VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Forum zaměřené na vše o letadlech, sceneriích, addonech a ostatním z Microsoft Flight Simulatoru.
By Pavel
Tak na tohle jsem čekal dlouho, sledoval je, a na jejich facebooku jsem release prošvihnul... Díky za info!

PB
By Pavel
Otestováno. Poznatky:
není to RealityXP - tam je opravdu vidět že to běží na software od Garmina, tohle je \"jen\" napodobenina, ale moc pěkná. Funkčnost asi bez výhrad - umí to FPL, SID/STAR, Approach. Zatím k tomu nemám AIRAC (bude během cca týdne), takže jsem nemohl porovnat jak to létá současné SID/STAR v LKPR. Celkově mi to přijde moc pěkně udělané, jediné výhrady:

Nenašel jsem zobrazení terénu - možná je to jen moje blbost a neumím s tím, ale zatím to na stránce TERR nic nezobrazuje

Prozatím to nepodporuje žádné SBAS, což je známá věc - leč není to nic nereálného - reálné Garmin 430/530 to umí také jen některé, dle výbavy. Prý to bude v nějakém dalším update, na což se těším - EGNOS by byla chuťovka. Zatím musí stačit ABAS.

Občas tam je nějaká drobnost jako že nápis RUZYNE vylézá z textového políčka - ale to přežiju.

Ovládání je velmi intuitivní a těmi knoby se dá točit kolečkem myši! Což je obrovská úleva po těch default GPSkách kde se musí klikat přesně na clickspoty. Co mě tady ale trochu mrzí je právě absence klikspotů na panelech zvýrazněných změnou kurzoru - takhle člověk až do samotného kliknutí neví, jestli má myš na správném místě, nebo ne. Já to přežiju, jelikož to půjde do hardwarové GPSky (http://www.emuteq.com/GNS530.html), ale pro desktop létání by mě to zezačáku než si zvyknu štvalo.

AIRAC se kupuje od RealNavData, nikoliv v sérii obvyklých airaců, které kupujeme a je vázán na konkrétní PC (pomocí DB KEY viz fotka, který je nutno zadat na stránce RealNavData) - takže jej NELZE instalovat na více PC zároveň (není nevýhoda, jen pro info). Stejně tak samotná GPSka je online aktivovaná a nelegální šíření tedy není možno. Po instalaci to má v sobě defaultní FSkový airac (viz fotka), který se potom aktualizuje tím od RealNavData - takže kdo nechce AIRAC platit, může létat podle defaultního. Ale právě možnost aktualizovat AIRAC byla pro mě důvodem k výběru této GPS a né RealityXP.

Suma sumárum - must have pro veškeré general aviation létání :)

PB
By ASG29
Co jsem zjistoval, tak teren nema a asi mit nebude (stejne jako G1000). Je to ale asi jedina pouzitelna varianta gps diky aktualizaci airacu.
By Pavel
Tak po nějaké době testování:
neumí to kurzor na mapě (hýbat s ním pravým knobem) s takovou tou sympatickou funkcí na co ukážu, o tom se dozvím informace... středem mapy je vždy letadlo, nelze s ní volně hýbat, jako u skutečné 430/530

neumí to de-clutter mapy (skrytí některých prvků) v manuálním režimu (tlačítkem CLR na default nav stránce) - při odzoomování to automaticky schovává některé věci samo, ale nelze to ručně upravovat

umí to OBS (což RealityXP ne) - tedy na jakémkoliv bodu si vytvořit falešný \"radiál\" a dle něj navigovat

nelze tomu vypnout MSG v AUX2 menu jako ve skutečném zařízení - takže airspace ahead, airspace near a inside airspace vyskakují stále - na VFR praktické, na IFR absolutně k ničemu

na mapě to zobrazuje nějak divně vodu - každé sebemenší jezírko, které ve skteučné databázi určitě není - namísto aby to zobrazovalo i silnice, jako skutečná 430/530

Na RNAV doletění z místa A do místa B včetně SID/STAR/TRANS, zkratek a position reportů na VATSIMu to naprosto bohatě stačí - to tam naťukat lze bez problémů. Ale na takové vychytávky a detaily které se dají okoukat z reálného Garmina to není.

PB

Postupně uvažuji o přechodu na RealityXP, která přece jen byla někde jinde. Kromě OBS byla ve všem lepší - a jak teď koukám po internetu, tak neoficiální (částečně asi nelegální) AIRAC do jí lze sehnat dost aktuální (1406)...
By ASG29
Pavle, můžeš potom (jestli tedy přejdeš na RXP) dát report o funkčnosti toho aktuálního AIRACU?

(ta nemožnost aktualizace mne zatím od RXP odrazuje, ač funkčností je perfektní)
By Pavel
No, já jsem to kdysi zkoušel aktualizovat na \"půjčené\" verzi RXP někde vloni tohle dobou když jsem s tím něco testoval a to fungovalo naprosto normálně - z toho neoficiálního AIRACu se vykopíroval jeden soubor, hodil se do složky Garmin traineru na PC a toť vše - RealityXP s tím fungovaly. U toho neofiko AIRACu bylo readme jak se to dělá. Google po zadání vyhledávání \"reality xp airac 1406\" vrací docela použitelné výsledky. Jen škoda, že takováto aktualizace nejde nikde koupit legálně :-(

Vloni práve, pokud vím, vyšel nějakej 1305 nebo podobný, a pak dlouho nic neofiko nevycházelo (nebo jsem to neuměl najít), proto jsem se letos rozhodl pro tenhle Mindstar - a jen to zprovozním, tak se najednou vyskytne téměř kompletní sada 140x AIRACů...

PB