ad reálný postu - dekomprese (A i B ):
Jako pilotní pohled je opravdu tak, jak píše v těch
odkazech AJS (originály zmizely, ale někdo to aspon částečně zachranil), o tom víceméně nelze diskutovat, protože on ví co dělá a hlavně uvedenýá postup byl, tak je popsán, dodatečně posvěcen přímo od ČSA, že jde opravdu o přesné provedené postupu.
Rozlišení explosivní - neexplosivní dekomprese se rozlišuje, ale z jiného pohledu: při dekompersi se řeší, zda je \"structural damage\" - to nemusí být nutně explose, ale jde o porušení \"nosných částí\" letadla. V tom případě je několik omezení pro klesání, především tedy je tam nepřekročitelná rychlost (250?) , aby se problém nerozrostl do podoby rozpadu letadla. Problém rychlého-pomalého úniku tlaku je podružný, protože pokud se vám letadlo ve FL230 rozpadne na 56 kusů, je jedno, zda pasažeři mají embolii. Čili, při podezření na \"structural damage\", jako příčinu poklesu tlaku, se klesá \"pomaleji\".
Můj názor je, že ATC do tohoto nemá šanci nějak mluvit a výše popsané je podle mne hustá teorie.
Jinak pozor - AJS tam popisuje svůj vlastní zážitek, kdy takto klesal. Šlo o zanedbatelný unik bez zjevného \"structural damage\", kdy to najedno začalo houkat. Letadlo bylo v záletu, čili nejpravděpodobnější příčina bylo, že se na něco zapomnělo (proto se ten zálet dělá), čili, jakoby \"o nic nešlo\". Nicméně i tak klesali \"co to dalo\" naprosto bez ohledu na nějaké FL nebo podobné - jednoduše proto, aby se neznámá příčina nerozšířila do podoby structural damage, tj. aby se malá trhlinka nerozrostla a nevzala sebou kus kabelů nebo pdoobně. Čili - klesá se plusminus naprosto nadoraz do vyrovnání papiňáku, kdy pak (<FL130) už nehrozí zádný problém ze strany přetlaku a lze řešit, co se vlastně děje.
Jinak ještě k poznámce o nouzovém klesání z vyšších hladin (to nebyl ten případ popsaný AJS):
ano, jak píše Matej, je pravda, že ve vysokých hladinách je kardinální problém ne nekyslík, ale celkový pokles tlaku a tím i snížení bodu varu krve na teplotu těla a podobné s tím související jevy. Je pak jedno, že dýcháte formálně čistý kyslík, protože krev jej nedokáže roznést po těle nebo tak nějak. Životnost je skutečně těch 10-15 sec - tam je bez diskuse, dostat se pod, já nevím, FL290, nebo podobnou, aby se to nějak rozchodilo.