SYNTAXÍ při natypování .
Je třeba opsat přesně callsign daného ATC, jinak opravdu odpověď nepřijde.

Hlavně pozor na mix LKAA_CTR vs. LKAA_V_CTR a podobně.

:cool:
no. ja jsem doposud nepouzival tento pokyn, ale pouzival jsem primo funkci request ATC info, ktera se zobrazi po kliknuti (pravy cudl) na callsign ATCho, predpokladam ze tato funkce dela implicitne totez co prikaz .info atd. takto dotazovanou informaci jsem uz mnohokrat neobdrzel - vzdy se mi to stavalo v nemecku, u nas nikdy. vzheledem k tomu ze tato funkce v mnohych pripadech funguje, tak je zjevne dobre naprogramovana a SB se "nepreklepne" pri zadavani callsign. presto kdyz jsem si zobrazil info ATCho pres servinfo (i kdyz to neschvalujes PavleS), tak nejaky text obsahovala. cili si stale myslim ze nekde nejaka chyba je a na svoji strane ji nemohu najit.
do budoucna budu zkouset zadavat prikaz manualne a uvidime, mozna se problem vyresi.
jeste jednou zduraznuji, ze me se to stalo vzdy v nemecku, jinde nikdy(zatim) - muze to mit nejaky vyznam? - ale soucasne s tim jsem byl schopen ziskat info od jine stanice v listu SB3 - treba LKAA, LSZH atp.
vim je to podivne, ale nemohu zjistit co delam pripadne spatne
By Engin
No, vzhledem k tomu, ze se mi to taky stava casto v Nemecku, a tedy u pozic CTR, nemuze to byt proste tim, ze dany ATC zadny ATIS zadany nema? (zadavam vzdy manualne)

jo, ted ctu ze to nic nevraci i kdyz v servInfu pry nejaky ATIS maji... tak nic, to byl jen takovy postreh...

Dodatek: Ten odkaz na soubor od PS pro doplnění serveru do SB3 uvedený výše funguje, jenom technicky doplním, že je to klasický .reg soubor který doplní informace do registru wins pro SB3 - právě ověřeno, funguje. Díky
By Jakubsch
Problém - FSka funguje parádně do té doby, než se připojim na VATSIM (ať už přes SB3 nebo FSInn) .

- Hned po připojení vyskočí zatíženost procesoru na 95 % a výš, FSka se začne nehorázně sekat. Jen co zmáčknu disconnect, vše se vrátí k normálu.
- Zkoušel jsem vypnout aktualizace počasí, jelikož občas se ten problém projevil až po jeho stáhnutí, ale ani to nepomohlo.

Rád bych stihnul večer Frankfurt, tak se mi teď hodí každá rada ;) Předem díky.
By tgurecky
Obávám se že žádná rada neexistuje. Mám úplně ten samý problém.
Nainstaloval jsem si FS na nový disk, všechno funguje naprosto dokonale až do chvíle dokud nespustím FSInn (o SB3 se ani nebavím, to je nehorázný paskvil).
Se..e mě to taky, ale zatím jsem nepřišel na nic, co by tomu pomohlo.
By Jakubsch
Doufal jsem, že nebudu muset reinstalovat celou FSku, ale zdá se , že nic jiného nepomůže. Ale mám strach, páč i když to udělám, moc dlouho to asi nevydrží.