VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By skytavel
Ahoj, mám na vás otázku

1) Připojím se přes SQuawkbox na VATSIM, dispečery slyším, ale nejsou vidět letadla
2) FSka a squawkbox každých 5 vteřin zamrzává.

Nevíte někdo prosim kde muze byt chyba??
By Tommy
Tak to nevím, mě zamrzne jen občas, ale poslední dobou celkem často :D Jinak si zkus pohrát s nastavením SB.
By George_L
[quote="skytavel"]Ahoj, mám na vás otázku

1) Připojím se přes SQuawkbox na VATSIM, dispečery slyším, ale nejsou vidět letadla
2) FSka a squawkbox každých 5 vteřin zamrzává.

Nevíte někdo prosim kde muze byt chyba??[/quote]

Doporučuji uvést i konfiguraci, SW, připojení (i když VATSIM fachá i na pár kbps)
By kopcimek
A taky si moc nehrát s nastavením \"Advanced Settings\". To si to rozházíš celý a máš v tom bordel. Po instalaci stačí nastavit voice, a nastavit detaily pro komfortní užívání programu. Na advanced vůbec nesahat.

ad letadla: Pokud nejsou vidět, je možné že tam žádný nebyli. Zamrzávání je nějakej HW bug. Bez SB běží normálně?
By skytavel
Jo, normalne.... Ty letadla jsou tam, ale jenom ty defaultni.....
By Pavel
To očividně nemáš připojený v multiplayer session FSky. Checkni jeslti v Advanced máš \"auto join multiplayer session\" aktivní.
By Pavel
Co máš za FSku/Windowsy/Squawkbox?

Edit: furt nemáš vyplněný to jméno v profilu :P dík
By Filip
Mě také \"auto join\" nefunguje, musíš se připojit ručně do MP session... Je to hned jedna z prvních nabídek po stisknutí ALT.
By Pavel
Jo, to bude ono. Jen doplním že IPčko bude 127.0.0.1, nebo localhost.
By daviddsi
Dobrý večer,
nepomůžete mi někdo s FSInn, jak se klíčuje ?
Díky
By BrandonSk
Ked pustis FSInn, vpravo dole pri hodinach sa ti objavi ikonka (6 svetielok - cervene, zelene a pod.).
Ked si na to 2x kliknes, tak mozes nastavovat vela veci, okrem ineho klicovani z klavesnice a joysticku.
Nie som teraz pri FS PC, takze presnejsie neviem, ale najdes to tam (tusim pod Vatsim voice).

Inak defaultne je to pravy shift alebo pravy CTRL.

Cheers,
B.
By daviddsi
díky, už maká.
By marenadl3
Dobrý den, chci se zeptat na více věcí.

1. Když si stáhnou potřebné soubory pro to, abych lítal za ČSAv (např.), co poté mám udělat? Jak si vygeneruji FlightPlan a kde ho mám akceptovat? Respektive na co mám kliknout?

2. ČSAV Šemík - k čemu to je, co tam mám vyplnit a proč to mám vyplnit, když už jsem to vyplňoval na ČSAV?

3. Když v ČSAV Šemík dám \"Join Vatsim\" (nebo něco v tom smyslu), napíše mě to že pilot (já) nebyl vyhledán. Jak vymakat toto?

Odpovědi na tyto otázky jsem nenalezl ani v povinné četbě, ale ani v nepovinné (procházel jsem si ji). Nevěděl jsem, kde dotazy mám zařadit, tak jsem je zařadil právě tady. Doufám, že nebudou vadit a že mi někdo odpoví a já budu moct vyrazit na svůj první let za ČSAV! Díky. :)
By Alfista164
Zdravím,

pokud jsem to dobře pochopil, tak asi si nejsi zaregistrovaný u ČSAv. Nejprve se musíš zaregistrovat a poté budeš moct lítat za (u) ČSAv. Více o hodnostech apod. ve směrnicích ČSAv. Na Šemíka se musíš přihlásit pod volačkou (jménem), kterým jsi zaregistrovaný u ČSAv. Nějak mi to nesedí u toho 3. bodu. Nebyl vyhledán - na síti nebo jako pilot u ČSAv? Asi upřesnit by to chtělo trochu protože Join VATSIM nebo něco v tom stylu mi nic neříká. Spíš jen LOAD nebo BEGIN.. :)

1. Letový plán si vygeneruješ ve Flightplanneru na ČSAv - možnost u každého letu vygenerovat (vytvořit) FlightPlan resp. briefing (trať, palivo, počasí - METARy, apod.). Potom je dole tlačítko Kompletní nebo Kapesní. Na jedno z tohoto kliknout a bude Ti vygenerován Briefing Package (pocket briefing) pro daný let s Tebou zvolenými údaji pro tisk.

2. Na ČSAv si to vyplňuješ \"jen pro sebe\" a k tomu, aby Ti to vygenerovalo ten briefing package. Já osobně to tlačítko Připravit VATSIM FPL nepoužívám. Posílám to až pře FSInn (SB) po připojení - myslím letový plán (FPL). Na ČSAv flight planneru provádíš takovou \"předletovku\".

3. Šemík má tlačítka Load VATSIM, Load IVAO a briefing data. Já dávám jen Load VATSIM a to až potom, co letový plán pošlu na VATSIM a jsem připojen! Chvíli to trvá než se na ty servery dostane, ale pár minutek (cca 2). Potom Ti ho Šemík po zmáčknutí Load VATSIM/IVAO načte automaticky. Musíš ještě samozřejmě zvolit Load pax nebo training/service flight a zkontrolovat typ letadla apod. Můžeš Šemíka vyplnit i ručně a to klasicky - DEP, ARR a ALTN airport. letovou hladinu (FL), číslo letu (Flight IATA) to najde samo (pokud je let v let. řádu); volačku (callsign) pod kterým seš připojen a pod kterým bude let uskutečněn; trať letu; typ letadla a registraci a potom ty pasažéry nebo training/service flight. Pak Ti to ukáže Everything looks ok nebo good (teď nevim přesně) a můžeš dát Begin boarding.
By marenadl3
[quote="Alfista164"]Zdravím,

pokud jsem to dobře pochopil, tak asi si nejsi zaregistrovaný u ČSAv. Nejprve se musíš zaregistrovat a poté budeš moct lítat za (u) ČSAv. Více o hodnostech apod. ve směrnicích ČSAv. Na Šemíka se musíš přihlásit pod volačkou (jménem), kterým jsi zaregistrovaný u ČSAv. Nějak mi to nesedí u toho 3. bodu. Nebyl vyhledán - na síti nebo jako pilot u ČSAv? Asi upřesnit by to chtělo trochu protože Join VATSIM nebo něco v tom stylu mi nic neříká. Spíš jen LOAD nebo BEGIN.. :)

1. Letový plán si vygeneruješ ve Flightplanneru na ČSAv - možnost u každého letu vygenerovat (vytvořit) FlightPlan resp. briefing (trať, palivo, počasí - METARy, apod.). Potom je dole tlačítko Kompletní nebo Kapesní. Na jedno z tohoto kliknout a bude Ti vygenerován Briefing Package (pocket briefing) pro daný let s Tebou zvolenými údaji pro tisk.

2. Na ČSAv si to vyplňuješ "jen pro sebe" a k tomu, aby Ti to vygenerovalo ten briefing package. Já osobně to tlačítko Připravit VATSIM FPL nepoužívám. Posílám to až pře FSInn (SB) po připojení - myslím letový plán (FPL). Na ČSAv flight planneru provádíš takovou "předletovku".

3. Šemík má tlačítka Load VATSIM, Load IVAO a briefing data. Já dávám jen Load VATSIM a to až potom, co letový plán pošlu na VATSIM a jsem připojen! Chvíli to trvá než se na ty servery dostane, ale pár minutek (cca 2). Potom Ti ho Šemík po zmáčknutí Load VATSIM/IVAO načte automaticky. Musíš ještě samozřejmě zvolit Load pax nebo training/service flight a zkontrolovat typ letadla apod. Můžeš Šemíka vyplnit i ručně a to klasicky - DEP, ARR a ALTN airport. letovou hladinu (FL), číslo letu (Flight IATA) to najde samo (pokud je let v let. řádu); volačku (callsign) pod kterým seš připojen a pod kterým bude let uskutečněn; trať letu; typ letadla a registraci a potom ty pasažéry nebo training/service flight. Pak Ti to ukáže Everything looks ok nebo good (teď nevim přesně) a můžeš dát Begin boarding.[/quote]

U ČSAv jsem zaregistrován. Když si spustím program ČSAv Šemík, tak tam vypíšu volačku atd., ale dám "LOAD VATSIM", ale nepřipojí se to. Pořád to něco načítá (v levém dolním rohu probíhá něco, takže se s tím něco děje), ale i po deseti minutách trpělivého čekání se nic nezlepšilo a musel jsem to vypnout. Nevím, co dělám špatně, poněvadž Vám to asi načítá mnohem rychleji. PC mám dobrý, výkonný. Ohledně toho "Nebyl vyhledán - na síti nebo jako pilot u ČSAv?" - na síti.
Flight plan jsem si vygeneroval, nicméně když kliknu na "kompletní" nebo "kapesní", nic to neudělá. Udělá to pouze tehdy, když dám "předvyplnit na VATSIM". Dá se i touto cestou - předvyplněním na VATSIMu? První by se asi chtělo připojit... :-D
Zkusím odpoledne znovu, poněvadž ráno nejsem na samém PC, kde mám FSX.
A ještě přidávám jednu otázku, pro to, abych lítal za ČSAv - můžu lítat se základními modely, které mám v základu FSX? Nebo si musím nutně stáhnout nové modely a poté repainty modelů ČSA? Díky za odpvověď.

Díky za ochotu a trpělivost na mě! :)
Snad se dneska už proletím do Varšavy - můj první vyhlídnutý let... :-D
By PBily
[quote="marenadl3"][quote="Alfista164"]Zdravím,

2. Na ČSAv si to vyplňuješ "jen pro sebe" a k tomu, aby Ti to vygenerovalo ten briefing package. Já osobně to tlačítko Připravit VATSIM FPL nepoužívám. Posílám to až pře FSInn (SB) po připojení - myslím letový plán (FPL). Na ČSAv flight planneru provádíš takovou "předletovku".

3. Šemík má tlačítka Load VATSIM, Load IVAO a briefing data. Já dávám jen Load VATSIM a to až potom, co letový plán pošlu na VATSIM a jsem připojen! Chvíli to trvá než se na ty servery dostane, ale pár minutek (cca 2). Potom Ti ho Šemík po zmáčknutí Load VATSIM/IVAO načte automaticky. Musíš ještě samozřejmě zvolit Load pax nebo training/service flight a zkontrolovat typ letadla apod. Můžeš Šemíka vyplnit i ručně a to klasicky - DEP, ARR a ALTN airport. letovou hladinu (FL), číslo letu (Flight IATA) to najde samo (pokud je let v let. řádu); volačku (callsign) pod kterým seš připojen a pod kterým bude let uskutečněn; trať letu; typ letadla a registraci a potom ty pasažéry nebo training/service flight. Pak Ti to ukáže Everything looks ok nebo good (teď nevim přesně) a můžeš dát Begin boarding.[/quote]

U ČSAv jsem zaregistrován. Když si spustím program ČSAv Šemík, tak tam vypíšu volačku atd., ale dám "LOAD VATSIM", ale nepřipojí se to. Pořád to něco načítá (v levém dolním rohu probíhá něco, takže se s tím něco děje), ale i po deseti minutách trpělivého čekání se nic nezlepšilo a musel jsem to vypnout. Nevím, co dělám špatně, poněvadž Vám to asi načítá mnohem rychleji. PC mám dobrý, výkonný. Ohledně toho "Nebyl vyhledán - na síti nebo jako pilot u ČSAv?" - na síti.
Flight plan jsem si vygeneroval, nicméně když kliknu na "kompletní" nebo "kapesní", nic to neudělá. Udělá to pouze tehdy, když dám "předvyplnit na VATSIM". Dá se i touto cestou - předvyplněním na VATSIMu? První by se asi chtělo připojit... :-D
Zkusím odpoledne znovu, poněvadž ráno nejsem na samém PC, kde mám FSX.
A ještě přidávám jednu otázku, pro to, abych lítal za ČSAv - můžu lítat se základními modely, které mám v základu FSX? Nebo si musím nutně stáhnout nové modely a poté repainty modelů ČSA? Díky za odpvověď.

Díky za ochotu a trpělivost na mě! :)
Snad se dneska už proletím do Varšavy - můj první vyhlídnutý let... :-D[/quote]

Co se Semika tyka, tak je potreba se
1) nejprve prihlasit na VATSIM
2) pockat cca 3 min a meztim je mozne podat letovy plan
3) V Semikovi napsat presne volacku tak, jak je uvedena ve FSInn nebo SquawkBoxu.
4) Po stisknuti Load VATSIM se bud doplni vse (Semik uz nasel na serveru podany letovy plan a je potreba jen doplnit FL ve kterem se leti. Nebo se doplni jen nejaka informace (uz nevim presne co, ale neco malo se tam vyplni) a to znamena, ze je treba jeste pockat, az bude aktivni letovy plan.

Jinak jestli chces litat do zahranici u CSAv musis nejprve nalitat neco ve vycviku, pak po CR a SR jako First Officer a po slozeni zkousek budes moci letet do Polska. Tak se zas tak rychle netez, je to velka a dlouha cesta.
By Dagger
Určitě, aby Tě to našlo na síti, musíš na ní být, nejprve se připoj (opět odkaz na: http://www.vacc-cz.org/forum/viewtopic.php?id=3601 )

Lítej si na čem chceš, ale měj správně vyplněný Letový plán (tj. defaultni letadla rozhodně nejsou FULL RNAV - k tomu ti tu jiní řeknou víc, já default neviděl ani nepamatuju). Ale rozhodně reálnější simulaci Ti zajistí různé add-ony.

Tlačítko Předvyplnit na Vatsim za Tebe vyplní Letový řád, který pak jenom odešleš. Ale musíš se pořád připojit.

A až budeš na síti s vyplněným plánkem, tak zapni Šemíka (do běžícího FS) a zmáčkni Load VATSIM.

//edit: Tak jsi byl rychlejší :) Každopádně volačku vyplňovat, alespoň myslím, nemusí, hledá to podle VATSIM ID...
By marenadl3
Napíšete mi prosím postup práce (od vyplnění Flight Planu až po samotný let) - jako malému blbečkovi? :) Díky moc za ochotu a trpělivost.
Pokud možno i na co mám klikat a tak dále.

A když budu chtít odeslat letový plán (Flightplan), tak mi to ukáže, že prostě volačka neexistuje. Přitom jsem zaregistrovaný i na VATSIMu, i na ČSAv. Na co mám kliknout, aby se mi volačka \"přijmula\" a nezobrazovalo by se mi, že volačka je neplatná? Díky.
By oupa
Marku, já bych ti opravdu doporučil jít postupnými kroky. Tzn. osahat si Squawkbox, prostředí na VATSIMu a létání samotné, a až si budeš jistý v kramflecích v tomto, uvidíš, že použití nadstavby jako je například ČSAV už nebude žádný velký problém. Teď řešíš asi zbytečně moc věcí najednou.

Jinak celkem obsáhlý popis je od Filipa Červeného na našich stránkách zde: http://www.csavirtual.cz/cs/vyukove-cen ... iti-vatsim
By Filip
Ahoj, mám pocit, že stále ještě nejsi připojen na Vatsimu. K připojení na Vatsim potřebuješ primárně SB4 (squawkbox), nebo FSinn (na začátek raději ne, je složitější).

Zavři šemíka, na první let ho nebudeš vůbec potřebovat.
Poté si nainstaluj SB4. http://squawkbox.ca/downloads/
Otevři fsku a spust přes modules SB4 a připoj se.
Až vše rozchodíš a absolvuješ pár úvodních letů, tak pak teprve začni laborovat se Šemíkem.

Edit: Přesně tak, jak píše Vláďa...
By PBily
Úplně si vzpomínám na moje začátky... Hrrr a hned letět a hodně daleko :-)
By marenadl3
[quote="PBily"]Úplně si vzpomínám na moje začátky... Hrrr a hned letět a hodně daleko :-)[/quote]
Přesně můj způsob, bohužel. :-D

Jsem asi blb, ale nemůžu ve FSX najít to "modules", kde přes to spustím ten Squawkbox. Kde se nachází?
A další otázka - nemůžu SquawkBox otevřít externě a FSX taky? Díky.

U SquawkBoxu (otevřen externě) už jsem se dokázal připojit, nalézt si plán atd. Jenomže právě nevím, kde se ve FSX spouští SB přes "modules". Díky. :)