VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
VACC-CZ novinky, změny a oznámení.
By th
Jako udělat něco, co z jednoho PDF nechá vytahat a \"zobrazit\" (nechat stáhnout, whatever) samostatné stránky není teoreticky problém.
Problém může bejt, jak určit, co na té stránce vlastně je. Viz poznámka PavlaS o popiskách a času.

Btw - plácni sem please odkaz na příslušnou tureckou stránku, ať to nemusím hledat.
By mipeba
Mluvil jsem čistě o pdf, ne o stránkách. Jedno pdf - jedno letiště. http://www.trvacc.org/?Action=Downloads ... &ICAO=LTAI
Jinak ke stránkám nemám názor. Hlavně to musí fungovat, to za 1. Ale i z pohledu třeba bookingu ATC. K čemu mi je že si ATC dá booking 19:30 že bude od 19:45 řídit? K hovnu. Myslím, že většina může klikat přez den v práci a pak si my piloti v podvečer prohlídnem a rozhodnem zda poletíme doma, někde jinde nebo vůbec.
Desing to chce určitě taky, aby to bylo atraktivní a přitáhlo to. Je to moderní věc. Když někdo nepředělá web z pohledu designu jednou za dva roky, je z něj mrtvola...
Takže určitě to chce obě věci, funkčnost i design, ale upřednostnuji funkčnost. K čemu mi je krásný web když nebude fungovat. Ostatní přenechám odborníkům.
By Gelba
[quote="mipeba"]Nevím jestli se to sem úplně hodí, ale o mapách jste mluvili, tak to sem plácnu.
Moc se mi líbí mapy v Turecku. Jsou v jednom PDF, ale vlevo je "stromeček" pro rozkliknutí co chci. SIDy, STARy, parkování, SOP atd
Takže i fdf o třeba 100 stranách je snadno a lehce přehledné a rychle najdu to co potřebuji.
Je těžké něco takového udělat?[/quote]

Jo to je super, takhle by to bylo ideální.
By amalka
To ale neresi mit konkretni mapu nebo skupinu map pristupnou klikem primo na webu. Porad musim stahnout cely velky pdf se vsim. Mapy musi byt pristupne rychle a separatne minimalne v baliccich aerodrome/sid/star/approach/vfr
By Čondra
Pravděpodobně bych to viděl takhle.
LKPR (Prague - Ruzyně)

LKPR_ALLCHARTS_PACKAGE.pdf

Departure:
SID 24 (a2-pr-sid2n.pdf)
SID 06 (a2-pr-sid06n.pdf)

apod.

Č.
By mipeba
[quote="amalka"]To ale neresi mit konkretni mapu nebo skupinu map pristupnou klikem primo na webu. Porad musim stahnout cely velky pdf se vsim. Mapy musi byt pristupne rychle a separatne minimalne v baliccich aerodrome/sid/star/approach/vfr[/quote]
Nesouhlas. Jak dlouho ti trvalo načtení toho zipu od Turků? 2 vteřiny? Nalezení správné mapy? 2 vteřiny?
Pochybuji, že se bude chtít někomu dělat to nadvakrát. Jednou do kompletního balíčku a potom celé ještě jednou s každou mapou zvlášť. A to počkej až bude 24L a 24R...
V dnešní době rychlostí připojení od 10Mbit nahoru bych tot fakt neřešil
By ONDR4.cz
[quote="PavelS"]problém se stahováním je řešitelný tím, že se klikne na "Save as..", což obecně určitě jo, ale v Opeře třeba tato volba není[/quote]
A co volba "Uložit cíl odkazu jako..."?
By amalka
[quote="mipeba"][quote="amalka"]To ale neresi mit konkretni mapu nebo skupinu map pristupnou klikem primo na webu. Porad musim stahnout cely velky pdf se vsim. Mapy musi byt pristupne rychle a separatne minimalne v baliccich aerodrome/sid/star/approach/vfr[/quote]
Nesouhlas. Jak dlouho ti trvalo načtení toho zipu od Turků? 2 vteřiny? Nalezení správné mapy? 2 vteřiny?
Pochybuji, že se bude chtít někomu dělat to nadvakrát. Jednou do kompletního balíčku a potom celé ještě jednou s každou mapou zvlášť. A to počkej až bude 24L a 24R...
V dnešní době rychlostí připojení od 10Mbit nahoru bych tot fakt neřešil[/quote]

stazeni celyho zipu, rozbaleni zipu (raru), otevreni pdfka a pak hledani mapy v nem...

To je nejaka ceska zvlastnost vymyslet neco co jinde dlouhodobe funguje a je praxi overeno? Podivejte se k sagum, tak to ma vypadat. Muzete se i podivat na vyukove materialy, tak maji vypadat...
By Pavel
Amálko, ted ze sebe děláš Čondru. Já mám připojení 8 mbit, ty máš ještě lepší. Stažení 21MB PDFka v ZIPu je záležitost několika sekund. A XPčka umí se ZIPem pracovat jako se složkou, tedy mohu z něj otevírat co chci bez nutnotsi rozzipovávat. Na webu tedy kliknu na odkaz se ZIPem, ten se mi stahne, otevřu jej, otevřu PDFko a mám mapy. Pro mě je to rychlejší než mít na ploše složku mapy a stále se alt+tab přepínat mezi složkou a acrobatem, když hledám nějakou konkrétní mapu.
By PavelS
Zatím se předpokládá tato varianta úprav, phase I. :

a) mapy budou v prvním skrutiniu jako:
aa) jeden balík map pro jedno letiště v formátu .pdf - s vyznačeným datem platnosti, případně změn
ab) jeden balík map pro jedno letiště v formátu .zip - s vyznačeným datem platnosti, případně změn

b) budou opraveny regionální letiště, tak aby tam byla reálně užitelná letiště - mapy stejné jako v a)

c) bude z downloadcentra zlikvidována LZIB , případně další Slovenské letiště

d) downloadcentrum bude pokusně upraveno tak, aby při libovolném nastavení libovolného prohlížeče provedlo při kliknutí download fajle a ne její otevření, nebo jinou akci (toto je ve stavu exoperimentu); NICMÉNĚ - byly provedeny testy stahování na různých, i obscurních, prohlížečích s různými, i obscurními, osobami, a VŽDY se podařilo všechny testované soubory (.zip, .pdf, .txt) stáhnout a uložit, obvykle za použití fcí: Save as..., Save to Download Folder.. , Uložit jako..., apod.. Pokud tyto funkce, dostupné nějakým tlačítkem myši, neumíte používat, prosím obraťte se na svého IT-vzdělavatele, jde o obecně platné znalosti.

Ve phasi II. se předpikládá:

a) budou doplněny skupiny map pro velká letiště v rozdělení cca (GND - SID - STAR - IAC - VFR) ve formátu .pdf

b) bude zlikvidován odkaz na EURoute a vše s ním související - k tomu prosím navrhněte, na jaké databáze tratí a nebo plánovač odkazovat. Moje stanovisko je, že pokud CSAv disponuje nějakým systémem svých, updatovaných, tratí a bylo by ochotno je dát k dispozici v podobě odkazu, určitě by to bylo přivítáno (může být odkaz současně na třeba VATRoute a současně na CSAv data, apod.)
By Čondra
Proč mi někteří z VACC-CZ (ATCo) připadají, že mají nosánek nahoru a myslí si \'\'já jsem generál\'\'...
By th
Co se týče bodu d) phase I (stahování z Download Centra - zobrazení \"mezistránky\", nutnost použít \"uložit jako\"), toto bylo nějak pořešeno; po kliku na odkaz na webu VACC-CZ by se mělo rovnou nabídnout stažení cílového souboru.

Toto nastavení v praxi ozkoušeno pod leccčíms, jediný, kdo si z toho nic nedělá je v některých případech Chrome (a tam to je known bug) - nicméně kdo používá Chrome, umí snad zmáčknout Save as. Nicméně případné problémy samozřejmě hlaste.