VACC-CZ Fórum se přesunulo na Discord

Toto fórum již není aktivní, protože jsme naši komunitu přesunuli na modernější a interaktivnější platformu Discord. Fórum ale zůstává dostupné jako cenný archiv plný historie VACC-CZ, užitečných rad a informací. Chcete-li se připojit na náš Discord server, postupujte následovně:

1. Navštivte stránku VATSIM Community Hub na adrese https://community.vatsim.net/.
2. Přihlaste se ke svému VATSIM účtu.
3. Vyberte server "VACC Czechia" a připojte se.

Těšíme se na vás na Discordu!

VACC-CZ Forum Has Moved to Discord

This forum is no longer active as we’ve moved our community to the more interactive and modern platform, Discord. However, the forum remains accessible as a valuable archive of VACC-CZ history, helpful tips, and information. To join us on Discord, follow these steps:

1. Visit the VATSIM Community Hub at https://community.vatsim.net/.
2. Log in with your VATSIM account.
3. Select the "VACC Czechia" server and join.

We look forward to seeing you on Discord!
Vše o simulátoru X-Plane.
Na doporučení PB jsem vyzkoušel Carenado Beechcraft B1900, který funguje s X-Plane defaultní GNS530 navigací. Musím říct, že jsem velmi spokojen, dá se s tím přiměřeně lítat VFR i IFR. Jediné na co jsem nepřišel, ani nikde nevyčetl z manuálu, zda se dá v té GNS530 zadávat FPL i s airways. Umím naklikat celou IFR trasu včetně SID / STAR, ale neumím jednotlivé body na trati propojit airways, pouze DCT. Jelikož jsem nikde nenašel jak to udělat, předpokládám, že to GNS530 neumí, ale předtím jsem se chtěl ještě zeptat, jestli náhodou na to někdo nepřišel.
No takhle - ono ani reálná GNS 530 / 430 neumí airways! Takže i v reálu se tam ťukají point-by-point tratě (teda, ono to tam jde nahrát i z paměťové karty). Takže žádné DCT a pěkňě ťukat :) S B1900 stejně nepoletíš přes půl evropy, a na ty běžné 300NM přeskoky to máš za 5 minut hotové...

Nebo tam prostě naimportuj X-Plane letový plán - většina solidních plánovacích software do něj umí route vyexportovat (mnou používané PFPX i vRoute oboje v pohodě). Uloží se to do "D:\X-Plane 10\Output\FMS plans" a poté v GNS na stránce FPL 2 si ten plánek můžeš vybrat a načíst. To je defakto alternativa k tomu, když si ten plánek v reálu přineseš na SD kartě.

Stejně tak si můžeš tebou vytvořený FPL uložit přes rozhraní GNSky (stejně jako v reálu), opět do této složky.

PB
Dík Pavle, zkusím. Mimochodem ještě jednou dík za to doporučení na Carenado B1900, to letadýlko je prostě na tyhle "přeskoky" super. A mně dlouhé lítání nebaví, radši dám pět startů a přistání než u toho sedět a čumět na oceán pod sebou :)