VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
Ahoj,
mam problém s vrtulovýma letadlamy kokrétně PA 34 seneca, ale dělá mi to i třeba cesna. Po vzletu a poměrně krátkém stoupání cca 4-6tis stop mi začne pomalu slábnout výkon motoru až skoro na volnoběh. Musím začít klesat. Po chvíli se motor opět rozběhne na plný výkon a znova dokola. Ještě mi předtím přestane ukazovat budík rychlost proudění vzduchu kolem letadla. Myslím si, že dochází k zamrzání paliva, ale nic zatím nepomáhá. Mam FSX a počasí SKI aktive 2010.
Díky za rady
No Kubo, zdá se být hezké odpovídat aspoň celou větou. :)

Chápu, že Tobě je nejspíš zdroj problémů úplně jasný, ale mně třeba ne (FS X nemám a v FS 2004 jsem se s tím nesetkal). Jasné to asi není ani Martinovi, jinak by tohle vlákno nejspíš nezkládal.

Obětuj teda prosím kapku svého drahocenného času a když se Martin slušně a hezky zeptal, zkus mu s tím hilfnou trošku víc, než jen odkazem na Google, co? Vono to pak vypadá, že tomu druhýmu čovek nestojí ani za odpověď... a tak to určitě není. ;)

Díky moc!
Mixture, si myslím že to nebude. Nastavuji si směs paliva dle výšky a v létě není problém, pouze v zimě. A hlavně nepřestal by budík ukazovat IAS. Takže, mixure s tím dle mého nemá co dočinění. V manuálu k PA 34ce jsem vyčet nějáký klapky u nasávání motoru, ale netuším jak je nastavit a jak to přesně funguje.
Díky za snahu.
Těma klapkama asi myslíš COWL FLAPS-žaluzie chlazení. Ty mají být vždy otevřené při výkonech se zvýšeným ohřevem motoru (taxování,vzlet,stoupání). Při ostatních režimech mají být zavřeny (hlavně klesání a let v hladině, s ohledem na teplotu hlav válců). Tyto žaluzie jsou umístěny pod kniplem nebo v některých modelech na pedestalu.
Ty to ale moc ovlivňovat nebudou.

PA 34 má pístové motory a stavitelné vrtule. Přenastavuješ úhly nastavení listu vrtule? Jsou to modré páky mezi ovládáním výkonu a mixtures. Na vzlet má být nejmenší úhel náběhu (páky úplně ve předu) a pak páky postupně stahovat a zvyšovat tím úhel náběhu listů vrtule. (mohla by tam být někde tabulka s hodnotama pro nastavování otáček vrtule, ale může to udělat i jen citem).

Budík IAS...vyhřívání pitotky (PITOT HEAT) máš zaplé?
Není to žádná chyba, ale naprosto normální situace. Vyhřívání karburátoru se musí zapnout i v létě, pokud vystoupáš do takové výšky, kde je nízká teplota. Já si tohle zrovna \"oživuju\" v paměti, protože se \"přeškoluju\" na B-17 a B377 od A2A. Tam jsou takovéhle věci nezbytné...
Záleží co má za verzi letadla a jaký motory. Já mam C172 defaultní a to je klasický model C172SP, což je motor s přímým vstřikováním-tedy bez karburátoru. A tudíž na tom není co vyhřívat. Když je motor s karburátorem, tak se zapíná ohřev v podmínkách možnosti vzniku námrazy v karburátoru-většinou se pozná poklesem otáček ve stejné výšce při stejném nastavení plynu (jakou máš TAT ? v daných výškách kde se ti to stává a máš tam nějakou oblačnost? ) a na klesání.
Čus, ve výškách jak píše autor (4 - 6000 ft) by problém s mixture neměl být až takový, že motory začnou tak moc \"slábnout\". Viděl bych to spíše na problém s ohřevem karburátorů, jestli je danej model má :-) palivo by ti jen tak zamrznout nemělo. V mrazech jako dneska jsou karburátory jak mrazničky, dnes mi zamrzaly už na vyčkávacím při cestě do LKVO a to mi mechanici ty motory předehřáli :-)
Za svůj raní výstřelek se omlouvám, fakt to byla už blbá hodina a navíc jsem očividně ani neměl pravdu :)
Tak abych přispěl něčím hodnotným do pranice: Zamrzání paliva to určitě nebude, to zamrzá až při hodně brutálních teplotách, myslím, že nějaké předpisy dokonce vyžadují, aby to palivo nejevilo žádné známky podchlazeni (zamrzaní, voskovatění, ...) ani při -40C (nebo něco kolem toho). Průměrná teplota je ve 4000ft 7C (podle ISA), takže i kdyby byl velmi studený den, tak by s tímto neměl být problém...
No a zbytek už tu několikrát je napsaný...
Předně děkuji všem za odpovědi.
Chyba v FSXce by to asi vysvětlovala, protože se mi to děje jak s defaultní cesnou, tak s PA34, která má karbce. Zkusím to vyhřívání karburátoru s klávesou H a uvydíme.
[quote="SenorAmigo"]

PA 34 má pístové motory a stavitelné vrtule. Přenastavuješ úhly nastavení listu vrtule? Jsou to modré páky mezi ovládáním výkonu a mixtures. Na vzlet má být nejmenší úhel náběhu (páky úplně ve předu) a pak páky postupně stahovat a zvyšovat tím úhel náběhu listů vrtule. (mohla by tam být někde tabulka s hodnotama pro nastavování otáček vrtule, ale může to udělat i jen citem).

Budík IAS...vyhřívání pitotky (PITOT HEAT) máš zaplé?[/quote]

Jo, úhly nasavení listu měním dle tabulky na stínítku.

Vyhřívání pilotky ověřím jestli pomůže.

Díky