VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By koudi 25
Zravim tak mám pro většinu z vás zase jeden vlastně dva hloupé dotazy. Poradte prosím nekdo nováčkovi v FS stojím z B737 na stojánce a nevím jak mám komunikovat s ATC(offline) Naladím si freqenci ukáže se mi nabídka jestli chci odletet na sever na jih atd. Ja dám volbu treba odlet na sever ale uz nedostávám žádné instrukce. No a ještě bych se chtěl zeptat jak se mám nechat vytlačit ze stojánky.

Diky koudi.
A nebo se vykašli na toho příšernýho Microsofťáckýho ATC a připoj se online - v offline se nauč akorál lítat (tj. ovládat letadlo ve vzduchu a na zemi) a navigovat se ale komunikaci se offline nenaučíš.
Jednoznačně souhlasím s Pavlem - vestavěný ATC opravdu věc spíše kazí než aby ji pomáhal. FSka ¨v offline je dobrá pro naučení všeho možného, včetně třeba lekcí v létání s instruktorem, ale ATC je opravdu \"trošku mimo\".
By koudi 25
Tak diky ja sem si rikal ze se jen zeptam jestli to ma vubec cenu to skouset prvne oflfline ja sem uz parkrat letel online ale je to na me dost hr tak sem se chtel neco priucit offline, ale neva ja se zas nekdy pripojim online.

Diky koudi.
By CSA151
Offline si zkus tyhle věci- nastartování letadla, pojíždění, umět vzlítnout, umět se navýst na body přes který letíš(waypointy) a přistát pomocí ILS, VOR a ručně.. pokud tohle zvládnes muzes jít ONLINE.. vážně no-problem..;) Ještě si teda přečti (stáhni) Quick Quide kterej je tusim v download centru ČSAv.. Ten si přečti je to suprově udělaný, moc mi to pomohlo.. A třeba si vytiskni dole tu komunikaci co tam je... jednou dvakrát si jí přečti.. A co nebudeš vědět s tim už ti poradí ATCs... Třeba jenom ve Lfight Planu napiš do pole \"remarks\" že si nováčka (\"I´m new\")... Ať to lítá,Ondra
No já se na začátku učil komunikaci s ATC tak že jsem měl před sebou vytisknutou Quick guide takže jsem podle ní zařádal o let a kdyřž už to bylo tak jsem nestihal nějakou příručku, prostě jsem readbackoval ATC těma frázema kterejma mě to on říkal - tj. selskej rozum. Když mi ATC řek CSA769 stoupejte do letové hladiny 160 tak logicky readbackneš Stoupáme do letové hladiny 160, CSA769. Občas sice něco zblbneš ale to už nějak ATC zvládne. Mě se povedlo zblbnout třeba to že ATC říkal: OK-YKF, vítr xxx°07uzlů, přistání na dráhu 28 povoleno. No a já readbackoval OK-YKF,větry zkopírovány, přistání na 22 povoleno :D :D :D Ale to už je tady stará známá historka, ovšem už dostkrát jsem to slyšel v anglickém podání :D :D to už ovšem do jiného topicu.

Takže hodně štěstí, hodně zkoušet a už brzo online :P
By Ondura
Tak já se tu zeptám, jelikož se to taky týká Push backu. Nevím jak na něm zatáčet, defaultně by to měli být 1,2 a ať dělám co dělám, tak mi to nezatáčí. No a když jsem to chtěl namapovat na jiné tlačítka, tak jsem to nikde nenašel. Snad jsem to napsal srozumitelně.

Jo a ještě jeden malý dotaz, do B737 PMDG jsem natáhl repain CSA a podle mě jsem udělal vše podle návodu, ale mám tam jen 2D kabinu a pokud se přepnu na 3D, tak tam nic není.

Omlouvám se za možná přihlouplé dotazy.

P.S. Až se to trochu naučím, tak to půjdu zkusit on line:)
By tmx
To zatáčení taky řeším a nevím...
K té kabině je to proto, že konfigurovanej ten repaint máš jen pro model 2D only. Předpokládám, že jde o 736 anniversary repaint. Koukni na tyto řádky:
Kód: Vybrat vše
sim=B737-600
model=
panel=
sound=
texture=CSA_ANIV
v repaintu na 737 pak vidíš, v čem je problém. Je tam
Kód: Vybrat vše
sim=B737-700
model=ASVCCAB
panel=VC
sound=
texture=CSA
AS značí stairs - vysunovatelné schůdky pod dveřmi., VC - virtual cockpit, CAB - kabinu pro cestující. Ještě tam na prvním místě může být WL - winglets, ale na to samozřejmě musí být ten repaint (třeba 737 SkyEurope, nebo 738 TVS).
Pak po té úpravě si ještě změň u \"ui_type=737-600 - 2D Cockpit Only\" o pár řádků níž to označení 2D Cockpit Only třeba na to \"ui_type=737-600 - Virtual Cockpit & Cabin\".

;)
By dajcik
V def 737 a spol to moc nefunguje, zatacelo mi to jen obcas, ale pokud mas PMDG, tak v kontextovem menu zalozka PMDG je definovani klaves a je tam pro pushback dozadu a prava/leva nastaveni klaves
By Ondura
Díky to stím repainem vyzkouším. Jo a k tomu zatáčení, když vypnu Num/Lock, tak tím trimuji.
Prosím tě můžeš nějak rozvíst kde mám hledat to kontextové menu? moc se v těhle věcech nevyznám.
Jde to na anglické klávesnici Shift+P a pak číslo 1 nebo 2, ovšem na alfa-numerické klávesnici. Taky nebuďte netrpěliví, ono to u některých letadel i dost trvá, než to začne točit.
By dajcik
[quote="Ondura"]Díky to stím repainem vyzkouším. Jo a k tomu zatáčení, když vypnu Num/Lock, tak tím trimuji.
Prosím tě můžeš nějak rozvíst kde mám hledat to kontextové menu? moc se v těhle věcech nevyznám.[/quote]
Pokud mas FS ve fullscreen modu, tak zmackni na klavesnici ALT, nahore se zprazi radek a tam najdes PMDG, nesedim u litaciho NB, tak si nepamatuji jak je to dal, ale sou tam jen dve volby a pod nima se nachazi keys assigment nebo neco podobneho, tam to najdes
[quote="dajcik"][quote="Ondura"]Díky to stím repainem vyzkouším. Jo a k tomu zatáčení, když vypnu Num/Lock, tak tím trimuji.
Prosím tě můžeš nějak rozvíst kde mám hledat to kontextové menu? moc se v těhle věcech nevyznám.[/quote]
Pokud mas FS ve fullscreen modu, tak zmackni na klavesnici ALT, nahore se zprazi radek a tam najdes PMDG, nesedim u litaciho NB, tak si nepamatuji jak je to dal, ale sou tam jen dve volby a pod nima se nachazi keys assigment nebo neco podobneho, tam to najdes[/quote]
Ja len doplnim: PMDG>General>Keyboard commands a tam si navolit klavesy na PUSHBACK, PUSHBACK LEFT, PUSHBACK RIGHT.
Jen ještě k default letadlu... mně se osvědčilo klávesu pro zatáčení déle podržet. Jo a taky je důležité toto zatáčení zmáčknout hned po startu pushbacku. Takže např. potřebuji pushback chvíli rovně a až později doleva - začnu pushbackovat (SHIFT+P) (já osobně mám \"-\" na Num ;) ), nějakou vzdálenost před zatáčením pushback přeruším a hned zase začnu, ale s tím rozdílem, že hned po SHIFT+P podržím na 1 až 2 sekundy klávesu \"1\" (vlevo nahoře). Letadlo ještě chvíli jede rovně, ale pak začne zatáčet. Odhad vzdálenosti je jen o cviku.

Jinak existují i zvláštní free panely. Např. na SURCLARO.COM je Pushback Panel - stačí dát search. Tam se dá nastavit jak dlouho bude letadlo pushbackovat rovne a pak o kolik (+směr) stupňů se má otočit.