VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Filip
[quote="Čondra87"][quote="wolfv"][quote="Jindra"]
Anebo free vasFMC.
[/quote]

A co to je vasFMC a kde bych ho našel?[/quote]
www.googleforidiots.com tebe už nic nezachrání. Stačí HLEDAT![/quote]
Čondro, be calm :)
By Čondra
[quote="Filip"]
Čondro, be calm :)[/quote]
Já jsem naprosto v klidu :) .... Ale to co se tu řešilo už by pochopil i tupej. (Čili i já :P)
By George_L
[quote="wolfv"][quote="Jindra"]
Anebo free vasFMC.
[/quote]

A co to je vasFMC a kde bych ho našel?[/quote]

Viz. link výše.

Osobně Ti doporučuji se zatím na PMDG vykašlat. Stáhni si vasFMC a lítej třeba s default B734. Sice není práce s vasFMC tak pohodlná jako s FMC v placeném letadle, ale splní to svůj hlavní účel (co se navigace týče) a bude Tě to stát 0 Kč. Buď lítání přijdeš na chuť a později zatoužíš po něčem lépe zpracovaném (placené letadlo) a nebo s lítáním sekneš ;).

jedna výhoda vasFMC mě napadla...
- můžeš zadat celou route na jedno CTRL+C/V (např. DOBEN T255 CERNO P31 ARPOT) a nejsou-li duplicity v názvech, je hotovo (všechny body se doplní automaticky)
By Pavel Muroň
Z vlastní zkušenosti mohu vas FMC také jen doporučit. V kombinaci s def B737 jsem s ním slítal celou evropu.
Ale zase tak zadarmo to není, je třeba AIRAC - to je databáze traťových bodů. Tato databáze se mění a speciálně teď po změnách v LKAA FIRu je NUTNÉ mít aktuální. Není to nic tak drahého, základní vklad je 10€, za ten koupíš 100 kreditů. Každý jeden AIRAC stojí na vasFMC 20 kreditů, např PMDG taky tak. Kupuju cca jednou za dva až tři měsíce. Celkem pohoda.
Airac se dá koupit a stáhnout na www.navigraph.cz .
By CSA068
[quote="Čondra87"][quote="Filip"]
Já jsem naprosto v klidu :) .... Ale to co se tu řešilo už by pochopil i tupej. (Čili i já :P)[/quote]

Já tady sice moc často nepíšu (nicméně čtu zde skoro každý den) :-D a na toto (ostatní prominou) nemůžu nereagovat. Čondro87 :o , opravdu by ses měl uklidnit. Tebe zvlášť sem tady registroval poměrně často (a taky ne vždy zrovna s intelektuálními dotazy nebo připomínkami :) ) a nezdá se mi že by si měl právo tady někoho takovým způsobem urážet.
Zjevně je to "kolega" nováček (sohlasím s tím, že je třeba nejprve studovat potom se ptát) a tak je slušné k němu takto přistupovat a né mu začít nepřímo nadávat (přitom za dotaz, k vasFMC, kde nebyl problém mu dát info).
Omlouvám se všem ostatním, ale po přečtení tohoto, jsem nemohl nijak jinak než reagovat. Díky a příjemný den všem :cool:
By wolfv
Nevíte kde bych sehnal zdarma a bez registrace vasFMC 2.0a9 FS2004 Gauge version, je to potřeba do vasFMC, hledal sem všude možně, ale nic nenašel, díky
By George_L
[quote="wolfv"]Nevíte kde bych sehnal zdarma a bez registrace vasFMC 2.0a9 FS2004 Gauge version, je to potřeba do vasFMC, hledal sem všude možně, ale nic nenašel, díky[/quote]

Nevím jaké jsou rozdíly v jednotlivých verzích, ale klidně si sáhni tu verzi 1.10 . Já jsem ji zrovna nedávno používal při FlyingRhino. Prográmek běží bokem FS2004 a pouze s ní komunikuje. Podle souřadnic určuje HDG na další bod, takže v letadle nastavíš AP na HDG a ve vasFMC klikneš na tlačítko propojení s FS a letadlo začne točit na první bod v seznamu, při jeho zaletění první bod zmizí a letí se HDG na "nový" první (před chvílí ještě druhý) bod, atd. Samozřejmě je umožněno i zkrácení trasy (ATC: "direct to...")

Zde by opravdu mohl být jen problém s neaktuálním AIRACem (což jsem výše jaksi opomenul), ale na první osahání letu pomocí RNAV To ti fakt stačit bude. (Můžeš si zapnout i NAV window a uvidíš traťové body před sebou + okolní provoz.)
By wolfv
[quote="George_L"]
Nevím jaké jsou rozdíly v jednotlivých verzích, ale klidně si sáhni tu verzi 1.10 .[/quote]

Tak jsem si stáhnul verzi 1.10 nainstaloval, spustil FS2004 a vybral default letadlo 737-400, start na letišti Ruzyně RWY 24 a chtěl bych přistát v Brně-Tuřanech s FMC pomocí vasFMC, ale vůbec nevím jak nastavím aby vše fungovalo ve vasFMC, nevím kde bych našel Body na LKPR a LKTB, díky za radu a nebo nějaký postup jak to má fungovat
By George_L
[quote="wolfv"][quote="George_L"]
Nevím jaké jsou rozdíly v jednotlivých verzích, ale klidně si sáhni tu verzi 1.10 .[/quote]

Tak jsem si stáhnul verzi 1.10 nainstaloval, spustil FS2004 a vybral default letadlo 737-400, start na letišti Ruzyně RWY 24 a chtěl bych přistát v Brně-Tuřanech s FMC pomocí vasFMC, ale vůbec nevím jak nastavím aby vše fungovalo ve vasFMC, nevím kde bych našel Body na LKPR a LKTB, díky za radu a nebo nějaký postup jak to má fungovat[/quote]

Musíš použít mapy nebo nějaký plánovač, který Ti trasu vygeneruje...

Trasa PRAHA -> BRNO je celkem o ničem, protože výstupní (LKPR) bod BODAL je zároveň vstupním bodem LKTB, letový plán je tedy jen BODAL ;)

Třeba LKPR-LKMT... BODAL UT45 TBV (snad je to správně ;) )

Toto zadáš do toho řádku, dáš ENTER a pokud neexistují duplicitní body, ve vasFMC uvidíš jednotlivé body Tvého letu

No a pak už jen po startu (dle map SID) se dostat na BODAL a u Ostravy zase z TBV se dostat k RWY

POZN. M A P Y _ V Ž D Y _ N U T N É ! ! !
By PavelS
[quote="CSA068"][quote="Čondra87"][quote="Filip"]
Já jsem naprosto v klidu :) .... Ale to co se tu řešilo už by pochopil i tupej. (Čili i já :P)[/quote]

Já tady sice moc často nepíšu (nicméně čtu zde skoro každý den) :-D a na toto (ostatní prominou) nemůžu nereagovat. Čondro87 :o , opravdu by ses měl uklidnit. Tebe zvlášť sem tady registroval poměrně často (a taky ne vždy zrovna s intelektuálními dotazy nebo připomínkami :) ) a nezdá se mi že by si měl právo tady někoho takovým způsobem urážet.
Zjevně je to "kolega" nováček (sohlasím s tím, že je třeba nejprve studovat potom se ptát) a tak je slušné k němu takto přistupovat a né mu začít nepřímo nadávat (přitom za dotaz, k vasFMC, kde nebyl problém mu dát info).
Omlouvám se všem ostatním, ale po přečtení tohoto, jsem nemohl nijak jinak než reagovat. Díky a příjemný den všem :cool:[/quote]

Jako upozornil bych na chybějící jméno v Tvém profilu :)
By Filip
[quote="Atan"]Dneska jsem to v LKKV zkoušel znovu s Cessničkou, a přišel jsem na příčinu mého problému s NDB VRATA. Frekvence 365 kHz nic nedělala, ale když jsem přeladil na 669 kHz, ručička ožila a bylo konečně slyšet pípání . - . .
PS psal na přechozí stránce, že 365 kHz platí pro FS, a 669 kHz maji VRATA v realu.. Proč je potom v mapě od ŘLP frekvence 365 kHz? Není to naopak - 669 v FS, a 365 v realu? Nebo je mapa správně (pro VATSIM) a frekvence 365 nefunguje kvůli "příliš aktuální" scenerce LKKV?[/quote]
Ano je to opačně. 669 je v simu.
By amalka
365 je default ve FS2004 (stara frekvence). V real, ve scenerce LKKV pro FS9 a v default FSX je 669. (nová frq), ne?
By CSA068
[quote="PavelS"][quote="CSA068"][quote="Čondra87"]

Omlouvám se všem ostatním, ale po přečtení tohoto, jsem nemohl nijak jinak než reagovat. Díky a příjemný den všem :cool:[/quote]

Jako upozornil bych na chybějící jméno v Tvém profilu :)[/quote]

Omlouvám se, po znovunahození fóra jsem zapoměl upravit :) .Jinak výše sepsaný příspěvek prosím berte s nadhledem :) už jsem se uklidnil a jak to tak čtu, sám tady vypadám, že chci někoho poučovat :) . Díky za upozornění jméno napravím hned :) :)