VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Čondra
Ahoj, nevíte někdo, jestli je nějáký update do 737NG na spotřebu paliva? Ta spotřeba je totálně žalostná. Ať člověk letí proti větru, po větru nebo bez větru, tak to furt žere stejně, ať je to jakkoliv naložený, tak taky. Takže když jedu přes FuelPlanner, tak mi teď na Kanárských ostrovech zbyde 9tun. Ale mělo zbýt jen cca 3.

[Realita]V reálu 738 plně na tankovaná nedoletí na Kapverdy, ale musí tankovat na Kanárech. Takhle bych plně naloženej při protivětru cca 60kts dolítnul na Kapverdy a ještě by mi asi 4 tuny zbyly. Což není možný.[/realita]

Díky za jakoukoliv radu,

OK
By firlet
Ja jedu planovani paliva pres tu utilitu CSAv a pri delsich letech - pres cca 500nm mi zbyva silene paliva oproti planu - treba vcera LSZH-HECA mi zbylo pres 9 tun :-(

Dokonce jsem prisel na to, ze se spotreba v podstate nelisi ani v ruznych modech N1 - kdyz necham celou cestu N1 misto AUTO na modu G/A, tak to vali 520 kts na 102%N1 a spotreba je stejna jako v modu CRZ - 88%N1 kdy je rychlost sotva 460kts

To asi moc realne nebude ....
By Lapak
[quote="firlet"]
Dokonce jsem prisel na to, ze se spotreba v podstate nelisi ani v ruznych modech N1 - kdyz necham celou cestu N1 misto AUTO na modu G/A, tak to vali 520 kts na 102%N1 a spotreba je stejna jako v modu CRZ - 88%N1 kdy je rychlost sotva 460kts

To asi moc realne nebude ....[/quote]

[OT]Reálné to nebude, protože bys na cestu zpět neměl žádný použitelný motory :)[/OT]
By oupa
RJ: Při delších letech je statistický výpočet spotřeby na ČSAV /zvlášť u B738/ na dvě věci, to je potřeba vždy s rozvahou (vlastním výpočtem revidovat, jelikož průměrné spotřeby, ze kterých se to počítá, jsou hodně ovlivněny krátkými lety, nebo v případě B738 krátkými lety navíc s defaultní B738.
By firlet
[quote="oupa"]RJ: Při delších letech je statistický výpočet spotřeby na ČSAV /zvlášť u B738/ na dvě věci, to je potřeba vždy s rozvahou (vlastním výpočtem revidovat, jelikož průměrné spotřeby, ze kterých se to počítá, jsou hodně ovlivněny krátkými lety, nebo v případě B738 krátkými lety navíc s defaultní B738.[/quote]

Aha .. no tak to jsem nevedel .. u kratkych letu to pravda funguje ... Jedine, co se mi osvedcilo je zkusmo do FMC nasypat palivo a pak se v route progress podivat na zbytek v destinaci - pokud je velky, tak paliva ubrat. To ale jde, kdyz mam uz na stojance celou trasu v FMC vcetne SID a STAR. V pripade, ze celou trasu dopredu neznam, tak tohle pouzit nejde ...
By firlet
[quote="Pavel"]No, a co to prostě hodit do fuel planneru? ;-)

PB[/quote]

No proc ne, ale kde ten fuel planner mam vzit ? :-) zkousel jsem jich uz nekolik a mely jeste mnohem horsi vysledek, nez kombinace CSAv webu a odhadovani od oka ... Takze jestli mas tip, tak proc ne ....
By Lapak
[quote="Pavel"]http://www.volny.cz/fs2002/B737FPL/B737FPL.htm Tenhle používám a je v pohodě, akorát nebere v potaz vítr, takže je třeba nejdříve vypočítat odpovídající letovou vzdálenost podle větru a tu teprve vložit (letím 500 mil, 420ktas, fouká mi 60 kt do čumáku, tedy uletím o 1/7 trati "víc", proto dosadím 571 NM).

PB[/quote]

A používáš ho s PMDG 737NG (ne NGX)? Já když ho používal, tak mi zase dával málo, propočty z CSAv mi seděly víc...
By Pavel
Jo, s NGčkem. Ale zas je pravda, že nelítám nic dlouhýho, bavej mě ty evropský cityhoopingy do 300-400NM, kde se zase takové rozdíly asi neukážou.

PB
By firlet
[quote="Pavel"]Jo, s NGčkem. Ale zas je pravda, že nelítám nic dlouhýho, bavej mě ty evropský cityhoopingy do 300-400NM, kde se zase takové rozdíly asi neukážou.

PB[/quote]

Tak do 800nm nemam problem ani s planovanim pres web CSAv :-) Ale diky za tipy a vyzkousim to ...
By Čondra
Zkusím si o víkendu letět nějaký dlouhý let s protivětrem, bez větru a pak s větrem v zádech o stejné rychlosti, jako byl protivítr. Budu to mít stejně naložené, stejně natankované.

Tak uvidíme potom výsledek :)

OK
By Filipos
To víš, že momentální spotřeba bude úplně stejná. Rozdíl je jen v tom, že při letu s protivětrem poletíš kvůli menší GS déle, takže letadlo logicky sežere i víc paliva. A tento princip funguje naprosto spolehlivě i v FSce.
By PBily
Já požívám http://www.topcatsim.com/ + plánování paliva ve Vroute Premium. Vroute mi vždy naplní o něco víc, takže spíš použiju Vroute.

Můžeme zkusit porovnat nějaké SW. Řekněte nějakou trať, payload, ZFW a můžeme to porovnat.
By amalka
BP to nemá ale moc smysl bez větru po trati.

Ostatně ono už prohlášení ATPL experta v očekávání na začátku vlákna, že letadlo žere Ať člověk letí proti větru, po větru nebo bez větru, tak to furt žere stejně, poukazuje na zásadní nepochopení. To, že letadlo žere furt stejně, je poměrně žádaná a obvyklá věc. Díky ní lze vůbec cokoliv plánovat...
By Jindřich
Přece nejde o to, jak daleko, ale jak dlouho letadlo letí. Takže počítám let na čas X (což je na větru závislé, ale taky např na CI, jak se píše jinde) a násobím spotřebou za hodinu (kterou ovlivňuje CI, CRZ FL, TEMP @FL atd atd).
By Čondra
Amálko. Šlo mi spíše o to, že oproti reálu je ta spotřeba velmi mimo.

Zítra, až se dostanu k notebooku, tak něco zkusím a pokusím se přiblížit o co mi jde.

OK
By PBily
[quote="amalka"]BP to nemá ale moc smysl bez větru po trati.

Ostatně ono už prohlášení ATPL experta v očekávání na začátku vlákna, že letadlo žere Ať člověk letí proti větru, po větru nebo bez větru, tak to furt žere stejně, poukazuje na zásadní nepochopení. To, že letadlo žere furt stejně, je poměrně žádaná a obvyklá věc. Díky ní lze vůbec cokoliv plánovat...[/quote]

Hmmm, hmmm... Já měl vždy za to, že palivo se plánuje bez větru. A teprve kapitán si přidává captain reserve právě kvůli větru a jiným vlivům (zkušenosti s holdingem, atd....)

Takže můj test byl... Vezměme vzdálenost LKPR - LSZH pro 738NGX s payload xxx a co nám jaký SW řekne...