VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum pro otázky a diskuze o českém VATSIMu a online létání všeobecně.
By lebowski
Zdravim,
jsem majitelem A320 od Aerosoftu /verze 1.1 + patch 1.16/ a nez se vlozim do online letani, chci se nejdrive szit se strojem, predpisy a podobne.Zatim zvladam nastaveni a let EDDF>LOWW, coz je polopaticky vysvetlene v manualu od Aerosoftu.S cim mam ovsem problem, ktereho sy tyka i tato otazka je nastaveni flight planu. For example - chci letet z LKPR, rwy 12 na LOWW, rwy 16. Cestu me generator tras vyhodi takovoudle LKPR SID VOZ UM725 LANUX STAR LOWW, sem me to je jasne.Ale, pri zadavani planu do MCDU mam problem, kdyz dam departure rwy 12, nenabidne me to SID, ktery by byl v mape, nebo ktery vygeneruje planner.Takze pouziju prvni, co ma v nazvu VOZ, byt je to trebas VOZ12 apod. /voz12 jsem si ted vy,ysle pro priklad, nesedim v kokpitu/.Jaky SID mam pouzit?Dale, vidim na MCDU soupis jednotlivych bodu, ktery pouziji k tomu, abych tam zadaval airways a vias? tuto maznost me nabizi v podstate vsechny body vcetne LOWW. Zkousel jsem zadavat plan dle mustru od Aerosoftu ve vyse uvedem \"trenovacim\" letu, ale vzdy to skonci na discontinuity.Anebo, pokud chci zadat SID dle mapy, vyhodi to ze not allowed.Mozna se ptam jako tatar, nebo na vec tisicikrate zde resenou, ale nenasel jsem zde nic, co by me pomohlo tudle situaci vyresit.A pro me to celkem problem je, neb mimo Fraknfurt a Viden se jinak nez arkadovkou nedostanu. Navigacni databaze bude cerstva, A320 1.1 je relativne mlady produkt. Dekuji mockrate za pomoc a doufam ze brzy online.
By Pavel
Ahoj,
je bezpodmínečně nutné se ujistit, že tvé mapy, tvé letadlo i tvůj plánovač obsahují shodná navdata (AIRAC). Vždy si stahuj a tiskni mapy z webu www.vacc-cz.org čímž máš zajištěnou jejich platnost. Dále je třeba do letadla kupovat AIRAC (http://www.navigraph.com/) - ideálně každých 28 dní, nebo alespoň jednou za 2 měsíce, a dále je třeba aby tvůj plánovací software měl aktuální airac (doporučuju free verzi programu vRoute - určitě zvládneš vygooglit), ve které se každý měsíc přepne na nový AIRAC a SID/STAR tam lze vybírat v závislosti na dráze. Pak bys měl mít příletovky a odletovky všude stejné. Na aktuálnost nějaké výchozí databáze bych v žádném případě nesázel...

Jen při praktickém létání na VATSIMu nedoporučuju tam nějaké SID a STAR programovat dle vlastního uvážení, ATC ti vždy sdělí po jaké SID a po jaké STAR máš letět. S tím také souvisí vyplňování letového plánu, kam napíšeš jen VOZ UM725 LANUX - nesmysly typu LKPR SID STAR LOWW které tam routefinder dopisuje prosím nepoužívat. A mimochodem, trať UM725 pro let do Vídně asi nebude to pravé, je to trať pro upper airspace, tedy nad FL245 - což do Vídně nestihneš nastoupat a sklesat. Lítá se to obvykle ve FL170 po VOZ M725 LANUX (viz vRoute).

PB
By lebowski
Ahoj,
dekuji za radu.Vroute uz mam, vypada to rozumeji nez ta webova apka.Minimalne tam jdou nastavit rwy. Co se aktualizace navigacni databaze tyce, moc nadseny nejsem.Zkoumal jsem ruzne freewarove zalezitosti, a tam je vysledek dle komentaru poknekud pochybny a nerad bych si rozbil stavajici.Skutecne jsou ty rozdily tak markantni?
Mapove podklady pouzivam vase, spise zatim resim problem oreintace v nich.
Kazdopadne jeste jednou dekuji.
Positive rate, gear up!
By George_L
[quote="lebowski"]Ahoj,
dekuji za radu.Vroute uz mam, vypada to rozumeji nez ta webova apka.Minimalne tam jdou nastavit rwy. Co se aktualizace navigacni databaze tyce, moc nadseny nejsem.Zkoumal jsem ruzne freewarove zalezitosti, a tam je vysledek dle komentaru poknekud pochybny a nerad bych si rozbil stavajici.Skutecne jsou ty rozdily tak markantni?
Mapove podklady pouzivam vase, spise zatim resim problem oreintace v nich.
Kazdopadne jeste jednou dekuji.
Positive rate, gear up![/quote]

Rozdíly v některých případech markantní být mohou, například tomu není tak dlouho, co se RWY13/31 na LKPR přeznačovala na RWY12/30. A jak si myslíš, že jsme se u letadel dostali k novému označení, právě aktualizací AIRACu. Samozřejmě na LKPR se třeba 3 měsíce nic změnit nemuselo, ale nezapomeň, že AIRAC obsahuje data celého světa a asi se každý měsíc někde něco málo změní.
By lebowski
Panove,
dekuji za snahu a ocenuji trpelivost.Urcite se casem objevi dalsi otazky a jsem rad, ze zde nachazim relevantni odpovedi v relativne kratkem case. Preci jen, jedna se o hodne specifickeho konicka a muj problem je, ze krom par spoteru ve svem okoli nemam nikoho, kdo by poradil.
By lebowski
Panove, sukces!
Nainstalovan Navigraph 1310, trasa vygenerovana vroute (funkce generovani flightcard do pdf uzasna) a vse slapalo jako po masle.Ovsem az na dve nepresnosti. Ta prvni je malickost a dedukci jsem dospel k reseni.LANUX6W je MCDU prezentovana jako LANU6W. Ta druha je ovsem vetsi problem a to hlavne v budoucnu pri letech do jinych destinaci. U ILS16 si nastavim STAR LANU6W a uz nevim jakou cestu pouzit.Do Vidne me to opet zene pres NERDU, takze jak odtamat vim - vias NER5L.Kdyz zadam jakykoliv jiny, tak mam discontiniuty.A co me zajima, kde se dozvim, jakou cestu tam mam zvolit? Na mapach LOWW od rakouskeho vatsimu jsem nic takoveho nenasel (priblizovaci mapy na ILS16,RNVAV16,VOR16) a v podstate jedine voditko, ktere pro me plyne je, ze ostatni cesty (PES5L,MAB5L,BAL5L) hazely discontinuinty.Takze, kde zjistim tuto informaci? Pocitam, ze me to ma rici ATC, ale nepouzivam ani tu defaultni a na online mam jeste cas;)
By JKol
No ono je několik speciálních letišť, kde je třeba trochu zbystřit a Vídeň mezi ně patří. Tam to funguje tak, že STAR tě dovede na Transition (křižovatku několika STARů). Dále je na to speciální mapa, pokud bereš mapy z vacc-Austria pak se ta mapa jmenuje RNAV Transition XX. Znovu ale připomínám ze je to spíše výjimečný postup, jelikož většinou STAR končí na IAF (initial approach fix), které už na přibližovací mapě jsou.

Jinak dlouhé názvy FMC zkracuje.