[quote="MarkyParky"]Ještě k tomu "ve výcviku a bez dozoru" - narozdíl od sítě VATSIM máme "volněji" nastavená pravidla pro připojování řídících. Toto se netýká Prahy, ale právě regionálních letišť, které zmiňuješ. Zdali je to lepší či horší ukáže až čas. Ale ač to může na první pohled vypadat, že tím dochází ke snižnovaní kvality služeb, protože se k řízení dostanou nezkušení, z dlouhodobého hlediska zkušenosti ukazují, že opak je pravdou - teoretického výcviku i dozoru se i tak dostává všem a v dostatečné míře, avšak navíc ještě mají možnost si získané znalosti procvičit v době, kdy není možné se jim věnovat.[/quote]
To je samozřejmě otázka úhlu pohledu; stejně tak by bylo jistě možné polemizovat s tím, že si student bez dozoru může nechtěně vytvořit a zafixovat nějaký špatný návyk, (například vykecávání se na frekvenci

, ale myslím, že je zbytečné pouštět se do takovéto diskuse.
[quote="MarkyParky"]To vám neupíram, jen jsem byl velmi nemile překvapen argumenty, které v této diskusi padly - nemůžu si pomoct, ale na první pohled mi to připadá jako kdyby tady IVAO kritizovali lidé, kteří se skutečného provozu na něm v posledním roce neúčastnili. A tedy vnímám výše uvedené přízpěvky trochu jako házení špíny (ať už úmyslné, či nevědomé). Uvedu příklad, abys věděl co myslím :
Za poslední rok jsem se pouze několikrát připojil na síť VATSIM, vždy když jste pořádali nějakou akci. Na neštěstí jsem se při dvou z těchto tří připojení u řídícího v Praze na věži setkal s velmi nekorektní frazeologií, potřetí jsem bohužel na věž nedoletěl, neb my spadla FS. Pokaždé šlo o jiného řídícího, pokaždé šlo o prestižní slet a pokaždé o tochu jiný typ provozu ( jednou VFR přílet a odlet, jednou IFR odlet ). A teď si představ, že by se někdo na periskopu/pandoře/fóru IVAO zeptal zdali síť IVAO/VATSIM a ja bych mu napsal "na VATSIMu jsem dvakrát zažil že věžníci neumí frazeologii, ale rozhodni se sám".
Už chápeš co tím myslím? Možná že já sám jsem co největší zastánce SLUČOVÁNÍ provozu na obou sítích a jejich zbližování ( můžeš se zeptat Davida Černého, Ondry Kulhánka, Jirky Dubiny..... ), vždycky mě hodně vytočí, když někde najdu nějakou šípnu házenou na IVAO (byť třeba nevědomky), a to ze dvou důvodů:
a) ze slušnosti bych si já sám něco takového nedovolil ( to psané kurzívou ber opravdu jen jako příklad nesprávného chování a ne jako argument proti VATSIMu ).
b) z principu bych si nedovolil veřejně publikovat o něčem, o čem téměř nic nevím[/quote]
Docela rád tomu věřím, a také jsem, myslím, ve svém příspěvku psal, že jednak popisuju svoji "story" a své myšlenkové pochody, druhak že to bylo - z hlediska většiny dnešních pilotů na obou sítích - poměrně dávno. Nenapsal jsem ani slovo o tom, že by byl VATSIM lepší než IVAO protože ... nebo dokonce IVAO je špatné protože... a jestli to tak vyznělo, je mi to líto.
Připouštím, že zřejmě nebylo zcela politicky korektní argumentovat množstvím negativních komentářů ve fórech.
Na druhou stranu bych byl asi opatrnější s úvahou o souvztažnosti "morálky" pisatele a hodnocení sítě a s tvrzením, že na VATSIM nikdo z IVAO "nehází špínu" - napadá mne minimálně jeden nedávný příspěvek z Periskopu, který bych mohl uvést jako protipříklad. Ale neudělám to zejména proto, že bych nerad pokračoval tímhle směrem.
Navíc fóra českého IVAO (
s výjimkou periskopu ) nesleduji.
Jinak vcelku souhlas, a to i s dalším odstavcem, až na to, že vidím rozdíl v tom, když někdo popíše svoji zkušenost, a když někdo vykřikuje "IVAO/VATSIM stojí za houby", ať už za to dodá zdůvodnění nebo ne.
[quote="MarkyParky"]Proste jsem tím celým chtěl říct, že když už většina lidí nedokáže ty věčné rozdíly přenést přes srdce, můžeme být aspoň natolik slušní, že ty druhé nebudem komentovat na fórech ( příkladem budiž přístup PS, který vyjmenovává proč ano VATSIM, ale nechává IVAO na pokoji ).[/quote]
To jsou ty paradoxy...

Ano, zcela drze narážím na p******p . Ale to je poznámka úplně off-topic, a zřejmý flamebait, takže prosím zúčastněné, aby ji v zájmu zachování kultury ignorovali.
[quote="MarkyParky"]EDIT: Ještě k těm příkladům - přímo tys zmiňovals jeden ošklivý příklad - ale věř mi, že pokud se najde jediný řídící co by zavektoroval schválně mimo ILS, tak mu vlastnoručně utrhnu hlavu jako CZ-TC i jako SUP a na síť už se nedostane. Ovšem opět k tomu nezbývá než dodat že to že náhodou narazíš na černou ovci není možné brát jako hodnocení celé sítě - na VATSIMu už jsem taky potkal černých ovcí až až a síť jako takovou to kvůli tomu u mě nesráží /EDIT[/quote]
Nevím, jestli si mne pamatuješ, ale v dobách, kdy ses Ty pilně zaučoval na C1 na IVAO, dost často jsem Tě observoval a ptal se na ledascos... a obvykle jsem se kromě vysvětlení taky dozvěděl, že se "musíš ještě hodně učit", což jsem považoval za velmi přehnanou skromnost, ale to je vedlejší

S tím, že podle jednoho řídícího těžko mohu hodnotit kvalitu sítě, samozřejmě nechci polemizovat -- ale fakt je ten, že v mém případě tahle zkušenost přispěla k tomu, že jsem se začal poohlížet i po VATSIMu, i když jsem se v té době bál DČ jako čert kříže... a to fakt!
Tenkrát mi hlavně opravdu dost vadilo, že přestože jsme o tom s dotyčným človíčkem na Pandoře diskutovali, NIKDO ani ze staffu, ani ze zkušenějších ATCo se neozval a neřekl že to byla volovina

.
A když se k tomu přidalo to, že DČ se mnou ochotně trávil večery za radarem a křičel na mne přes ATC chat, zatímco já se potil na věži, rozhodl jsem se pro VATSIM, protože mi přišlo logické pracovat pro síť, na které jsem dostal zaučení.
[quote="MarkyParky"]A tohle mě přivádí k veselé myšlence - možná trošku kacířské, ale mohla by ukončit tyhle věčné spory.... navrhuji tímto vytvoření speciální stránky s pracovním názvem FAQ IVAO vs VATSIM. Na ní by byla pouze tabulka se třemi sloupci - první by obsahoval nadpisy položek, druhá stav na síti VATSIM a třetí na síti IVAO. Představitelé každé sítě by pak editovali POUZE svůj sloupec a každý by si mohl udělat sám představu

)) A když by někdo položil dotaz podobný takovémuto, prostě by se mu jenom nalinkovala tahle stránka a tam by viděl všechna pozitiva obou síti pěkně vedle sebe, zadaná vždy zástupci té které sítě

)) Ať žijou utopistické návrhy.....

[/quote]
Jojo, tohle je vynikající myšlenka. Myslím, že se navzájem pobijeme, ještě než vůbec dáme dohromady seznam dotazů
[quote="MarkyParky"]Whoops tak to bylo fakt nešťastné přehlédnutí, hlavně protože kvůli němu musím teď měnit všude hesla .... :/[/quote]
Tak to opravdu ROFL

Mohlo mě to napadnout. Sorry