VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum o reálném, nikoliv virtuálním, létání. Pro všechny problémy, zážitky a informace o opravdovém létání.
Naprosto, ten scanner užívám úplně běžně i doma, nejen na spottingu. Mám ho puštěný třeba celé odpoledne a při takovémhle používání mi vydrží baterky i dva týdny, takže i na tohle je fajn.
Já ho mám přímo odtud: http://www.shop3000.cz/product.php?id_product=263 ,jen jsem ho kupoval za necelé 2000 kč, takže tato cena je ještě navíc příjemně snížená :)
By Jakub Ninger
Také mám Uniden a nebyl s ním nejmenší problém. Dražší scannery se pro běžné spottování příliš nevyplatí, je lepší investovat do dobré antény (mám Diamond RH789) a pásmové propusti pro letecké pásmo. Vše jsem koupil osobně přímo v Praze v prodejně DD Amtek v Holešovicích. Mají ale i e-shop.

Frekvence se mění šipkami nahoru/dolů, ale nejlepší způsob je uložit si často poslouchané frekvence do paměti a pak je jen procházet, případně nechat přístroj scannovat kde zrovna probíhá nějaká komunikace.
Přesně, jak píše JN i s ukládáním, to je pak nejlepší si projít s návodem postupně :) To ovládání je pak už poměrně intuitivní.
CENTER samozřejmě naladit lze, ale pokud nebudete mít nějakou luxusní polohu, asi uslyšíte jen letadla.

EDIT: Jinak pokud chcete slyšet 90XLT v akci (bude to podobné s 30/72), můžete se podívat na nějaké mé video na YouTube (JiriLam). Kameru mám v pravé ruce, scanner v levé.
[quote="Tadeas01"]
Jinak JL: Stál jste kousek ode mě na A380, asi tak tři metry :D
[/quote]

Sakryš, že ses nepřihlásil ;)

Jinak já to řeším tak, že pod BANK1 mám freq ohledně LKPR (GND,ATIS,TWR,APP,DEP,...), pod další bankou mám tuším freq pro LKMT a další banka je pro CTRs. Další banky obsahují nějaké ty freq, na které jsou slyšet takové ty messenger služby apod.

Podle potřeby si pak vyberu BANKY, které chci skenovat a hlídat.
Tak takto to zmáknutý zas nemám, mám tam zatím jen LKPR vzestupně od DEL až k APP a dál si budu asi psát papírky :D
Na té A380 bylo tak neuvěřitelné množství lidí :P Já jsem tam byl se strýcem, takový vysoký arab, dokonce jsem se i na vašem videu našel (YZR 747F) na 1:02, vás jsem nezaregistroval, asi až moc čumím po letadlech :D
Ahoj, nenapadlo mě, kam jinam bych měl směřovat tento dotaz, tak snad jsem vybral správně :)
Dal jsem si na scanneru autoscan vyhledávání mezi frekvencema 128.0000 do 136.9875 a vždy, když jsem něco chytil, tak jsem pak podle volačky (pokud byla rozumět) a flightradaru luštil, na jaké frekvenci zrovna jsem. Bohužel se mi za tu chvíli zatim podařilo určit jen 133.3875 a to je T-EDDM1, nemohl jsem ale už určit 133.2875 a 136.4500, nevěděl by někdo? :)
Příliš nerozumím otázce. Vždyť ten postup je přece opačný.

1) Najdu v AIP FREQ.
2) Tu naladím.
3) Poslouchám.

Autoscan přece nemůže zdaleka zachytit všechny frekvence, protože se mi může stát, že na aktivní frekvenci nebude v době scanování nikdo vysílat, ergo to scan jen přejede jako neaktivní frekvenci.

Přirovnal bych to asi k autorádiu, které projíždí pásmo a zastaví se, když naladí nějakou stanici. Rozdíl je ale v tom, že na rádiové stanici je vysílání trvalé (něco se ozývá furt), zatímco letecké frekvence mají tichá místa.
Jak napsal RADEK, na scannerech existují dvě funkce: AUTOMATIC SEARCH a AUTOMATIC SCAN (jen mé pojmenování)

AUTO SEARCH ... prohledává celé pásmo/pásma, zda se někde nevysílá, tzn. kontroluje i freq, které se v Tvé blízkosti nenacházejí

AUTO SCAN ... scanner kontroluje jen pevně určený seznam frekvencí (mnou stanovený) a o nic jiného se nestará -> větší pravděpodobnost, že nic nepropásnu.
By jam
Postup, který popsal Tadeáš, je dle mého standardní. Jenže ne pro spottera, ale spíš pro radioamatéra, který logicky hledá a zkouší dosah příjmu. Nemůže zkoušet podle AIPu všechny různé frekvence postupně. Pustí se \"scan\" a čeká se, kdy se něco ozve ;)
Když pak jde spottovat, naladí konkrétní frekvenci.
A teď k věci. V mých starých poznámkách, co jsem kdy kde slyšel, (a je to poměrně stará informace) jsem našel frekvenci jen \"těsně vedle\":
133,2850 Mhz radar N HFL Rhein
Je možné, že scanner chytil okraj pásma a hned zastavil, možná mám ty frekvence blbě u sebe já a nebo vůbec se jedná o jiné stanice.
A taky si matně vzpomínám, že stanice nevysílají přesně na středu vymezeného rozsahu frekvencí kanálu proto, aby se i blbě nastavené radiostanice chytly. Bylo to nějak skrzevá kompatibilitu rozestupu kanálů 8,33kHz se starším krokem 12,5kHz ;)
Díky :) Samozřejmě na spotting si frekvence najdu lehce, uložím je a pak na letišti používám, to je základ. I rozumím tomu, jak ten scanner funguje, když projíždí frekvence. Jen mě tohle napadlo když jsem právě na 133.3875 chytil THY A321 v letové hladině, tak proč nesestavit seznam okolních frekvencí, co platí pro přelety a poslouchat letadla letící vysoko, ne jen APP, DEP nebo TWR :)
Ale byl to jen dotaz, zkusim se na to ještě podívat, třeba se něco podaří :)

Ten odkaz je hodně parádní :)
Ahoj,
scanner UBC 30 {EZI33XLT). Při skenování přednastavených frekvencí by se tam někde mělo dát nastavit zpoždění. Doba ( asi ve vteřinách), po kterou to zůstane "viset " na frekvencí než to začne skenovat dále. Za boha si nemohu vzpomenout kde se to nastavuje. Help me.:-)