VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By csa117
Cus,
zapoji jsem 2 monitory protoze mam na grafice Gforce 7900 GS 2 vystupy. V xpckach je to OK ...mam rozdelenou plochu na dva monitory, ale jakmile
zapnu FS, tak se mi hra sputi pouze na monitoru cislo 1 a druhy nema signal. Nevite jak to udelat aby mi sly dva monitory v FS?
Je na to specialni program???
By id123
tak budto mas screenu roztahnutou na dva monitory (jedna plocha), nebo mas dual view (dve plochy). kazdopadne je dobre mit v ovladacich nvidie nastaveno optimalizaci pro multidisplay.

FS spoustet v okne, to kazdopadne plati. na nekterych konfiguracich se daji okna rozmistit po monitorech a zpet se prepnout do fullscreenmodu.

jinak pokud cekas ze se ti 2d panel nejak zvetsi tak to necekej. 2d panel bude vypadat porad stejne.
By Ace2
Mám dva monitory na FS a můžu tě ubezpečit že FS neumí fungovat na dvou monitorech :(, jediné co jde umístit na druhý monitor jsou externí aplikace jako je Squawk Box. Cokoliv co je v FS nelze přesunout z FS okna mimo, jako jsou panely, GPS, radio atd... je to trapné, ale FS nemá implementaci pro multi screen i když by to mělo být samozřejmostí.

Pokud nemáš signál v druhém monitoru, musíš kartu nastavit do modu DualView a to nejlépe ve vlastní aplikaci NVIDIA settings. Popřípadě v ovládacím panelu Zobrazení -vlastnosti, kde si i musíš určit rozložení monitorů na stole
By vres
Tak to máš Zdeňku špatně nastavený. Mohu te ubezpečit že FSka funguje na více monitorech. Každý z panelů (GPS, radia) udělej jako zvláštní okno (pravým tlačítkem myslím) a pak h opřetáhneš na druhý monitor.

David
By csa117
Tak panove,
vsechno je jinak ...po asi 40 minutovem testovani jsem na vse prisel. JDE TO !!! Muzes si na druhy obraz dat radio, GPS,...atd. Co je dulezite jak jste psali..pustit to v okne a potom uz je to jen o presouvani oken.... Poznal jsem, ze tvurci FS na 2 (nebo vice) monitory mysleli. Je tam vyborna funkce \"vytvorit novy view\" vyberete si co chcete za view (2d, 3d, external...) a otevre se vam nove okno s vyhledem, ktere muzete editovat zpusobem jako zvetseni, zmenseni...., takovych okynek si tam muzete nadelat kolik chcete a rozmistnit na kolik monitoru chcete. Je to bomba...litani se 2 monitorama me presouva v FS uplne jinam. Udelal jsem si leve bocni okno :)
By Viper
Abych to shrnul - FS-ka funguje na libovolném počtu monitorů. Záleží jen na počtu grafických karet v compu.

FS-ka se pustí v okenním módu. Jednotlivé přístroje (GPS, Overhead atd.) lze přesunout na další monitory kliknutím pravé myši a volbou \"undock window\" (česky to neznám) a pak okno přesunout klasicky na další monitor.
V tomto případě fungují oba monitory samostatně.

Pak je tady možnost mít FS-ku jako takovou roztaženou na dva monitory. To je ideální pro VFR létání, to má pak člověk nádherný rozhled. :)
Tenhle mód se nazývá Horizontal Span, ale umí ho jen karty od Nvidie díky jejich ovladačům.
By Ace2
Tak jsem to zkoušel a fakt to jde, tedy omluva programátorům Flight Simulatoru. Nicméně flight simulátor musí běžet v okením módu čož není zrovna 2x fajn, ke všemu to ubírá i pár cm z velikosti obrazu.

každopádně výsledek vypadá takto (nezapomenout posunout obrázek doprava):
www.sweb.cz/ace3/screen.jpg
By Jakubsch
[quote="Viper"]Tenhle mód se nazývá Horizontal Span, ale umí ho jen karty od Nvidie díky jejich ovladačům.[/quote]
Hm. Tak jestli je tohle pravda, ještě že jsem si ten druhý monitor nepořídil :) S ATInou jsme to zkoušeli a nic.

Jinak by bylo docela slušný, mít třeba tři monitory, výhled ze všech tří ven jako z 3D kokpitu a k tomu TrackIR ... ;)
By Jakubsch
[quote="Ace2"]Nicméně flight simulátor musí běžet v okením módu čož není zrovna 2x fajn, ke všemu to ubírá i pár cm z velikosti obrazu.[/quote]
Viz výše:

[quote="id123"]na nekterych konfiguracich se daji okna rozmistit po monitorech a zpet se prepnout do fullscreenmodu.[/quote]
By Viper
Je to zajímavé, ale možnost spojit dva monitory do jedné plochy s rozlišením 2560x1024 umí jen Nvidia. A ani mi při tomhle pokusu ve VC nekleslo fps.
By Ace2
jo to nejde, jakmile to rozmístím a pak dám do fulscreenu, tak se to dostane do takového divného polozásekového módu a jen tak tak se dá znovu obnovit chod FS. Z druhého okna všechno zmízí a po obnovení chodu FS jsou všechna okna zpět v primárním monitoru.
By id123
Zdenek. najdi v nastaveni ovladace nvidie v advanced takove soupatko mezi signle display -- multidisplay compatibility -- multidisplay performance.

ja to mam ted ve stavu ze dualview a ve fullscreenu normalne panely taham na druhej monitor (tj. nepouzivam window mod v kombinaci s undock. (resp.:) i kdyz uz mi to pekne funguje, panely uz nepouzivam..pouze 3d kokpit))

zkousel jsem i dat druhou grafiku do PCIex a fungovalo taky korektne. estli bude zitra cas, zkusim 4 monitory s trackir :) pak dam vedet jak to chodi
By csa117
Proc jsem se na to vlastne ptal? Nasel jsem na netu vybornej napad jak si postavit LEVNY kokpit doma. Cekujte

http://www.flightsim.no/cockpit/eng/articles/03003.htm Je tam vytvoren kokpit pomoci monitoru a drevenych prken. Pravda...autopilot je zrejme

od LEVEL-D nebo podobnych firem vyrabejicich hardware pro FS. Ale zajimave na tom je, ze tam prave vyuziva tu undock funkci. Zajimalo me jestli mu na to vsechno stacil jeden komp, tak jsem mu posilal email...cekujte jeho odpoved:

Hi Jiri,

Thanks for your kind comments - that article was written quite some years ago, and it´s only intent was to serve as inspiration! It obviously has, and I´m happy about that :-)

To answer your question, there is actually two ways to manage this. The first way I did it, was to stretch a panel bitmap over two monitors. My main graphic card was an API and that one was running the FS-outside view. In addition I hooked up two PCI-graphic cards on the same computer, which I spreaded the panel bitmap over.

The second way, which I adopted a couple of years later, was to run Project Magentas glass cockpit software on two additional computers hooked up through a network. Simple and swift, although much more expensive...

There is basically nothing holding you back to try the PCI-suggestion. All you need is available slots. PCI-graphic cards are cheap to buy ( they were cheap even then...) and once you have installed them, you only have to right click the panel in FS and select \"undock\". After that you simply drag them to the secondary (and third, and fourth...) monitor and position it there. If you save the flight, the panel will be in the same position next time you start FS.

It will however get slightly more complicated when you want to fine tune this... The gauges do not \"match\" 100% since they are written for a single monitor (and not two monitors). You will have to rewrite the Panel.CFG in order to position the gauges more exactly where you want them. On occasional single gauges, you may have to rewrite the complete gauge. Today, however, there are lots of programs that can help you with this, so it should really note pose any problems.

I wish you the best of luck!

/Patric

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Jiri Cermak [mailto:jiri.cermak@respublica.cz]
Skickat: den 13 januari 2007 14:56
Till: patric@flightsim.no
Ämne: 767 cockpit

Hello Patrick,

I have seen your article \"do it yourself\" and I think that it is very good idea to build quite cheap cockpit.
I have 1 question for this cockpit - how I can manage on each monitor different instruments ? Do I need more computers in network or 1 computer is enaugh ?
Thank you

Jiri
By radarada
Ahoj,
ja mam dneska uz pomerne stary komp s ATI 8500 VE, dnes uz asi 3 roky stara (a uz tehda to nebyl hit). Ale ma 2 vystupy, umi 2 nezavisle vystupy. Mam 2 monitory, na kterych zcela bez problemu provozuji windowed mod s panely na vedlejsim monitoru. Nevim jak vam, ale me ten windowed mod prijde praktictejsi nez fullscreen - kdyz na pozadi bezi ActiveSky, FS Acars, Squawk Box, nejaka web stranka (EURoute...) a ja nevim co jeste.
Jinymi slovy i se starou ATInou se da fungovat dvoumonitorove zcela bez problemu :)
...ale to jen tak pro info :)

Rada
By Oscar
Všem doporučuji recenzi na http://www.svethardware.cz /art_doc-5856C290055B01FAC12571700075F88A.html.
( Velice se omlouvám za tu mezeru před posledním lomítkem, ale když jsem adresu napsal bez ní, tak fórum udělalo fór a zobrazilo adresu takto:
http://www.svethardware.cz/art_doc-5856 ... 5F88A.html )

To abyste věděli, co lze udělat a jak to udělat. Možná je šestice monitorů poněkud přehnaná, ale pro někoho třeba ne.
Já mám obyčejnou grafiku s jedním digi a jedním analogovým výstupem. Půjčil jsem si další monitor a podle popsané metody jsem rozběhl FS2004 na dvou monitorech. Nejvíc se mi zamlouvala kombinace pohledu vpřed a 2D-panelu. Je to skutečně nepopsatelný rozdíl a už si střádám do prasátka na druhou, tentokrát vlastní \"placku\".

BTW: Souhlasím s předřečníkem. Také preferuji provozování FS v okenním režimu. Ale i kdyby někomu ty kousky při okrajích scházely - obětovat půl centimetru na každé straně monitoru za možnost provozovat monitory dva mi nepřipadá jako moc veliká újma.
By th
[quote="Oscar"]Všem doporučuji recenzi na http://www.svethardware.cz /art_doc-5856C290055B01FAC12571700075F88A.html.
( Velice se omlouvám za tu mezeru před posledním lomítkem, ale když jsem adresu napsal bez ní, tak fórum udělalo fór a zobrazilo adresu takto:
http://www.svethardware.cz/art_doc-5856 ... 5F88A.html )[/quote]
No, ono forum tu adresu sice vizuálně zkrátí, ale odkaz zůstane v pořádku :-)
By Oscar
[quote="th"]No, ono forum tu adresu sice vizuálně zkrátí, ale odkaz zůstane v pořádku :-)[/quote]
Zajímavé. Dneska to funguje, kdežto včera mi to hlásilo Stránku nelze zobrazit. Zase jednou generálský efekt :)
By Quit
Tento dotaz není tak úplně o dvou monitorech, ale... :)
Nainstaloval jsem si FS pokusně na NTB s rozlišením monitoru 1366x768. Když přepnu pohled do 2D kokpitu tak mám všechny budíky v FS šišaté. Ve virtual kokpitu je to OK. Nastavení grafiky v FS je shodné s nastavením monitoru (1366x768), ale stejně jsem ji nepřinutil zobrazovat 2D panel korektně.
Můj závěr je: FS-ka je naprogramovaná tak, že 2D kokpit je dělaný na rozměry obrazovky 4:3 (např. 1280x1024) a není možné jej zobrazit korektně na širokoúhlém monitoru - to je možné pouze ve virtual cockpitu.
Dotaz tedy zní, je můj závěr správný nebo existuje nějaká finta, kterou se dá i 2D cockpit zobrazit bez \"šišatých\" budíků?

PS: Vím, že tady na fóru o tom jeden topic byl, ale pravděpodobně vzal za své při pádu serveru, protože jsem ho nebyl schopen najít (ale možná jsem jen nepřišel na ty správná klíčová slova).