VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Filipos
Ahoj,

Poslední dobou mám jeden hodně nepříjemný problém. V podstatě ze dne na den mi začalo po připojení na VATSIM klesat FPS na nepoužitelné hodnoty (7-12FPS). Neudělal jsem žádné změny v nastavení, nic. Bohudík bylo FPS tak nízké jen z venkovního pohledu, v 2D panelu jsem měl piřád docela uspokojivé číslo.
Ve snaze to vyřešit jsem si stáhl nové ovladače ke své grafické kartě (GeForce 6600GT). Co se nestalo, FPS mi po připojení k síti kleslo na těch cca 6-12 FPS i v 2D kokpitu. Zkoušel jsem i starší ovlasače a nic. Přitom když jsem offline, FPS je normální.
Na VATSIMu používám vždycky tři programy souběžně s FSkou: FSAcaras, FSPax a Active Sky. Na připojení používám SB4. Předokládám že problém způsobuje něco z toho, ale stejně se chci zeptat, jestli někdo neměl podobný problém.

Nenapadá vás někoho něco? Jsem už fakt zoufalý :(
By A319CJ
[quote="Filipos"]Ahoj,

Poslední dobou mám jeden hodně nepříjemný problém. V podstatě ze dne na den mi začalo po připojení na VATSIM klesat FPS na nepoužitelné hodnoty (7-12FPS). Neudělal jsem žádné změny v nastavení, nic. Bohudík bylo FPS tak nízké jen z venkovního pohledu, v 2D panelu jsem měl piřád docela uspokojivé číslo.
Ve snaze to vyřešit jsem si stáhl nové ovladače ke své grafické kartě (GeForce 6600GT). Co se nestalo, FPS mi po připojení k síti kleslo na těch cca 6-12 FPS i v 2D kokpitu. Zkoušel jsem i starší ovlasače a nic. Přitom když jsem offline, FPS je normální.
Na VATSIMu používám vždycky tři programy souběžně s FSkou: FSAcaras, FSPax a Active Sky. Na připojení používám SB4. Předokládám že problém způsobuje něco z toho, ale stejně se chci zeptat, jestli někdo neměl podobný problém.

Nenapadá vás někoho něco? Jsem už fakt zoufalý :([/quote]

Problém jsem měl a pořád mám stejný. Pro info - grafiku mám stejnou. Po dlouhé době jsem přeinstalovával na novější verzi ovladačů GK, ale nainstalovaly se špatně. Tak jsem je komplet odinstaloval a pak nainstaloval aktuální (jestli se nepletu 191). A světe div se... ono to nepomohlo. Ve VC, kde jsem měl i víc než 30 mám nyní 22 a občas méně. Na Ruzyni, kde to bylo vždy bez problémů je najednou 16-19.
Ještě mne napadlo, nemáš nHancer?
By Filipos
Mám!!!

Používám ho, aby mi vůbec fungoval antialiasing se zapnutým Kvákboxem...

A ještě mě napadá - blbne ti taky načítání a funkce textur u Aerosofťáckých scenérek - jestli máš? Kdysi dávno mi jely krásně třeba na 20FPS, teď už maximálně 6, takže jsou mi k ničemu :(
By A319CJ
Takže pak je to tím nHancerem. Protože mi fps začaly klesat po jeho instalaci (která byla zároveň se 183kovými ovladači). Tehdy jsem pokles fps připisoval špatné instalaci ovladačů.

Aerosoftí scenerie nemám, takže to nemohu sloužit.

PS: na jakém železe jedeš? Já mám Phenom II X3 710 s 2GB RAMky.
By Filipos
AMD Sempron 2800+ a 1GB RAM.

Já s nHancerem jel dlouho bez potíží, jak jsem říkal, bez něj mi vůbec nefunguje AA. Problémy se objevily znenadání.
By amalka
Nhancer jen upravuje profily. Po nastaveni profilu je mozne (zadouci) jej deaktivovat nebo zcela odinstalovat.
Fs v kombinaci s nVidiema neni schopno zapnout AA pokud je neco v overlay (sb, fsinn). Je nutne nechat aa ve fs vypnute a zapnout jej nucene v profilu. Bud nHancerem nebo rucne. Oboji dela uplne to same. Bezici nHancer ma jedinou vyhodu a sice ze zmena v profilu se promitne do nastaveni programu (fsky) okamzite. Idealni je tedy nHancerem nastavit pozadovane efekty (aa) s ohledem na optimalni fps a pote nHancer uplne odinstalovat. Pripadna nova instalace na dalsi pokusy zabere 20sec.
By Filipos
No, nHancer má fuknci \"write all prifiles to registry\", čímž se, pokud správně chápu, nastavení někam (do registrů? nerozumím tomu) zapíše a pak není potřeba aby nHancer běžel. To jsem použil a program mívám vypnutý, takže nemůže podle mě nic způsobovat. AA funguje, ale FPS je bídné. Přitom se stejným nastavením jaké v něm teď mám jsem fungoval dlouho s pěkným FPS.
By A319CJ
nHancer mi opravdu na bývalé graf. kartě dělal problémy. S novou už funguje zcela v pohodě a při použití níže uvedeného nastavení vypadá vše moc pěkně.
Dokáže mi někdo říct, jestli rada úplně dole (ohledně vícejader) někomu funguje? Mně ne.

- Download and install \"nHancer\" - http://www.nhancer.com/

- Find the \"MS Flight Simulator 2004\" entry and press the \"Duplicate\" button. This makes a copy of that entry and disables the default one.

- Delete the copy you just made.

- Highlight the default \"MS Flight Simulator 2004\" again. Under the \"executables\" box, if it isn\'t already, press \"Add\" and point it your your fs9.exe file located in your program files folder on your hard drive.

- Tick \"Profile can be activated manually\"

- On the right hand side, under \"Enhancements\", play about until you get the desired settings. Mine are as follows:

Anti Aliasing ticked
Supersampling 8xs selected
\"Enhance in game AA setting\" MUST BE UNTICKED if you want this to work
\"Gamma Correction\" should be ticked if you want it to work
Anisotropic filtering 16x selected

Under optimisation:

Texture filtering - high quality
Trilinear optimisation - off
Aniso. sample optimisation - off
Negative LOD bias - Clamp

Right click the \"n\" symbol on your system tray, Activate profile, and make sure \"MS Flight Simulator 2004\" is ticked

Start FS - Ensure Antialiasing is switched OFF and filtering to Trilinear.

Close FS and start it up again

Also for those of you with Dual/Quad core processors - There is a little thing you can do to increase your FPS. This has also worked for me (doesn\'t for everyone though).

FS doesn\'t take advantage of the dual/quad core\'s in the processor. Open the task manager (Ctrl + Alt + Delete) and find the fs9.exe process (Not sure if this works for fsx or vista - someone could try it and let us know). Right click the process, and press \"Select Affinity\". Untick the CPU boxes so that only 1 box is ticked, press OK. Right click FS9.exe again and go to \"select affinity\". Now, re tick the boxes you just unticked (So you should have CPU 0, CPU 1...etc ticked) - FS will now take advantage of the dual/quad core and may provide an increase in performance. (This has to be done each time you start flightsim.)

Enjoy!
By amalka
Ne, je to blbost. Jednothreadová aplikace prostě více cpu nevyužije už z principu. Ta afinita jen říká, na které CPU je možné thread (thready) té dané aplikace pustit. Teoreticky by mohlo pomoci locknout FS9 na jedno CPU a vše ostatní (AS, SB atd) na druhé cpu. Ale možné zlepšení bude stejně v rovině teorie...

Na FS9 prostě pořád platí, že nejvyšší výkon podává nejvyšší frekvence CPU (což obvykle bývají 1 jádrová CPU). Ale kdo by si dneska kupoval single core, že...
By Filipos
Ještě k tomu mému problému - když mi klesne FPS na těch zmíněných cca 10, zjistil jsem, že stačí na vteřinku přepnout okno z FSky na plochu a pak se zase vrátit a FPS je v normálu. Trošku nepohodlné, pravda, ale když to funguje... :)
By Čondra
Počkej, až se ti to začne sekat na finále :P
By Filipos
A myslíš že se neseká? Na vteřinku vyběhnu na plochu - pokud to samozřejmě není třeba přímo v minimech - a zas je všechno v pohodě :)
By Pavel
Tak co to nechávat běžet v okně? Když si skryješ hlavní panel tak to na oko máš skoro stejné, ne?
By Filipos
Tahle myšlenka mě dost zaujala, jenže po chvilce laborování jsem zjistil následující: FPS v okně je snad poloviční a co hůř, při zmaximalizování mi přestalo fungovat AA, takže tuto slepou uličku protentokrát prozkoumávat nebudu :)
By Ico
FPS> Ja sa potykam s tymto problem odjakziva, od kedy mam SB, dokonca som skusal aj FSInn a nepomohlo. Prisiel som ale na jedine, urcite je problem s SB clientom, pokial mam fs9 v full okne a spsutim cez menu FS -> SB, okamzite mi klesne FPS o cca 10-15 dolu. A prisiel som nakoniec na to, ze jedinou moznostou je dat FS do okna, okno SB a transponderu SB po spusteni dat uplne mimo okna FS a ejhle, ono sa FPS vratilo naspat o tych 10-15 nahor. Co je ale pre mna nah*vno, nepaci sa mi poletovanie v okne, amm rad full screen, takze trpim low fps a hromzim na SB vyvoj hehe. Pokial nemam spusteny SB a lietam offline, nemam problemy s FPS, obvykle sa zmestim do 25-30 FPS.