VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By PavelS
Vážení,

dnes jsme prožili poměrně klidný večer a protože TWR i CTR měly čas všímat si chování pilotů, napadlo mne napsat sem několik postřehů formou debrífinku, čili de facto poletového rozboru. Bývá to vždy věc nepříjemná, ale debrífinky patří k létání odjakživa a piloti by si na formu debrífinku měli zvyknout (ATC debrífinky na VATSIMu jsou zcela běžnou věcí).

Úkolem debrífingu není piloty zostudit za chyby anebo dokonce je shodit před ostatními. Úkolem je upozornit pilota samého a současně i létající veřejnost a kromě toho zobecnit závěry, které z debrífinku a následné diskuse vyplynou. Ukazuje se, že to je jeden z nejúčinnějších výcvikových prostředků, protože většina má snahu zveřejněné chyby neopakovat.

Debrífink jsem rozhodl, že bude jmenovitý .

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

217:
LZKZ ; ATR/R-NAV, W350/3, CAVOK.
Letí DEDIS1a z RWY01 LZKZ. Na mapě je jakási zatáčka a po ní se pokračuje trackem 230°.
217 letí ale statečně ground track 201°, než naletí radiál 258KSC.
Proč?
Pozn.: Neexistuje omluva na nějaké FMC - i kdyby to FMC mělo blbě, tak od toho je tam pilot, aby toto napravil. Mapa jasně říká track 230° a letadlo má track 201 +/-5deg. Správný postup je, že jedním okem čumím do mapy, druhým na kompas, třetím komunikuji, co je na tom nesrozumitelného ?

027:
LKPR ; 737/R-NAV, W240/8, CAVOK nebo podobně
Hledá RASIM po zatáčce na BODAL1S. jednak má RASIM zjevně posunutý ( starý RASIM ), jednak podle FMC ( GPS, GLONASS...) má naprogramovánu BODAL1S , tu odkýval ATC a nemá právo bloudit. Pokud neví, nebo si není jistý, že tuto trať zaletím, požádám o vektorování - není to žádný problém. Uvedená situace tak ohrožuje ostatní letadla a zdržuje, protože ATC musí zvyšovat rozstupy, nevěda, co pilot vyvede. Pokud by pilot požádal o hdg, má ATC jistotu, že poletí kam potřebuje ATC.

976:
LZKZ; 737/R-NAV , W350/3, CAVOK.
Let po STAR DEDIS1B Arrival, RWY01. Dostane klesání na FL60 a v polovině tratě pak 3000ft alt. 976 proklesá 5500 již na R>230 KSC, namísto na mapě vyznačeného R-221. I když dostanete od ATC klesání, je třeba dodržet MFA publikované v mapě (AD 2-LZKZ-6-1). Do minutí R-221 je MFA pro DEDIS1B 5500ft.

217:
LKPR; ATR/R-NAV, W240/8, cca CAVOK.
Letí BODAL1S na RASIM. Před RASIM bez dalších instrukcí. Nad RASIM začíná točit cca hdg 320.
a) Pokud není instrukce os ATC 1min před konecm meze povolení - měl by se připomenout.
b) Pokud je tím koncem RASIM, platí ustanovení, že pilot pokračuje kursem 060
c) Pokud by toto neplatilo, musí zahájit holdování nad RASIM.
Na dotaz ATC, jako proceduru zahájil tou zatáčkou, byla odpověď, že letí BODAL1S.
BOADL1S ale KONČÍ nad bodem RASIM a nikam dále nepokračuje. Vše, co je možno dělat dále, je určeno pravidly b) nebo c). Proto argumentace, že jde o pokračování letu BODAL1S je ZCELA CHYBNÁ a protože šlo evidentně o zatočení do ILS RWY 24, jde současně o nejhorší možné řešení, protože reálně hrozí narušení rozstupů letadle pro přiblížení.

2902 (ACA):
LKMT; 737/R-NAV; W220/7 cca CAVOK.
Vektorování do ILS dráhy 22, od ATC \"No speed restriction, hdg 040\". Na úrovni OTA je ve vzdálenosti 3nm vlevo od osy - rychlost >320GS.
To, že pilot obdrží \"No speed restriction\" neznamená, že to \"povalí co to dá\" a ATC ho zavolá a až pak zabrzdí. ne. Pilot musí hodnoti svoji polohu vůči dráze a volit odpovídající kombinaci rychlosti a výšky tak, aby bylo možné \"se trefit\" do ILSU s co nejmenším počtem instrukcí od ATC. Takže pokud jsem ve správné výšce, je dobré zpomalit na 210-230 i menej, protože pak lze jednou instrukcí otočit do posledného vektoru . Ve vyšší rychlosti to nelze, protože zatáčka by musela být moc ostrá. takto se projevuje zkušenost pilota, který tím významně odlehčí ATC, který již rychlost nemusí ošetřovat.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hlavním významem debrífinků je možnost na ně reagovat, takže - do toho :)
By Ace2
Checht, koukám dobrý že jsem neletěl :)

jinak bych asi připomenul, že no speed restriction neznamená porušit předpisy a tam se říká, že pod 3050metrů nad mořem (FL100) je speed limit 250 indikovaných. Pokud pochopitelně neřekl ATC rychlost vyšší. Takže bez omezení znamená v tomto případě cokoliv do 250 s ohledem na to v jaké fázi přiblížení je. Tedy ne 250 na MM :)

Jinak co jsem viděl na vlastní oči v trenažeru tak s B737 se \"okolo letiště\" lítá 190kias na 15°klapky pro představu. Takže vtrhnout do ILS s rychlostí vyšší jak 210 mi přijde už hodně narychlo a pro cestující značně nekomfortní.
By L.Egersdorf
Ano..neuvědomil jsem si to, ze BOD1S konci na rasimu a taky byla chyba, ze jsem si k tomu nevytahl mapy..takze sorry a uz se to vicekrat nestane
By George_L
Myslím, že je to dobrá myšlenka. Já určitě taky neovládám všechny záludnosti létání a sem tam udělám nějakou tu botu (snad jen menší botičky), takže nějaké připomínky jen pomohou vychytat mouchy.

Už bych měl konečně začít trénovat na PMDG, protože si taky nejsem jistý polohou (aktuálností) některých bodů v mém FMC. Jenže to chce čas a když se chce člověk i trochu proletět... :(
By id123
[quote="L.Egersdorf"]Ano..neuvědomil jsem si to, ze BOD1S konci na rasimu a taky byla chyba, ze jsem si k tomu nevytahl mapy..takze sorry a uz se to vicekrat nestane[/quote]
za tim RASIMEM , to je jasny, vypnout FMC !. uplne tam chybi ten track VOZ345/40nm az pak toceni do ils.
By pavelberit
Nazdar vespolek :-)

[quote="PavelS"]976:
LZKZ; 737/R-NAV , W350/3, CAVOK.
Let po STAR DEDIS1B Arrival, RWY01. Dostane klesání na FL60 a v polovině tratě pak 3000ft alt. 976 proklesá 5500 již na R>230 KSC, namísto na mapě vyznačeného R-221. I když dostanete od ATC klesání, je třeba dodržet MFA publikované v mapě (AD 2-LZKZ-6-1). Do minutí R-221 je MFA pro DEDIS1B 5500ft.[/quote]
No Pavel má jako vždy pravdu ... , co dodat, je třeba čučet do mapy!!! A poučit se z toho. Tady je vidět jak snadno se dá udělat chyba, i když to člověk letí už popadesátý, nejmíň :-) Ono potulovat se moc nízko nad kopečkama okolo Košic může být fatální !

[quote="Ace2"]Checht, koukám dobrý že jsem neletěl :)[/quote]
No právě !!! Tys u toho měl bejt taky ! Tady vidíš kam to vede, když má PS malej provoz :-)) (budeme na něj v těchto případech nasazovat komando agentů s antiradarem:-)) Zdendo koukej pořídit Bulíka a řítit se s náma do Košic .... maj tam dobrou Borovičku :-)

Debrífingy jsou myslim jedna z nejužitečnějších aktivit (krom samotného řízení samozřejmě), které pro nás ATC (zcela zdarma - a po nocích) vykonávají, PS patří obdiv za to, že po dvou hodinách za radarem, má ještě chuť nám to do jedný v noci adresně analyzovat a sepisovat, takže díky za všechny Pavle.

Happy fly !

PB
By Vincent
V teto souvislosti bych se chtel omluvit vcerejsimu LKPR TWR, zrovna kdyz jsem stal na RWY 24 a cekal na take off clearance, tak se mi to nejak zaseklo. Tedy cela FSka - to se mi stalo asi tak po roce.
Ale uz pred tim jsem mel problem s vypadkem pripojeni (SB3). A to me privadi na myslenku: normalne mam pripojeni velice stabilni, me tradicni vylety do EDDL ale i jinych ED__ jsou bez problemu i pri hustem leteckem provozu na letisti. FSdrop jo, ale stabilni pripojeni. Ale za posledni dobu jsem mel dvakrat vapadkove spojeni, vzdy na LKPR a vzdy bylo pripojeno mnoho OBServeru (runway to hell a vcera). Vcera po mem padu jsem videl 4-5 LKPR cumilu. No nevim.

Kazdopadne za blokadu rwy se omlouvam.
By Michal
ACA2902 (B767) = já :D ... no pravda byl sem rychlej ale za 1. měl sem chvíli vítr dozad takže indikovaná mi ukazovala min než sem opravdu měl ( tušim o 34 IAS) - nastaveno bylo v letadle 190 a rychlost kterou to letělo bylo 260 IAS (opravdu to odpovídá s větrem do těch 300IAS .. speedbrake sem měl vysunutý a klapky s podvozkem v tak velký rychlosti sem nemohl použít k brždění vysouváním , byl sem příliš vysoko tak ted sem nevěděl zda zastavit klesání nebo to nechat sklesnout na ty 3000ft a pak brzdit co to dá - já zvolil tu 2.variantu jinak řízení ATC bylo Perfect a omlouvam se za tuto chybu kterou sem řešil jako kapitán a jakou sem v tu chvíli uznal za vhodnou - 199PAX přežilo :) díky a ten debref. určitě zaletim ...

........ takže v UTERÝ bude zdokonalování a ve ČTVRTEK ten Online den ? (každý týden ?) :) bylo by to supr
By Gozer
[quote="PavelS"]LKPR; ATR/R-NAV, W240/8, cca CAVOK.
Letí BODAL1S na RASIM. Před RASIM bez dalších instrukcí. Nad RASIM začíná točit cca hdg 320.
a) Pokud není instrukce os ATC 1min před konecm meze povolení - měl by se připomenout.
b) Pokud je tím koncem BODAL, platí ustanovení, že pilot pokračuje kursem 060
c) Pokud by toto neplatilo, musí zahájit holdování nad RASIM.
Na dotaz ATC, jako proceduru zahájil tou zatáčkou, byla odpověď, že letí BODAL1S.
BOADL1S ale KONČÍ nad bodem RASIM a nikam dále nepokračuje. Vše, co je možno dělat dále, je určeno pravidly b) nebo c).[/quote]
Nechci nijak šťourat ale jen poprosím u upřesnění: ad b) dotčené ustanovení /že mám pokračovat hdg 060/ najdu kde?
V SOP Praha Ruzyně se nařizuje hdg 060 jen pro body RASIM a ETATU.
Dík.
By MartinS
Já jsem v úterý letěl jako CSA027. Poté co jsem dostal BODAL1S, jsem ho nabouchal do MCDU a letěl dál. V zatáčce na PR604 bohužel A/P přeletěl a vracel se (což se mi zde nestalo poprvé). Nevím, proč to tam přeletěl, napadlo mě jedině jestli není špatně Leg path type - track between two fixes (TF). A že mám špatné souřadnice RASIMu jsem skutečně netušil. Takže RASIM na 50.067781 N, 014.684444 E je špatně?

Příště to snad bude lepší. :)
By Gozer
[quote="MartinS"]RASIM na 50.067781 N, 014.684444 E je špatně?[/quote]
RASIM jsem našel v AIPu ENR 4.4-2 z 24.11.05 na 50 07 09,95N a 14 39 56,12E
By PavelS
Hi,

diky za reakce.

a) Nelze očekávat, že každé úterý bude nějaký \"debrífingový den\" - včera to bylo dáno malým a ukázněným provozem. Akce nebyla sebeméně dopředu naplánována !!

b) Činnost po minutí RASIM :
Pravidlo, že na konci STARU (tj. na RASIMu), při absenci instrukce od ATC se pokračuje dále hdg 060, je v SOP.
Kromě toho to je \"nepsané pravidlo\", které by se mělo aplikovat i na jiných STARECH (řešeno několikrát zde na foru a potvrzeno dle reálu) - pokračuje se posledním kursem a volá se ATC.

Jakákoliv zatáčka do ILSu ( ať dle mapy IAC nebo jakákoliv jiná ) se může provést jen a výhradně po povolení od ATC - buď dle IAC nebo vektorováním.

Publikovaná procedura podle mapy je irelevantní, pokud není výslovně povolená a pilot ji NESMÍ sám o sobě použít. Jde tu opravdu \"o hubu\", protože jednoznačně se pilot dostává přímo do konfliktní situace s dalším provozem v ILSU, který se musí ihned řešit a v reálu by velmi pravděpodobně skončil porušením rozstupů - průser.
By roger
[quote="Gozer"][quote="MartinS"]RASIM na 50.067781 N, 014.684444 E je špatně?[/quote]
RASIM jsem našel v AIPu ENR 4.4-2 z 24.11.05 na 50 07 09,95N a 14 39 56,12E[/quote]
jj... a to vyda na 50.119431 N 014.665589 E
By Gozer
[quote="roger"]jj... a to vyda na 50.119431 N 014.665589 E[/quote]
Aha, tak to jsem objevil Ameriku :o .... holt jsem si nevšim,že jeden údaj je v desítkový a druhý v šedesátkový soustavě.Tak sorry za zbytečný příspěvek :)
By Ace2
Berit: Mě to Bulíkem neba, bych se tam vždy užral nudou. Ale Beechcraftem bych si to dal. ICQkni mě na 148-275-061
By PavelS
[quote="Michal"]ACA2902 (B767) ... no pravda byl sem rychlej ale za 1. měl sem chvíli vítr dozad takže indikovaná mi ukazovala min než sem opravdu měl ( tušim o 34 IAS)[/quote]
Indikovaná je indikovaná ať fouká jakchce. Nastudovat, pls.
By CSA068
Možná, že v této diskuzi bych se na to ptát neměl, ale stejně k té indikované vzdušné rychlosti. Jestli sem správně studoval, tak je to ta, kterou mi ukazuje přístroj v letadle. Ovšem jak někdy jdu na přistání a foukne mi třeba do zad (nebo fouká :) ) tak docela kolísá. No a už sem se nedočetl jaký to má vliv na letadlo, přesněji jestli když mi rychlost třeba skáče mezi 140 až 160, jestli tedy opravdu budu přistávat třeba při 160 namísto 140,kterou bych chtěl. Logicky se domnívám (podle toho co sem vyčetl), že indikovaná rychlost není skutečná ale měří se za pomocí vzduchu, který obtéká letadlo (jestli to tak není, jak?). Protože s létáním začínám rád bych se na něco raději 2x zeptal, než si myslel, že všechno vím a lítal pořád blbě. Dík
By Ace2
Jo je to tak, je to rychlost vůči mase vzduchu, která obtéká letadlo.

Pokud ti fouká do zad, a moc. Tak bys neměl přistávát v tom směru, každé letadlo má nějakou ověřenou složku větru. Pokud je to rychlost v toleranci, tak menší kolísání nijak zásadně nevadí, protože přístávací rychlost máš něco kolem 140-150 kias a pádová rychlost v přístávací konfiguraci je tuším něco kolem 110kias takže je tam stále rezerva aby ti letadlo neprosedlo. No a nebo to tam naženeš o 10 kias rychleji a ubereš při podrovnání. Řešít individiálně a když je počasí nepříznivé tak vypnout autopilota a radši na ruku.
By Peter Bartoš
[quote="Jindra"][quote="PavelS"]"hdg po BODAL 060" je můj překlep, má býti "hdg po BODAL 060" , sorry.[/quote]
Marně hledám , jaký je v tom rozdíl =)
Není myšleno "hdg po RASIM 060"?[/quote]
Asi ano...:D Vyzera to, ze PavelS tu chybu "opravil" chybne... ;)
V suvislosti s tymto by ma vsak zaujimalo toto:
toto je "vycuc" zo SOP-u a zaujima ma rozdiel medzi tymi dvoma zvyraznenymi castami:
3.3.3 When reaching respective IAF and no further instructions were given by ATC, continue with following heading, radar vectoring will be provided:
Runway 24
ETATU – heading 060
RASIM – heading 060
Runway 31
DEVIN – heading 125
Runway 06
KUVIK – heading 245
RAVKO – heading 245
When reaching another IAF and no further instructions were given by ATC, initiate holding.
Nie som totiz moc zbehly v anglictine, takze je to mozno len tym. Ale pravdupovediac, ak by som sa teraz dostal do takejto situacie, tak by som nevedel, ci pokracovat danym kurzom, alebo holdovat (asi by som pokracoval...:/)
By Buritos
Pokud máš poslední bod STARu jeden z těch které jsi napsal, tak pokračuješ tím HDG co je u toho uvedený. Pokud je to nějakej jinej bod, kterej není uvedenej (např. KENOK pro rwy31) tak zahájíš vyčkávání.