[quote="radarada"][quote="Nikl"][quote="George_L"]Jinak SID/STAR Ti, za ideálních podmínek = je přítomen řídící, řekne právě ATC. Pokud není, volíš sám podle RWY in USE a směru Tvého letu. (Tlačítko DEP/ARR)[/quote]
Ta poslední věta - to je ten oříšek...Nevim, který SID/Star si z té nabídky v DEP/ARR vybrat. Vpravo si nastavim rnw, ale vlevo netušim...
Díky za radu[/quote]
Ahoj,
kdyz si dobre prohlidnes nabidku SIDu a STARu, zjistis, ze to orisek vubec neni. Pokud nekam letis, mas trat. Trat nekde zacina a nekde konci. Vezmu-li si napr. let Praha-Ostrava, kde trat je
VOZ W32 HLV (pominu-li RNAV/NonRNAV), tak pocatecni bod trate je
VOZ (tedy Vozice VOR) a koncovy bod trate je [HLV] (tedy Holesov NDB).
SID pro Prahy tedy musi byt SID vedouci na VOZ a naopak STAR v Ostrave musi byt STAR vedouci z HLV.
V tomto okamziku je treba vytahnout mapy (plus dalsi materialy) a podivat se na odletovou mapu pro zvolenou drahu.
V Praze zvolim napr. 06: zjistis, ze na bod VOZ vedou 2 trate:
VOZ1E a
VOZ1D. Pokud vede na bod pouze jedna trat, je vse jasne, pokud jich tam vede vic, vetsinou je nekde napsano podle jakeho pravidla je volit. V pripade Prahy je soucasti map dokument
LKPR TXT.pdf, kde uvnitr najdes popis jednotlivych trati. V tomto pripade je tato informace v kapitole 2.22.9, kde si vsimnes poznamky u VOZ1D "Použitelné pouze pro vrtulová letadla." A mas jasno. Vitezem se tedy stava
VOZ1E. Pro Prahu lze toto zobecnit tak, ze ty vzdalenejsi SIDy (od letiste) jsou JETove a ty blizsi jsou PROPove (jina letiste ale funguji obecne jinak).
V Ostrave pak zvolime napr. drahu 04: tady je situace jednoducha. Na mape priletovych trati pro drahu 04 najdes z bodu HLV jedinou priletovku (a docela kratickou)
HLV4W. Neni dal co resit.
Obecne mohou byt pravidla pro pprideovani trati tez popsana v SOP dokumentech k jednotlivym letistim. Tam najdes nejen SIDy a STARy, ale kompletni popis odletu i priletu - nutno pro kazde letiste mit nastudovane.
Rada[/quote]
Už celkem rozumim

, Díky za vysvětlení. Mám tedy k tomu ještě jednu otázku - Poletim např. z EDDF do LEBL, na Findrouteru mi to ukáže trasu - SID je v pohodě, ale jako STAR je tam uveden kód letiště - tedy LEBL, zadám vše do FMC a když se blížim k letišti, řídící mi ohlásí rnw na kterou mám dosednout - jak do dát do FMC? Když to tam zadám jen tak ve vzduchu přes DEP/ARR, tak se mi ta trasa celá rozhodí a na tu rnw co mi nahlásí letim naslepo a ILS taky nefunguje...
Ještě prosím osvětlit toto a už Vás snad nebudu otravovat...

Moc díky