Načnu starou diskuzi, hehe.
Oficiálně jsem svoje první lety prováděl jako VFR, to zde nebudu rozebírat, nic zajímavého.
Po svých už nudících VFR letech jsem se rozhodl dne 27.9.2013 podniknout svůj první IFR let.
Let jsem plánoval s defaultním KingAirem, co je v FSX z Prahy do Brna. Byla online věžka (myslím, že v podání PO) a LKAA_CTR (PB).
2 hodiny před letem jsem si vytiskl mapy, apod. Usedl sem k počítači, vzal joystick, připojil se na VATSIM na stojánku 60. Poslechnu ATIS a jako, tehdy velice obávaný a "slavný" OKVOJ se hlásím do frekvence "Ruzyně Věž, OKVOJ, dobrý večer"
Nastává první problém. Nevěděl sem, že existují nějaké odletovky, apod. Tak po upozornění řídící, což mi asi zachránilo kejhák, že nejsem VOZ1D schopnej, ať si zažádám o radarový odlet, což jsem přesně také nevěděl, co je zač.
Pojíždím, krkolomně k vyčkávacímu místu, počkám na něco přilétávajícího a hurá do oblak.
Vzlet, podvozek, klapky. A už se hlásím
"Praha Radar, OK VOJ, dobrý večer, po vzletu, výška XXXX ft."
No vida, všecko zatím klape, dostávám stoupat do plánované hladiny. A najednou
"OK VOJ, leťte přímo Brávo Novembr Oskar"= to že Brávo Novembr Oskar je VOR, mě v tu dobu nenapadlo, tak sem readbackoval a pátral sem co to může být. Po upozornění na to, že BNO neletím, ať pokračuju na BNO, tak sem byl tak vynervovanej, že sem to chtěl vypnout, ha, nevypnul a pátral sem dál. Nakonec mě to ťuklo, že je to asi Brněnskej VOR a začal sem v těch mapách hledat frekvenci.
Po únavných 10-ti minutách sem konečně letěl na maják. Dostal sem vektory, neklesal sem tak jak sem měl, takže to dopadlo trvdým přistáním a zjištěním, že nemám scenerku, dostal sem pojíždění po vlastním, naslyš.
Tento let byl pro mě takovým přelomníkem, od té doby jsem snad začal lítat tak nějak spořádaně

, alespoň pro mě v tu dobu do pro mě bylo spořádané lítání :-)