VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
By Aleš KL
Zdravim,
pořídil jsem si další radiostanici/scanner dualband,takže můžu poslouchat i vysílat na celkem velkym rozsahu(samozřejmě nemám licenci,takže mačkat nemou ani v radioamaterskych pasmech),nicméně jsem celkem jsem s podivem poslouchal frekvenci 402.350Mhz,kde se bavil někdo s věží Ruzyně o úklidu dráhy a hlásil brzdný účinek(ten byl mimochodem 1) a později komunikovalo dokonce letadlo o pojížděčkách a vyčkávání(vše hezky česky).
Nikde na internetu jsem spojitost s touhle frekvencí nenašel,tak se o tom chci pobavit zde :) Nevíte o tom někdo něco?
By Aleš KL
Nikdo nic jak koukám :)...ani se nedivim.

Teď se tam někdo představil jako \"Provoz letště 1\"
By Aleš KL
No tak to je údržba.Zatim jsem našel 3 podobný frekvence.Ale dá sem tam dozvědět hafo věcí o stavu letiště.
By SenorAmigo
Já mam bohužel jen s leteckými kmitočty (118-136Mhz), takže tohle tam nenaladim. Je divný,že tam komunikovalo i letadlo, protože by to neměli na co naladit. V letectví na kmitočtech 300-3000Mhz funguje DME, G/S, přehledové radary, ale komunikace ne. To bude asi jejich civilní frekvence. Docela náhoda, že jsi to naladil. Škoda,že to nenaladim, může to být zajímavý.
By Pavel
Filpe, a co HF radiostanice? V jakém pracuje pásmu, nevíš? I když, zas nevím, jestli vůbec nějaké letadlo CSA má HF na palubě.
By SenorAmigo
HF je 3-30Mhz takže to taky není ono-navíc se zde využívá odrazů a ne přímého dosahu takže se používá na dálku (na displayi se zobrazuje v kHz- 10027kHz apod). HF zabudovaný mají-sice ne všechny letadla a ne všechny dvě stanice ale některé Airbusy to mají (Ondra T. jistě ví přesněji). Třeba GEB co byl v Kaledonii tam byl právě proto, že ho pro létání nad pacifikem měl. Samozřejmě u A310 to byla povinnost mít.
By SenorAmigo
Tak co jsem našel ve sbírce zákonů o elektronické komunikace tak v pásmu 402-403 Mhz může vysílat jen služby Pomocná meterologická , Družicového průzkumu země, Družicová meterologická, pevné služby, a pohyblivá -kromě letecké. Takže vysílat letadlo tam nemůže. takže to tipuju buď na frekvenci letištních meteorologů nebo nějakých letištních služeb mezi sebou (ať již pevných či pohyblivých-sypači?).