VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By dan542
Letěl jsem se do LKKV učit NDB/DME approach, ale nějak mi nešel identifikovat NDB Vrata (L). Na internetu jsem našel, že je to tím, že v FSce je freq 669kHz, zatímco v mapách (a reálu) je 365kHz (tu jsem se snažil naladit). Tak jsem do BGL souboru přidal NDB (nebyl tam, používal se z defaultní z FSky) a už to funguje tak jak má. Tady ho máte, prosím přidat na stránky VACC CZ, ať pak někdo nemá problém jako já. Měla by fungovat i stará frekvence (v FSce v mapě ji vidím), aby se odstranila, bylo by (asi, BGLka edituji poprvé...) zapotřebí změnit přímo defaultní soubory FSky.
By Radizz
vACC CZ to samozřejmě velmi rádo převezme, ale:
1) je potřeba se spojit s původním autorem scenerku,
2) vyžádat si jeho souhlas se zásahem do té scenerie,
3) upravit ji,

4) až pak vACC CZ updatuje scenerku v našem Download Centru.

Snadno by pak mohl někdo křičet, že něco vytvořil a my jsme mu to rozorali a ještě to vydáváme za své. Jinak je to ale činnost velice chválihodná..., jen tak dál.
By rc_czech
Radku, zkus se na ty scenerky LKKV kouknout, je to tam dost neprehledny. Pred IFF LKKV jsem zjistil, ze po reinstalu nemam jeste LKKV naistalovane, a pochopit, co je aktualni scenerka a co update a co out od date...

Nebyl uz i nejaky update, ktery resil, ty pojizdecky, aby nebylo treba 50% tahu?
By dan542
Radku, podle autorského práva máš pravdu, ale pokud je scenérka FREE, tak co je špatného na její úpravě, autor žádnou škodu neutrpí. (samozřejmě to musím prezentovat jako \"úprava scenérky XXX od XXX\" či \"oprava problému XXX v původní scenérce\" a ne jako \"moje nová úžasná scenérka\"). V tomhle mi autorské právo u FREE věcí přijde zbytečně restriktivní.

Něco jiného by bylo, pokud by se scenérka prodávala, pak chápu, že bych jí neměl upravit a distribuovat zdarma či za poplatek, lidé si pak vezmou \"mojí\" vylepšenou verzi místo původní a autor nedostane ani korunu.

Nejspíš by to šlo udělat i jako samostatný soubor, tak aby se nezasahovalo do práv autora. Pokusím se to tak udělat.
By Radizz
Dane, neměj prosím pocit, že Tě od další práce zrazuju (naopak), ale nemáš pravdu.

Byť by se Tvoje úvaha mohla zdát logická, uplatňuje se tzv. zásada nedotknutelnosti autorského díla. Jde o jedno ze základních osobnostních práv autora [§ 11 odst. 3 zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů]. Do tohoto práva jde zasáhnout výhradně se souhlasem autora, přitom jde o právo, kterého se autor nemůže vzdát, je nepřevoditelné a zaniká až autorovou smrtí.

To právo je dokonce tak silné, že není automatické ani při udělení licenční smlouvy. Ani je-li udělena licence, nesmí být do autorského díla zasaženo, nedá-li k tomu autor souhlas (§ 51 téhož zákona).

Takže je skutečně nutné, aby autor souhlasil. ;) Já si nemyslím, že by se kdokoli z komunity nějak cukal, aby jeho práce dál žila, ale abychom předešli nějakým zbytečným hádkám. Navíc je to i, řekněme, eticky slušností. Zkus teda prosím napsat autorovi. ;)
By dan542
Špatně jsi mě pochopil, já vím, že podle zákona to dělat nesmím a píšu, jak by ten zákon měl být. Říkám, že autor žádnou škodu neutrpí a proto \"mi autorské právo u FREE věcí přijde zbytečně restriktivní\". Navíc si nemyslím, že by mě autor scenérky za tohle žaloval :-) spíš, jak říkáš, bude rád.
By Radizz
Já si to taky nemyslím. Tak se ho zeptej. On bude rád, že se ho někdo zeptá, když do jeho díla hraba, a bude všecko v pohodě. ;)