VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
By Čondra
Ty návrhy, co udělal Michal (grafika) jsou nové a pěkné.. Struktura webu byla zachována. NIC, opakuji NIC tam nechybí a dokonce jsme i pár věcí přimysleli.

Jedná se o nový web VACC-CZ

Čondra.
By PavelS
Pokud chcete diskutovat o nové podobě webu VACC CZ, tak je potřeba založit na to zvláštní vlákno a tam to probrat.

Nicméně upozorňuji, co jsem psal jinde:

a) váš návrh obsahuje JEN a pouze grafické řešení webu, vůbec neřeší technickou otázku provozu, jeho zabezpečení, ani návaznost na VATSIM aplikace a interní aplikace, resp. jsem neviděl a neslyšel žádné ani návrhy, jak toto řešit - z toho usuzuji, že jste se touto otázkou (zcela zásadní) vůbec nezabývali,

b) grafický návrh - žádný předložený - se mi nelíbil, protože žádný nebyl nijak originální, agrumentace autorů, že je to nové a pěkné, je pro mne nedostatečná,

c) pokud chcete pokračovat ve snaze přepracovat web VACC CZ a toto prosadit, musíte nalézt skupinu lidí, která vás v tom bude podporovat, a bude schpna jeho změnu prosadit (upozornuji, že schválení webu VACC SK trvalo Slovákům půl roku) - pokud vím, nikdo ze staffu VACC CZ v tuto chvili změnu nepodporuje,

d) upozorňuji, že včera přišel z VATEUDu mail, obsahující zárodek úvahy o nové - jednotné - podobě VATEUD VACC webů, včetně požadavků na technlogie v nich použité - dokud nebude toto rozlousknuto, je nesmyslné se zabývat nějakou inovací, protože pak byse za třeba půl roku web stejně měnil.
By Čondra
Tímto žádám PS o zaslání/přeposální e-mailu od VATEUDu. Budu se tím zabývat (Michal Pěch z grafické stránky).

a) Předělání webu VACC-CZ do formy tak 9 000 000 let inovace (v IT se 1 rok pozemšťana = 1 000 000 letů IT)
b) Předělání vzhledu
c) Nové logo
d) Progrese FaceBook, twitter, \'\' znásilňovat lidi z IVAO\'\', aby přešli (Piloti, ne arkádníci)
e) Jestli toto všechno (web, download centere a řízení PS na VRC) bdue pokračovat, tak to tu můžeme za rok/dva zavřít.

Č.
By PavelS
Jako až se prokoušu vším, co je potřeba, pochopitelně zveřejním mail od VATEUDu, ovšem za předpokladu, že tento je ke zveřejnění určen. Ne všechno od VATEUDU je určeno široké veřejnosti.
By martinz
Proč chcete předělávat web který se nedávno spravoval a díky tomu na něm už snad vše funguje jak má. Podle grafické stránky je sice starý ale zato je jednoduchý a proto se v něm dá krásně najít vše potřebné.
By Čondra
Přirovnám to k tomuhle (nemyslím to zle):
Proč mluvíš rusky, když je ve světě angličtina?
Inovace je prostě potřeba. Web už v téhle podobě připomíná blog.cz, estranka.cz či jiné \'\'freeware\'\' administrační systémy. Když jsem se jednou šťoural v kódu, tak je tam snad Copyright 2003. (To už je dost, ne?)

To s tou angličtinou a ruštinou bylo přirovnání, to tu dál nerozebírejme.
By PavelS
[quote="PavelS"]Jako až se prokoušu vším, co je potřeba, pochopitelně zveřejním mail od VATEUDu, ovšem za předpokladu, že tento je ke zveřejnění určen. Ne všechno od VATEUDU je určeno široké veřejnosti.[/quote]

V mailu od VATEUDU (Peter Nielsen) , který není veřejný, je pouze upozornění, že existuje nejednotnost v pojmenování webů evropských VACC (tedy zatím ne v obsahu nebo formátu) a že toto bude nějak snaha sjednotit, že neexistuje jednotnost v mailech na jednotlivé členy VACC CZ a bude snaha toto sjednotit. Obecně se upzoorňuje na to, že IVAO od počátku přijalo princip "jednotného webu", což je i současným VATEUDEM vnímáno jako výhodnější, nicméně zatím není žádný závěr, zda k podobnému sjednocování obsahů a forem dojde.

Dále je v mailu, v souvislosti s váznoucím náborem nových VATSIM pilotů - problém nepilotů se řeší na úrovni VATEUDu, nejen u nás, jde tedy nejméně o celoevropský problém, ne o problém VACC CZ - informace, že je potřeba bojovat s neustálými neoprávněnými zásahy IVAO (?) a vytvořit lepší povědomí o evropské (EUD) značce na VATSIMU.
By Čondra
a) Pošli mi prosím požadavky mejlem. (v profilu - seznam mejl už nemam).
b) Zpracujeme to.
By amalka
Kdyz uz jsme u toho, primlouvam se za zruseni toho desiveho systemu pojmenovavani balicku map k letistim. Uprimne receno jej osobne nechapu dodnes a vse hledam metodou pokus/omyl. Pral bych si jeden jediny mappack se vsemi aktualnimi mapami a pripadne dalsi separati linky jen na konkretni mapy, viz. Sagové. Vim ze to neni zasadni bod ale sere me uz dlouho a nekolikrat jsem byl i risskymi kolegy dotazovam ze co kde vlastne najdou.
By Čondra
V mé myšlence je i Downloadcentrum přímo na webu (ČSAv apod.)..

a) Sekce download pro piloty (scenerie, mapy)
b) Sekce download pro ATC (sectorfile apod.)
By PavelS
[quote="amalka"]Kdyz uz jsme u toho, primlouvam se za zruseni toho desiveho systemu pojmenovavani balicku map k letistim. Uprimne receno jej osobne nechapu dodnes a vse hledam metodou pokus/omyl. Pral bych si jeden jediny mappack se vsemi aktualnimi mapami a pripadne dalsi separati linky jen na konkretni mapy, viz. Sagové. Vim ze to neni zasadni bod ale sere me uz dlouho a nekolikrat jsem byl i risskymi kolegy dotazovam ze co kde vlastne najdou.[/quote]

Předběžně acceptováno.
Je potřeba doladit detaily (zda 1 balíček k 1 letišti, nebo udělat balíčky STAR-SID apod.).
Používaný systém vychází z historie a je opravdu přežilý (stahovací rychlosti se znásobily).
By PavelS
[quote="Čondra87"]V mé myšlence je i Downloadcentrum přímo na webu (ČSAv apod.)..

a) Sekce download pro piloty (scenerie, mapy)
b) Sekce download pro ATC (sectorfile apod.)[/quote]

Ano. Takto přesně to v současnosti je rozděleno.
Piloti:zde a zde.
ATC:zde.
By Jindřich
Je to šílené, opravdu ano. Všechno. Jak pojmenování archivů v downloadcentru, tak v systému dostat se k tomu (pilot si vytiskne jako chart LKPR ten obrázek co je v nabídce (neni legrace)).
Web vacc-cz stojí za pět grešlí. za 2. víc ne. Pokud je technologie ASP.NET jsem schopen a pomocen poradit jak ho rychle a dobře nasadit a poradit se vším kolem, pokud může zůstat PHP, jsem schopen supervisorovat/jebat (testovat) a trošku udělat release flow. Programovat nic nebudu, toho mám plné zuby z práce, nezlobte se....
Web vacc každopádně potřebuje okamžitou a neprodlenou reformu, žádné pravidla mne nezajímají! Ať se to spustí někde neoficiálně, ale zaručuju, že cokoliv bude lepší než to, co je teď. Ty mandatorní věci se tam pak dostrčí, sakra... Nebrzdi to Pavle... (myšleno PS).
By PavelS
Já nic nebrzdím, já čekám na použitelné návrhy. Nic více.

\"Použitelné návrhy\" pro mne jsou, příklad:

Místo konstatování, že pojmenování něčeho v downloadcentru je šílené, poslat jasný návrh nešíleného pojmenování.
By George_L
Pozn. já osobně bych přivítal, kdyby byly mapy v jednom PDF souboru, protože otevírat to soubor po souboru (ILSy, STARy, SID,...) a postupně tisknout... Kdo nechce tisknout vše, může si při tisku vybrat jen určité strany, takže ho to v ničem neomezí.
By Čondra
a) Obecně vzato, ano. PS to \'\'brzdí\'\' (Promiň, Pavle).
b) Jako je docela out of date nemít download centrum zabudovaný ve webu, ale někde v pryč.
c) Udělal bych to jako v SAGovci. Mapy. 1× comnplet všechno v PDF a pak ke stažení různé kategorie (nebo i jednotlivé mapy).

PS to PS: pořád mi zeje mejl prázdnotou s těmi požadavky.
By PavelS
a) PS nic nebrzdí. Není co brzdit. Nikým nebyl předložen žádný návrh, o kterém bych dokázal jakkoliv přemýšlet nebo diskutovat.
Návrh je, že je někde volně k nahlédnutí funkční alternativní web VACC CZ se všemi nezbytnostmi (stahovací mapy, materiály pro ATC, materiálý pro piloty, informace o FIRu, bookovací systémy, updatovatelné NOTAMY + administrativní systém webu jako takového, informace o eventech s redakščím systémem, textové obecné informace (podle požadavků VATSIM v AJ), forum, to bude chráněno proti neoprávněnému přístuopu a hacknutí a bude nějak navržena platforma, na které to poběží.
Takovým návrhem se bude PS a celý staff okamžitě a beza dalšího zabývat. V tuto chvíli se \"porovnává NIC se stávajícím webem (sice \"blbým\", \"zastaralým\", \"nefunčkním\"), ale webem.

b) Ale ono je Downloadcentrum zabudované do webu. Pokud se tím zabudováním něco jiného, zabudujte, jako celek zprovozněte a předložte k posouzení - viz bod a)

c) Mapy pro dané letiště jako 1 pdfko = zamítnuto pro náročnost zpracování (to je to, co navrhuje někdo výše - nelze z provozních důvodů). Zbytek nechápu - co je kategorie ?

ad PS: musíš předně číst, co píšu. Pokud jde o požadavky ze strany VATEUDU, tak píšu, že po prostudování mailu nejdou zatím žádné konkrétní požadavky. Pokud Ti jde o obecné požadavky na web, tak ty jsem vám posílal již jednou mailem, v nich žádná změna není.
By Čondra
PS byly předloženy 3 návrhy (slovy: tři). Všechny smeteny pod stůl. Já nabírám dojmu, že co není hranatý a šedivý, tak se nehodí.
By PavelS
Jako pořád si nerozumíme:

Nebyl předložen žádný návrh.

Návrh je funkční web, provozovaný na nějaké, třeba dočasné, platformě, a který vyhoví požadavkům na VACC web VATSIMu (požadavky vám byly zasílány průběžně mailem). Vámi byly předloženy tři grafické návrhy, bez jakýchkoliv dalších funkčností, tedy bez toho, co dělá web VACC, fungujícím webem.

Btw.: nic vám nebrání je zde zveřejnit, návrhy nebyly mnou nijak vyžádány, návrhy byly čistě vaše aktivita, nechápu, proč jste to posílali mně.

Za sebe říkám (opakuji: za sebe), že tyto návrhy mi přijdou nenápadité (jsou v podstatě, ve srovnání se stávajícím webem, šedivé a hranaté). Použitý obrázek (1ks) není ani váš ani můj , čili k němu nejsou nijaká autorská práva, pominu-li , že se používá - zcela illegálně - v jednom banneru. Z těchto důvodů jsem za sebe prohlásil, že podobný vzhled webu považuji spíše za krok zpět.

Nicméně opakuji zásadní věc: návrhy vůbec nijak neřeší žádnou, zde diskutovanou, problematiku.
By Čondra
Aby jsme mohli udělat web potřebujeme schválit grafiku (včetně toho nového loga). Napasovat to do Joomly a ject dál, pak lze ukázat funkční web.
By amalka
Condro ted ze sebe ale delas Condru. O vzhledu a grafice PS nerekl ani slovo a je to to posledni co se vetsinou na webu dela.

Udelej si dle vlastni uvahy funkcni web, ktery splni nalezitosti pozadavku na vatsim web a pozadavku vaccz se vsim vsudy, ktery bude mozne nekde videt a vyzkouset, a pak je na miste diskuze na tema grafiky a upravy struktury tak, aby vyhovela PS (vyhovi).

Pokud pozadavky na nalezitosti webu nenajdes na vatsim.net, jsem si jisty ze PS na pozadani dohleda odkaz co to vsechno ma mit. Take je mozne zeptat se Sk divize, ktera timto nedavno prosla a pozadavky tak jiste presne zna.
By th
[quote="Čondra87"]Aby jsme mohli udělat web potřebujeme schválit grafiku (včetně toho nového loga). Napasovat to do Joomly a ject dál, pak lze ukázat funkční web.[/quote]

Hluboce se mýlíš. Funkční návrh webu VACC-CZ lze ukázat, aniž by byla po grafické stránce hotová čárka.
That said, sleduju ty diskuse tady na půl oka, jak mi pracovní a rodinné povinnosti dovolí, takže se omlouvám, jestli mi něco uniklo, ale můj postoj k tomuto celému:

Web VACC-CZ má svoji pohnutou historii a ani ve své době nepatřil technologicky ke špičce. Přes to všechno, svůj účel splnil a stále splňuje.

V dnešní době je samozřejmě zcela triviální popadnout Joomlu!, WordPress, jakýkolivredakčnísystémkdopreferuje, naházet do toho pár modulů, namalovat nějaké barvičky a prohlásit to za web. Toto celé je v návaznosti na sofistikovanost designu / designéra práce na pár hodin.

Jenomže pak tu máme takové drobné detaily jako např. napojení na databázi NOTAMů (které se berou z "real-life" systému a editují přes jakýsi systém na jiném webu), METARy, opět zprovozněné napojení na booking ATCos, Download Centrum, seznam ATCos, atd. Netvrdím, že toto jsou nějaké zázračné věci a že se nedají do všelijakých redakčních systémů doprogramovat. Ale rozhodně trvám na tom, že kdokoliv ukáže "obarvený redakční systém", nepředložil v žádném případě víc než potenciální design nového webu.

Btw, nepobral jsem z té diskuse - o co vlastně jde? Co na současném webu vadí / nepostačuje moderním nárokům?
Kromě konkrétních příspěvků co se týče organizace map (stížnosti laskavě posílejte na ŘLP) a zastaralosti vzhledu jsem nic konkrétního nepostřehl.

Jakkoliv jsou moje možnosti omezené, není problém dohodnout se na lecčems.

V tomto směru je pochopitelně ideální přednést nejen požadavek ale též návrh řešení (jak by se to...) či rovnou řešení naprogramované bo alespoň nadesignované.

EDIT: zase jsem psal dlouho a dlouho :) Amalka to o příspěvek výše shrnul mnohem rychleji a stručněji.
By oupa
Chce VACC-CZ jiný web? Pak aktivity ohledně toho musí vyjít od vedení VACC-CZ a VACC-CZ se musí aktivně zapojovat do procesu tvorby. Nechce ho? Pak můžete posílat návrhů kolik chcete... :)

Jinak pardon, ale za celou dobu svojí zhruba desetileté praxe s tvorbou webu jsem se nesetkal s tím, že by se redesign řešil rovnou požadavkem na funkční web (jak chápu požadavek PS). Vždy je to zhruba dle šablony:

0. zadání
1. specifikace, projekt
2. wireframe, prototyp, klidně statické HTML
3. grafický návrh v souladu s body 1 a 2
4. technické zpracování na vybrané platformě

3 a 4 se mohou realizovat postupně, najednou, překrývat se nebo v opačném pořadí, pokud si to situace žádá.
Začínat číslem 3 se obecně silně nedoporučuje.
By amalka
@TH: nerac se prosim urazit, ale pozadavek na zobrazeni zabookovanych atc se resil jak dlouho? Dva roky? Obavam se ze vetsina stezovatelu v takoveto reakcni dobe prejde na jinou zabavu (treba chovani rybicek).

Ja to chapu ze to delas bokem ve volnem case a zadarmo, ale je imho cas najit podobneho dobrovolnika ktery ma zatim jeste dostatek nadseni.
By oupa
TH : Opravdu bych se zaměřil čistě na redesign, zpřehlednění a zatraktivnění vzhledu pro současnou generaci mladých nadšených pilotů a pilotek. Pokud je to možné realizovat bez kompletní předělávky, tak jedině dobře.