VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By roadmonster
Ahoj,

že je mnohem víc scenerek pro FS2004 než pro FSX (zejm. freeware) tu ví asi všichni. Nicméně i pro FSX vznikají tu a tam pěkné kousky a protože jejich hledání a testování je pracné, proč si tu vzájemně nepředat pár tipů. Osobně se zaměřuji na menší letiště, použitelná buď jako alternativa pro soukromé lety k profláklejšímu, většímu a dražšímu sousedovi (u nás typicky Vodochody), nebo oblasti, kde je takové letiště jediným přístupovým bodem (ESNQ).
Od scenérky chci, aby byla zadarmo, bylo na ní hezké koukání (tzn. ne pořád těch samých 5 defaultních baráků), nežrala 20/30 dostupných FPS a kvůli stabilitě se instalovala prostým nakopírováním souborů klidně za běhu FSX (+ samozřejmě přidání ve Scenery Library).
Pokud máte někdo podobné zájmy, pojďte se mnou toto vlákno rozvíjet.

Momentálně jsem se zaměřil na Švédsko.
Spoustu scenerek lze najít tady. Držitelé FS2004 budou potěšeni, všechny místní scenérky jsou i pro FS2004 (nezkoušel jsem), pro FSX jenom některé.

ESCM - Ärna Uppsala
- letiště vhodné pro vojáky a papíráky (obojí tam v reálu lítá). Má to malé pojížděčky a používá pouze generic objekty, takže velmi nenáročná scenérka, trochu obyčejná.

ESMX - Växjö/Kronoberg
- scenerka trochu komplikovaná tím, že se jedná vlastně o 4 různé scenerky podle ročních období, ale zato dostanete různé eye-candy jako hromady odklizeného sněhu a podobně. Stojící autíčka, vlající vlaječky, a podobné ptákovinky tu všechny jsou, ale letiště je malé a FPS stále v zeleném. Pár objektů se zřejmě nenainstalovalo správně, protože vedle stání stojí čtveřice samotných pneumatik v místě, kde původně asi mělo být auto. Na jednom z bočních stání jsem měl onehdá crash, od té doby stojím zásadně na stojánce 1, která je otestovaná.

ESNQ - Kiruna
- letiště hojně využívané výrobci letadel pro testy arktických podmínek (z toho důvodu zvládne i B747), pěkná scenerka, pro milovníky severu skoro nutnost (zajímavé přiblížení na RWY21 a Švédové tam mívají i ATC eventy).

ESNV - Vilhelmina
- hezká scenerka letiště ideálního pro turbopropy, nebo malý jet. Bez výtek. Můžete sem dokonce přiletět s hydroplánem (i když molo na řece chybí).

ESNX - Arvidsjaur
- hezké téměř jako předchozí Vilhelmina, s jedinou vadou na kráse: Na krátkém finále dráhy 30 stojí sloup. U propu asi bez problémů, ale s 20t jetem, který k zastavení potřebuje každý kousek dráhy, už zažijete vzrušení.

ESPA - Kallax-Lulea
- scenérka si dovoluje nahrazovat jeden z defaultních BGL objektů FSX, bez něj není budova terminálu OK. Navíc si autor představuje, že kromě defaultní scenerky budu chtít jeho soubory rozkopírovávat do všech možných složek ve FSX, takže jsem to zahodil.

ESPE - Vidsel
- autor nedefinoval omezení pro autogen, takže po přesunutí a doplnění scenerky této vojenské základny pro testy řízených střel najdete dráhu a pojížděčky v hustém lese, vedle kterého zůstala defaultní \"FSX louka\". Nepoužitelné.

ESSB - Stockholm-Bromma
- poměrně rozsáhlá scenérka alternativy k Arlandě, spousta objektů a již citelný propad FPS (chodí mi ale pořád o trochu líp, než LKPR_X). Jinak si s tím ale vyhráli a po celém letišti najdete spoustu místních dodělávek, žádné generic objekty. Vadou na kráse jsou dva stromy rozstoucí z asfaltu na parkovišti za terminálem, ale jsou bokem a z letadla je prakticky nemáte šanci vidět.

ESSD - Borlänge
- jedna velká škoda. Scenérka má rozházené ortofoto, takže jsou vidět čtverce ranveje nesmyslně opakované různě po letišti a navíc výškové usazení do okolního terénu nesedí, takže kolem letiště je příkop, za který by se nemohl stydět žádný středověký hrad (v tomto bodě je autor nevinně, ten příkop tam má už default). Ze zlomků, které vidět jsou, se dá vyčíst, že opravená scenérka by byla skutečně krásná (navíc nepozoruju prakticky žádný propad FPS). Readme však žádné podrobnější údaje pro instalaci neuvádí a švédštinu luštit, popř. na googlu hledat, jsem líný.

ESSK - Gävle
- pěkná nenáročná scenérka, ale mít schovaný crash objekt přímo na ranveji je zrůdnost. Navíc pro mě bylo novinkou, že tento se aktivuje dokonce i ve slew módu, což se mi dodnes nikdy nestalo.

ESTA - Ängelholm
- další vojenské letiště, které se stále více přibližuje civilu. Scenerka pěkná i s nejbližším okolím letiště, nicméně díky roztahanosti a množství objektů už jsem tu zaznamenal lehčí propad FPS. Pořád ale dobré. U vojenské části najdete dva větší zelené valy, které mají být buď jako ochrana zeleného soukromí, nebo si autor po naprogramování hromady odklizeného sněhu nevěděl rady, co s letním obdobím. V reálu jsem tam nebyl, tak netuším. Je mi záhadou, k čemu potřeboval autor 133MB. ESSB vypadá propracovanější a má 5,5MB (nejspíš to bude ortofoto podkladem, který ESSB nemá).

Enjoy.
By marenadl3
Ano, chtěl jsem letět do Stockholmu (ESSA), ale jak jsem zjistil, že to nemá scenerku pro FSX, zavíral jsem. :)
Kamarád mi ale říkal, že některé scenerky pro FS09 jedou i na FSX. Tak nevím.
Ale i tak, na Arlandě je scenerka ke stažení jen pro FS04, takže konečná. :)
By marenadl3
Chci se zeptat ohledně pražské scenerky.
Po startu na stojánce 22 (prst C) se mi zobrazí jen prst A, který je naproti. Nevíte někdo, co s tím?
By roadmonster
[quote="bumper"]Kdo má FSX a chce si trochu potrénovat starty a přistání na dráze z kopce, tak Aerosoft má na stránkách pěknou scenerku jednoho takového letiště ( Wasserkuppe - EDER )[/quote]

Už ji mám nějakou dobu staženou a čekám na léto, že bych si tam zaletěl z Čech nějakým papírákem. Co dělají FPS?