VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Nikl
Dobrý den,

mám dotaz ohledně FMC. Jsem začátečník a chtěl bych se někam posunout. Začal jsem používat FMC, ale jen okrajově a nemám na koho se obrátit se svými dotazy. Dosud jsem lítal na Direct a do FMC jsem zadával pouze Letiště odletu, rnw a letiště příletu. Na youtube jsem se pokoušel něco naučit podle videí, ale spousta věcí mi není jasná. Vím, jak zadat letovou trasu, ale vůbec netušim, kde najít a jak zadat ideální Sid a Star. Poraďte mi prosím někdo postup třeba na trase LKPR - EDDN - postup.

Moc děkuji
Lukáš
By Pavel
Ahoj, vítej.
Prosím, uveď si svoje reálné jméno, jednak to je součástí pravidel fóra a hlavně to tady (teda doufám :)) zlepšuje mezilidské vztahy.

K věci - tohle je pro každé letadlo jiné. Jinak to je v B737, jinak v A320, jinak v MD82, jinak v ATR a tak bych mohl pokračovat dál. Takže napiš s jakým konkrétním letadlem (pokud možno i výrobce addonu do FSky) lítáš. Nevím, jeslti ti to někdo popíše step-by-step, ale určitě tě někdo nakopne tím správným směrem, kde se to naučit.

Měj se,
Pavel
By Nikl
Zapoměl jsem - napraveno jest.

Takže lítám na PMDG 737-700, ale podrobněji ( výrobce ) netušim...
Za veškerou pomoc předem moc děkuji
By George_L
[quote="Nikl"]Zapoměl jsem - napraveno jest.

Za veškerou pomoc předem moc děkuji[/quote]

PMDG je výrobcem :) Co Tě teda trápí? K PMDG budeš mít spoustu rádců.

Jinak SID/STAR Ti, za ideálních podmínek = je přítomen řídící, řekne právě ATC. Pokud není, volíš sám podle RWY in USE a směru Tvého letu. (Tlačítko DEP/ARR)
By Pavel
On asi neví jak to nacvakat do FMC. K PMDG je velmi obsáhlá dokumentace v angličtině, podle mě dostačující. Kdysi jsem k tomu měl českej návod z HITS, příležitostně pohledám.
By Pavel
Našel jsem to... já podle toho s PMDG letěl svých prvních pár pokusů... sice to není asi echt kosher vzhledem k SOPům, ale tak nějak to funguje. Bohužel k tomu už nemám obrázky.

[quote="HITS"]
B737-600 NG PROGRAMOVÁNÍ FMC
-úvodní str. FMC
volbou L1 FMC lze přejít na str. IDENT
-str. IDENT - zobrazení údajů o typu letounu, použité databázi
volbou R6 - POS INIT přejdeme na tuto str.
-str. POS INIT - zobrazení aktuální zeměpisné šířky/délky letounu
volbou R6 - ROUTE přejdeme na tuto str.
-str. ROUTE - zde je nutno zadat ICAO kódy odlet. letiště a destinace
použitím tlačítka DEP ARR se zobrazí str. DEP/ARR INDEX
-str. DEP/ARR INDEX - volba dráhy pro start
použijeme tlačítko L1 (DEP) - zobrazí se str. LKPR DEPARTURES s nabídkou použitelných drah pro start
tlačítkem NEXT PAGE se přesuneme v nabídce
zde tlačítkem R1 zvolíme dráhu 24 (u "24" se zobrazí "SEL"), tlačítkem R6 ROUTE přejdeme na str. RTE
-kontrola na NAVIGATION DISPLAY - zvolená dráha zde musí být indikována
indikace na ND
-str. ROUTE
tlačítkem NEXT PAGE přejdeme na str. str. RTE 2/2
na R1 zadáme první otočný bod: HDO.
pokud se jako v případě HDO objeví duplicita, zobrazí se str. SELECT DESIRED WAYPOINT
zde zvolíme dle zeměpisných souřadnic a frekvence požadovaný otočný bod (nyní L1)
poté pokračujeme dalšími otočnými body (R2-R5) - pokud se str. zaplní, můžeme tlačítkem NEXT zobrazit další - prázdnou stránku
jako poslední položku zadáme destinaci (EDDI)
použijeme tlačítko R6 - ACTIVATE
potvrdíme zvolenou trasu tlačítkem EXEC
v názvu str. se zobrazilo "ACT" (zvolená trasa je aktivní)
tlačítko EXEC - proužek již nesvítí, pokračujeme tlačítkem R6 PERF INIT
-str. PERF INIT - zadání hmotnosti, letové hladiny, indexu spotřeby

na L1 zadáme GW (GROUND WEIGHT - celkovou hmotnost letounu), na L2 je indikována hmotnost paliva
na L3 je automaticky dosazena hodnota ZFW (hmotnost letounu bez paliva)

na L4 zadáme uvažovanou rezervu paliva a na L5 požadovaný index spotřeby (default=50)
na R1 zadáme letovou hladinu (dle letového plánu) a na R5 TRANSITION ALTITUDE
potvrdíme tlačítkem EXEC
tlačítkem R6 pokračujeme na str. N1 LIMIT
zde jsou hodnoty tahu motorů pro start (stačí ponechat zvolenou hodnotu)
tlačítkem R6 pokračujeme na str. TAKEOFF REF
na L1 dosadíme hodnotu vysunutí klapek - 5°
použitím tlačítek R1-3 jsou dosazeny hodnoty V1,Vr,V2 (automaticky)
-pokud na FMC (řádek 4) je nápis PRE-FLT COMPLETE - má FMC všechny potřebné údaje. V opačném případě by zde byl odkaz na str. kde je nutno data doplnit.
kontrola na ND (mód PLN, rozsah 80 nm)
-zobrazení na ND nastavuji na rozsah 40 nm, mód MAP
[/quote]
By Nikl
[quote="George_L"][quote="Nikl"]Zapoměl jsem - napraveno jest.

Za veškerou pomoc předem moc děkuji[/quote]

PMDG je výrobcem :) Co Tě teda trápí? K PMDG budeš mít spoustu rádců.

Jinak SID/STAR Ti, za ideálních podmínek = je přítomen řídící, řekne právě ATC. Pokud není, volíš sám podle RWY in USE a směru Tvého letu. (Tlačítko DEP/ARR)[/quote]

Ta poslední věta - to je ten oříšek...Nevim, který SID/Star si z té nabídky v DEP/ARR vybrat. Vpravo si nastavim rnw, ale vlevo netušim...
Díky za radu
By Nikl
[quote="Pavel"]Našel jsem to... já podle toho s PMDG letěl svých prvních pár pokusů... sice to není asi echt kosher vzhledem k SOPům, ale tak nějak to funguje. Bohužel k tomu už nemám obrázky.

[quote="HITS"]
B737-600 NG PROGRAMOVÁNÍ FMC
-úvodní str. FMC
volbou L1 FMC lze přejít na str. IDENT
-str. IDENT - zobrazení údajů o typu letounu, použité databázi
volbou R6 - POS INIT přejdeme na tuto str.
-str. POS INIT - zobrazení aktuální zeměpisné šířky/délky letounu
volbou R6 - ROUTE přejdeme na tuto str.
-str. ROUTE - zde je nutno zadat ICAO kódy odlet. letiště a destinace
použitím tlačítka DEP ARR se zobrazí str. DEP/ARR INDEX
-str. DEP/ARR INDEX - volba dráhy pro start
použijeme tlačítko L1 (DEP) - zobrazí se str. LKPR DEPARTURES s nabídkou použitelných drah pro start
tlačítkem NEXT PAGE se přesuneme v nabídce
zde tlačítkem R1 zvolíme dráhu 24 (u "24" se zobrazí "SEL"), tlačítkem R6 ROUTE přejdeme na str. RTE
-kontrola na NAVIGATION DISPLAY - zvolená dráha zde musí být indikována
indikace na ND
-str. ROUTE
tlačítkem NEXT PAGE přejdeme na str. str. RTE 2/2
na R1 zadáme první otočný bod: HDO.
pokud se jako v případě HDO objeví duplicita, zobrazí se str. SELECT DESIRED WAYPOINT
zde zvolíme dle zeměpisných souřadnic a frekvence požadovaný otočný bod (nyní L1)
poté pokračujeme dalšími otočnými body (R2-R5) - pokud se str. zaplní, můžeme tlačítkem NEXT zobrazit další - prázdnou stránku
jako poslední položku zadáme destinaci (EDDI)
použijeme tlačítko R6 - ACTIVATE
potvrdíme zvolenou trasu tlačítkem EXEC
v názvu str. se zobrazilo "ACT" (zvolená trasa je aktivní)
tlačítko EXEC - proužek již nesvítí, pokračujeme tlačítkem R6 PERF INIT
-str. PERF INIT - zadání hmotnosti, letové hladiny, indexu spotřeby

na L1 zadáme GW (GROUND WEIGHT - celkovou hmotnost letounu), na L2 je indikována hmotnost paliva
na L3 je automaticky dosazena hodnota ZFW (hmotnost letounu bez paliva)

na L4 zadáme uvažovanou rezervu paliva a na L5 požadovaný index spotřeby (default=50)
na R1 zadáme letovou hladinu (dle letového plánu) a na R5 TRANSITION ALTITUDE
potvrdíme tlačítkem EXEC
tlačítkem R6 pokračujeme na str. N1 LIMIT
zde jsou hodnoty tahu motorů pro start (stačí ponechat zvolenou hodnotu)
tlačítkem R6 pokračujeme na str. TAKEOFF REF
na L1 dosadíme hodnotu vysunutí klapek - 5°
použitím tlačítek R1-3 jsou dosazeny hodnoty V1,Vr,V2 (automaticky)
-pokud na FMC (řádek 4) je nápis PRE-FLT COMPLETE - má FMC všechny potřebné údaje. V opačném případě by zde byl odkaz na str. kde je nutno data doplnit.
kontrola na ND (mód PLN, rozsah 80 nm)
-zobrazení na ND nastavuji na rozsah 40 nm, mód MAP
[/quote][/quote]

Za tohle moc díky - hned to jdu prostudovat...
By radarada
[quote="Nikl"][quote="George_L"]Jinak SID/STAR Ti, za ideálních podmínek = je přítomen řídící, řekne právě ATC. Pokud není, volíš sám podle RWY in USE a směru Tvého letu. (Tlačítko DEP/ARR)[/quote]

Ta poslední věta - to je ten oříšek...Nevim, který SID/Star si z té nabídky v DEP/ARR vybrat. Vpravo si nastavim rnw, ale vlevo netušim...
Díky za radu[/quote]

Ahoj,
kdyz si dobre prohlidnes nabidku SIDu a STARu, zjistis, ze to orisek vubec neni. Pokud nekam letis, mas trat. Trat nekde zacina a nekde konci. Vezmu-li si napr. let Praha-Ostrava, kde trat je VOZ W32 HLV (pominu-li RNAV/NonRNAV), tak pocatecni bod trate je VOZ (tedy Vozice VOR) a koncovy bod trate je [HLV] (tedy Holesov NDB).
SID pro Prahy tedy musi byt SID vedouci na VOZ a naopak STAR v Ostrave musi byt STAR vedouci z HLV.
V tomto okamziku je treba vytahnout mapy (plus dalsi materialy) a podivat se na odletovou mapu pro zvolenou drahu.

V Praze zvolim napr. 06: zjistis, ze na bod VOZ vedou 2 trate: VOZ1E a VOZ1D. Pokud vede na bod pouze jedna trat, je vse jasne, pokud jich tam vede vic, vetsinou je nekde napsano podle jakeho pravidla je volit. V pripade Prahy je soucasti map dokument LKPR TXT.pdf, kde uvnitr najdes popis jednotlivych trati. V tomto pripade je tato informace v kapitole 2.22.9, kde si vsimnes poznamky u VOZ1D "Použitelné pouze pro vrtulová letadla." A mas jasno. Vitezem se tedy stava VOZ1E. Pro Prahu lze toto zobecnit tak, ze ty vzdalenejsi SIDy (od letiste) jsou JETove a ty blizsi jsou PROPove (jina letiste ale funguji obecne jinak).

V Ostrave pak zvolime napr. drahu 04: tady je situace jednoducha. Na mape priletovych trati pro drahu 04 najdes z bodu HLV jedinou priletovku (a docela kratickou) HLV4W. Neni dal co resit.

Obecne mohou byt pravidla pro pprideovani trati tez popsana v SOP dokumentech k jednotlivym letistim. Tam najdes nejen SIDy a STARy, ale kompletni popis odletu i priletu - nutno pro kazde letiste mit nastudovane.

Rada
By Nikl
[quote="radarada"][quote="Nikl"][quote="George_L"]Jinak SID/STAR Ti, za ideálních podmínek = je přítomen řídící, řekne právě ATC. Pokud není, volíš sám podle RWY in USE a směru Tvého letu. (Tlačítko DEP/ARR)[/quote]

Díky za radu[/quote]

Ahoj,
kdyz si dobre prohlidnes nabidku SIDu a STARu, zjistis, ze to orisek vubec neni. Pokud nekam letis, mas trat. Trat nekde zacina a nekde konci. Vezmu-li si napr. let Praha-Ostrava, kde trat je VOZ W32 HLV (pominu-li RNAV/NonRNAV), tak pocatecni bod trate je VOZ (tedy Vozice VOR) a koncovy bod trate je [HLV] (tedy Holesov NDB).
SID pro Prahy tedy musi byt SID vedouci na VOZ a naopak STAR v Ostrave musi byt STAR vedouci z HLV.
V tomto okamziku je treba vytahnout mapy (plus dalsi materialy) a podivat se na odletovou mapu pro zvolenou drahu.

V Praze zvolim napr. 06: zjistis, ze na bod VOZ vedou 2 trate: VOZ1E a VOZ1D. Pokud vede na bod pouze jedna trat, je vse jasne, pokud jich tam vede vic, vetsinou je nekde napsano podle jakeho pravidla je volit. V pripade Prahy je soucasti map dokument LKPR TXT.pdf, kde uvnitr najdes popis jednotlivych trati. V tomto pripade je tato informace v kapitole 2.22.9, kde si vsimnes poznamky u VOZ1D "Použitelné pouze pro vrtulová letadla." A mas jasno. Vitezem se tedy stava VOZ1E. Pro Prahu lze toto zobecnit tak, ze ty vzdalenejsi SIDy (od letiste) jsou JETove a ty blizsi jsou PROPove (jina letiste ale funguji obecne jinak).

V Ostrave pak zvolime napr. drahu 04: tady je situace jednoducha. Na mape priletovych trati pro drahu 04 najdes z bodu HLV jedinou priletovku (a docela kratickou) HLV4W. Neni dal co resit.

Obecne mohou byt pravidla pro pprideovani trati tez popsana v SOP dokumentech k jednotlivym letistim. Tam najdes nejen SIDy a STARy, ale kompletni popis odletu i priletu - nutno pro kazde letiste mit nastudovane.

Rada[/quote]

Už celkem rozumim :), Díky za vysvětlení. Mám tedy k tomu ještě jednu otázku - Poletim např. z EDDF do LEBL, na Findrouteru mi to ukáže trasu - SID je v pohodě, ale jako STAR je tam uveden kód letiště - tedy LEBL, zadám vše do FMC a když se blížim k letišti, řídící mi ohlásí rnw na kterou mám dosednout - jak do dát do FMC? Když to tam zadám jen tak ve vzduchu přes DEP/ARR, tak se mi ta trasa celá rozhodí a na tu rnw co mi nahlásí letim naslepo a ILS taky nefunguje...
Ještě prosím osvětlit toto a už Vás snad nebudu otravovat...:)
Moc díky
By radarada
Asi mas na mysli spis Routefinder. Ten prosim Te neber za zavazny. Hlavne neni uplne trivialni s nim spravne zachazet. Aneb - neplati, ze zadas letiste odletu a priletu a to prvni co Ti to vyplivne je spravne. Naopak, vetsinou neni a musi se aplikovat hromada omezeni z RAD (Route Availability Document).
Tzn. pro nalezeni a vyber spravne trate doporucuji pouzivat oficialnejsi VATSIM zpusoby. Napriklad vRoute, VATROUTE, EuRoute, EuroBook. Teoreticky v tomto poradi (necht me opravi chytrejsi). Vetsinou ale nei problem se zeptat primo ridicich, ti Ti sice vetsinou neporadi celou trasu, ale mohou Ti aspon rict, kudy v ramci blizkosti jejich pusobnosti odletet a naopak priletet.

At letis odkudkoli a kamkoli je potreba mit mapy. Ty napovi hodne, pak se spousta dotazu stava bezpredmetnych, protoze je mapa jednoduse zodpovi (pokud se v ni umi cist).
Do FMC zadavas nekolik udaju. Mas definovany koncovy bod trate. Na tento bod navazuje priletova trat, ktera konci na bode IAF (Initial Approach Fix), tato cast trate je definovana prave pomoci STAR procedur na STAR mapach (prvni cast). Rozlisuji se RNAV a NonRNAV trate (priletove i odletove - zjednodusene pokud mas FMC, litas RNAV, ale to je na jinou diskuzi). Tato uz vetsinou je definovana pro jednu konkretni drahu (ale nemusi - minimalne je napr. spolecna pri paralelnich drahach, ale nejen to - zalezi na konkretnich procedurach letiste). Z IAF pak pokracuje usek pocatecniho priblizeni na IF (Intermediate Fix - nejaka zatacka do osy, IF uz je v ose drahy) a dale usek stredniho priblizeni na FAF (Final Approach Fix - pocatek klesani) a usek konecneho priblizeni - samotna priblizovaci procedura (ILS, VOR/(DME), NDB(/DME)...). Tyto 3 casti popisuje uz mapa priblizeni (Approach chart) pro dane definovane priblizeni a drahu (pro kazdou drahu a priblizeni zvlast). Definuje tedy jednak zpusob jak se dostat z IAF pres IF na FAF (druha cast - bud jako transition anebo je definovana jen bodem IAF) a pak jak se dostat na zem (presneji jen na MAPt, na zem pak musis uz s vizualni referenci) - samotny druh priblizeni a draha (treti cast).

Pokud takto vsechno pospojujes spravne za sebe, vznikne Ti souvisla trat az na zem. Tu je ale potreba vzdy rucne prekontrolovat fix po fixu. Nekdy muze vzniknout tzv. discontinuita, tu je pak potreba resit individualne (vetsinou se daji proste spojit 2 nenavazujici body).

Je to mozna popsano trochu divoce, ale kazda veta zavani nutnosti hlubsiho vysvetlovani dalsich temat. Tucne je zvyrazneno co teda vlastne do toho FMC zadavas.

Rada
By George_L
[quote="Nikl"]Už celkem rozumim :), Díky za vysvětlení. Mám tedy k tomu ještě jednu otázku - Poletim např. z EDDF do LEBL, na Findrouteru mi to ukáže trasu - SID je v pohodě, ale jako STAR je tam uveden kód letiště - tedy LEBL, zadám vše do FMC a když se blížim k letišti, řídící mi ohlásí rnw na kterou mám dosednout - jak do dát do FMC? Když to tam zadám jen tak ve vzduchu přes DEP/ARR, tak se mi ta trasa celá rozhodí a na tu rnw co mi nahlásí letim naslepo a ILS taky nefunguje...
Ještě prosím osvětlit toto a už Vás snad nebudu otravovat...:)
Moc díky[/quote]

Všechno důležite již asi bylo sděleno, jen poznámka k RFINDERu, výstupem je:

EDDF SID ANEKI Y163 NATOR UQ209 BALSI UY16 MTL UZ38 PPG UP84 ALBER STAR LEBL

Což právě znamená, že z EDDF na ANEKI se letí po SIDu (je-li ATC, může být RADAR DEP). Takže najdeš konkrétní mapy pro EDDF a máš jasno. Totéž pro STAR z ALBER na LEBL. Mapy jsou opravdu nezbytné.
By Nikl
[quote="radarada"]Asi mas na mysli spis Routefinder. Ten prosim Te neber za zavazny. Hlavne neni uplne trivialni s nim spravne zachazet. Aneb - neplati, ze zadas letiste odletu a priletu a to prvni co Ti to vyplivne je spravne. Naopak, vetsinou neni a musi se aplikovat hromada omezeni z RAD (Route Availability Document).
Tzn. pro nalezeni a vyber spravne trate doporucuji pouzivat oficialnejsi VATSIM zpusoby. Napriklad vRoute, VATROUTE, EuRoute, EuroBook. Teoreticky v tomto poradi (necht me opravi chytrejsi). Vetsinou ale nei problem se zeptat primo ridicich, ti Ti sice vetsinou neporadi celou trasu, ale mohou Ti aspon rict, kudy v ramci blizkosti jejich pusobnosti odletet a naopak priletet.

At letis odkudkoli a kamkoli je potreba mit mapy. Ty napovi hodne, pak se spousta dotazu stava bezpredmetnych, protoze je mapa jednoduse zodpovi (pokud se v ni umi cist).
Do FMC zadavas nekolik udaju. Mas definovany koncovy bod trate. Na tento bod navazuje priletova trat, ktera konci na bode IAF (Initial Approach Fix), tato cast trate je definovana prave pomoci STAR procedur na STAR mapach (prvni cast). Rozlisuji se RNAV a NonRNAV trate (priletove i odletove - zjednodusene pokud mas FMC, litas RNAV, ale to je na jinou diskuzi). Tato uz vetsinou je definovana pro jednu konkretni drahu (ale nemusi - minimalne je napr. spolecna pri paralelnich drahach, ale nejen to - zalezi na konkretnich procedurach letiste). Z IAF pak pokracuje usek pocatecniho priblizeni na IF (Intermediate Fix - nejaka zatacka do osy, IF uz je v ose drahy) a dale usek stredniho priblizeni na FAF (Final Approach Fix - pocatek klesani) a usek konecneho priblizeni - samotna priblizovaci procedura (ILS, VOR/(DME), NDB(/DME)...). Tyto 3 casti popisuje uz mapa priblizeni (Approach chart) pro dane definovane priblizeni a drahu (pro kazdou drahu a priblizeni zvlast). Definuje tedy jednak zpusob jak se dostat z IAF pres IF na FAF (druha cast - bud jako transition anebo je definovana jen bodem IAF) a pak jak se dostat na zem (presneji jen na MAPt, na zem pak musis uz s vizualni referenci) - samotny druh priblizeni a draha (treti cast).

Pokud takto vsechno pospojujes spravne za sebe, vznikne Ti souvisla trat az na zem. Tu je ale potreba vzdy rucne prekontrolovat fix po fixu. Nekdy muze vzniknout tzv. discontinuita, tu je pak potreba resit individualne (vetsinou se daji proste spojit 2 nenavazujici body).

Je to mozna popsano trochu divoce, ale kazda veta zavani nutnosti hlubsiho vysvetlovani dalsich temat. Tucne je zvyrazneno co teda vlastne do toho FMC zadavas.

Rada[/quote]

Tohle pomohlo - děkuji.
Jen jsem ještě nepřišel na to, jak teda spojit 2 body, když mi v trati vznikne discontinuita...
Děkuji za radu
By George_L
Klikneš na ten BOD po DISCONTINUITĚ -> překopíruje se dolů a pak klikneš na ty prázdné obdelníky = SPOJENO, stačí potvrdit EXEC
By Tommy
Ahoj, čtu tu o té discontinuitě a zajímalo by mě, co to vlastně je a proč to vzniká. Já to trochu tuším, a vím jak to odstranit. Furt mi ale schází ta přesná formulace. :)
Dík

PS: ještě jsem nečetl ten FMC advanced.
By Nikl
[quote="George_L"]Klikneš na ten BOD po DISCONTINUITĚ -> překopíruje se dolů a pak klikneš na ty prázdné obdelníky = SPOJENO, stačí potvrdit EXEC[/quote]

Zkusim, díky....
Ještě jedna věc - neporadite mi někdo nějákou stránku s mapama letišť?
Předem děkuji
By Pavel Muroň
Mapy stahuju ze stránek národní organizace VATSIM. Na českých se právě nacházíš - www.vacc-cz.org , sekce PILOTS . Další malá letiště v čechách najdeš v AIPu http://lis.rlp.cz/ais_data/www_main_con ... cz_aip.htm v sekci AD.

Odkaz na národní stránky dalších vacců hledám vždy na www.vateud.org.

edit: je třeba zdůraznit, že na vatsimu se lítá právě podle těch map publikovaných na vatsimu. Ty v AIPu jsou sice aktuální, ale ne vše jde v tomto virtuálním prostředí simulovat, nebo je aplikování změn zpožděné a proto ve virtuálních mapách mohou být drobné odchylky od map reálných - např. frekvence radionavigačních zařízení atd.
By George_L
[quote="Tommy"]Ahoj, čtu tu o té discontinuitě a zajímalo by mě, co to vlastně je a proč to vzniká. Já to trochu tuším, a vím jak to odstranit. Furt mi ale schází ta přesná formulace. :)
Dík

PS: ještě jsem nečetl ten FMC advanced.[/quote]

Důvodů je asi více. Například mám osobní zkušenost s nespojitostí na odletu z EDDM. SID končí bodem EGGNB a trať začíná EGG. Možná se pletu, klidně mě opravte, ale podle mě EGGNB = EGG, a proto jsem si to přímo v datech opravil. Nevím, zda EGGNB má označovat typ NDB(?).
Dalším případem jsou různé departure transitions či jak to nazvat, kdy u zahraničních letišť člověk úplně přesně nezjistí, jak se z nich dostat na první bod tratě.
Zvláště odletové nespojitosti bych však neviděl jako zásadní problém, dá se požádat o radar dep.