Ahoj,
Učím se s tímto úžasným letadlem. Operations manual dodávaný k letadlo jsem četl, jen zbytečnosti o panelech apod. jsem přeskočil. Nepochopil jsem několiv věcí, o jejichž osvětlení bych poprosil tady:
1) Když dám při vzletu PL do polohy \"notch\", otáčky by se měly nastavit podle PWR MGT točítka a korespondovat se žlutými šipkami, jenže:
- ručička na budíku žluté šipky ani nedosáhne, většinou se TQ ustálí na cca 90%. Je to tak správně?
- co je horší, TQ se neustálí úplně, ale neustále osciluje kolem těch zhruba 90%, tj. od cca 85% - 100%. Je toto správně?
Někde jsem četl, že to může způsobovat joystick, jenomže problém zůstává i po odpojení joye. Nutno ale dodat, že při stoupání a letu v hladině jsou otáčky správné a odpovídají už i šipkám.
2) Může ATR hned po vzletu na rychlosti V2 + 5 s klapkami 15° točit zatáčku s příčným náklonem patnáct stupňů, např. když to vyžaduje SID?
3) Při jaké rychlosti se zatahují klapky? VmLB0?
4) Příklad: vzlet, námrazové podmínky. Rychlost V2 = 110 kts. Těsně po odlepení tedy budu stoupat 115 kts. Jenže VmLB15 pro námrazové podmínky bude třeba 135 kts, takže při této rychlosti nemůžu vůbec točit. Co mám dělat?
5) Co když musím hned v např. 400 ft AAL (případ Ruzyně) točit první zatáčku SIDu? V LNAV to nejde, protože by točil v náklonu 27°, což je při té rychlosti - V2 + 5 - nepřípustné. Na HDG letět RNAV přece nemůžu. Jak to, milí átéerkaři, děláte?
6) V manuálu je uvedená Acceleraton altitude jako 1500 ft AGL, jenže ve většině případů (Noise abatement procedure A) je ACC ALT 3000 ft AGL. U 737 jsem byl zvyklý napřed v 1500 ft zredukovat tah na CLB a až potom v 3000 ft akcelerovat. Jenže jestli tomu rozumím, u jÁTRa se otáčky redukují spolu se zatažením klapek. Jak to tedy mám dělat? Do 3000ft stoupat na T/O PWR, tam teprve zredukovat na CLB a zakcelerovat na stoupací rychlost a zatáhnout klapky?
7) Existuje nějaká jednoduchá pomůcka, jakou hladinu použít při určité hmotnosti a vzdálenosti?
Vyčerpávající, ale uvítal bych odpovědi, vrtá mi to hlavou

Díky
Létám pomalu, nízko a v zatáčkách brzdím.