VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
By th
Amalka: já se, prosím pěkně, neurážím. Navíc to není o nadšení ale o čase. Rok a půl jsem se nedostal za radar, a nemohu říci, že bych z toho byl nějak odvázaný. Pořád čekám, až děti trochu povyrostou, že se to třeba zlepší.

Oupa: po grafické stránce jsem totálně nepoužitelný, takže odmítám hodnotit, jak moc je současný vzhled (btw od Martina Běhounka, kdo ho tady ještě pamatuje, he? :-) zastaralý, nicméně potvrzuju - web JE dělaný tak, že není fundamentální problém design změnit. Nicméně kromě nějakého schvalování staffem VACC-CZ to také předpokládá, že bude dodán nejen wireframe v jakékoliv podobě, ale i plusmínus rozumně připravená specifikace (sada CSS, logotyp, obrázky,...).
By amalka
Pojdme tedy definovat co nam na soucasnem webu krome vintage vzhledu nejvice vadi a co komu naopak prijde dobre? Z toho by pak nekdo sikovny mohl definovat zakladni strukturu. Prosim nediskutujme ale o grafice, je jasne ze celkovy vyhled potrebuje moderni styl jak napsal Oupa napriklad k prilakani mladych pilotu. Diskuze nad grafikou ma cas az na konci.
By PavelS
oupa píše:Chce VACC-CZ jiný web? Pak aktivity ohledně toho musí vyjít od vedení VACC-CZ a VACC-CZ se musí aktivně zapojovat do procesu tvorby. Nechce ho? Pak můžete posílat návrhů kolik chcete... :)
Ano, tak to je. Nikdo ze staffu VACC CZ nevznesl a nevznáší požadavek na nový web. Čondrův návrh vznikl z jeho iniciativy a bylo jeho rozhodnutí se do zpracování návrhu pustit i s tím, že neměl od staffu VACC CZ vůbec žádné zadání.

Obecně to funguje tak, že

a) požadavky na něco pocházejí z představenstva (staff), které vypíše "výběrové řízení" - to se nestalo.

nebo

b) okolí začne produkovat produkty, které samy staff zaujmou a ten se sám obrátí se na authory s požadavkem na jejich implementaci - následně se začne řešit obsah , forma a pod.

Protože bod a) nenastal, v tuto chvíli je možné se uplatnit jako autor nového webu jen pomocí varianty 2 - to je to, o čem mluvím.
Jinak pardon, ale za celou dobu svojí zhruba desetileté praxe s tvorbou webu jsem se nesetkal s tím, že by se redesign řešil rovnou požadavkem na funkční web (jak chápu požadavek PS).
To je možné, ale jak píšu výše, v žádném případě se nejednalo o požadavek na redesign současného webu. Čondrův návrh mi byl od počátku prezentován jako zcela nový web.

Poslední poznámka:

Čondorvi byly poslány majly se všechny nezbytnostmi, které musí VATSIm web mít. Sice obecně preferuji, aby sám autorský tým byl schopen si tato pravidla najít a aplikovat na www.vatsim.net, ale dobrá. Dále byla Čondrovi poslána adresa na MR, provozovatele hostingu na kterém to všechno ( WEB+ SERVER FSD + VOICE SERVER ) běží, aby se s ním případně dohodl na technických požadavcích - o nějakém výstupu mi není nic známo. Nicméně dokumentuju, že moje participace na projektu, se kterým se neztotožňuju a nemám de facto ani pravomoc jej rozhodnout, je v rámci zachování dobrých vztahů obecně mnohem vyšší, než, že jsem to "celé shodil ze stolu".

Problematiku dodatečných funkcí webu rozvádí TH a já považuji aplikaci těchto dodatečných funkcí za natolik citlivou, že v podstatě považuji změnu webu, jako celku, za neproveditelnou bez toho, aby nový web vznikl se všemi těmito funkcemi zcela paralelně, odladil se, a až pak, po náročném testování, se weby "vyměnili".

Tj., cesta, jak spustit zcela nový web, je, že se skupina programátorů se ujme toho problému na 100% a toto provede.
Jiné postupy povedou jen k dílčím up-datům, které ale obecně vítám.

Obecně se ale domnívám se, že grafická stránka webu není pro náš problém (málo nových pilotů) vůbec podstatná a proto nepovažuji právě její nějakou modernizaci za prvořadou. Dokumentoval bych to tím, že nové, moderní VATSIM related weby, www.vatsim.net a www.vateud.net mají mnohem méně přístupů, než měly "ty zastaralé" (a v podstatě vateud.net má menší návštěvnost, než vacc cz - denně cca 350 VATEUD a 500 VACC CZ) a rovněž ostatní "moderní" weby, nepřinášejí vaccům nijak výrazně vyšší provoz, než je tomu u nás (dokonce bych řekl, že naopak). Odtud pochází moje velká nechuť předělávat grafický design - který mimochodem stále považuji za originální a vtipný mnohem více, než většinu ostatních uniformovaných webů.
By Čondra
Jo. Zcela nový. Joomla dokáže hodně věcí usnadnit. Obecně vzato se koukněte, jak je nyní ČSAv (Oupovi patří dík a poklona).

Jako otravuju s tím proto, že udělat web je kupa práce a všeho kolem. (jiní potvrdí). A nechci to dělat na marno.
By PavelS
[quote="Čondra87"]Jo. Zcela nový. Joomla dokáže hodně věcí usnadnit. Obecně vzato se koukněte, jak je nyní ČSAv (Oupovi patří dík a poklona).

Jako otravuju s tím proto, že udělat web je kupa práce a všeho kolem. (jiní potvrdí). A nechci to dělat na marno.[/quote]

Tak ho udělej, jak popsáno výše v bodě b) . Do té doby není o čem dikutovat.
Ano, je zcela reálné, že VACC CZ Staff ho nikdy nepoužije.
Tomu se říká riziko.
Pokud to neuneseš, tak je nám líto.
By PavelS
[quote="amalka"]Pojdme tedy definovat co nam na soucasnem webu krome vintage vzhledu nejvice vadi a co komu naopak prijde dobre? Z toho by pak nekdo sikovny mohl definovat zakladni strukturu. Prosim nediskutujme ale o grafice, je jasne ze celkovy vyhled potrebuje moderni styl jak napsal Oupa napriklad k prilakani mladych pilotu. Diskuze nad grafikou ma cas az na konci.[/quote]

Myslím, že z diskuse vyplynulo, že je potřeba nějak upravit stahování souborů.
Zcela otevřeně říkám, že podstatu problému ne zcela chápu.
Podle mne je to tak, že je v provozu "downloadcentrum" na bázi Olate Download.
V tomto systému jsou uloženy fajle, které lze stahovat a lze je tam updatovat.
Tím je bvyřešen naprosto základní problém, a sice, že je možné autorizovaně uploadovat soubory a neautorizopvaně je stahovat, aniž by se to musleo nějak programovat na úrovni webu.
Pak existuje možnost, že na jednotlivé kategorie a soubory , uložené v tomto systému, je odkazováno na webu VACC CZ.

Až potud jasné.

Teď se historicky obejvily dva problémy. Jsou to tyto tři:

a) původní zaměr byl, že nepůjde stahovat přímo z downloadcentra, ale jen přes web, což ne zcela správně funguje,

b) při stahování souborů se "podivně" asociují aplikace, použité při jejich otevření, tj. pokud jde o fajli .txt, tak tato se nestahne , ale otevře se v prohlížeči tou aplikací, která je nastvená pro otvření .txt - z toho patrně vznikají potáíže při stahování, kdy se stahuje text (nadpis fajle) a ne fajle jako taková - toto je prioritní, jak ošetřit, aby nenastávalo.

c) V řadě případů došlo ke změně kategorií v downloadcnetru, ale tyto nebyly, nebo nejsou promitnuty na web - proto je řada fajlů dostupná jen přímo z downloadcentra, což je jednak fakticky "nepovolené"(viz a) , nebo je nežádoucí. Uvedený problém jsme částečně odstarnili, ale obecně trvá, protože stále při změně struktury fajlí je nutné šáhnout na web, což bylo od počátku snaha omezit. Uvedený stav lze řešit buď úplnou změnou systému nebo nutností updatovat web při každé změně sruktury DC.
Nicméně tento problém lze vyřešit na nějakou dobu jedním zásahem s TH.

Nepřehledné fajle s mapami:
ano, zcela se ztotožňuji s tím, že rozdělení fajlů na Base a Other a ještě na Base Charts a Base Changes a Other Charts a Other Changes se přežilo a je jen otázka, zda to nahradit jedním balíkem, nebo se s tím nějak dále párat. Sděluji, že důvodem pro toto byla snaha omezit stahování a zvýraznit změny, tj. aby se při každé změně nemusel stahovat celý balíček a současně aby stačilo stáhnout jen Changes pro jasně viditelné změnněné mapy.

Tento problém lze napravit ihned, ale je potřeba se dohodnout na struktuře map.
Jak řešeno jinde, nelze v tuto chvíli zpracovat mapy do jednoho .pdf a toto uložit, musí být uložena každá mapa zvlášť.
By Čondra
[quote="PavelS"]
b) při stahování souborů se "podivně" asociují aplikace, použité při jejich otevření, tj. pokud jde o fajli .txt, tak tato se nestahne , ale otevře se v prohlížeči tou aplikací, která je nastvená pro otvření .txt - z toho patrně vznikají potáíže při stahování, kdy se stahuje text (nadpis fajle) a ne fajle jako taková - toto je prioritní, jak ošetřit, aby nenastávalo.[/quote]

Jako takhle. (Pravé tlačítko a uložit cíl jako - stahne se fajle.txt) Jinak, v joomle mám již odzkoušeno ( že při download se doopravdy stahují fajle a neotvírají se v prohlížeči).
By Pavel
Jako mě osobně je web jedno, web máme, funguje, tak co... změnil bych downladcentrum (kompletně, tohle je strašné, viz tvůj výčet chyb) a změnil bych systém map. Mapy bych dal buď: do jedné ZIP složky a tam VŠECHNY mapy pro dané letiště + SOP. Nebo bych je dal do jednoho PDFka. Do webu bych se nešťoural, spíš bych dělal web pro ty vatsim ratingy, o kterých se tady diskutuje.

[quote="PavelS"]
Jak řešeno jinde, nelze v tuto chvíli zpracovat mapy do jednoho .pdf a toto uložit, musí být uložena každá mapa zvlášť.[/quote]
Proboha proč? Dát všechny mapy co máme do jednoho velkého PDFka je záležitost na 2-3 minuty :O jestli to je problém, mohu udělat teď hned. Sám pro sebe to tak dělám při každém tisku map, abych to jen pustil na tiskárnu a tiskly se mi 2 na jednu stránku a ještě oboustranně.
By rc_czech
[quote="PavelS"]Tento problém lze napravit ihned, ale je potřeba se dohodnout na struktuře map.
Jak řešeno jinde, nelze v tuto chvíli zpracovat mapy do jednoho .pdf a toto uložit, musí být uložena každá mapa zvlášť.[/quote]
Navrhoval bych pro kazde letiste jeden balik (*.zip) obsahujici vsechny mapy a popr. i SOP (pokud uz si ho nekdo stahne, tak si ho treba i otevre).
By PavelS
Pavel píše:Jako mě osobně je web jedno, web máme, funguje, tak co... změnil bych downladcentrum (kompletně, tohle je strašné, viz tvůj výčet chyb) a změnil bych systém map. Mapy bych dal buď: do jedné ZIP složky a tam VŠECHNY mapy pro dané letiště + SOP. Nebo bych je dal do jednoho PDFka. Do webu bych se nešťoural, spíš bych dělal web pro ty vatsim ratingy, o kterých se tady diskutuje.
Souhlas, s jednou malou změnou - určitě bych dal zvlášť mapy (všechny (+ .txt fajle?)), ale SOPy určitě zvlášť (jako samotné .pdf).
PavelS píše:
Jak řešeno jinde, nelze v tuto chvíli zpracovat mapy do jednoho .pdf a toto uložit, musí být uložena každá mapa zvlášť.
Proboha proč? Dát všechny mapy co máme do jednoho velkého PDFka je záležitost na 2-3 minuty :O jestli to je problém, mohu udělat teď hned. Sám pro sebe to tak dělám při každém tisku map, abych to jen pustil na tiskárnu a tiskly se mi 2 na jednu stránku a ještě oboustranně.
V čem to děláš ?
Problém není to jednorázově udělat, ale mít postup, který to umožní kdykoliv v budoucnu - to je zásadní problém. V tuto chvíli jde všechno, ale bude to potřeba desetkrat ročně v nejnesmyslnějších momentech a bude to muset být po ruce - to je to, co reálně omezuje.

Jinak klidně vyrob třeba LKPR na zkoušku a pošli.

Pokud taková fajle vznikne a bude obecně přijata, není problém ji prakticky ihned změnit, není potřeba žádný další zásah.
By Pavel
Tak dej SOP bokem, ale ještě jeden SOP dej k těm mapám. Jednak to má oporu v reálu (SOP nahrazuje TXT část AIPu, které je vždy balena hned u map) a jednak, jak píše Roman, to alespoň donutí některé lidi se tam podivat (hlavně cyzynce).

Dělám to v Adobe Acrobat (placená verze), lze to potom kdykoliv editovat (obtížnost asi jako MS Word). Jdu udělat Ruzyň a poslat.

PB
By th
Já ještě k tomu downloadcentru - víceméně jeho použití (a použití tohoto konkrétního) je požadavek MR, který je velice opatrný, co si na server pouští. (ze stejného důvodu tu běží PunBB namísto veřejností široce vyžadovaného phpBB apod).

Vzhledem k tomu, že \"náš\" server hostí důležitou část VATSIM infrastruktury (FSD+VOICE), nemluvě o hromadě webů, a dále již v minulosti např. jedno download centrum bylo hackováno, nepovažuji tyto požadavky za přemrštěné.

(Další vedlejší efekt tohoto je velice restriktivní nastavení PHP (např. zákaz fopen odjinud než z lokálu apod) a část funkcionality backendu, zejm. stahování dat z jiných webů, je řešeno externími skripty v PERLu - ale to jen tak na okraj)

Každopádně na problém se \"stahováním/ukládáním\" se lze nějak podívat.

PS: Aniž bych chtěl rejpat - argument \"jinak v JOOMLE to mám odzkoušeno\" - nachápu relevanci. Tento web jaksi JOOMLA nepohání. :-)
By PavelS
[quote="th"]Já ještě k tomu downloadcentru - víceméně jeho použití (a použití tohoto konkrétního) je požadavek MR, který je velice opatrný, co si na server pouští. (ze stejného důvodu tu běží PunBB namísto veřejností široce vyžadovaného phpBB apod).

Vzhledem k tomu, že "náš" server hostí důležitou část VATSIM infrastruktury (FSD+VOICE), nemluvě o hromadě webů, a dále již v minulosti např. jedno download centrum bylo hackováno, nepovažuji tyto požadavky za přemrštěné.
[/quote]

Potvrzuji.
O tomto se zatím nemluvilo, ale zabezpečení je podle mne zcela samostatná kapitola a současná úroveň zabezpečení + spolehlivost a rychlost připojení je jedním z rozhodujících důvodů, proč nehodlám vůbec v žádném případě uvažovat o změně hostingu (ani v případě změn webu).
By Pavel
PS: poslal jsem ti mailem PDFko se všemi mapami. Viděl bych to tak: udělat ZIP složku LKPR, do ní dát toto PDF + SOP, tedy PDF vedle sebe. Tuto upnout do downloadcentra a nahradit tím aktuální balíčky map. To, jestli SOP necháme někde bokem ještě samostatně je klidně možné, mimochodem jsem docela pro, rád do něj nahlížím přes web a nehodlám kvůli tomu pokaždé stahovat 20MB ZIP.

Pokud souhlas, udělám takto i zbytek letišť.

PB
By PavelS
[quote="Čondra87"]O změně hostingu tu taky nikdo nemluvil, nebo jo?[/quote]

Ne, určitě ne; jen v úvodním mailu jsi mluvil o tom, že to celé bude běžet na CSAv webu :)

----

Tady jde především o to, že zabezpečení je mnohem podstatnější součást webu, než jeho grafika, aspoň v našem případě. jakkoliv zpochybňuji Tvé schopnosti při výrobě nového webu, tak ještě o mnoho řádů více zpochybňuji Tvoje schopnosti jej nějak zabezpečit - to jen aby byl mezi námi čistý stůl.
By PavelS
Pavel píše:PS: poslal jsem ti mailem PDFko se všemi mapami.
Nic nedorazilo. Kams poslalo?
Bacha - první problém: omezení schranek na 10MB, pokud má víc - problém (to jsou přesně ty faktory, ketré limitují)

Viděl bych to tak: udělat ZIP složku LKPR, do ní dát toto PDF + SOP, tedy PDF vedle sebe. Tuto upnout do downloadcentra a nahradit tím aktuální balíčky map.
Jo, přesně tak je to myšleno.

Nicméně jako pozor - nemám placený Acrobat neomezeně k dispozici. To je problém. K tomu je potřeba , aby jsi napříkald Ty byl odpovědnou osobou za updaty map, což není zas až taková sranda. Ono je hezké mít milion návrhů, co a jka změnit, ale nesmí to přehazovat praci i odpovědnost na jiné. Sopučasný stav je možná blý, ale mapy tam jsou a není problém s updaty, resp,. vy ho nevnímáte. Pokud bude přijato, že budou mapy slučovány, musí být nalezen systém, jak to zajistit natrvalo.
By Pavel
Poslalo se teď na tvuj @vol.cz (chvíli mi to trvá než se to odešle). Pokud ti to nepřišlo, tak ti to uploadnu někam.

Restrikce velikosti: ta větší z původních ZIPů má 13MB, tohle moje má 20. Rozdíl velikosti = 7MB. Podle mě v dnešní době naprosto v pohodě.

Administrace: já Adobe Acrobat mám k dispozici a výhledově ho k dispozici budu mít i nadále. Klidně si to na starost vezmu, vzhledem k tomu, jak často probíhá aktualizace vatsim map (cca parkrát do roka), tak je to podle mě úplně v pohodě. Na fórum chodím 100x denně, takže nemám problém s tím jít pakrkát do roka jen 99x na fórum a ušetřené 2 minuty věnovat aktualizování map.
By PavelS
Pavel píše:Poslalo se teď na tvuj @vol.cz (chvíli mi to trvá než se to odešle). Pokud ti to nepřišlo, tak ti to uploadnu někam.
Chyba chyba - doména vol.cz se obecně změnila na volny.cz . Platí zcela obecně a proto doporučuju u všech volů to změnit natvrdo na volny - opakuji, že platí obecně. prosím pošli tedy na zavynac volny.cz .

Restrikce velikosti: ta větší z původních ZIPů má 13MB, tohle moje má 20. Rozdíl velikosti = 7MB. Podle mě v dnešní době naprosto v pohodě.
Jako jo, z pohledu downloadcentra, ale jde o mailove schranky, které limity mají (10MB).
Administrace: já Adobe Acrobat mám k dispozici a výhledově ho k dispozici budu mít i nadále. Klidně si to na starost vezmu, vzhledem k tomu, jak často probíhá aktualizace vatsim map (cca parkrát do roka), tak je to podle mě úplně v pohodě. Na fórum chodím 100x denně, takže nemám problém s tím jít pakrkát do roka jen 99x na fórum a ušetřené 2 minuty věnovat aktualizování map.
To vyžaduje Tvuj login do downloadcentra a trocha se s tím spoluseznámit, abys to neobsloužil, jako TH forum :)
Uvedené asi vyžaduje formální souhlas staffu, čili ted bych řešil systémem přeposílání (já to tam natlačím).
Jinak zkuste popřemýšlet, zda není nějaký free systém na toto.
By th
PavelS píše:
Pavel píše:Poslalo se teď na tvuj @vol.cz (chvíli mi to trvá než se to odešle). Pokud ti to nepřišlo, tak ti to uploadnu někam.
Chyba chyba - doména vol.cz se obecně změnila na volny.cz . Platí zcela obecně a proto doporučuju u všech volů to změnit natvrdo na volny - opakuji, že platí obecně. prosím pošli tedy na zavynac volny.cz .

Jako jo, z pohledu downloadcentra, ale jde o mailove schranky, které limity mají (10MB).
To vyžaduje Tvuj login do downloadcentra a trocha se s tím spoluseznámit, abys to neobsloužil, jako TH forum :)
Uvedené asi vyžaduje formální souhlas staffu, čili ted bych řešil systémem přeposílání (já to tam natlačím).
Jinak zkuste popřemýšlet, zda není nějaký free systém na toto.
O co přesně jde? Spojit hromadu PDF do jednoho souboru? To by se mělo dát pořešit free tooly.
By Pavel
Tak když nějakej free tool vygoogliš, tak si to můžeš spojovat rovnou :) já jsem línej hledat free tool, protože mam Acrobat. Kdybych ho neměl, tak bych googlil free tool.

Přeposláno na @volny.cz