VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By wolfv
Ahoj nevíte jak dostat do FMC u PMDG mezi SID LKPR a STAR KJFK, těch několik bodů trasy z LKPR do KJFK, snad se to nemusí psát všechno ručně, to by bylo trošku nepraktické, není nějaká stránka kde si stáhnu *.rte soubor a pak to jen nahraju přes NAV DATA ve FMC? Díky
By Čondra
Technická připomínka.

U těchle addonů bývají Návody, či readme. Zkus si to přecíst. Více myslet, méně psát..
By Filip
[quote="wolfv"]Ahoj nevíte jak dostat do FMC u PMDG mezi SID LKPR a STAR KJFK, těch několik bodů trasy z LKPR do KJFK, snad se to nemusí psát všechno ručně, to by bylo trošku nepraktické, není nějaká stránka kde si stáhnu *.rte soubor a pak to jen nahraju přes NAV DATA ve FMC? Díky[/quote]

No nevím jestli je možné vytvořit si nějaký takovýto soubor a ten pak nahrát do FMC, možna i jo,...
Ale nemusíš psát všechny body na stránce LEGS, v tomto případě např.:
--LKPR
BALTU-DONAD-VARIK-PEROX-SODRO-TABAT-BAMKI-TAMEB-ROBEL-KEMAD-HMM-RELBI-RKN-TENLI-FLEV-SPY-BERGI-AMGOD-SUPUR-MIMVA-TOLSA-OKAMA-EMLON-LEGRO-NALAX-LIBSO-MITSO-RIMTO-HALIF-GETNO-REMSI-MASOP-BESOP-BEL-UIR12-TADEX-UIR11-NIBOG-ODLUM-RESNO-5620N-5630N-5540N-5350N-HECKK-YAY-TOPPS-ENE-ENE4
KJFK--

Ale pouze stačí napsat si na RTE stránce vždy bod-trať, čehož je o hodně méně. Např takto:

--BALTU L984 DONAD UL602 NALAX UL46 REMSI UP6 BESOP UN551 RESNO 5620N 5630N 5540N 5350N HECKK YAY N184B TOPPS ENE ENE4--

Také to odpovídá reálu a také tuším nějakým předpisům, kde se ta trať musí kontrolovat během zadávání, aby jsi omylem nezadal jiný bod.
By wolfv
[quote="Filip"]Také to odpovídá reálu a také tuším nějakým předpisům, kde se ta trať musí kontrolovat během zadávání, aby jsi omylem nezadal jiný bod.[/quote]
A kdo to zkontroluje, jestli to není praštěná otázka
By Čondra
[quote="wolfv"][quote="Filip"]Také to odpovídá reálu a také tuším nějakým předpisům, kde se ta trať musí kontrolovat během zadávání, aby jsi omylem nezadal jiný bod.[/quote]
A kdo to zkontroluje, jestli to není praštěná otázka[/quote]
Ten pilot? :P
By wolfv
[quote="Michal Z."]Stačí to jednou vypsat do FMC a pak to lze uložit přímo a mužeš to kdykoliv nahrát a upravovat .... Tohle FMC všechno umí jen víc nastudovat :)[/quote]
Takže když letím poprvé nějakou delší trasu tak to tam musím poprvé vždy napsat ručně a pak uložit a nacist, já jen že ve FS9 když tam zadám ve Flight plane z LKPR do KJFK tak mě to na mapě nakreslí trasu až k letišti se všemi body a o nic se nemusím starat, tak jsem myslel že to tak umožňuje i PMDG ale asi ne
By Čondra
[quote="wolfv"][quote="Michal Z."]Stačí to jednou vypsat do FMC a pak to lze uložit přímo a mužeš to kdykoliv nahrát a upravovat .... Tohle FMC všechno umí jen víc nastudovat :)[/quote]
Takže když letím poprvé nějakou delší trasu tak to tam musím poprvé vždy napsat ručně a pak uložit a nacist, já jen že ve FS9 když tam zadám ve Flight plane z LKPR do KJFK tak mě to na mapě nakreslí trasu až k letišti se všemi body a o nic se nemusím starat, tak jsem myslel že to tak umožňuje i PMDG ale asi ne[/quote]
PMDG/Wilco má FMC/FMS/MCDU, to není default GPS, která je pro létání online naprosto nevhodná. Fakt doporučuju prostudovat návodya příbalové letáky k éroům, jsou tam doporučená dávkování, nežádoucí účinky. :P A taky jak to programovat :)
By Filip
[quote="wolfv"][quote="Filip"]Také to odpovídá reálu a také tuším nějakým předpisům, kde se ta trať musí kontrolovat během zadávání, aby jsi omylem nezadal jiný bod.[/quote]
A kdo to zkontroluje, jestli to není praštěná otázka[/quote]
No kontroluje to posádka, myslím že v realu na to budou nějaké postupy, jako že jeden pilot zadává a druhý to kontroluje. Jednak se to dá kontrolovat podle souřadnic, ale nejlepší a nejrychlejši je dívat se na display, jak ti přibývají jednotlivé body, jestli jsou tím správným směrem, a +/- na správné místě. Pak celkově máš mít z té trasy skoro přímku, nebo křivku, která se jí +/- blíží. A nějaké importy nejsou u FMC tak jednoduché/používané právě proto, že když si koupíš letadlo s FMC, třeba PMDG, tak si ho kupuješ proto, že se chceš přiblížit realitě, ať už ve vzhledu, nebo počtu čudlíků, tak i v postupech, které jsou s tím spojeny.
:)

Ps.: Přímkou myšleno něco takovéhleho: Obrázek

O proti tomu: Obrázek
By wolfv
[quote="Filip"]A nějaké importy nejsou u FMC tak jednoduché/používané právě proto, že když si koupíš letadlo s FMC, třeba PMDG, tak si ho kupuješ proto, že se chceš přiblížit realitě, ať už ve vzhledu, nebo počtu čudlíků, tak i v postupech, které jsou s tím spojeny.[/quote]
A to i reálu vyplňují každý nový let ručně všechny body do FMC kromě SID a STAR?
By tmx
Ano, tak ono to je otázka pár minut.
By ihrdlicka
[quote="wolfv"][quote="Michal Z."]Stačí to jednou vypsat do FMC a pak to lze uložit přímo a mužeš to kdykoliv nahrát a upravovat .... Tohle FMC všechno umí jen víc nastudovat :)[/quote]
Takže když letím poprvé nějakou delší trasu tak to tam musím poprvé vždy napsat ručně a pak uložit a nacist, já jen že ve FS9 když tam zadám ve Flight plane z LKPR do KJFK tak mě to na mapě nakreslí trasu až k letišti se všemi body a o nic se nemusím starat, tak jsem myslel že to tak umožňuje i PMDG ale asi ne[/quote]

No ono zase těch bodů z LKPR do KJFK tolik není (hlavně když zadáváš bod, trať, bod). Třeba do GPS v TU154 bys to musel opravdu ťukat bod po bodu. Bacha na nějaké zautomatizované zadávání přes FS9. Může ti to vygenerovat taky pěknou blbost, jako asi ve tvém případě -protože to nezohledňuje aktuální NATy. Naťukat trasu LKPR - KJFK do FMC je zanedbatelná doba proti tomu, co bys měl věnovat předletové přípravě :-)
By vascon
www.simroutes.com

dej \"Generate route\", zadej letiste, trat, zmackni tlacitko \"Generate route\" a pokud je vse OK, tak je tam na vyber addon a vedle nej tlacitko \"Download Flightplan\", ktery ti (pro PMDG) vygeneruje *.rte. Nemam to ale odzkouseny, jestli to pak funguje...
By wolfv
Docela je to funkční až na vykreslení tratě, zadal jsem EHAM Amsterdam do CYVR Vancouver a nakreslilo mě to přímou přímku z EHAM do CYVR místo křivky, oblouku přes Grónsko, tak nevím jestli letadlo poletí po přímce nebo to je jen orientační přímka odkud kam a pak mě poletí přes křivku a přes grónsko?
By Filip
[quote="wolfv"]Docela je to funkční až na vykreslení tratě, zadal jsem EHAM Amsterdam do CYVR Vancouver a nakreslilo mě to přímou přímku z EHAM do CYVR místo křivky, oblouku přes Grónsko, tak nevím jestli letadlo poletí po přímce nebo to je jen orientační přímka odkud kam a pak mě poletí přes křivku a přes grónsko?[/quote]
Jakou jsi tam napsal trať?
By vascon
[quote="Filip"]Jakou jsi tam napsal trať?[/quote]

To je spravna otazka. Neni to vyhledavac trati (teda i to tam jde, ale je to vetsinou pro USA...), takze tam tu trat musis napsat...
By wolfv
vykreslí to jen s napsáním trati, napsal jsem trat a vse bylo OK, díky