VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Oficiální fórum Czech Airlines Virtual.
By Filip
[img=PunBB bbcode test]http://new.csav.cz/images/stories/eventy/vfr_image.jpg[/img]

[h]Vážení piloti, dovoluji si Vám oznámit žhavou novinku letošního podzimu![/h]

ČSA Virtual si Vám dovoluje oznámit, že jsme zahájili VFR výcvik pilotů. K tomuto kroku jsme přistoupili, jelikož se domníváme, že tyto (VFR) znalosti patří k výbavě každého dobrého pilota.

U nových virtuálních pilotů je mnohdy opomíjen fakt reálného výcviku, který je založen na postupném získávání, ať už pilotních licencí, tak také znalostí a dovedností. Každý reálný dopravní pilot si VFR výcvikem a létáním na malých letadlech prošel dlouho předtím, než si poprvé sedl na pravou sedačku dopravního letadla.

[h]Jak bude VFR výcvik probíhat?[/h]

VFR výcvik bude probíhat zcela novou audiovizuální formou, a bude rozdělen do dvanácti výcvikových lekcí. Zde přináším aktualizovanou osnovu výuky:

[h]1.[/h] Úvod do VFR létání 1 - základy aerodynamiky, rozebrání všech základních přístrojů (pitotstatické, gyroskopické, GPS, kompas...);

[h]2.[/h] Úvod do VFR létání 2 - podrobný popis celé C-172, podrobný popis C-152, frazeologie v ATZ, základy práce s AIM;

[h]3.[/h] Praktické využití nabytých znalostí z předchozí - metodika letu po okruhu, aplikace reálných postupů během všech fází letu (checklisty), praktický nácvik letištních okruhů, debriefing;

[h]4.[/h] Nácvik letištních okruhů - krátké procvičení letištních okruhů, odstranění chyb, debriefing;

[h]5.[/h] Plánování letu - teorie výpočtu vzdáleností, kurzů, hmotnosti a vyvážení, paliva, počítání větru, počasí (AUP, AIP, NOTAM, TAF, METAR, ATIS) praktická ukázka naplánování daného letu;

[h]6.[/h] Praktické využití nabytých znalostí z předchozí lekce - proletění naplánované trasy na Vatsimu, užití přístroje GPS a srovnávací navigace v letectví, postupy pro případnou ztrátu navigace, debriefing;

[h]7.[/h] Zadání práce - samostatné plánování letu - piloti si sami naplánují zadanou trať, krátce budou také probrána specifika řízeného VFR letu, FPL;

[h]8.[/h] Kontrola naplánované trasy – všem pilotům bude zkontrolována, případně opravena, předletová příprava, (piloti dostanou CTOT určený k jejich briefingu);

[h]9.[/h] Praktické využití nabytých znalostí z předchozí lekce – proletění naplánované trasy, vyjasnění případných nejasností a odstranění špatných návyků, podrobný debriefing;

[h]10.[/h] Teoretická lekce věnovaná nouzovým postupům a neobvyklým situacím - vysazení motoru, požár motoru, bezpečnostní přistání, nouzové přistání, go-around, přerušený vzlet, neúmyslné vlétnutí do mraku, abnormální chování přístrojů, nácvik zábrany pádů, přistání a vzlet s bočním větrem, přistání bez klapek, atd...;

[h]11.[/h] Praktické využití nabytých znalostí z předchozí lekce - v letadle si vyzkoušíme všechny běžné nouzové postupy, které nás mohou jako VFR piloty malých letadel potkat, debriefing;

[h]12.[/h] Shrnutí obsahu probraných lekcí - individuálně si s každým pilotem proberu jeho nedostatky, a pokud nebude žádný problém, tak ho krátce prozkouším, a pokud bude úspěšný, tak získá do svého profilu unikátní bonus.

Bonusy: Bonusy: Každý pilot, který se mnou absolvuje alespoň 6 výcvikových lekcí, dostane speciální věrnostní bonus do svého profilu. Dále pilot, který projde výcvikem, a kterého shledám jako schopného VFR letu, získá do svého profilu unikátní bonus „Úspěšný absolvent VFR výcviku“.

V průběhu celého výcviku budou možné TeamSpeak / Skype-Mikogo konzultace.

Začátek celého výcviku je zatím předběžně naplánován na sobotu 25. září. Výcvikové lekce jsou vždy koncipovány po dvojicích nebo trojicích a odvíjí se od „Czech online day“. Každá dvojice (trojice) by se měla uskutečnit v rozmezí jednoho až dvou týdnů (abyste to všechno nezapomněli). Mezi každou dvojicí se zatím předpokládá delší pauza, ale vše záleží jen a pouze na naší domluvě.
Takže piloti, napište mi sem prosím, kdo mi měl předběžně zájem. K výcviku se mohou přihlásit i piloti jiných VA. Doufám, že se nás sejde co nejvíce, ať je pořádná legrace. :-D

Filip Shrbený
ČSAv GA instructor
By Roman Szotkovski
hlásím se dobrovolně k výcviku na VFR
jestli to začne 25. září - to ještě pár dnů budu dělat ty speciální večírky v Čáslavi nebo Náměšti s Gelbou na stíhačkách, let hlavou dolů taky prima legrace. Každopádně jo, já jsem pro - už se těším.

Roman
By kopcimek
Ode mě předběžně taky ano! :) Jelikož se chastám na ULL/PPL licenci v reálu, bude tohle jistě dobrá průprava. Nevim teda, jak to všechno zkloubim se školou, ale snad to nějak pujde...
By Norman Ramsey Briggs
[quote="Pavel"]Jojo, Air Prague :) [/quote]

To je na smajla jinýho.

Stejně se ale pokusím výcviku zúčastnit.
By oupa
Prosím všechny zájemce, aby se zapsali do listiny účastníků na webu v kalendáři akcí. Je dost pravděpodobné, že bude nějaký strop na počet, který se bude moci najednou zúčastnit (nějaké omezení toho screencastu zřejmě - na teamspeak se vejdou všichni).
By Filip
Zdravím, zapomněl jsem napsat, že maximální počet účastníku, je zatím omezen na osm lidí, kteří se mohou zúčastnit najednou. Pokud by mělo zájem o výcvik více lidí, než těch zmiňovaných osm, tak bychom to určitě také nějak vyřešili. ;) Takže se prosím všichni napište do kalendáře akcí na webu zde: http://new.csav.cz/cs/zpravodajstvi/kal ... E4NGY1ODI= ať máme přehled kolik Vás bude. Ti z Vás, kdo zatím nelétají pod křídly ČSAv, nechť mi pošlou email prostřednictvím formuláře na webu ČSAv.

[quote="roadmonster"]Hoj, můžu se po konzultaci k některým bodům z lekce 7 rovnou přihlásit k přezkoušení? :-)[/quote]

Ahoj, výcvik je koncipován tak, aby něco pilotům dal a vzdělal je v problematice VFR létání. Samotné přezkoušení pro pilota fakticky nemá žádný význam, proto ho zatím provádět nebudeme. Ale každopádně budu moc rád, když se některé z lekcí zúčastníš. :)

[quote="Pavel"]Jojo, Air Prague :-) hodně štěstí chlapi. A instruktoři, nezapomeňte na MCC výcvik (tj "puč, já ti to ukážu") v FS9 i v FSX, oboje LZE.[/quote]

Ano, o této možností víme a předpokládáme, že ji během výcviku využijeme. Takže se máte určitě na co těšit. :)

[quote="kopcimek"]Ode mě předběžně taky ano! :-) Jelikož se chastám na ULL/PPL licenci v reálu, bude tohle jistě dobrá průprava. Nevim teda, jak to všechno zkloubim se školou, ale snad to nějak pujde...[/quote]

Není o moc lepší průpravy pro získání PPL, než je Vatsim... ;)
By Tommy
[quote="oupa"]Prosím všechny zájemce, aby se zapsali do listiny účastníků na webu v kalendáři akcí. Je dost pravděpodobné, že bude nějaký strop na počet, který se bude moci najednou zúčastnit (nějaké omezení toho screencastu zřejmě - na teamspeak se vejdou všichni).[/quote]

No rád bych se zůčastnil, ale odešel mi někam komp :) takže i FS atd. ( prostě VŠECHNO) :)

Bude to možný třeba individuálně províst i v říjnu, pro smolaře mýho typu? (doufám, že komp se do tý doby zprovozní a nastuhujou se všechny dokumenty pro FS a vatsim ) Dík.
By Filip
[quote="Tommy"][quote="oupa"]Prosím všechny zájemce, aby se zapsali do listiny účastníků na webu v kalendáři akcí. Je dost pravděpodobné, že bude nějaký strop na počet, který se bude moci najednou zúčastnit (nějaké omezení toho screencastu zřejmě - na teamspeak se vejdou všichni).[/quote]

No rád bych se zůčastnil, ale odešel mi někam komp :) takže i FS atd. ( prostě VŠECHNO) :)

Bude to možný třeba individuálně províst i v říjnu, pro smolaře mýho typu? (doufám, že komp se do tý doby zprovozní a nastuhujou se všechny dokumenty pro FS a vatsim ) Dík.[/quote]
Připojit se můžeš klidně až k druhé lekci. Náhradu za první kdyžtak vyřešíme individuálně.
By Tommy
[quote="Filip"][quote="Tommy"][quote="oupa"]Prosím všechny zájemce, aby se zapsali do listiny účastníků na webu v kalendáři akcí. Je dost pravděpodobné, že bude nějaký strop na počet, který se bude moci najednou zúčastnit (nějaké omezení toho screencastu zřejmě - na teamspeak se vejdou všichni).[/quote]

Bude to možný třeba individuálně províst i v říjnu, pro smolaře mýho typu? (doufám, že komp se do tý doby zprovozní a nastuhujou se všechny dokumenty pro FS a vatsim ) Dík.[/quote]
Připojit se můžeš klidně až k druhé lekci. Náhradu za první kdyžtak vyřešíme individuálně.[/quote]

Ok, dík, když tak dám vědět, až mi komp přijde z hospody :)
By Filip
[quote="amalka"]Určitě po tobě chtěli vyplnit tohle v reálu v galonech?[/quote]
Nevím jestli úplně rozumím otázce, ale já plánuji palivo výhradně v galonech.
By Filip
[quote="Čondra87"]Mezinárodně jsou daný kilogramy, ne?[/quote]
Ne, neplést objem a hmotnost. V pracovním listu je otázka na objem nádrží, nikoliv hmotnost nádrží.
By Filip
[quote="Čondra87"]Palivo se plánuje v kgs. Váha nádrží je jenom ta guma.[/quote]
Ano, vím na co narážíš. Ve velkých dopravních letadlech se ti palivo zobrazuje v kilogramech a asi i víš, že při EMG se mají hlásit kilogramy.
Ale my zde diskutujeme o něčem jiném. Dovolím si citovat otázku z work listu: "What is the total fuel capacity?" Capacity je objem nikoliv hmotnost. Objem se udává buďto v litrech, nebo v galonech. Hmotnost pak v kilogramech, nebo v librách. (nejpoužívanější jednotky)
U malých letadel se plánuje palivo v litrech, nebo v galonech.
:)
By Čondra
Jo to chápu. I když v ČR bych asi privilegoval litry (většina stáčecích stojanů, co jsem potkal), ale do toho Ti kecat nebudu ;)
By Filip
[quote="Čondra87"]Jo to chápu. I když v ČR bych asi privilegoval litry (většina stáčecích stojanů, co jsem potkal), ale do toho Ti kecat nebudu ;)[/quote]
Kecat klidně můžeš, od toho to fórum máme. ;)
Benzinky většinou jsou v litrech. Ale pro mne je důležité, že v příručce mám hodnoty spotřeby v galonech, palivoměry mám v galonech a měrku, kterou měřím aktuální množství v nádržích, mám také v galonech. Takže žádný přepočet na litry se v mém případě nekoná. V zásadě mi může být jedno, v jakých jednotkách mi to počítá benzinka. Já totiž s tímto číslem nepracuji, pouze si ho napíšu kvůli vyúčtování.
Jinak samozřejmě vždy záleží na typu letadla; některé letadlo může mít palivoměry v litrech a příručku rovněž přepočítanou na litry. Potom pilot zase počítá a přemýšlí v litrech. :)