- 02 črc 2014, 20:16
Je to ve stádiu plánování. Spíš by se dalo říct, že s tím nápadem přišel první Radek, probral to se mnou a já jsem začala tipovat lidi, kteří by nám s tím mohli pomoci, protože uspořádat takovou akci tak, aby to piloty bavilo, bude technicky náročnější než klasický přelet odněkud někam.
Teď jsem převážně na táboře a sem tam se stavím doma. Začnu to organizovat až se vrátím po neděli.
Kluci, kteří už zkoušeli takovýto event pořádat mi radili, ať primárně zjistím, jetli by o akci tohoto typu byl vůbec zájem. Což je asi dobrý nápad. Takže se ptám a prosím případně reagujte, kdo by měl zájem se zúčastnit. Otázka je: udělat event o prázdninách nebo až někdy v září? Napište, jak to vidíte nebo kdy byste měli během prázdnin čas.
Abyste měli představu, co jsme s Radkem předběžně dohodli:
Letecký den by zahrnoval ukázky jakéhokoli létání (IFR, VFR, historické letouny, akrobačku, vrtulníky, military, nějaké průlety s velkým letadlem, cokoli dalšího si kdo vzpomene).
Všichni zúčastnění by museli na místo konání přiletět (odkudkoli). Pokud by bylo účastníků hodně (v což doufám), tak by z toho mohl být dost velký zmatek v době příletu na místo konání akce (nebo při odletu). Z toho důvodu jsme vyloučili pro konání akce neřízená letiště (a to včetně dvou letišť, na kterých máme AFIS/RADIO, protože na tuto službu nejsou piloti většinou zvyklí a opět by to mohlo vyústit ve zmatek). No a z řízených letišť...protože se očekává celkem hustý provoz na zemi, tak by bylo ideální moci obsadit TWR i GND. Takže nám z toho vyšly LKPR a LKTB. V LKTB se dříve letecké dny pořádaly, takže jsme vybrali toto letiště. Navíc máme výborný kontakt na jednoho člověka co řídí v Brně, takže můžeme cokoli ohledně poskytování služeb ATC během akce tohoto typu konzultovat s někým, kdo ví, jak to v reálu na daném letišti chodí.
Kámen úrazu je v tom, co z lítání jednoho letadla uvidí ostatní piloti. SB, FSInn ani XSB mi nepřijdou (co se týče zobrazování okolního trafficu) úplně friendly ani zábavné. Multiplayer nepřipadá v úvahu (MSFS, X-Plane). Takže jak tady psal Aleš, aby to piloty, co zrovna neletí, bavilo, bylo by dobré, kdyby (kromě toho, co vidí před SB, FSInn a XSB) měli možnost vidět i to, co vidí pilot, který zrovna letí. S tím jsem se obrátila na Vojtu, protože s Matyášem už něco ohledně streamování zkoušeli. Vojta by zajistil kompletní support ohledně streamování.
Další věc. Když nějaký pilot poletí a a ostatní budou vidět, co vidí on (kokpit, pohled ven z letadla apod), bylo by vhodné, aby k tomu byl nějaký komentář...ve smyslu co je to za letadlo, čím je zajímavé (pokud je to něco méně známého), co pilot provádí za manévry, jakýkoli další komentář. Je jasné, že na tohle se asi část pilotů nebude cítit...takže bude potřeba moderátor, který v případě, že pilot nebude chtít mluvit a bude chtít jenom lítat, mluvil za něj. Jsem předběžně domluvená s Ondrou Gelbičem, že by se této funkce ujal.
Přenos hlasu moderátora a pilotů by byl asi přes Vacc-cz TeamSpeak.
No...a jak do toho zakomponovat to, aby mohl pilot mluvit s řídícíma, zároveň aby poslouchal na teamspeaku, to zatím nemám vůbec představu. Resp. nemám zatím konkrétní představu, jak to zorganizovat tak, aby to nikde nedrhlo a nikdo se s nikým nepřekřikoval ani nerušil navzájem.
No a poslední věc, chápu, že ne každý pilot bude mít chuť se na leteckém dni předvádět ve vzduchu. Takže by byli vítání i diváci. Dali bychom jedinou podmínku: všichni, tedy piloti, kteří by na leteckém dni lítali, i ti, kteří by jenom koukali by na letiště museli před konáním akce přiletět (a ideálně po skončení akce odletět).
Piloti, kteří by plánovali lítat by museli pár dní předem oznámit typ letadla, se kterým poletí, kvůli zajištění CSL pro SB, XSB (a nevím, jak je to v FSInnu).
Jak je to s reál řízením takovéto akce z pohledu ATC zjistím v neděli.
Pokud máte k tomuto nějaké nápady nebo komentáře, tak sem s nimi.
Hlavně v této fázi potřebujeme vědět, kdo by měl zájem se zúčastnit a kdy by měl čas se zúčastnit. A jestli by se účastnil jako pilot nebo jenom jako divák.