VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše co nepatří jinam a přesto může ostatní zajímat.
Zdravím všechny,

na Vatsimu jsem něco přes 2 roky, ale až teď jsem našel to pravé letadlo - ten pravý add-on, který mě baví, který funguje tak, jak chci, a který mě prostě baví. Ale než se dostanu k jádru pudla, tak začnu ze široka aby i ti, kteří váhají co koupit, měli o něco jasněji.

Když jsem hledal TEN první add-on, který bude umět SIDy a STARy a bude obecně splňovat nároky na létání na Vatsimu, zvolil jsem Wilco CRJ Next gen. Obrovská chyba. 39.90 Eur není úplně málo a tak jsem pochopitelně čekal slušnou kvalitu. Bohužel opak byl pravdou. Wilco to prostě odfláklo a bylo a je to plný bugů. Nějak detailně se o nich rozepisovat nebudu. V té době všichni tady na fóru básnili o PMDG, ale mě se prostě nechtělo věřit, že bych nenašel levnější, stejně dobrý add-on. 75 USD (tehdy) mi přišlo dost. Tak jsem hledal dál. Pak jsem si nechal poradit zde na fóru tip na dálkové letadlo. Kolegové mi poradili Level D 767 - stál 47 Eur. Byl to dobrý tip. Graficky ani hloubkou simulace to není žádná pecka, ale jistou kvalitu to má. Právě z výše uvedených důvodu to má i výhodu v nízkých nárocích na FPS. No nalétál jsem s ním přes 70% svých letů na Vatsimu, takže už mě tak trochu omrzel...

Začátkem roku jsem tedy zkusil přejít na Xplane. Myslel jsem si, že jsem už našel co jsem hledal. Veřejně jsem tu Xplane vychvaloval. Prohlašoval jsem tady, jak se pomalu na FSX ani nepodívám. Koupil jsem do něj add-ony 757 - (37 USD) a taky UMFC (20 Eur), ale pořád mi na tom něco nehrálo. Třeba to, že se mi po připojení na Vatsim u 757 zablokovaly výškoměry na 1013 hPa a nešlo s tím nic dělat - mimochodem potíž, která už nepřetrvává, protože teď mi Xplane padá rovnou a příčina je Xsqawkbox 64bit a zkoušel všechno možné a zatím se mi to odstranit nepodařilo, takže prostě s Xplane nelétám. Navíc mě tam na 757 štvaly ty podmenu a jiné věci - např. to ovládání pohledů(v Xpl obecně). Sice jsem si to v začátcích s Xplane nemyslel, ale prostě jsem se s ním nesžil a půjde to těžko, protože já už o to vlastně ani nestojím.

Mám totiž PMDG 737 NGX (70 USD)! Vážně jsem si dřív myslel, že to, jak ho tu někteří vyzdvihovali, je nadsazený a přehnaný. Ale teď lituju, že jsem si ho nekoupil dávno. To jak vypadá, jak funguje, jak simuluje, jak létá... Zamiloval jsem si ho. Žádná otravná podmenu.. to se mi fakt líbí... všechno ovládání letounu přes FMC... Ale co, vždyť to tady téměř všichni znáte.

Tak tedy ponaučení: nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Kdybych si ho koupil dávno ušetřil bych spoustu peněz - proto jsem zde uváděl ty částky :)

Pro mě tedy FSX není mrtvé a dlouho nebude. Vzhledem k tomu, jak skvělou práci PMDG odvádí, sáhnu časem i po jejich 777 - jako náhradě za dosluhující 767 - jak vizuálně a simulačně, tak i letadlo jako takové.
K Xplane se asi vrátím až nebude jiná cesta. A až ta jiná cesta nebude, tak na Xplane přejde i PMDG :)

Přemek

PS: k tomuto článku mě tak trochu inspiroval PB a jeho článek o 777

EDIT: jeden screen na dobrou noc :)
Asi máte podobné nároky na létání v simu jako já, protože u mě pořád vede microsoft ( používám pořád FS9 ) a to kvůli nízkému HW, jinak bych šel na X-ko. Ale na xplane bych nešel, to ovládání ( to menu co popisujeté ) mi přiijde prostě divný, nemá to 737 ( ikdyž už se vyvíjí, nechápu proč dělají 757,777 když nemají 737, která je podle mě s A320 základ všech základů :D ) , stojí to strašně moc a snad se prý i livery musí kupovat na addony, prostě nic pro mě. Ve FS9 mám to ifly parádně funkční ( ta verze 3.1. je úplně parádní ), VFR neletam ( to je to, co má xpl asi lepší ) a proto nevidím důvod přecházet a ani až xpl za několik let ( snad) už bude mít 737NG ale nic jinýho se zásadně nezmění, takz zůstanu u Microsoftu. :-)
[quote="Jakub Jiřička"]Asi máte podobné nároky na létání v simu jako já, protože u mě pořád vede microsoft ( používám pořád FS9 ) a to kvůli nízkému HW, jinak bych šel na X-ko. Ale na xplane bych nešel, to ovládání ( to menu co popisujeté ) mi přiijde prostě divný, nemá to 737 ( ikdyž už se vyvíjí, nechápu proč dělají 757,777 když nemají 737, která je podle mě s A320 základ všech základů :D ) , stojí to strašně moc a snad se prý i livery musí kupovat na addony, prostě nic pro mě. Ve FS9 mám to ifly parádně funkční ( ta verze 3.1. je úplně parádní ), VFR neletam ( to je to, co má xpl asi lepší ) a proto nevidím důvod přecházet a ani až xpl za několik let ( snad) už bude mít 737NG ale nic jinýho se zásadně nezmění, takz zůstanu u Microsoftu. :-)[/quote]

737 je možná základ všech základů, nebo ho tak možná někdo může vnímat. To proč v Xplane není (na úrovni odpovídající komerčním addonům) nebude asi to, že by ho nikdo neuměl udělat, ale spíš to, že Xplane létá spousta pilotů, pro které NGX není zajímavé. Je to prostě jen další "čudlíkové" letadlo. Proto spíš do Xplane vycházejí takové tituly jako B727, 732 aj. To asi spíš ocení kumunita Xplane tyto stroje než NGX.

Říkám: Xplane má spoustu důvodů, proč s ním létat. Pro mě ale taky jeden proč ne: PMDG 737 NGX.