Zdravím.
Po utřídění toho všeho zmatku se tu pokusím trochu popsat můj pohled na celou akci a její průběh:
Především musim vyzdvihnout skvělou přípravu ze strany organizátorů. Podklady podle kterých se lítalo byly (alespoň pro mě) dostačující a i časový limit na technickou a navigační přípravu těsně před soutěží byl tak akorát. Stihnul jsem scenerky, stihnul jsem přípravu trasy, timing, nezbylo pak zbytečně moc času na vymejšlení ptákovin a šup na start.
Jelikož aktivní příprava s kniplem v ruce u mě nebyla téměř žádná (zbyl mi v předchozím týdnu čas jen na pár okruhů nad trojicí soutěžních letišť pro ověření scenerií) a C182S není mnou běžně používaná mašinka (ani firemní VFR lekce jsem si poslední dobou nezalítal - hanba mi!) měl jsem trochu strach z toho jak ukočíruju to načasování. Dával jsem si načas s registrací do soutěže a přemejšlel nad GS se kterou půjdu dát kůži na trh ... Volba defaultní C182S a GS 90 se v mém případě ukázala jako vyhovující a myslim, že ani do budoucna bych (zatím) neměnil.
Když jsem dostal do ruky soutěžní trasu, tak se mi začaly trochu třást kolena, protože trefit se v přesném čase na SP a FP mi přišlo zhola nemožný a ani jsem si netroufnul odhadnout jak dobře zrovna SP půjde najít ... natožpak v desáté minutě +- nějaká vteřinka :-)) . Nikdy před tím, jsem podobnou úlohu neletěl a bohužel nezbyl čas na to, co jsem tu ostatním radil - ověřit si své schopnosti na nějaké tréningové trase. Takže hurá do boje a rovnejma nohama.
Překvápko mě čekalo, když kolega, kterej měl odstartovat předemnou, se na poslední chvíli odhlásil ... jsem si tak v duchu říkal, no když pudu na start druhej, tak se na začátku můžu aspoň trochu chytit podle polohy toho předemnou. Vizuální reference se šikne a nějak to pak odhadnu, podmínky byly pro průlety docela striktní, tak snad to okoukám. No ejhle já šel nakonec první ... Další zpestření mě čekalo tím, že po připojení na VATSIM mi FSka&SB natáhly počasí ze Kbel a finito, nešlo vypnout a nahodit CAVOK, na doladění už bylo pozdě (holt vždycky něco překvapí :-)), když organizátoři odpískali počasí, říkal jsem si, CAVOK, to bude super, vyvezu se druhej, počásko bez obláčku, to bude pohoda ... p o h o d a ;-)) .. no nebyla ! Dohlednost pod 10 mil, vítr pořád jinam než jsem chtěl já, inu úplná \"pohoda\". Takže když se přiblížila minuta startu, a já dostal volno pro vzlet už jsem měl adrenalin docela vysoko. A bylo to znát.
Po vzletu jsem kousek za letištěm točil levou přibližně do míst, odkud by mohl být vidět SP, ten se mi podařilo najít, nakonec i odkroužit ten zbylej čas a propíchnout (pod poměrně velkým úhlem) startovní čáru. Teprve pak, když jsem ustálil rychlost, směr, přestal kličkovat jak zajíc, zkontroloval čas, výšku kontra dohlednost a pohled na zem uznal za použitelné okolnosti, začala mě adrenalínová bouře zvolna opouštět. Trochu mě to snášelo z trati, ale toho jsem si naštěstí všimnul dostatečně dlouho před průletem prvním traťovým bodem. Opravil jsem trochu rychlost a našel Mácháč: \"HURÁ !\" snad i načas... Když jsem se poté poměrně hladce a +- v potřebném čase dostal do Boleslavi, začalo se mi vracet sebevědomí a nabýval jsem dojmu, že by to mohlo možná i začít být ta zábava, o který doteďka všichni mluvili ... a začal se mimo letadlo opatrně porozhlížet dokola po možných místech zachycených na fotogafiích k identifikaci a po symbolech na plachtách (já opravdu čekal PLACHTY a ony byly menší, než jsem si myslel ... potvůrky:-).
Zvolit v tomto prvním závodě za otočné body letiště bylo myslím ze strany organizátorů velmi prozíravé, jak píše Honza Fiala výše, hledat po trati jako traťový bod nějaký můstek nebo podobnou maličkost by nebylo asi zvládnutelný. To se mi potvrdilo už jen tím, že jsem valil bulvy, div mi nepadaly do vrtule a nic moc jsem nevykoukal, nezkušenost, ne moc kvalitní zobrazování orta a NECAVOK viditelnost vykonaly své a já jsem těch kontrolních míst a symbolů opravdu moc nenalézal. Nenechal jsem se tím rozhodit (pro začátek jsem byl rád, že se stíhám držet tratě) a protože jsem byl poměrně dobře v čase, prostě už jsem pokračoval jak mě to pustilo dál nad LKMH a směr Jičín. Tam mě zprvu potěšilo přechodné zlepšení podmínek dohlednosti, které jsem využil a dobře se nasměroval na další otočný traťový bod, kterým byl Sychrov, jež má z dálky dobře viditelnou scenerku.
Když se cca 5nm před ním podmínky viditelnosti zhoršily na méně než 5nm i tak jsem ho trefil dobře a díky předchozí dobré dohlednosti načas. Ovšem to byla poslední chvíle pohody, pak po otočce se sice dohlednost zvedla na možná 7-10nm, ale měnícíse vítr mě snášel a já už jsem se v členitém terénu, který se po nastoupání opět stával hodně nečitelným začal ztrácet od směru k FP, ten jak se zdá jsem \"úspěšně minul\" a tímpádem pro mě soutěž skončila kufrem. Nemělo smysl kličkovat a otáčet se, kopnul jsem do vrtule, nabral směr na Českou Lípu a snažil se co nejdřív přistát abych získal víc času pro vyplnění soutěžního formuláře.
Po přistání jsem ještě udělal pár screenů mapky a odeslal formulář, který se ukázal být velmi dobře připravený a jednodušší, než byla má původní představa (možná i tím, že jsem tam těch bodů zas tolik neuváděl). Celkově celá soutěž vyšla líp, než jsem očekával a překvapilo mě to. Příjemně samozřejmě :-))
Chyb bylo hodně, počínaje pozdní komunikací (nebo až na výzvu), zprvu zbytečným kličkováním a nervozitou. I nesprávně odhadnutá poloha vlivem větru. Ale to k začátkům patří. Využil jsem celkem úspěšně i GPS, kterou v FSce vlastně jinak nepoužívám vůbec, dobře se podle ní dá kontolovat na některých úsecích čas i rychlost a tím může single pilot tak trochu zasuplovat i oči navigátora pátrající po plachtách a kontrolních místech. Není to ovšem všemohoucí pomůcka ... když mylně nabydete dojem že jste \"prostě jinde\", ani technika nepomůže a kufrů vybalujete po přistání opravdu hodně, to jsem si ověřil. Rozhoduje příprava a počasí. Trochu jsem podcenil techniku, rozhodně začínám přemýšlet o upgradu HW a SW na FSX, kde je možný to orto mít čitelnější. To je pro VFR výhoda.
Zdar.
PB:-)
PS: Ještě přidám obrázky z letu ...
Jo a když slušnej oddíl, tak SSK České Budějovice - Borek ;-) to je skoro jako STS Chvojkovice - Brod ...