VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum o reálném, nikoliv virtuálním, létání. Pro všechny problémy, zážitky a informace o opravdovém létání.
Mám známého z aeroklubu a ten mi dělá instruktora a v práci dělá ??manažera?? ČSA a ??manažera?? ŘLP a dělal si tam z nás ráno pr*el, že budou zase slavný, že nenatočili éro v OVĚ :)... Jde o to, že v OVĚ prý mají špatné GND POWERY... No a pak nebyl v éru dostatek energie na to, aby nahodilo motory. Viz: \"Letadlo v tuto chvíli zůstává na letišti v Ostravě, kam z Prahy míří náhradní pozemní zdroj.\'\'
Větší \"sranda\" je...

České aerolinie byly dnes nuceny kvůli nedostatku letadel zrušit pravidelný let do New Yorku. Ve flotile společnosti zůstávají pouze dva dálkové Airbusy A310 (OK-YAC a OK-YAD). První z nich odletěl na pravidelné lince do Toronta, druhý po včerejší závadě v Ostravě (nefunkční APU /pomocná napájecí jednotka/, jež musí suplovat pozemní \"airstarter\" k nahození motorů, který nebyl funkční v Ostravě k dispozici a situaci vyřešilo až jeho přivezení z Prahy) a následném zpoždění 25 hodin na lince do Antalye se nestačil do Prahy vrátit k zabezpečení linky do New Yorku. Třetí Airbus A310 (OK-WAA) stojí již odstaven v Praze a čeká na odkoupení novým majitelem.

zdroj PLANES.CZ
[quote="Čondra87"]...Jde o to, že v OVĚ prý mají špatné GND POWERY...[/quote]

Nechci slovíčkařit, ale v Ostravě ground power (pravděpodobně) fungoval. Problém byl, že ten pozemní air starter neměl dostatečný tlak na roztočení motorů A310. V Brně ho ještě jakž takž roztočili, ale v Ově se to už prostě nepovedlo. Ground power je ti při spouštění motorů k ničemu, k tomu prostě potřebuješ stlačený vzduch ;)

[quote="Amalka"]Jako chápu správně, že se běžně lítá s nefunkčním APU bleedem?[/quote]

To vyznívá, jako kdyby samotné APU fungovalo a nefungoval jenom odběr vzduchu. Kde jsi to zjistil?

Jinak, myslím že s nefunkčím APU by se létat nemělo, přece jen, kdyby byl za letu problém s motory - tj. třeba flameout - tak by byli piloti bez APU nahraní, respektive, museli by se spolehnout jen na RAT, což by stěžovalo situaci.

A nevíte, proč se při druhém pokusu o odlet zase vrátili?
Aha.

[quote="PavelS"]PS: na co je potřeba APU , když jsi ve vzduchu, žejo.
[/quote]

No, přiznám se, že tohle nemám z reálného checklistu (proto jsem taky chtěl ten FCOM ČSA :) ...) ale při výpadku motoru je na 737 (!) jeden z úkonů zapnout APU a napájet jím danou sběrnici, takže APU se za letu v určitých podmínkách používá.
FCOM ČSA: psal jsem jinde, že můj kamarád , co ho léta měl mi ho vrátil a manuál byl zapůjčen někomu z VATSIMU - prosím, ať se přihlásí dobrovolně a můžete si ho rovnou předat.

APU: jmenovitě u Airbusu je prý s nefunkčním APU možnost nějakou odbu létat.
Takhle : kdyby na každém letadle muselo pro odlet fungovat všechno co má, ATC by neměli práci.
Ano,jak jiz zmineno A310 mel v MELu (Minimum Equipment List - dokument kde je psano s cim smi a nesmi letet,a po jakou dobu) APU a diky perfektni dezorganizaci ktera jiz delsi dobou vladne ve firme,situaci nezmakli,protoze podle neoverenych zroju pouzili spatny JET starter.
Napr. u B737-300,400,500 muze letat bez APU neco okolo tydne.